Szerintem is itt van a lényeg.
Tudjuk, hogyan működik az egyszeri vásárló (és választópolgár).

Nem tudunk egy szoftvert egy milliós gép mellé tenni - ez nagyon nem trendi manapság itt a 21. században.
Szerintem is itt van a lényeg.
Én nem így látom. Szerintem az Auralic egyértelműen a felső szegmensbe próbálja pozícionálni magát és mint ilyen "prémium" márka simán megengedheti magának, hogy csak almás eszközökkel hajlandó működni. Ami egyébként szintén egy "prémium" márka ha úgy vesszük. Nem hinném hogy valakit ez tántorít el a megvásárlásától, sőt! Akár még vonzó is lehet, mert : Ez a márka megengedheti magának, hogy csak iOS-t használ. Ahogy mondani szokták: "Akinek van pénze majomra, legyen pénze banánra is."pali923 írta: ↑2023.05.25., csüt. 08:38.....
Az éremnek meg van egy másik oldala: hány db G2 árát kéne befektetnie a gyártónak ahhoz, hogy egy ügyes (mondjuk) bolgár programozó megalkossa az almás vezérlő androidos verzióját? Nem tudom, de szerintem naponta többet eladnak belőle a világon. Akármi is lehet véleménye mindenkinek az almás világról, az biztos, hogy sokan ódzkodnak tőle sokféle okból - lényegtelen, hogy okkal vagy oktalanul. Így meg az Auralic lemond egy csomó potenciális vevőről. Egy 80.000 Ft-os távirányító szerintem nem jó befektetés egy milliós gép mellé sem, és szerintem ezt nem csak én gondolom így. Főleg, hogy azért azon az ár és minőségi szinten van más választási lehetőség is - olcsóbb távirányítókkal is.![]()
Szóval én nem értem a céget.![]()
Próbálkoztak androidos appal, nekem meg is van valamelyik első beta verzió. Utána amikor abbahagyták azzal indokolták, hogy az androidos rendszer túlságosan széttöredezett, sok az a verzió amit támogatni kellene. Ha meg mindenképpen android a BubbleUPNP tökéletesen kezeli, a rendszer beállítása pedig bármelyik böngészőből működik.s4tch írta: ↑2023.05.25., csüt. 08:53Azért érzek itt egy apró ellentmondást: prémium gyártó vs fejlesztési költségek. A puccos alu házat és a prémium alkatrészeket kifizettetik a vásárlókkal, az app fejlesztési költsége nem fér bele? Te tudhatod a legjobban, milyen árréssel dolgozik az Auralic. A Luminnak belefért droidos appot készíteni, Innuosnak, Linn-nek szintén. Egyik sem egy Denon/Marantz méretű cég.alto írta: ↑2023.05.25., csüt. 08:01A belépő szintű vagy középkategóriás streamerek gyártói nyilván nem engedhetik meg maguknak, hogy ne legyen Androidos vezérlő appjuk. Az Auralic esetében - ha eltekintünk az évtizeddel ezelőtti, már régóta nem gyártott Mini és Femto modellektől - nincs a kínálatban 1 millió alatt semmi, az új G2 széria meg 2 millió felett kezdődik. Ehhez képest nem ördögtől való az elképzelés, hogy vegyél hozzá egy jó állapotú használt iPadet 70-80 ezerért távirányítónak, ami tökéletes megoldás az adott feladatra. Ha nem szereted az almát, legfeljebb nem használod semmi másra.
Egy csomó prémium autó gyártó is előírja a 98-as benzin használatát, mert arra optimalizálják a motort. Senki nem fog azért nem megvenni egy Ferrarit, mert nem tudja olcsóbb 95-sel megtankolni.
...
Gyártói oldalról nézve érdemes azt is figyelembe venni, hogy az ilyen specializált prémium streamer gyártók aprócska cégek a tömegtermékgyártó mammutokhoz (pl. Denon, Marantz) képest, nagyságrendekkel kisebb büdzsével. Márpedig kétféle oprendszerre fenntartani a controller app-ot dupla költséget jelent fejlesztés és a customer support oldalon egyaránt.
