feket663 írta: ↑2023.11.01., szer. 13:05
Mi van olyankor, ha mondjuk valaki nem hall 12 kHz felett rendesen, és számára egy, azt a tartományt kicsit kiemelő rendszer lesz természetes hangzású, más meg sikítófrászt kap ugyanazon rendszer hangjától?
Vagy egy középtartományban hiányos felvétel egy közepet kiemelő rendszeren szólal meg természetesen. Lehetne folytatni a sort a végtelenségig, pláne, hogy senki se ismeri, hogy az eredeti felvételnek a hangmérnök koncepciója alapján hogy is kellene szólni. Azzal meg senki se jöjjön, hogy a madárcsiripelés, hisz két kakas se kukorékol egyformán...
Elég sokat biciklizem.
Nem terepen. Aszfalt, biciklisút, Pesten is, Balatonpart, munkába járni, ilyesmi.
Ezért van egy csengőm, mert tényleg fontos, meg gyorsabb vagyok olykor, mert E segítség van, szóval, egy retró, nagyon szép régi csengőhangja van. Azért vettem, meg jó hangos.
Sokat használtam már.
A tapasztalat: döbbenetes.
Az, hogy a gyerekek, fiatalok, akár 50m-ről, vagy messzebbről meghallják, reagálnak, onnan tudom, hogy hallják. Olyan messziről néha, hogy az az érzésem, hogy meg tudom figyelni azt a pár töredékmásodpercet, amíg a hang odaér, mert csak utána jön az általában 0,5-1,0 mp átlagos reakcióidő, amíg moccannak.
A vének, öregek, gyakorlatilag 3-4 méterről kezdik el hallani, (nem elírás, tényleg ennyi) és, sajna, és ez 100-ból 100-szor, mindig a nők.
A középkorosztály, még OK, de az 50 körüliek, mi, ott bizony megint csak aggasztóan q..vául nem hallanak.
Vagyis, nem hallunk... :)
Értitek? Ez tök vicces, szórjuk a pénzt a kábelekre, meg az SACD, aztán meg l---aszt hallunk...
Igen, tudom, hogy ez a hátulról hallás, és a hifit szemből hallgatjuk, meg hogy a középtartomány a fontos, és az agy simán extrapolál, hogy mi újság feljebb, stb... stb...
De ez van, ezt higgyétek el.