Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3043

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: tunerman »

juliush írta:
2023.11.02., csüt. 15:00
Érdekes, hogy a durván 15kHz-ben sávhatárolt analóg FM rádió hangját nagyon jónak tartják (megfelelő körülmények között), miközben a CD 20kHz-e már kiveri a biztosítékot egyeseknél. gondolkodik.gif

Az élő rádió közvetítéssel semmilyen konzerv műsorforrás nem veheti fel a versenyt...minden szűkítő megoldással együtt :smile29:
Volt erre demonstráció a 2015-ös HiFi Show keretében.
TJ.
Csatolmányok
2015 HiFi Show Audio Hobby Sequerra FM1_resize_75.jpg
2015 HiFi Show Audio Hobby Sequerra FM1_resize_75.jpg (182.93 KiB) Megtekintve 1465 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

white-tiger
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 105

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

cables írta:
2023.11.01., szer. 10:58
white-tiger írta:
2023.11.01., szer. 09:47

A változást érzékelnék, de hogy ez kinek és miben javulás, az viszont már egy szubjektív értékítélet...
Ez igaz, de ha a változás a természetes hang felé történik, azt mindenki egyformán szokta értékelni.

Tudom vörös posztó ez a természetes hang, pedig létezik, azt indikálja, ha a hangjel (egy jó felvételnél) a legkevesebb torzulást szenvedi el lejátszáskor. Most meg az fog jönni, hogy mi a jó felvétel... :)
Hát, ami mindenkinek, vagy legalább nagyon sok embernek tetszik.
Igen, ez egy elfogadható megállapítás.

feket663
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 294

Hozzászólás Szerző: feket663 »

fererencz írta:
2023.11.02., csüt. 13:21
Mintha valaki hallotta volna kívánságaimat...

https://www.arylic.com/products/b50-blu ... -amplifier

Érdemes megnézni, milyen funkciókat kapott. Szerintem a DSP alapú rész nagyon izgalmas. Rengeteg beállítási lehetőség, korrekció, lehet váltást is beállítani elvileg, ha valaki mélynyomót akarna betenni. Mindenféle forráshoz (phono, rca, usb, hdmi,...). Fillérekért. Hihetetlen, és dicséretes!
Érdemes megnézni a Wondom BRU5-öt is, az jóval nagyobb teljesítményű 50 dollár körüli árért, hasonló funkcionalitással (esetleg a phono nélkül)
Eversolo A6 ME, Proton AA-2120, Canton CT1000/JBL 250 TI Jubilee

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1096

Hozzászólás Szerző: chord_ »

feket663 írta:
2023.11.02., csüt. 16:56
juliush írta:
Érdekes, hogy a durván 15kHz-ben sávhatárolt analóg FM rádió hangját nagyon jónak tartják (megfelelő körülmények között), miközben a CD 20kHz-e már kiveri a biztosítékot egyeseknél. gondolkodik.gif
Pláne, hogy digitális forrásról, tömörítve megy majdnem az összes rádió.
Az analógia pazar.
Amúgy, még emlékeztek biztos, a régi idők élő hangverseny-közvetítéseire, a 3. műsor adta, jó régen, mp3 tömörítés nem volt, de a 15k korlát az igen.
A csúcs tunerek tesztjeiben nem valószínű, hogy mindig benne volt, hogy 'a legfelső tartomány azért érezhetően hiányos', vagy valami hasonló...
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

feket663
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

juliush írta:
Pláne, hogy digitális forrásról, tömörítve megy majdnem az összes rádió.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4178

Hozzászólás Szerző: juliush »

Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 912

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Mintha valaki hallotta volna kívánságaimat...

https://www.arylic.com/products/b50-blu ... -amplifier

Érdemes megnézni, milyen funkciókat kapott. Szerintem a DSP alapú rész nagyon izgalmas. Rengeteg beállítási lehetőség, korrekció, lehet váltást is beállítani elvileg, ha valaki mélynyomót akarna betenni. Mindenféle forráshoz (phono, rca, usb, hdmi,...). Fillérekért. Hihetetlen, és dicséretes!
Nem szotkam hibázni.

pärt
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 5250

Hozzászólás Szerző: pärt »

