Nem tudok mit mondaniSnipi írta: ↑2026.01.19., hétf. 13:23Taniccs Mester Taníccs!
https://www.youtube.com/watch?v=8Fgzxli9O_E
Egy újabb önjelölt megmondó idióta aki a süket híveinek mutatja az utat a semmibe.
Nem tudok mit mondaniSnipi írta: ↑2026.01.19., hétf. 13:23Taniccs Mester Taníccs!
https://www.youtube.com/watch?v=8Fgzxli9O_E

A kifejezések értelmezése az egyik fő feladatunk, ha beszélgetni és nem csak egymás mellett elbeszélni szeretnénk. Én ezt a "leválik a hangszóróról" jelenséget úgy értelmezem és gyakorlatban is el szoktam követni, hogy zenehallgatás közben csukott szemmel mennyire tudok rámutatni a hangsugárzókra. Ideális esetben a zenekar stabilan, definiáltan sorakozik fel előttem, miközben a hangdobozok lokációja néhány másodperc után eltűnik a hangképből.
Szerintem pontosan így kell képeznünk magunkat, összevetve a hallottakat a mérési eredményekkel. Így jövünk rá, hogy a görbéken látható adatokat hogyan halljuk, illetve amit hallunk, az hogyan jelenik meg a görbéken; máris nem lesz értelme a szubjektív és objektív dolgokat egymással szembe állítani.A másik érdekesség, kipróbáltam a REW-ben a hullámforma generátorban, hogy csak egy csatornára adom a jelet és folyamatosan emelem a frekvenciát. Azt akartam megnézni, csak kíváncsiságból hogy ami a grafikonon hullámzik azt mennyire hallani füllel.
Térábrázolást valóban nem lehet egyetlen mikrofonnal mérni (ahogy egy füllel is nehéz érzékelni), egy (legalább) sztereó pár kell hozzá, a befogott jelek vizuális megjelenítésére a goniométer, korrelációs és egyéb fázisműszerek képesek. Méréstagadók most forduljanak el!És arra se tudtam még rájönni, hogy ezt hogy lehet mérni, pedig kíváncsi lennék, a mérésen mit kellene nézni hogy ez kiderüljön, hogy mikor jó a lokalizáció és mikor nem. Bár egy mikrofonnal valószínűleg lehetetlen ilyen mérést csinálni.

Az első két bekezdést és a benne elsütött, tájékozatlanságból fakadó elcsépelt provokációt követően elgondolkodtam, tovább olvassam-e. Végül rászántam azt a 2 percet. Ha valaki ebből az írásból próbál tájékozódni a felvetett, amúgy fontos kérdésben, nagyon nem fog jól járni. "Statikus frekvenciák", "gitárpengetés felfutó éle", a késleltetés és a fázistolás összemaszatolása és hasonló badarságok... Itt is lenne ám a szakmának felelőssége.

Aha, kettő. Persze.

Van benne kb 2 apróság, amibe bele lehet kötni, de ez összességében egy nagyon jó cikk!!!!

Amennyiben az eredeti maszter 44,1kHz-nél magasabb mintavételezéssel készült (mondjuk 176,4 kHz), az MQA CD lejátszásakor egy kompatibils CD játszó kimenetén a D/A konverzió ugyanazzal a mintavételezéssel (176,4 kHz) fog megtörténni, mint amilyen a maszter mintavételezése volt. Bit helyesen. Fontos, hogy olyan lejátszón játszuk le, ami kompatibilis az MQA eljárással.GTomi írta: ↑2026.01.16., pén. 21:18Érdekes a cikk, pl. nem tudtam, hogy az MQA is egy ilyen mérésbe bukott bele és szűnt meg. (mondjuk, mikor az MQA megjelent, többen mondtuk/írtuk ez vmi "átverés" lesz, és többen is megsértődtek ezen, hogy nem, úgy rémlik). Mondjuk ettől még van nekem itthon ilyen cédémfererencz írta: ↑2026.01.16., pén. 18:36Bocsi... Természetesen "itteni" szeretett volna lenni...fererencz írta: ↑2026.01.16., pén. 16:43Talán még az isteni eseményekhez is kapcsolódik:
https://www.headphonesty.com/2026/01/me ... io-brands/
Az AI-t megkérdeztem erről :
Egy MQA‑CD NEM tartalmaz valódi nagyfelbontású adatot.
A DAC által kijelzett magasabb felbontás:
- nem a CD tartalma,
- nem eredeti hi‑res,
- hanem az MQA algoritmus által létrehozott rekonstrukció.
Ezért tűnik úgy, mintha „nagyobb felbontás” lenne — de technikailag nem az.