Csak szándék kérdése, főleg, hogy nem atomfizika egy ilyen app, gyakorlatilag egy létező GUI-t kell átpakolni másik rendszer alá. Dupla support költséget sem látom indokoltnak.
Az autókat nem keverném ide. A minőségi üzemanyagnak műszaki okai vannak, kihegyezett motorokat képtelenség alacsony oktánszámú benzinnel specifikációkon belül üzemeltetni. Egy ilyen app gyakorlatilag semmit nem csinál, csak vezérel. Kb mintha azt mondaná egy gyártó, hogy csak kimondottan jobbkezes távirányítót készít a prémium élményre hivatkozva - és még az is indokoltabb lenne, lévén az emberek 90%-ának kedveznének. Az iPad piaci részesedése 50% alatti.
Fura döntés kizárni a felhasználók nem elhanyagolható részét a vásárlók közül. Ja, és nem a vásárlókkal szúrnak ki, bárki talál 20 másik terméket, ha úgy gondolja, hogy zavarja az önkényes korlátozás.
Egyébként milyen prémium élményt biztosít egy iPad, aminek még oled kijelző sem jutott?
Azért érzek itt egy apró ellentmondást: prémium gyártó vs fejlesztési költségek. A puccos alu házat és a prémium alkatrészeket kifizettetik a vásárlókkal, az app fejlesztési költsége nem fér bele? Te tudhatod a legjobban, milyen árréssel dolgozik az Auralic. A Luminnak belefért droidos appot készíteni, Innuosnak, Linn-nek szintén. Egyik sem egy Denon/Marantz méretű cég.alto írta: ↑2023.05.25., csüt. 08:01A belépő szintű vagy középkategóriás streamerek gyártói nyilván nem engedhetik meg maguknak, hogy ne legyen Androidos vezérlő appjuk. Az Auralic esetében - ha eltekintünk az évtizeddel ezelőtti, már régóta nem gyártott Mini és Femto modellektől - nincs a kínálatban 1 millió alatt semmi, az új G2 széria meg 2 millió felett kezdődik. Ehhez képest nem ördögtől való az elképzelés, hogy vegyél hozzá egy jó állapotú használt iPadet 70-80 ezerért távirányítónak, ami tökéletes megoldás az adott feladatra. Ha nem szereted az almát, legfeljebb nem használod semmi másra.
Egy csomó prémium autó gyártó is előírja a 98-as benzin használatát, mert arra optimalizálják a motort. Senki nem fog azért nem megvenni egy Ferrarit, mert nem tudja olcsóbb 95-sel megtankolni.
...
Gyártói oldalról nézve érdemes azt is figyelembe venni, hogy az ilyen specializált prémium streamer gyártók aprócska cégek a tömegtermékgyártó mammutokhoz (pl. Denon, Marantz) képest, nagyságrendekkel kisebb büdzsével. Márpedig kétféle oprendszerre fenntartani a controller app-ot dupla költséget jelent fejlesztés és a customer support oldalon egyaránt.
Mintha ezt a fent idézett hozzászólást nem is olvastátok volna...pali923 írta: ↑2023.05.23., kedd 20:58Már megénekeltem itt is, hogy a Mini tökéletesen használható Androidon is, nem kell hozzá sem alma, sem a Lightning szoftver. Az ip-címét kell csak kideríteni, és a hálózaton lógó bármilyen gépelyről és böngészőből lehet ugyanazokat a beállításokat elvégezni, mint a Lightning DS-sel.
A Tidal és a többi connect is megy Androidról, és vannak még használható androidos programok is, mint pl. a BubbleUPnP. Sőt, nálam működik a Linn Kazoo programjával is, de tudok olyanról, akinél ez nem megy, nem találja meg a hardvert.
Szóval üzenem a fórumtársnak (és mindenkinek, aki emiatt nem meri bevállalni a Minit), hogy van élet az almás telefonon túl a Minivel is.
