Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

rTom
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 95

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: rTom »

alto írta:
2025.12.21., vas. 10:52
alto írta:
2025.12.21., vas. 10:03
rTom írta:
2025.12.21., vas. 09:33

A mai fiatalokat a mind a komunikaciójukban, eszközhasználatukban, társasági és akár a családi életükben is a befelé fordulas jellemzi talán a legjobban.
Nekik ciki sok minden amit mi alapvetőnek gondolnánk.
Szerintem Ők lesznek azok akik kérik majd a csippet, és boldogok lesznek a testek hálózatában és már kütyüzni sem akarnak majd.
Ezt én nem látom ilyen sötétnek és disztópikusnak. A mai huszonévesek például szinte egyátalán nem néznek TV-t, sokkal tudatosabb a médiafogyasztásuk, mint az én korosztályomé. Másik korosztályos különbség az is, hogy a tárgyak és anyagi javak megszerzése és gyűjtögetése helyett sokkal inkább az élmények megszerzésére fókuszálnak.
Ezeket visszacsatolva a "Hifi és a fiatalok" kérdéskörre, szerintem az látszik, hogy a hifista társadalom azon része, amelyik a kütyüzést, az eszközök gyűjtögetését vagy cserélgetését helyezi előtérbe, valóban ki fog halni. Ugyanakkor a másik része, amelyik ezt a hobbit a zenei élmény felől közelíti meg, még akár bővülhet is az élményszerzést előnyben részesítő fiatalabb korosztályokból.
Alto, engem érdekelne, hogy a kereskedők, hogy látják a saját jövőjüket, a "hagyományos" zenehallgatás visszaszorulásával, az új generációs igények és a prognosztizálható technológia integrációval összefüggésben?
Szondázzátok valahogy a fiatalabbakat?

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3814

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Érdemes belegondolni, mi volt régen.
Saját példám persze biztos nem általános, de mást nem tudok írni, csak azt, mi volt nálam, és amit akkor láttam.

80-as években nekünk (3-an vagyunk testvérek) a nyócker lakótelepen egy szürke Grundig orsós magnó jutott, amivel jó esetben a rádióból tudtunk zenét felvenni, ha az az idióta B. TÓTH László persze nem pofázta végig az elejét meg a végét 1-1 percben...
Amikor aztán bejelentették, hogy most elejétől a végéig leadnak egy számot, akkor lélegzet visszafolytva vártuk a kezdést (meg gondolom a fel ország).
Faternak volt egy Tesla komolyabb orsós magnója, piros gömb Beag hangszóróval párosítva, és azt tátott szájjal hallgattuk, milyen jól szól. Osztálytársaknál sem volt jellemző semmi komoly cucc, van akinél max rádió volt, egyedül a szembe szomszéd osztálytársamnál volt mindig valami új dolog (mikrohullámú sütő, VHS magnó, Commodore Plus4, stb.) mert ott mindkét szülő maszek újságárus volt, es tele voltak lóvévál. Csak ámultam, amikor vettek egy Dual hifi tornyot.
80-as évek végén aztán a Sky channel meg a Bécsbe történő kirándulás elhozta a Kánaánt. Mar a TV-ben is volt mindenféle zene, és vettek a szülők egy Tensai kétkazettás magnót a bátyámnak, ami Stereo volt!!! Csak lestünk, hogy milyen amikor kettő hangszóróból időnként mas szólt.
Az igazi csúcs hetedikes koromban jött, 1991-ben, amikor is persze nem tudom honnan szedtek össze ennyi pénzt a szüleim, de 20e Ft-ért vettek egy Philips music centert. Volt.rajta Dinamic Bass Boost, meg lemezjátszó, két "hatalmas" hangfallal, persze CD nélkül, hisz az tényleg sci-fi kategória volt. Ez a hangzás amit tudott amúgy is az eddigi elképzelhetetlen kategória volt.
Aztán jött a középiskola, meg a hifi szalonokba járás, meg az álmodozás.
Az első saját hifimet talán 17 évesen tudtam megvenni, nyári munka pénzből, a Király utcai egyik bizományi boltban, egy JVC erősítőt, meg egy Sharp decket. Hangfal egy fater által a munkahelyéről kukázott 2 utas Videoton volt, persze perem nélküli hangszórókkal, amihez a Hajós utcában vettem új hangszórókat, meg a kopott dobozt öntapadós fóliával tettem elfogadható kinézetűre. Meg volt egy házi mélyládám, amit egy asztalosnak tanuló barátom kalapál össze két kukázott 20cm-es Videoton mélyhez.
Pár hónap múlva sikerült meg pénzt össze kaparni, es vettem egy midi méretű Philips CD-t, ami aztán tényleg elhozta számomra a minőségi zenét. Sosem felejtem el az első albumot, amit megvettem a lemez boltban, a Depeche Mode - Black Celebration lemez volt.
Majd '99-ben jött az igazi megérkeztem érzés, amikor már a rendes munkám fizetéséből jött a Mission 703 és hozzá a Marantz CD-67MKII és a PM68. Ezzel hátradőltrm, és csak hallgattam a zenét, igazából ugyanolyan élvezettel, mint anno a Tensai magnón az alapzajos Kitaro kazettát Sony HF-ről, de azért picit mégis jobban mosolyogtam talán.