Érdekes a cikk, pl. nem tudtam, hogy az MQA is egy ilyen mérésbe bukott bele és szűnt meg. (mondjuk, mikor az MQA megjelent, többen mondtuk/írtuk ez vmi "átverés" lesz, és többen is megsértődtek ezen, hogy nem, úgy rémlik). Mondjuk ettől még van nekem itthon ilyen cédémfererencz írta: ↑2026.01.16., pén. 18:36Bocsi... Természetesen "itteni" szeretett volna lenni...fererencz írta: ↑2026.01.16., pén. 16:43Talán még az isteni eseményekhez is kapcsolódik:

Bocsi... Természetesen "itteni" szeretett volna lenni...fererencz írta: ↑2026.01.16., pén. 16:43Talán még az isteni eseményekhez is kapcsolódik:

Én elborzadva gondolok és látom az AI hosszú távú veszélyeit. Ennek fejlődése közel azon mintán fog átmenni, amiken a közösségi platformok átmentek, vagyis privát információk érdeklődések megosztásából a kontrollálhatatlan információ hamisításába, tömegek iparszerű tudat módosításába. Na, ez a folyamat az AI-ben sokkal kiterjedtebb lehet és lesz is. A közösségi médiát sem lehet kordában tartani, mert az is lényegévé vált. Ráadásul az AI-t kézben és irányítani, "tanítani" technikai nagyhatalmak lesznek képesek. A közösségi média is már része a hibridháborúknak, az AI ennek atomkorszakába fog vezetni.kaef2 írta: ↑2026.01.16., pén. 10:45
A zenemű megalkotása és előadás keretében történő eljátszása emberi tevékenység számomra. Háttérzenének, esetleg filmzenének, jó lehet az AI generálta zene.
De a zenei élvezet része az előadás maga is, számomra. Ott nem látom magam előtt azt a helyzetet, hogy robotok játszanak a színpadon AI generálta zenét és élő emberek csápolnak nekik a koncerten...![]()
Biztos emlékszel (emlékeztek) rá - már a gyűröttebb fejűekkaef2 írta: ↑2026.01.16., pén. 10:45A zenemű megalkotása és előadás keretében történő eljátszása emberi tevékenység számomra. Háttérzenének, esetleg filmzenének, jó lehet az AI generálta zene.Snipi írta: ↑2026.01.16., pén. 10:35Általában az MI (AI) zenék fosok, de a múltkor hallottam két olyan track-ot ami már majdnem jó volt.kaef2 írta: ↑2026.01.16., pén. 10:18Screenshot 77.jpg
Ha valaki nem értené.
A Bandcamp lett az első nagy zenei platform, amely betiltotta a mesterséges intelligencia által generált zenét.
https://blog.bandcamp.com/2026/01/13/ke ... amp-human/
A Bandcamp olyan online zenei platform, ahol zenészek közvetlenül árusíthatják zenéjüket a rajongóknak.
Veszélyes dolgok ezek szerintem ...
De a zenei élvezet része az előadás maga is, számomra. Ott nem látom magam előtt azt a helyzetet, hogy robotok játszanak a színpadon AI generálta zenét és élő emberek csápolnak nekik a koncerten...![]()
A zenemű megalkotása és előadás keretében történő eljátszása emberi tevékenység számomra. Háttérzenének, esetleg filmzenének, jó lehet az AI generálta zene.Snipi írta: ↑2026.01.16., pén. 10:35Általában az MI (AI) zenék fosok, de a múltkor hallottam két olyan track-ot ami már majdnem jó volt.kaef2 írta: ↑2026.01.16., pén. 10:18Screenshot 77.jpg
Ha valaki nem értené.
A Bandcamp lett az első nagy zenei platform, amely betiltotta a mesterséges intelligencia által generált zenét.
A Bandcamp olyan online zenei platform, ahol zenészek közvetlenül árusíthatják zenéjüket a rajongóknak.
Veszélyes dolgok ezek szerintem ...
Általában az MI (AI) zenék fosok, de a múltkor hallottam két olyan track-ot ami már majdnem jó volt.kaef2 írta: ↑2026.01.16., pén. 10:18Screenshot 77.jpg
Ha valaki nem értené.

zoli73 írta: ↑2026.01.05., hétf. 06:33a párom számára a hangsugárzó nagy, sőt, minél nagyobb. Egy időben, mikor állványos dobozaim voltak, folyton elégedetlenkedett miattuk, sohasem tudta elfogadni őket. Mikor eladtam, és álló dobozokat vettem, akkor nyugodott meg.
A jelenlegi hangsugárzókra mindig azt mondja, hogy "ha el is adod, ennél kisebbet nem vehetsz!"
1-2 alkalammal elkísért az aktuális hifi show-ra, de leülni zenét hallgatni is csak azokban a szobákban volt hajlandó, ahol méretes hangsugárzók szóltak.
Másról nem tudok beszélni, de nálam nagyon. Én azt szoktam mondani, hogy a jó hifi az, ami átver. Érzéki csalódást okoz. Elhiteti velem, hogy amit hallok (konzervhang) az valójában nem is az, hanem a zene ott játszódik előttem, egy légtérben velem. Ha át vagyok verve : jó a rendszer.audioline írta: ↑2026.01.09., pén. 13:27"Az illúzió (vagy érzékcsalódás) egy olyan jelenség, amelynek során az agyunk az érzékszervek által közvetített információkat félreértelmezi, és a valóságtól eltérő képet, hangot vagy érzetet hoz létre. Fontos különbség a hallucinációval szemben, hogy az illúzióhoz mindig szükség van egy valós külső ingerre (például egy tárgyra vagy fényre), amit az agy rosszul dolgoz fel."
Ez a HiFista társadalomban mennyire előforduló jelenség?

Na akkor már tudom, is mt kompenzáltál

Bocs, de ez még viccnek is rossz. Ez itt majdhogynem Istenkáromlás.Alex_Aston írta: ↑2026.01.06., kedd 10:12Akkor segítek, tessék, itt egy megoldás, de.most már akkor ne keress több kifogást![]()
Musiccenter.jpeg

Akkor segítek, tessék, itt egy megoldás, de.most már akkor ne keress több kifogást