https://www.youtube.com/watch?v=8Fgzxli9O_E
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
- arzachel
- V.I.P.

- Értékelés: 782
Re: Általában a hifiről
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
Ha érdekel valakit, itt tud belőle vásárolni például:
https://japan-cd.com/en/popular/hi-res- ... HOWALL_2=1
Amennyiben az eredeti maszter 44,1kHz-nél magasabb mintavételezéssel készült (mondjuk 176,4 kHz), az MQA CD lejátszásakor egy kompatibils CD játszó kimenetén a D/A konverzió ugyanazzal a mintavételezéssel (176,4 kHz) fog megtörténni, mint amilyen a maszter mintavételezése volt. Bit helyesen. Fontos, hogy olyan lejátszón játszuk le, ami kompatibilis az MQA eljárással.GTomi írta: ↑2026.01.16., pén. 21:18Érdekes a cikk, pl. nem tudtam, hogy az MQA is egy ilyen mérésbe bukott bele és szűnt meg. (mondjuk, mikor az MQA megjelent, többen mondtuk/írtuk ez vmi "átverés" lesz, és többen is megsértődtek ezen, hogy nem, úgy rémlik). Mondjuk ettől még van nekem itthon ilyen cédémfererencz írta: ↑2026.01.16., pén. 18:36Bocsi... Természetesen "itteni" szeretett volna lenni...fererencz írta: ↑2026.01.16., pén. 16:43Talán még az isteni eseményekhez is kapcsolódik:
https://www.headphonesty.com/2026/01/me ... io-brands/
Az AI-t megkérdeztem erről :
Egy MQA‑CD NEM tartalmaz valódi nagyfelbontású adatot.
A DAC által kijelzett magasabb felbontás:
- nem a CD tartalma,
- nem eredeti hi‑res,
- hanem az MQA algoritmus által létrehozott rekonstrukció.
Ezért tűnik úgy, mintha „nagyobb felbontás” lenne — de technikailag nem az.
Ha érdekel valakit, itt tud belőle vásárolni például:
https://japan-cd.com/en/popular/hi-res- ... HOWALL_2=1
- GTomi
- V.I.P.

- Értékelés: 713
Érdekes a cikk, pl. nem tudtam, hogy az MQA is egy ilyen mérésbe bukott bele és szűnt meg. (mondjuk, mikor az MQA megjelent, többen mondtuk/írtuk ez vmi "átverés" lesz, és többen is megsértődtek ezen, hogy nem, úgy rémlik). Mondjuk ettől még van nekem itthon ilyen cédémfererencz írta: ↑2026.01.16., pén. 18:36Bocsi... Természetesen "itteni" szeretett volna lenni...fererencz írta: ↑2026.01.16., pén. 16:43Talán még az isteni eseményekhez is kapcsolódik:
Az AI-t megkérdeztem erről :
Egy MQA‑CD NEM tartalmaz valódi nagyfelbontású adatot.
A DAC által kijelzett magasabb felbontás:
- nem a CD tartalma,
- nem eredeti hi‑res,
- hanem az MQA algoritmus által létrehozott rekonstrukció.
Ezért tűnik úgy, mintha „nagyobb felbontás” lenne — de technikailag nem az.
Rega Brio, CA DacMagic 200M + TMP táp, PC/PaulPang/Audirvana, Revox B226, Hivox 3 utas zárt monitor, HiDiamond D3 hfkábel + D3 rca, IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek, Oyaide Neo usb a-b, QED QE6200 koax, Audioquest Forest RJ/E Ethernet, ifi LAN iSilencer, Viablue absorber+HS spike disc
- fererencz
- Törzsvendég

- Értékelés: 914
Bocsi... Természetesen "itteni" szeretett volna lenni...fererencz írta: ↑2026.01.16., pén. 16:43Talán még az isteni eseményekhez is kapcsolódik:
Nem szotkam hibázni.
- fererencz
- Törzsvendég