Ehhez képest manapság egy fiatal a zsebpénzéből is jobb hangzást érhet el egy BT JBL dobozzal, vagy valami 20e Ft-os fülessel is a telefonjával a YT végtelen kínálatával. Ha meg picivel többet szán rá, akkor a Spotify és valami egybe cucc aztán tényleg elhozza a non plus ultrát, ha akarja.

Szóval kár fanyalogni szerintem, hogy mi lesz. A lehetőségek tárháza, és az elérhető tisztességes, a zene élvezetéhez bőven elegendő minőség manapság fillérekért megkapható.
Más kérdés, hogy kell e nekik.
Meg szükségét érzi bárki is majd a kábelekkel, meg egyéb "hülyeségekkel" bíbelődni.

Egy jó koncert élményt úgy sem lehet akár 100 milliós rendszer birtoklásával sem előidezni otthon. Akkor pedig joggal kérdezhetik, hogy minek? Inkább elmennek havonta 2x valamelyik kedvencükre, mert ugye most mar ez is lehetséges, míg régen évente egy koncert is nagy szó volt, amit én max kintről hallgattam, ha apu elvitt a stadion mellé.

Én kicsit úgy érzem, hogy manapság sokan beragadtak a hifi bűvöletébe, és ahelyett, hogy a csordultig tele, vagy inkább kibuggyanó poharat élvezettel kiinnák, azt nézik, hogy miként lehet még beletölteni még többet, aztán majd a halálos ágyukon sem area fognak emlékezni, hogy milyen jo zenéket hallgatott, hanem arra, hogy nem érkezett meg.
Csak a Marantz! :-D

rTom
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

alto írta:
2025.12.21., vas. 10:52
alto írta:
rTom írta:

A mai fiatalokat a mind a komunikaciójukban, eszközhasználatukban, társasági és akár a családi életükben is a befelé fordulas jellemzi talán a legjobban.
Szerintem Ők lesznek azok akik kérik majd a csippet, és boldogok lesznek a testek hálózatában és már kütyüzni sem akarnak majd.
Ezt én nem látom ilyen sötétnek és disztópikusnak. A mai huszonévesek például szinte egyátalán nem néznek TV-t, sokkal tudatosabb a médiafogyasztásuk, mint az én korosztályomé. Másik korosztályos különbség az is, hogy a tárgyak és anyagi javak megszerzése és gyűjtögetése helyett sokkal inkább az élmények megszerzésére fókuszálnak.
Ezeket visszacsatolva a "Hifi és a fiatalok" kérdéskörre, szerintem az látszik, hogy a hifista társadalom azon része, amelyik a kütyüzést, az eszközök gyűjtögetését vagy cserélgetését helyezi előtérbe, valóban ki fog halni. Ugyanakkor a másik része, amelyik ezt a hobbit a zenei élmény felől közelíti meg, még akár bővülhet is az élményszerzést előnyben részesítő fiatalabb korosztályokból.
Egyet értünk.