Rock60 írta:
2023.11.02., csüt. 05:19

Szerintem, ha nem is lényegesen, de javítaná.
Rengeteg felharmonikus van abban a felső tartományban. :music1:
De abból kell főznünk, ami van. :smile29:
Komoly a különbség aközött, hogy mennyi a felharmonikusok mennyisége a szóban forgó tartományban és ez az információtöbblet mennyire releváns a zene befogadása, élvezete szempontjából. Én úgy gondolom, egy szintig csekély jelentősége van. Akinek késztetése, tudása, ideje van, esetleg kísérletezhet fiatal ismerőseivel, elkaszált magastartományú felvételeket hallgattatva velük. Bár lehet, hogy a fázisviszonyok kuszálása itt többet ártana, mint a vágás - de ehhez nem igazán értek.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1502

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

pärt írta:
2023.11.01., szer. 19:13
Az itt jelen lévő fórumozók nagy része - magamat is ide értve - természetes fiziológiás folyamat miatt már garantáltan nem sokat hall 12 kHz felett . Nem valószínű, hogy ha a jótündér visszaadná a húsz éves kori hallásomat, az lényegesen javítaná a zene élvezetét.
Szerintem, ha nem is lényegesen, de javítaná.
Rengeteg felharmonikus van abban a felső tartományban. :music1:
De abból kell főznünk, ami van. :smile29:

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

fererencz írta:
2023.11.01., szer. 19:27
Rock60 írta:
2023.11.01., szer. 19:03
feket663 írta:
2023.11.01., szer. 13:05

Mi van olyankor, ha mondjuk valaki nem hall 12 kHz felett rendesen...
Az pech.

Az emberi agy ezt a hátrányt minden forrás esetén kompenzálja, miért kellene csak a hifiben ellensúlyozni ezt a hiányosságot ?
Te és más se tegyen próbát interneten elérhető hallástesztekkel, vagy keressen rá a kor és a hallás alakulásának viszonyára! Ne!!!!!
A kérdésedet személytől függetlenül általánosságban tetted fel.
A válaszomat általánosságban fogalmaztam meg.
Pechem természetesen nekem is lehet.
A kor és a hallás alakulásának a viszonyával mindenki tisztában van. / !!!!! :D /

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 912

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Rock60 írta:
2023.11.01., szer. 19:03
feket663 írta:

Azzal meg senki se jöjjön, hogy a madárcsiripelés, hisz két kakas se kukorékol egyformán...
Az pech.

De, igen jövök.
Ha valaki nem hall 12 Khz felett rendesen, az a természetben előforduló hangokat sem hallja rendesen.
Sem a madárcsicsergést, sem a kukorékolást- egyiket sem, sem a csengőt, sem az összekoccanó borospoharat, sem a mentő szirénáját, sem a gitár felső húrjait és egy kiegyensúlyozott hifi rendszer magasabb hangjait sem.
Az emberi agy ezt a hátrányt minden forrás esetén kompenzálja, miért kellene csak a hifiben ellensúlyozni ezt a hiányosságot ?
Ugyan olyan magasban túlemeltnek tűnne így a hang, mint egy tökéletesen halló ember esetében.
Te és más se tegyen próbát interneten elérhető hallástesztekkel, vagy keressen rá a kor és a hallás alakulásának viszonyára! Ne!!!!!

De nyugtasson mindenkit a tudat, hogy zenei történés valóban nem sok van 10kHz felett (10-ből mindössze 1 oktáv esik ki), csak a magas szintű hifizés vesztheti értelmét. Lehet, ez nagyobb gond?

youtu.be/Y4kwsg0z12Q
Nem szotkam hibázni.

pärt
Őslakos
Őslakos

Az itt jelen lévő fórumozók nagy része - magamat is ide értve - természetes fiziológiás folyamat miatt már garantáltan nem sokat hall 12 kHz felett . Fiatalon nem értettem, a szülők hogy nem őrülnek meg a lehalkított (akkor még természetesen crt) tv visításától. Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy már nem hallom, ha be van kapcsolva.
Most gyorsan ellenőriztem sweep-el, éppen hol tartok: kicsivel 13kHz alatt még rendben. A többi, néma csend. A lényeg - szerencsére - ez alatt van. Nem valószínű, hogy ha a jótündér visszaadná a húsz éves kori hallásomat, az lényegesen javítaná a zene élvezetét.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

feket663 írta:

Azzal meg senki se jöjjön, hogy a madárcsiripelés, hisz két kakas se kukorékol egyformán...
Az pech.