- Értékelés: 914
Talán még az isteni eseményekhez is kapcsolódik:
Nem szotkam hibázni.
Én elborzadva gondolok és látom az AI hosszú távú veszélyeit. Ennek fejlődése közel azon mintán fog átmenni, amiken a közösségi platformok átmentek, vagyis privát információk érdeklődések megosztásából a kontrollálhatatlan információ hamisításába, tömegek iparszerű tudat módosításába. Na, ez a folyamat az AI-ben sokkal kiterjedtebb lehet és lesz is. A közösségi médiát sem lehet kordában tartani, mert az is lényegévé vált. Ráadásul az AI-t kézben és irányítani, "tanítani" technikai nagyhatalmak lesznek képesek. A közösségi média is már része a hibridháborúknak, az AI ennek atomkorszakába fog vezetni.kaef2 írta: ↑2026.01.16., pén. 10:45
A zenemű megalkotása és előadás keretében történő eljátszása emberi tevékenység számomra. Háttérzenének, esetleg filmzenének, jó lehet az AI generálta zene.
De a zenei élvezet része az előadás maga is, számomra. Ott nem látom magam előtt azt a helyzetet, hogy robotok játszanak a színpadon AI generálta zenét és élő emberek csápolnak nekik a koncerten...![]()
- , hogy valamikor a 80-as években volt egy olyan hogy "Tardos Péter : Rocklexikon". Volt belőle 2.0-ás verzió is. (Hogy modernül fejezzem ki magam
). Abban azt írta a szerző a Kraftwerk zenekarról (akiket amúgy nagyon szeretek, megvan az összes lemezük asszem) hogy majd az lesz a jövő - ha ez így megy tovább - , hogy a nézők is robotok lesznek, és egy kis lámpa villogtatásával fejezik ki tetszésüket ...
Biztos emlékszel (emlékeztek) rá - már a gyűröttebb fejűekkaef2 írta: ↑2026.01.16., pén. 10:45A zenemű megalkotása és előadás keretében történő eljátszása emberi tevékenység számomra. Háttérzenének, esetleg filmzenének, jó lehet az AI generálta zene.Snipi írta: ↑2026.01.16., pén. 10:35Általában az MI (AI) zenék fosok, de a múltkor hallottam két olyan track-ot ami már majdnem jó volt.kaef2 írta: ↑2026.01.16., pén. 10:18Screenshot 77.jpg
Ha valaki nem értené.
A Bandcamp lett az első nagy zenei platform, amely betiltotta a mesterséges intelligencia által generált zenét.
https://blog.bandcamp.com/2026/01/13/ke ... amp-human/
A Bandcamp olyan online zenei platform, ahol zenészek közvetlenül árusíthatják zenéjüket a rajongóknak.
Veszélyes dolgok ezek szerintem ...
De a zenei élvezet része az előadás maga is, számomra. Ott nem látom magam előtt azt a helyzetet, hogy robotok játszanak a színpadon AI generálta zenét és élő emberek csápolnak nekik a koncerten...![]()
De a zenei élvezet része az előadás maga is, számomra. Ott nem látom magam előtt azt a helyzetet, hogy robotok játszanak a színpadon AI generálta zenét és élő emberek csápolnak nekik a koncerten...
A zenemű megalkotása és előadás keretében történő eljátszása emberi tevékenység számomra. Háttérzenének, esetleg filmzenének, jó lehet az AI generálta zene.Snipi írta: ↑2026.01.16., pén. 10:35Általában az MI (AI) zenék fosok, de a múltkor hallottam két olyan track-ot ami már majdnem jó volt.kaef2 írta: ↑2026.01.16., pén. 10:18Screenshot 77.jpg
Ha valaki nem értené.
A Bandcamp lett az első nagy zenei platform, amely betiltotta a mesterséges intelligencia által generált zenét.
A Bandcamp olyan online zenei platform, ahol zenészek közvetlenül árusíthatják zenéjüket a rajongóknak.
De a zenei élvezet része az előadás maga is, számomra. Ott nem látom magam előtt azt a helyzetet, hogy robotok játszanak a színpadon AI generálta zenét és élő emberek csápolnak nekik a koncerten...
Általában az MI (AI) zenék fosok, de a múltkor hallottam két olyan track-ot ami már majdnem jó volt.kaef2 írta: ↑2026.01.16., pén. 10:18Screenshot 77.jpg
Ha valaki nem értené.
Ha valaki nem értené.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
- GTomi
- V.I.P.