Megkérdeztem lányomat (17) a témáról.
Alapvetően a közlekedéskor és egyéb haszontalan( nem tevékeny) időben muszáj a füles zene mert"kell valami impulzus" de a hangosított zenét csak a bulihelyen igényli, egyébként ciki, ahogy a "kortárs könnyűzene" is egyre inkább.
A másik érdekesség, hogy a tanulást el sem tudja képzelni, hogy a fülében ne szólna a zene. Barátnői hasonlóan.

Erre a multitasking agyra másik példa fiam volt aki ennyi idősen online játékot játszva, monitoron PIP filmet nézve, fülesen zenét hallgatva, az ölében a tankönyvvel tanult. ÁLLÍTÓLAG.

Akkor kissé kétségbeesve gondoltam, hogy mi lesz ebből a gyerekből?!
Ma már egy elismert gimnáziumban tanít ember lett belőle így is.

Vissza a hifire. A zenei izlés és érdeklődés gyorsan változik, az impulzusok olyan töményen érik őket, hogy lányom pl. egyre inkább "szereti a csöndet" tudatosan választani.
És ehhez nem kell kütyü.
Meg is mosolygott amikor megkérdeztem kell e neki hifi.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3373
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

alto írta:
rTom írta:
Tctronic írta:
2025.12.20., szomb. 21:14
A fiatalok és a hifi. Vagy a fiatalok és a High-end. Vagy inkább a High-end jövője? Vajon lesz igény a High-end-re? Két gyerkőcöm és baráti körük alapján a tapasztalataim vegyesek. Lányom 14 fiam 18. Lányom telefonon Bluetooth + Sony füles (fehér szigorúan) ezen hallgat zenét iskolába menet edzésre menet szinte mindig. Fiam AKG fülesen játszik neten, hallgat zenét itthon. Ö jövet-menet nem hallgat zenét. Kb ez minden.
Az itthoni nagy rendszert csak filmekhez röffentik be , ők ezen nem szeretnek zenét hallgatni... Kicsit szomorú vagyok. sad.gif Mondjuk ehhez hozzátartozik, hogy szerintem nem merik, szeretik felvállalni mit hallgatnak. Ez szerintem egyfajta védelmi rendszer, ami az osztálytárasak és haverok ellen jól működik és szerintem azt gondolják itthon is kell...
Viszont mindketten megállapították, hogy iskolai bulin milyen rakás sz@r volt a hangosítás, mert nagyon torzított , dübörgött, recsegett minden. Hallják a különbséget, de nekik elég a füles. gondolkodik.gif
Fiamnak vettem egy régi Braun hangfalat pár éve meg valamilyen erősítőt, de kb egyszer-kétszer hallgatták a haverokkal főleg, kihasználatlanság miatt el is lett adva....

Nem tudom mit hoz a jövő, később lesz-e igény egy hagyományos sztereo rendszerre, de félek tőle már nekik ez nem kell....
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3373
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