Elég sok G2 árát. Az nem úgy van, hogy majd egy külsős akárki 1x megcsinálja, aztán van. A karbantartás folyamatos munka a szoftverekkel. Ráadásul az android platform nagyon sokkal komplikáltabb és megbízhatatlanabb, esetlegesen működő rendszer. Legalábbis 10éve az volt, nemhiszem, hogy alapjaitól teljesen újraírták.pali923 írta: ↑2023.05.25., csüt. 08:38Az éremnek meg van egy másik oldala: hány db G2 árát kéne befektetnie a gyártónak ahhoz, hogy egy ügyes (mondjuk) bolgár programozó megalkossa az almás vezérlő androidos verzióját? Nem tudom, de szerintem naponta többet eladnak belőle a világon. Akármi is lehet véleménye mindenkinek az almás világról, az biztos, hogy sokan ódzkodnak tőle sokféle okból - lényegtelen, hogy okkal vagy oktalanul. Így meg az Auralic lemond egy csomó potenciális vevőről. Egy 80.000 Ft-os távirányító szerintem nem jó befektetés egy milliós gép mellé sem, és szerintem ezt nem csak én gondolom így. Főleg, hogy azért azon az ár és minőségi szinten van más választási lehetőség is - olcsóbb távirányítókkal is.alto írta: ↑2023.05.25., csüt. 08:01A belépő szintű vagy középkategóriás streamerek gyártói nyilván nem engedhetik meg maguknak, hogy ne legyen Androidos vezérlő appjuk. Az Auralic esetében - ha eltekintünk az évtizeddel ezelőtti, már régóta nem gyártott Mini és Femto modellektől - nincs a kínálatban 1 millió alatt semmi, az új G2 széria meg 2 millió felett kezdődik. Ehhez képest nem ördögtől való az elképzelés, hogy vegyél hozzá egy jó állapotú használt iPadet 70-80 ezerért távirányítónak, ami tökéletes megoldás az adott feladatra. Ha nem szereted az almát, legfeljebb nem használod semmi másra.![]()
Szóval én nem értem a céget.![]()
Az éremnek meg van egy másik oldala: hány db G2 árát kéne befektetnie a gyártónak ahhoz, hogy egy ügyes (mondjuk) bolgár programozó megalkossa az almás vezérlő androidos verzióját? Nem tudom, de szerintem naponta többet eladnak belőle a világon. Akármi is lehet véleménye mindenkinek az almás világról, az biztos, hogy sokan ódzkodnak tőle sokféle okból - lényegtelen, hogy okkal vagy oktalanul. Így meg az Auralic lemond egy csomó potenciális vevőről. Egy 80.000 Ft-os távirányító szerintem nem jó befektetés egy milliós gép mellé sem, és szerintem ezt nem csak én gondolom így. Főleg, hogy azért azon az ár és minőségi szinten van más választási lehetőség is - olcsóbb távirányítókkal is.alto írta: ↑2023.05.25., csüt. 08:01A belépő szintű vagy középkategóriás streamerek gyártói nyilván nem engedhetik meg maguknak, hogy ne legyen Androidos vezérlő appjuk. Az Auralic esetében - ha eltekintünk az évtizeddel ezelőtti, már régóta nem gyártott Mini és Femto modellektől - nincs a kínálatban 1 millió alatt semmi, az új G2 széria meg 2 millió felett kezdődik. Ehhez képest nem ördögtől való az elképzelés, hogy vegyél hozzá egy jó állapotú használt iPadet 70-80 ezerért távirányítónak, ami tökéletes megoldás az adott feladatra. Ha nem szereted az almát, legfeljebb nem használod semmi másra.