- Értékelés: 713
zoli73 írta: ↑2026.01.05., hétf. 06:33a párom számára a hangsugárzó nagy, sőt, minél nagyobb. Egy időben, mikor állványos dobozaim voltak, folyton elégedetlenkedett miattuk, sohasem tudta elfogadni őket. Mikor eladtam, és álló dobozokat vettem, akkor nyugodott meg.
A jelenlegi hangsugárzókra mindig azt mondja, hogy "ha el is adod, ennél kisebbet nem vehetsz!"
1-2 alkalammal elkísért az aktuális hifi show-ra, de leülni zenét hallgatni is csak azokban a szobákban volt hajlandó, ahol méretes hangsugárzók szóltak.
Rega Brio, CA DacMagic 200M + TMP táp, PC/PaulPang/Audirvana, Revox B226, Hivox 3 utas zárt monitor, HiDiamond D3 hfkábel + D3 rca, IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek, Oyaide Neo usb a-b, QED QE6200 koax, Audioquest Forest RJ/E Ethernet, ifi LAN iSilencer, Viablue absorber+HS spike disc
Másról nem tudok beszélni, de nálam nagyon. Én azt szoktam mondani, hogy a jó hifi az, ami átver. Érzéki csalódást okoz. Elhiteti velem, hogy amit hallok (konzervhang) az valójában nem is az, hanem a zene ott játszódik előttem, egy légtérben velem. Ha át vagyok verve : jó a rendszer.audioline írta: ↑2026.01.09., pén. 13:27"Az illúzió (vagy érzékcsalódás) egy olyan jelenség, amelynek során az agyunk az érzékszervek által közvetített információkat félreértelmezi, és a valóságtól eltérő képet, hangot vagy érzetet hoz létre. Fontos különbség a hallucinációval szemben, hogy az illúzióhoz mindig szükség van egy valós külső ingerre (például egy tárgyra vagy fényre), amit az agy rosszul dolgoz fel."
Ez a HiFista társadalomban mennyire előforduló jelenség?
"Az illúzió (vagy érzékcsalódás) egy olyan jelenség, amelynek során az agyunk az érzékszervek által közvetített információkat félreértelmezi, és a valóságtól eltérő képet, hangot vagy érzetet hoz létre. Fontos különbség a hallucinációval szemben, hogy az illúzióhoz mindig szükség van egy valós külső ingerre (például egy tárgyra vagy fényre), amit az agy rosszul dolgoz fel."
A HiFista társadalomban ez mennyire előforduló jelenség?
A HiFista társadalomban ez mennyire előforduló jelenség?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára audioline 2026.01.09., pén. 13:42-kor.
.
- Aszpirin
- V.I.P.

- Értékelés: 6365
Na akkor már tudom, is mt kompenzáltál
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3378
Bocs, de ez még viccnek is rossz. Ez itt majdhogynem Istenkáromlás.Alex_Aston írta: ↑2026.01.06., kedd 10:12Akkor segítek, tessék, itt egy megoldás, de.most már akkor ne keress több kifogást![]()
Musiccenter.jpeg
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- Alex_Aston
- V.I.P.