rTom írta:
Tctronic írta:
A fiatalok és a hifi. Vagy a fiatalok és a High-end. Vagy inkább a High-end jövője? Vajon lesz igény a High-end-re? Két gyerkőcöm és baráti körük alapján a tapasztalataim vegyesek. Lányom 14 fiam 18. Lányom telefonon Bluetooth + Sony füles (fehér szigorúan) ezen hallgat zenét iskolába menet edzésre menet szinte mindig. Fiam AKG fülesen játszik neten, hallgat zenét itthon. Ö jövet-menet nem hallgat zenét. Kb ez minden.
Az itthoni nagy rendszert csak filmekhez röffentik be , ők ezen nem szeretnek zenét hallgatni... Kicsit szomorú vagyok. sad.gif Mondjuk ehhez hozzátartozik, hogy szerintem nem merik, szeretik felvállalni mit hallgatnak. Ez szerintem egyfajta védelmi rendszer, ami az osztálytárasak és haverok ellen jól működik és szerintem azt gondolják itthon is kell...
Viszont mindketten megállapították, hogy iskolai bulin milyen rakás sz@r volt a hangosítás, mert nagyon torzított , dübörgött, recsegett minden. Hallják a különbséget, de nekik elég a füles. gondolkodik.gif
Fiamnak vettem egy régi Braun hangfalat pár éve meg valamilyen erősítőt, de kb egyszer-kétszer hallgatták a haverokkal főleg, kihasználatlanság miatt el is lett adva....

Nem tudom mit hoz a jövő, később lesz-e igény egy hagyományos sztereo rendszerre, de félek tőle már nekik ez nem kell....
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

rTom
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Tctronic írta:

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3614

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Egy üdítő ellenpélda unokámmal. Egy hónap múlva lesz 3éves, tehát még nagyon pici zene érdeklődés szerint megítélni. Kb fél éve kezdődött nála, hogy klasszikus hangszeres zenére nagyon odafigyel. A zene nem hifi dologból szól, egy laptop és zseb-blutusz hangszóró van csupán, néha felveszi a fejhallgatót is. Lányom lakásában nincs TV, rendes hifi rendszer sem. A gyerkőcöt szinte egyáltalán nem kötik le a korosztályának szánt rajzfilmek, baba mesék. Az összetettebb zenére figyelés talán indult Halász Jutka gyerekkoncertek nézegetésével még 1,5 éves korában. Másik indíttatás lehetett az, hogy amikor még járni, de még négykézláb mászni sem tudott, akkor néha anya maga szórakoztatásra, gyakorlásra és talán pici figyelmét lekötendő, elővette a Bécsben vett klarinétját és gyakorolt vele kottából. Lányom 6évig zeneiskolában tanult, de nem volt soha zenei pályára törekvése és messze nem volt úgy zene rajongó mint pl én voltam, vagyok.
Unokám szinte képes végig hallgatni-nézni pl Dvorzsák újvilág szimfóniát, Csajkovszkij diótörő balettet, Orf Carmina Burana, Purcell Dido és Aeneas stb, mindezt úgy hogy ő kéri a zenéket, válogat, már-már címüket is megtanulta. A szülők maguktól nem néznek, hallgatnak ilyen zenéket, idejük sem nagyon van erre.
A múlt hétvégén pl képes volt kétszer is végig nézni-hallgatni Handel Messias-t, úgy hogy azt először hallotta. Közben persze mozog, nem ül mereven, Sőt, volt olyan másik alkalommal, hogy büntetéssel felérő hisztit csapott azért, hogy zene hallgatás-nézésre nem ült mellé az anyja, mert együtt kell azt csinálni.
Hogy még cifrább legyen, még fürdés közben kéri a zeneszolgáltatást, be kell vinni a hangszórót a fürdőszobába és ott is válogat a zenékben.
Később mire fog ez kifejlődni nála, még kérdéses. Valami hangszert biztos fog tanulni, és talán életre szólóan marad a zene ilyen szintű érdeklődése.

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1230

Hozzászólás Szerző: violin »

Tctronic írta:
A fiatalok és a hifi.....
Bizony érdekes dolog ez....
A lányom kb annyira "érdeklődő" a témában, mint bármelyik korabeli.... kb semennyire. De hál' isten, zenét azért hallgat. Nyilván amit a mai gyerekek.... Krúbi,Azariah, Halott Pénz.... stb... de szerencsére rengeteg, neki már retrónak számító zenét is hallgat és ismer.
Sokszor jön át a szobájából, mikor zenét hallgatok ha egy-egy neki tetsző zene csendül fel.