A belépő szintű vagy középkategóriás streamerek gyártói nyilván nem engedhetik meg maguknak, hogy ne legyen Androidos vezérlő appjuk. Az Auralic esetében - ha eltekintünk az évtizeddel ezelőtti, már régóta nem gyártott Mini és Femto modellektől - nincs a kínálatban 1 millió alatt semmi, az új G2 széria meg 2 millió felett kezdődik. Ehhez képest nem ördögtől való az elképzelés, hogy vegyél hozzá egy jó állapotú használt iPadet 70-80 ezerért távirányítónak, ami tökéletes megoldás az adott feladatra. Ha nem szereted az almát, legfeljebb nem használod semmi másra.s4tch írta: ↑2023.05.24., szer. 16:46Mivel egy Auralic eszközről szóló poszt után írtad ezt, hadd fordítsam meg a felvetést: annyira nehéz dolog lenne a Lightning DS-t elkészíteni mindkét nagy okostelefonos platformra? Ismertebb gyártók közül talán már csak az Auralicnak nincs droid appja...
https://support.auralic.com/hc/en-us/ar ... n-Android-
Bejegyzés frissítve: 5 éve.
Nagyon érdekes dolgokat írtál egy nem is olyan apró hibával. Az Aries ha használod a Lighting Server-t akkor szambával csatlakozik a megadott megosztáshoz.juliush írta: ↑2023.05.24., szer. 16:31Amint azt alto kolléga nagyon helyesen megjegyezte a szerver-renderer-kontroller architektúrában nagyon nehezen magyarázható technikailag a kontrollert illető változtatások által okozott eltérő hangzás mindaddig, míg önálló hálózati eszközön futnak és nincsenek egy gépre összevonva a renderer funkcionalitással.
Az Auralic eszközeit illetően maga a hálózati renderer eszköz (a doboz) egy kliens, melyen Lightning OS fut (gondolom valamilyen Linux származék "optimalizálva") és ez gondoskodik a Lightning DS-t futtató kontroller távoli irányítása alatt a hálózaton keresztül neki szánt streamek audio célokra használható formába történő dekódolásáról, akár analóg tartományba történő konvertálásáról.
Mivel a hálózaton keresztül különböző transzport protokollokba csomagolva érkezhetnek adatok, a két legelterjedtebb az UPnP/DLNA és a Roon által használt RAAT, nagyon könnyen elképzelhető, hogy ezek "kibontásának" hatékonyságában már megfigyelhető lehet akár a hangzást is direkt vagy indirekt hatásmechanizmunokon keresztül befolyásoló különbség (pl. nagyobb processzorteljesítmény és/vagy buszssebesség igény az egyiknél, járulékos zajszint emelkedéssel). Ugyanakkor a renderer szoftverének frissítése tartalmazhat a fenti hatásokat pozitívan befolyásoló "optimalizációkat", akár felbillentve a korábbi állapotot.
Az sem kizárt, hogy amikor arról beszéltek, hogy a "Lightning DS jobban szól a Roonnál", felhasználói felület szempontjából ugyan a Lightning DS-sel és a Roon-nal kommunikáltok, a háttérben meg a renderer hatékonyságát vetitek össze a Lightning DS-sel vezérelt mondjuk UPnP stream (vagy akármi más) és a Roon natív RAAT streamjének dekódolását illetően!
Szerintem ez is csak ,,vallás" kérdése.... Én személy szerint utálom az almát, de a gyümölcsöt szeretem
Mivel egy Auralic eszközről szóló poszt után írtad ezt, hadd fordítsam meg a felvetést: annyira nehéz dolog lenne a Lightning DS-t elkészíteni mindkét nagy okostelefonos platformra? Ismertebb gyártók közül talán már csak az Auralicnak nincs droid appja...
Igazad van, én kevertem össze. FW frissítés után tapasztaltam változást a hangban, köszi a kiigazítást
Valószínűleg itt is a streamerben képződő zajok irányából érdemes megközelíteni a dolgot. Ez akár múlhat a távvezérlő szoftveren is. Biztos nem mindegy milyen intenzív a kommunikáció a streamer és a vezérlő eszköz között.alto írta: ↑2023.05.24., szer. 13:28Az egyes Lighting DS verziók közötti hangminőség különbséget én sosem tapasztaltam, de nem is szeretném mereven kizárni a lehetőségét.mishow írta: ↑2023.05.24., szer. 12:14Úgy pontosítanám, hogy hallhatóan másképp szól.