De, igen jövök.
Ha valaki nem hall 12 Khz felett rendesen, az a természetben előforduló hangokat sem hallja rendesen.
Sem a madárcsicsergést, sem a kukorékolást- egyiket sem, sem a csengőt, sem az összekoccanó borospoharat, sem a mentő szirénáját, sem a gitár felső húrjait és egy kiegyensúlyozott hifi rendszer magasabb hangjait sem.
Ugyan olyan magasban túlemeltnek tűnne így a hang, mint egy tökéletesen halló ember esetében.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

fapaci írta:
2023.11.01., szer. 11:36
cables írta:
2023.11.01., szer. 10:58
Tudom vörös posztó ez a természetes hang, pedig létezik, azt indikálja, ha a hangjel (egy jó felvételnél) a legkevesebb torzulást szenvedi el lejátszáskor. Most meg az fog jönni, hogy mi a jó felvétel... :) Hát, ami mindenkinek, vagy legalább nagyon sok embernek tetszik.
Minden idők legnagyobb példányszámban eladott, tehát legnépszerűbb albuma a Thriller Michael Jacksontól, konkréten 70 millió darabot vettek belőle. Ez lenne hát a természetes hangzás netovábbja?
Nem hinném, hogy a Thriller - t a természetes hangzása miatt vették volna tonnaszámra.
Azt sem állította senki, hogy a nagy kereslet kizárólagos záloga csak a természetes hangzás lehet.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 916

Hozzászólás Szerző: tottyi »

chord_ írta:
2023.11.01., szer. 16:51
feket663 írta:

Mi van olyankor, ha mondjuk valaki nem hall 12 kHz felett rendesen, és számára egy, azt a tartományt kicsit kiemelő rendszer lesz természetes hangzású, más meg sikítófrászt kap ugyanazon rendszer hangjától?
Vagy egy középtartományban hiányos felvétel egy közepet kiemelő rendszeren szólal meg természetesen. Lehetne folytatni a sort a végtelenségig, pláne, hogy senki se ismeri, hogy az eredeti felvételnek a hangmérnök koncepciója alapján hogy is kellene szólni. Azzal meg senki se jöjjön, hogy a madárcsiripelés, hisz két kakas se kukorékol egyformán...
Elég sokat biciklizem.
Nem terepen. Aszfalt, biciklisút, Pesten is, Balatonpart, munkába járni, ilyesmi.
Ezért van egy csengőm, mert tényleg fontos, meg gyorsabb vagyok olykor, mert E segítség van, szóval, egy retró, nagyon szép régi csengőhangja van. Azért vettem, meg jó hangos.

Sokat használtam már.
A tapasztalat: döbbenetes.
Az, hogy a gyerekek, fiatalok, akár 50m-ről, vagy messzebbről meghallják, reagálnak, onnan tudom, hogy hallják. Olyan messziről néha, hogy az az érzésem, hogy meg tudom figyelni azt a pár töredékmásodpercet, amíg a hang odaér, mert csak utána jön az általában 0,5-1,0 mp átlagos reakcióidő, amíg moccannak.
A vének, öregek, gyakorlatilag 3-4 méterről kezdik el hallani, (nem elírás, tényleg ennyi) és, sajna, és ez 100-ból 100-szor, mindig a nők.

A középkorosztály, még OK, de az 50 körüliek, mi, ott bizony megint csak aggasztóan q..vául nem hallanak.
Vagyis, nem hallunk... :)
Értitek? Ez tök vicces, szórjuk a pénzt a kábelekre, meg az SACD, aztán meg l---aszt hallunk...
Igen, tudom, hogy ez a hátulról hallás, és a hifit szemből hallgatjuk, meg hogy a középtartomány a fontos, és az agy simán extrapolál, hogy mi újság feljebb, stb... stb...
De ez van, ezt higgyétek el.
Vagy mar eltek annyit, hogy egy csengo ne zavarja meg oket es mar csak akkor neznek hatra mikor mar idegesiti oket. :)
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1096

Hozzászólás Szerző: chord_ »

feket663 írta:

Mi van olyankor, ha mondjuk valaki nem hall 12 kHz felett rendesen, és számára egy, azt a tartományt kicsit kiemelő rendszer lesz természetes hangzású, más meg sikítófrászt kap ugyanazon rendszer hangjától?
Vagy egy középtartományban hiányos felvétel egy közepet kiemelő rendszeren szólal meg természetesen. Lehetne folytatni a sort a végtelenségig, pláne, hogy senki se ismeri, hogy az eredeti felvételnek a hangmérnök koncepciója alapján hogy is kellene szólni. Azzal meg senki se jöjjön, hogy a madárcsiripelés, hisz két kakas se kukorékol egyformán...
Elég sokat biciklizem.
Nem terepen. Aszfalt, biciklisút, Pesten is, Balatonpart, munkába járni, ilyesmi.
Ezért van egy csengőm, mert tényleg fontos, meg gyorsabb vagyok olykor, mert E segítség van, szóval, egy retró, nagyon szép régi csengőhangja van. Azért vettem, meg jó hangos.