Azért igyekeztem fertőzni már időben... :rolleyes: Volt saját rendszere... Cambridge Audio, Sysytem Audio, Quad... most egy Audio Pro-n üvöltött délelőtt a mindenféle mai vacak.... :D de legalább hallgat valamit...

És néha tudom, hogy hallgatja az én rendszeremet is.... ;)
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2839

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4154

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Block írta:
2025.12.15., hétf. 07:34
twinastir írta:
2025.12.14., vas. 21:50
Hosszú a cikk de el kell olvasni mert olyan ipar történeti áttekintés ad amitől el áll a szavad és a vég következtetés ebből származik

"Élet vagy halál"
Nincs olyan hét, hogy valamelyik szakértő ne kérdezné meg: „Haldoklik a high-end audio?”, és miért nem tudjuk felkelteni a fiatalabb korosztály érdeklődését a nagy teljesítményű audio iránt.

Nem nyilvánvaló? Egy fiatal pár véletlenül átlépi egy hifibolt küszöbét, ahol ellentmondást nem tűrően közlik velük, hogy először erősítőket, DAC-okat, hangszórókat, „összekötőket” (azaz kábeleket), tápkábeleket és „rendszerhangolást” kell kitanulniuk, mielőtt egyáltalán eszükbe jutna megválni a pénzüktől. Meglepődsz, hogy úgy döntenek, mégsem nekik való?

Nemrégiben egy vezető hifi magazin vezércikket közölt, amelyben a probléma megoldását valamilyen kezdőeszközzel javasolták: egyszerű lemezjátszókkal, minimalista A osztályú erősítők és vaskos hangszórókkal, egyenesen a szerző hetvenes évekbeli kollégiumi szobájából kiemelve. Ez több mint cinikus. A cél nyilvánvalóan nem az volt, hogy a fiatalabbakat érdekelje a kiváló minőségű hangzás, hanem a dobozokkal való bütykölés. Ez még csak nem is fog működni: mikor lelkesedtek valaha is a gyerekek ugyanazért a dologért, amit a szüleik szerettek, amikor ők fiatalok voltak?

Mi lenne, ha azt adnánk nekik, amiért bejöttek a boltba? Egy olyan rendszert, ami megbízhatóan jól szól, és nem állítja őket felesleges választási lehetőségek elé. Lehetőleg olyat, amihez semmi másra nincs szükség a zenelejátszáshoz, csak egy tápkábelre és egy telefonra. Megadnánk nekik az olcsó vezeték nélküli hangszóróik és soundbarjaik minden felhasználóbarát jellegét, de ezt párosítanánk lélegzetelállítóan gyönyörű hangzással.

Nem az a tény, hogy a high-end erősítés árucikké vált, kényszerítse a gyártókat stratégiájuk újragondolására. Magának a Hi-Fi-nek a túlélését kell biztosítaniuk. A D osztály nem a forradalom, és nem is fogja elindítani azt. A D osztály azért van ott, hogy segítse a forradalmat."

....No,...akkor hajrá D osztály!!! Remélem sikerülni fog,..hisz a fiataloké a jövő.
Van olyan hazai (de idehaza nem nagyon ismert) diszkrét elemekből teljesen saját tervezésű D osztályú erősítőt gyártó cég, aki egy világhírű planár sugárzó gyártónak készít olyan D - osztályú erősítő prototípust, a telefonos zenehallgatási élmény fokozására, ami (az iOS eszközökkel való jobb kompatibilitás miatt) nem az ilyenkor szokásos és szinte mindenki más által használt Qualcomm chipes megoldást használja a Bluetooth kapcsolat esetében, hanem egy teljesen egyedi megoldást és wifi (Roon, Airplay2, stb) kompatibilis is. A ribbon hangsugárzó gyártója olyan módon akarja aktívvá tenni a hangsugárzói egy típusát (30 ezer eurós árkategóriában), hogy azon semmilyen interkonnekt és Ethernet csatlakozó ne legyen.