A Lighning DS lágyabb, részletezőbb, néha kicsit finomkodó hang, ami sokaknak tetszik, illetve bizonyos zenéknek jót tesz.
A Tidal Connect hangja nyomulósabb, a felső regisztere néha karcosabb, de több benne a "boogie-faktor". Még az sem teljesen mindegy, hogy HiFi vagy Master felbontást hallgatsz vele. Azt is észrevettem, hogy a Lightning DS egyes frissítései után gyakran változott a hang. Ezt régen a foobar2000 csinálta, és néha egészen zavarbaejtő tudott lenni. Megszoktál valamit, esetleg ahhoz finomítottad a rendszeredet és utána lehetett újra reszelniés ahogy korábban már írtam erről: nem "mintha" effekt, határozottan hallható, bár ennek a mértéke is lehet rendszer- és ízlésfüggő.
Ugyanakkor nehéz erre műszaki értelemben magyarázatot találni, ugyanis az ilyen három szereplős streamer ökoszisztémában (szerver, renderer, controller) a controller app a távirányító szerepét tölti be, azaz utasítja a renderert, hogy a szerverről egy kiválasztott tartalom lejátszását indítsa el, a továbbiakat a renderer és a szerver egymás között intézi, controller appon keresztül semmilyen digitális audió jel nem fut keresztül, így befolyásolni sem képes azt.
Persze ha a Lighting DS verzió frissítés a renderer(streamer) firmware frissítésével jár együtt az más tészta, az okozhat hangminőség változást, de szerintem nem szerencsés ezt a vezérlő app számlájára írni.
Az egyes Lighting DS verziók közötti hangminőség különbséget én sosem tapasztaltam, de nem is szeretném mereven kizárni a lehetőségét.mishow írta: ↑2023.05.24., szer. 12:14Úgy pontosítanám, hogy hallhatóan másképp szól.
A Lighning DS lágyabb, részletezőbb, néha kicsit finomkodó hang, ami sokaknak tetszik, illetve bizonyos zenéknek jót tesz.
A Tidal Connect hangja nyomulósabb, a felső regisztere néha karcosabb, de több benne a "boogie-faktor". Még az sem teljesen mindegy, hogy HiFi vagy Master felbontást hallgatsz vele. Azt is észrevettem, hogy a Lightning DS egyes frissítései után gyakran változott a hang. Ezt régen a foobar2000 csinálta, és néha egészen zavarbaejtő tudott lenni. Megszoktál valamit, esetleg ahhoz finomítottad a rendszeredet és utána lehetett újra reszelniés ahogy korábban már írtam erről: nem "mintha" effekt, határozottan hallható, bár ennek a mértéke is lehet rendszer- és ízlésfüggő.
Úgy pontosítanám, hogy hallhatóan másképp szól.
Igen, így látom én is.Ottokár írta: ↑2023.05.23., kedd 23:17Az Aries egy futómű, nincs sok értelme streamerrel összehasonlítani. Két óriási előnye van. A háromféle digitális kimenethez olyan DAC-ot csatlakoztathatsz amilyet csak akarsz, és ugyanígy, mivel külsőleg tápolható, tápban is határ a csillagos ég. Egyesek szerint a Lightning DS applikáció hangminőség szempontjából kifejezetten előny.Redguy írta: ↑2023.05.23., kedd 21:57Köszönöm a tippet.
Biztos nagyon jó.
A source -val az a problémám, hogy egyrészt az ára használtan is kb 4x-ese a Femto-nak. Másrészt nagyon "zárt" azaz, hogy nincs digitális kimenete.
Biztos nagyon jó a benne lévő dac, de én nagyon szeretem az enyém hangját, viszont így "ki kellene dobnom".
Az előbbiek miatt fejlesutési lehetőség sem nagyon van benne.