Kép

Sokat használtam már.
A tapasztalat: döbbenetes.
Az, hogy a gyerekek, fiatalok, akár 50m-ről, vagy messzebbről meghallják, reagálnak, onnan tudom, hogy hallják. Olyan messziről néha, hogy az az érzésem, hogy meg tudom figyelni azt a pár töredékmásodpercet, amíg a hang odaér, mert csak utána jön az általában 0,5-1,0 mp átlagos reakcióidő, amíg moccannak.
A vének, öregek, gyakorlatilag 3-4 méterről kezdik el hallani, (nem elírás, tényleg ennyi) és, sajna, és ez 100-ból 100-szor, mindig a nők.

A középkorosztály, még OK, de az 50 körüliek, mi, ott bizony megint csak aggasztóan q..vául nem hallanak.
Vagyis, nem hallunk... :)
Értitek? Ez tök vicces, szórjuk a pénzt a kábelekre, meg az SACD, aztán meg l---aszt hallunk...
Igen, tudom, hogy ez a hátulról hallás, és a hifit szemből hallgatjuk, meg hogy a középtartomány a fontos, és az agy simán extrapolál, hogy mi újság feljebb, stb... stb...
De ez van, ezt higgyétek el.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Talán kevésbé magától értetődő minőségi zeneforrás, de épp most élvezem nagy kedvenc jazz/world/fusion lemezem koncertfelvételét DVD-ről rippelve a "nagy" rendszeren keresztül. Igencsak élvezetes médium...
metheny.jpg
Gyula 

juliush
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
2023.11.01., szer. 12:41
Rengeteg mindent készen kapunk valahogy a génjeinkbe kódolva. Egy tigris halk morgását hallva, azonnal tudjuk, hogy baj van. Egy síró hang szánalmat kelt bennünk.
Szerinted annak az évmilliók alatt kialakult, túlélést segítő evolúciós örökségnek, amely bizonyos hangszínekkel különböző fiziológiai, legtöbbször stressz-reakciót párosít bármi köze lehet ahhoz, hogy mit tartunk természetesebb hangzásúnak? Úgy gondolod, hogy genetikailag azt is el tudjuk dönteni, melyik tigris-morgás a "temészetesebb" hangzású?
És a hegedű is kódolva van? gondolkodik.gif
cables írta: Carlo Bergonzit nem hallottam élőben, de két nagyon hasonló kábellel hallgatva kiderül, hogy melyik a jobb.
Persze, amelyikkel jobban hasonlít az otthon Decca/RCA LP-ről hallgatott produkcióra.
Gyula 

feket663
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

cables írta:
2023.11.01., szer. 12:41
juliush írta:
2023.11.01., szer. 12:01
...
A “természetes” hang mindenki számára egy önálló tapasztalatokból tanult mintázat, így annak szubjektív értékelése jelentősen eltérhet. ...
Nemcsak tanult mintákhoz hasonlítunk. Rengeteg mindent készen kapunk valahogy a génjeinkbe kódolva. Egy tigris halk morgását hallva, azonnal tudjuk, hogy baj van. Egy síró hang szánalmat kelt bennünk.

Carlo Bergonzit nem hallottam élőben, de két nagyon hasonló kábellel hallgatva kiderül, hogy melyik a jobb.
Eversolo A6 ME, Proton AA-2120, Canton CT1000/JBL 250 TI Jubilee

pärt
Őslakos
Őslakos

Tctronic írta:
2023.11.01., szer. 11:44

És egy új "TOP HIGH-END" kifejezés. :smile51: Ez az orosz show, nagyon sok kérdést vet fel így a háború közepette, nem is mennék nagyon bele, de nem úgy volt hogy a nyugati cégek "embargót" vezetnek be, vagy ezek még a raktáron lévő készletek voltak :noproblemo: Mindegy is mert az orosz liliomosaknak amúgy is nagyon kifinomult ízlése van. (Mindegy csak drága legyen)
Nem követem szorosan az ágazat öncímkézési trendjeit, de rémlik, hogy mintha lenne már ultra high end is. De jól van ez így: képzeld, hogy otthon kicsomagolod, és jön a csalódás, hogy csak nyomi high end-et sóztak rád, közben neked meg már rég ultra high end igényeid vannak.