Block
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 161

Hozzászólás Szerző: Block »

twinastir írta:
2025.12.14., vas. 21:50
Hosszú a cikk de el kell olvasni mert olyan ipar történeti áttekintés ad amitől el áll a szavad és a vég következtetés ebből származik

"Élet vagy halál"
Nincs olyan hét, hogy valamelyik szakértő ne kérdezné meg: „Haldoklik a high-end audio?”, és miért nem tudjuk felkelteni a fiatalabb korosztály érdeklődését a nagy teljesítményű audio iránt.

Nem nyilvánvaló? Egy fiatal pár véletlenül átlépi egy hifibolt küszöbét, ahol ellentmondást nem tűrően közlik velük, hogy először erősítőket, DAC-okat, hangszórókat, „összekötőket” (azaz kábeleket), tápkábeleket és „rendszerhangolást” kell kitanulniuk, mielőtt egyáltalán eszükbe jutna megválni a pénzüktől. Meglepődsz, hogy úgy döntenek, mégsem nekik való?

Nemrégiben egy vezető hifi magazin vezércikket közölt, amelyben a probléma megoldását valamilyen kezdőeszközzel javasolták: egyszerű lemezjátszókkal, minimalista A osztályú erősítők és vaskos hangszórókkal, egyenesen a szerző hetvenes évekbeli kollégiumi szobájából kiemelve. Ez több mint cinikus. A cél nyilvánvalóan nem az volt, hogy a fiatalabbakat érdekelje a kiváló minőségű hangzás, hanem a dobozokkal való bütykölés. Ez még csak nem is fog működni: mikor lelkesedtek valaha is a gyerekek ugyanazért a dologért, amit a szüleik szerettek, amikor ők fiatalok voltak?

Mi lenne, ha azt adnánk nekik, amiért bejöttek a boltba? Egy olyan rendszert, ami megbízhatóan jól szól, és nem állítja őket felesleges választási lehetőségek elé. Lehetőleg olyat, amihez semmi másra nincs szükség a zenelejátszáshoz, csak egy tápkábelre és egy telefonra. Megadnánk nekik az olcsó vezeték nélküli hangszóróik és soundbarjaik minden felhasználóbarát jellegét, de ezt párosítanánk lélegzetelállítóan gyönyörű hangzással.

Nem az a tény, hogy a high-end erősítés árucikké vált, kényszerítse a gyártókat stratégiájuk újragondolására. Magának a Hi-Fi-nek a túlélését kell biztosítaniuk. A D osztály nem a forradalom, és nem is fogja elindítani azt. A D osztály azért van ott, hogy segítse a forradalmat."

....No,...akkor hajrá D osztály!!! Remélem sikerülni fog,..hisz a fiataloké a jövő.

twinastir
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 155

Hozzászólás Szerző: twinastir »

"Élet vagy halál"

twinastir
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 155

Hozzászólás Szerző: twinastir »

Élet a határon – Személyes nézőpont a D osztályú audio erősítő múltjáról, jelenéről és jövőjéről leborulok.gif

https://hometheaterhifi.com/30th-annive ... dayOxuECLw

Szerző
Bruno Putzeys
Csatolmányok
Bruno-.jpg

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 654
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Nemrég szereztem egy ilyet:
Csatolmányok
20251121_102937.jpg
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

white-tiger
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 103

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

kaef2 írta:
2025.12.11., csüt. 14:04
Új, referencia minőségűnek mondott ReVox Grandmaster kazetták jelentek meg.