Az Aries egy futómű, nincs sok értelme streamerrel összehasonlítani. Két óriási előnye van. A háromféle digitális kimenethez olyan DAC-ot csatlakoztathatsz amilyet csak akarsz, és ugyanígy, mivel külsőleg tápolható, tápban is határ a csillagos ég. Egyesek szerint a Lightning DS applikáció hangminőség szempontjából kifejezetten előny.Redguy írta: ↑2023.05.23., kedd 21:57Köszönöm a tippet.gomolalaci írta: ↑2023.05.23., kedd 20:22Lindemann Musicbook Source...Redguy írta: ↑2023.05.23., kedd 19:33
Ezt kifejtenéd ha megkérlek?
Bár femtot használok, de tiszában vagyok vele, hogy ennél (is) van jobb. Hiszek a "tuning" erejében![]()
Előbb-utóbb valamerre továbblépek, de még nem tudom merre.
Ennyiért, de akár kétszer ennyiért is hajlandó lennék venni valamit, ami egyértelműen jobb.
A kritériumaim "csupán":
- natívan tudja a Tidalt (ha Connect van az se baj)
- Qobuz
- spotify detto
- egyedileg megadott netcímről tudjon on-line 16/44 - 24/192 flac rádióállomásokat játszani
- airplay, vagy bluetooth esetleg mindkettő
- telefonról vagy tabletről kezelhető legyen, ne kelljen hozzá monitor/billentyűzet/egér egyáltalán, nem tudom hova tenni a hi-fi közelében.
- ha nem muszály nem fizetnék elő Roonra havi 5-6k-ért.
![]()
Biztos nagyon jó.
A source -val az a problémám, hogy egyrészt az ára használtan is kb 4x-ese a Femto-nak. Másrészt nagyon "zárt" azaz, hogy nincs digitális kimenete.
Biztos nagyon jó a benne lévő dac, de én nagyon szeretem az enyém hangját, viszont így "ki kellene dobnom".
Az előbbiek miatt fejlesutési lehetőség sem nagyon van benne.
Szerintem senki nem vitatja, hogy jó cuccok, de ezer ok miatt sokan mégsem választják. Csak a zene miatt meg elég kevesen fognak közülük megtérni, a telefonnak csak egy funkciója a zenehallgatás, és az működik sok más eszközzel is, akár jó színvonalon is.
Addig vicc, míg ki nem próbálják. :)
Köszönöm a tippet.gomolalaci írta: ↑2023.05.23., kedd 20:22Lindemann Musicbook Source...Redguy írta: ↑2023.05.23., kedd 19:33Ezt kifejtenéd ha megkérlek?Tctronic írta: ↑2023.05.23., kedd 19:07Aki nem hisz a tuningban, analóg tápban, BG-ben stb annak jó alternatíva lehet a Femto ami jelenlegi használt árával tényleg nem rossz ár/minőség arányt képvisel. Valljuk be ez még a hazai viszonylatban a megfizethető normálisabb lejátszó. (Bár a Lightning DS azért nem a legjobb) De aki viszont kicsit bátrabb, az már kb. ennyiért vagy nem sokkal drágábban talál jobb alternatívát az első kategóriában.A minit nem ismerem, de egyértelműen a Femto alatt van.
Bár femtot használok, de tiszában vagyok vele, hogy ennél (is) van jobb. Hiszek a "tuning" erejében![]()
Előbb-utóbb valamerre továbblépek, de még nem tudom merre.
Ennyiért, de akár kétszer ennyiért is hajlandó lennék venni valamit, ami egyértelműen jobb.
A kritériumaim "csupán":
- natívan tudja a Tidalt (ha Connect van az se baj)
- Qobuz
- spotify detto
- egyedileg megadott netcímről tudjon on-line 16/44 - 24/192 flac rádióállomásokat játszani
- airplay, vagy bluetooth esetleg mindkettő
- telefonról vagy tabletről kezelhető legyen, ne kelljen hozzá monitor/billentyűzet/egér egyáltalán, nem tudom hova tenni a hi-fi közelében.
- ha nem muszály nem fizetnék elő Roonra havi 5-6k-ért.
![]()