Azért nem hinném, hogy rossz ízlésért a szomszédba kéne menni például a hazai mágnás elitünknek. A bugrisság határokon átívelő jelenség, de persze az első generációs gazdagodottakat jobban súlytja.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

A Thriller 176/24-es remasztere számomra az egyik legnagyszerűbb pop/rock hangzás csodálatosan tisztán követhető szólamokkal, élen a mindent megalapozó basszussal, propulzív ritmusokkal, nem véletlenül tartják a legjobbak között számon. Legendás matéria.
leborulok.gif
Gyula 

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2390

Hozzászólás Szerző: cables »

juliush írta:
2023.11.01., szer. 12:01
...
A “természetes” hang mindenki számára egy önálló tapasztalatokból tanult mintázat, így annak szubjektív értékelése jelentősen eltérhet. ...
Nemcsak tanult mintákhoz hasonlítunk. Rengeteg mindent készen kapunk valahogy a génjeinkbe kódolva. Egy tigris halk morgását hallva, azonnal tudjuk, hogy baj van. Egy síró hang szánalmat kelt bennünk.

Carlo Bergonzit nem hallottam élőben, de két nagyon hasonló kábellel hallgatva kiderül, hogy melyik a jobb.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2758

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Tctronic írta:
2023.11.01., szer. 11:44
pärt írta:
2023.11.01., szer. 11:34
A moszkvai show-ból kivágva. Ütemre váltogatja a színeket pimp my ride stílusban. 36_1_5.gif Mentségére szóljon, hogy valószínűleg nem gyári tartozék, csak a kereskedő jóízlését dícsérő, hangulatos kiegészítés.Screenshot_2023-11-01-11-28-43-13_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.jpg
És egy új "TOP HIGH-END" kifejezés. :smile51: Ez az orosz show, nagyon sok kérdést vet fel így a háború közepette, nem is mennék nagyon bele, de nem úgy volt hogy a nyugati cégek "embargót" vezetnek be, vagy ezek még a raktáron lévő készletek voltak :noproblemo: Mindegy is mert az orosz liliomosaknak amúgy is nagyon kifinomult ízlése van. (Mindegy csak drága legyen)
ugyanmá,ne legyünk naivak...x autómárkánál dolgozván,többek között,havi szinten, az a feladatom hogy "átkönyveljem" az eladott 3-4 éves használt kocsikat,az "új piacra",ha nem MO-i az új túlaj....Kazahstan,kb 1,5 éve elég szépen "gyarapodik" mostanában... ;)
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

juliush
V.I.P.
V.I.P.

pärt írta:
2023.11.01., szer. 11:34
A moszkvai show-ból kivágva. Ütemre váltogatja a színeket pimp my ride stílusban. 36_1_5.gif Mentségére szóljon, hogy valószínűleg nem gyári tartozék, csak a kereskedő jóízlését dícsérő, hangulatos kiegészítés.
A gyártó neves egyetemek és kutatóintézetek pszichológiai, pszichoakusztikai és neurológiai kutatásaira alapozva többéves fejlesztéssel implementálta a Philipstől licencelt Ambilight technológiát a mélyebb zenei élmény érdekében, Te meg itt leszólod! ;)
Gyula 

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3826

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

fapaci írta:
2023.11.01., szer. 12:00
asebestyen írta:
2023.11.01., szer. 11:55
Bár a zenei ízlésemmel nem igazán találkozik az az album, de véleményem szerint nagyon sok ponton non plus ultra.
Szerintem nevezzük bátran mérföldkőnek, bár a szokásos hifista szempontok alapján bizonyára kevésbé kiemelkedő sokak szemében.
Nekem az Off the Wall, Triller és a Bad albumok "A" Jacko albumok. A többi már eléggé lagymatag lett szerintem.

Az biztos, hogy a Thrillerrel (is) bekerült a halhatatlanok közé, és még évtizedek múlva is emlegetni fogják, ha nem tovább.

Lehet persze nem szeretni, de nem elismerni szerintem balgaság lenne.
Csak a Marantz! :-D

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”