Screenshot 27.jpg
Ettől még nem szaladok újra magnó
deck-et venni. leborulok.gif

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 654
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

kaef2 írta:
2025.12.11., csüt. 14:04

Screenshot 27.jpg
Jajj nekem, ebbü mi lesz more? Type I
Ráismer valaki a házra és az orsóra?
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4154

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Screenshot 27.jpg

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 912

Hozzászólás Szerző: fererencz »

wasiliy888 írta:
2025.12.10., szer. 13:09

Kösz, meg fogom nézni. Értem, hogy más, mert rajta van az ember fején, fülén. De akkor is a MrCollector által betett méréseknél 2,5kHz-ig mondjuk, hogy "jó", vagy ha úgy tetszik lineárishoz közeli az átvitel, utána iszonyú gatya. Ezt kompenzálja, hogy közel van a fülemhez?
Ha egy egyenletes átvitelű hangfal megalkotását könnyű dolognak tekintünk (nem az), akkor egy fejhallgató már keményebb dió. A testünk, fejünk, fülünk miatt bizonyos frekvenciákat más hangerővel érzékelünk, legyen az természetes hang, vagy egy hangfal. Ha a fülünkben van a hangforrás, akkor ez a hatás szinte megszűnik, de ekkor ami elméletileg egyenletes átvitelű, azt már nem egyenletesnek halljuk. Példa kedvéért: a testünk 1-10kHz között kiemel 5-10dB-t. Élő zenei koncerten, beszélgetés közben, a lineáris hangfal esetén is. Ha a fülünkben is lineáris a hangforrás, akkor ezt ellenkezőleg, 5-10dB csökkenésként éljük meg.

Ezt a fejhallgatóknak ideális átvitelt meg már technikailag is nehezebb (főleg passzív módon) közelíteni, mint hangfalak esetén.
Nem szotkam hibázni.

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 208

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

fererencz írta:
2025.12.10., szer. 12:47
wasiliy888 írta:
2025.12.10., szer. 11:17

Viszont én azt szeretném kérdezni, hogy az normális, hogy egy ilyen drága, premium kategóriájú fejhallgató átvitele a magastartományban ennyire gyalázatos, vagy ez a mérőszoftver, esetleg a mérőeszköz hibája?
Nincs tapasztalatom fejhallgatókkal, szóval tényleg kíváncsi vagyok.
Nem éppen fejhallgatószakértői válasz:

Mást várunk el egy szobai hangsugárzótól, mint egy olyan eszköztől, ami ott van a fülönkben/fülönkön:
https://usound.com/how-headphones-should-sound/

Focal Elegia mérve:
https://www.rtings.com/headphones/reviews/focal/elegia

Ugyanitt össze is tudod hasonlítani olcsóbbakkal, drágábbakkal. Bár a grafikon nem zene, nem is irodalmi alkotás, vagy mi. :D
Elolvastam. Ha jól értem, a fülünk pont úgy emeli ki ezt a tartományt, ami a képeken látható, hogy a Focal görbéje pontosan annak a negatívja. Így gondolom, lineárisnak halljuk az átvitelét, azaz ilyennek kell lennie minden fejhallgatónál.
Köszönöm!
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops, CuAgSS8/3(SRC), 8HC(PWR)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó

fererencz írta:
2025.12.10., szer. 12:47
wasiliy888 írta:

Viszont én azt szeretném kérdezni, hogy az normális, hogy egy ilyen drága, premium kategóriájú fejhallgató átvitele a magastartományban ennyire gyalázatos, vagy ez a mérőszoftver, esetleg a mérőeszköz hibája?

Mást várunk el egy szobai hangsugárzótól, mint egy olyan eszköztől, ami ott van a fülönkben/fülönkön:

Focal Elegia mérve:

Ugyanitt össze is tudod hasonlítani olcsóbbakkal, drágábbakkal. Bár a grafikon nem zene, nem is irodalmi alkotás, vagy mi. :D
Kösz, meg fogom nézni. Értem, hogy más, mert rajta van az ember fején, fülén. De akkor is a MrCollector által betett méréseknél 2,5kHz-ig mondjuk, hogy "jó", vagy ha úgy tetszik lineárishoz közeli az átvitel, utána iszonyú gatya. Ezt kompenzálja, hogy közel van a fülemhez?
Dynavox X4000
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 912

Hozzászólás Szerző: fererencz »

wasiliy888 írta:

Focal Elegia mérve:

Nem szotkam hibázni.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 540

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

wasiliy888 írta:
Nagyon érdekes, amit írsz, nehéz lenne letagadni a kábelcsere hatását.

Ez egy nagyon olcsó eszköz. Van hozzá egy egyedi kompenzációs fájl, azzal mért így. Ha azt nem töltöttem be, a beszakadásból pukli lett. Egyébként elég soknál jelentkeznek ilyenek. De ez hallgatásnál nem tűnik fel.
Ha kérdésed van: 20/3383456

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó

MrCollector írta:
2025.12.10., szer. 10:30
Azt írják sok helyen, hogy mérhetetlen a kábelek közti különbség, tehát amit hallunk az csak az agyunk műve.
Elképzelhető, hogy ez esetenként tényleg így van.
Viszont én egyszer teszteltem egy Focal Elegia fejhallgatót, amire az általános "panasz" sok esetben az volt, hogy kevés a mélye. Tény és való a gyári kábellel elég száraz, de közel sem vállalhatatlan. Mivel minden fejhallgatót a saját kábeleimmel használok, természetesen itt is rövid időn belül átcseréltem. Egy ügyfél szavaival élve "mintha kaptam volna egy másik fejhallgatót". Erre a hallgatóság általában bólogat, közben pedig azt gondolja, hát persze nézz csak hülyének. És itt jön a csavar. Az éppen nálam lévő MiniDSP EARS "fejmikrofonnal" lemértem az Elegia-t. Először a gyári kábellel addig igazgattam, hogy a legjobb frekvenciamenetet mutassa. Ugyanis, ha már egy kicsit rosszul áll a fejhallgató a mikrofonon, a mélyek az elsők amik drasztikusan lecsökkenhetnek a mérésnél. Tehát miután lemértem a gyári kábellel, a fejhallgató elmozdítása nélkül, ha el is mozdult az csak a mérés hátrányára válhatott, kicseréltem a kábelt a sajátra és azzal is lemértem. Úgy érzem nem kell magyaráznom, az alábbi két pár ábrán szemmel látható a különbség. A mély tartományban kb.+3-4dB a saját kábelnél. Aki ezt nem hallja, már bocsánat, de süket (és nem siket). Tehát sikerült megmérnem a mérhetetlent. Magyarul van illetve lehet különbség a kábelek között, akár hallja ezt valaki, akár nem.
A mérést egy másik alkalommal is elvégeztem, a mikrofon szoftver más beállításaival. Az eredmény ugyan az volt.
Az 1. és a 3. az eredeti, a 2. és a 4. a saját kábel mérési ábrája.
elegia.jpg
elegia+vivace.jpg
elegia_factory_cable.jpg
elegia_vivace_cable.jpg
Nagyon érdekes, amit írsz, nehéz lenne letagadni a kábelcsere hatását.

Dynavox X4000

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3814

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

diagnet írta:
2025.12.07., vas. 00:19
.... a háztartási kekszel töltött kapszulák is ugyanazt a dopamin/szerotonin szint emelkedést okozzák mint az ezüstoldatot tartalmazó vényköteles példányok....
És mi van akkor, ha valakinek a háztartási keksz helyett jobban ízlik a Mese keksz, és ezért képes is többet fizetni?
Persze hasmenés esetén a tea és a háztartási keksz a jobb kombó, de normál esetben én is a Mese kekszet majszolom inkább, hiába kerül többe.
Ahogy párizsi helyett is érlelt combsonkát veszek, ami sokszor alig drágább, mint az előbbi.

Szerintem érdemes mindent a helyén kezelni, és elfogadni, hogy minek, hol van a pozíciója.

Óriásölők ugyanis általában csak a mesékben léteznek.

https://m.imdb.com/title/tt1351685/
Csak a Marantz! :-D

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1094

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Ez, itt, párral felettem, diagnet tollából, ez nagyon tetszik. Pazar összefoglalója a történteknek.
Célszerű beismerni a pszichózist, a saját esetünkkel az élen... :)
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”