- Értékelés: 3884
Akkor segítek, tessék, itt egy megoldás, de.most már akkor ne keress több kifogást
Csak a Marantz! :-D
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3378
A TV-vel szerintem semmi baj nincs a nappaliban, szerintem sokkal inkább ott van a helye, mintsem a hálószobában.diagnet írta: ↑2026.01.05., hétf. 23:04Aszpirin írta: ↑2026.01.05., hétf. 19:17Nem tudom, melyik bolygó 8 milliárdjáról beszélsz, de én ahol jártam - fejlett országok esetén - a világban mindenbhol ott volt a nappaliban a tévé, csupaszon, feketén, és a családtagok (nem feltétlenül mindegyiké) esténkénti közös tévézésének, filmnézésének, zenehallgatásának, egyéb társasági elfoglaltságoknak helyszíne volt a nappali. Kivétel nélkül.
Sehol nem írtam olyat, hogy teljesen száműzni kellene a TV-t a nappalikból. (bár fejlettebb kultúrákban eleve be sem került)
Az aránytalanság,oda nem illőség és az ezekből következtethető technofil jellem esetére próbáltam rámutatni, ahogyan azt a hifisták vendégei is teszik.
Teljesen irreleváns, hogy egy többezer m2-es mansion lobbyban mekkora tévé van. A probléma ott keződik mikor a lakótelepek utcáiról látszik a meccs állása a 2. emeleti 17m2-es szobában. Vagy pl. ha nem fér el a karácsonyfa a hangfaltól. De olyat is láttam ,hogy ráccsal volt elkerítve a hifi a gyerek miatt...
Nem a designer márkákra gondoltam. A samsung, lg, panasonic is gyárt szinte láthatatlan tv-ket.
Az audio gyártók is rajta vannak mióta a technológia megengedni, hogy ugyanaz/vagy jobb hangminőség kisebb térfogattal járjon. A színekkel is variálnak, hogy minél szélesebb körben legyenek integrálhatók.
Egyébként a nagy tv mára bocsánatos bűnnek számít. Az emberi szem határai miatt is indokolt a nagy felület. De az audioban nem szükséges a hangot létrehozó komponensek látványa. Lásd: színház, mozi.
Az, hogy az esetemben a hifi is ott van, az szerintem teljesen általános, mondhatni a nagy Magyar valóság.
A hifis ismerőseim, fórumtársak, akiknél jártam, a döntő többségüknél a nappaliban van a rendszer.
Mindössze néhány helyen találkoztam dedikált zenehallgató szobával.
Érdekes módon, több olyan dedikált zenehallgató szobában jártam fórumtársaknál, ahol hiába az elszeparált, erre kialakitott helyiség, kompromisszumokra kényszerült a gazdája az akusztika miatt. Máshol meg jelentős átalakításokkal, temérdek akusztikai eszköz alkalmazásával sikerült mindössze elfogadhatóra alakitani a zenehallgatásra használt szoba akusztikáját. Persze ezek a negativ példák voltak, a többség nem ilyen.
Nem tagadom, nekem is vágyam egy zenehallgató szoba, ahová elvonulva, a család zavarása nélkül tudok zenet hallgatni, amikor csak kedvem tartja. Egy nappaliban ez nem mindig kivitelezhető, mivel egy közös használatú, többfunkciós helyiség. A különálló zenehallgató szobára szinte semmi esélyem sincs, de mivel Fapaci mérései alapján a nappalink akusztikája rendben van, így nagyon nem is fészkalódom e miatt.
Az, meg hogy a szököévente betoppanó rokonok, ismerősök mit szólnak a nappalink berendezéséhez, pont letojom. Jártam olyan fórumtársnál is, akinél ugyanígy, a nappaliban volt a rendszer, de további 2 pár hangsugáró(nem kicsi), és számos készülék, kábel volt szerte a szobában "tartalékban", holott ez is egy családi, közös használatú nappali volt. Ehhez képest nálam elég szolít a helyzet.
Bevallom, én egy régi vágású hifista vagyok, nekem a rendszer külön álló készülékekből áll, de így sincs nyomasztó készülékhalmaz, a két hangsugárzón kívül 6 készülék alkotja a rendszert. Mivel csak fizikai formátumokat(Lp, CD) hallgatok, így számomra az egydobozos megoldás elképzelhetetlen. Ez utóbbival, az egydobozos megoldással, még gondolatban sem játszottam el, mégha praktikus, vagy lakberendezési szempontból előnyös is, akkor sem. Az nem én vagyok.
Kinek a pap, kinek a paplan.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
... és akkor még nem igazán voltak laposak a tévék...
A gyerekeim a lakótelepi szobában, igaz kb 30 és nem 15 m2-en nőttek fel, két Avantgarde Trio és két REL Studio kombó mellett. Kb tíz évig használtam őket, igen nagy megelégedéssel.Aszpirin írta: ↑2026.01.06., kedd 00:12A hangfalak más tészta, azért egy 15 m2-es szobában két nagy Avalon vagy - horribile dictu - Avantgarde igen-igen viccesen mutathat - én is láttam már ilyent - ha még gyermek-távoltartásra szolgáló rács is van, az egyenesen szánalmas - de én teljesemn osztom alto álláspontját, hogy a nappali a családé, a családnak kell tetsszen, és ha nekik tetszik, akkor mégis hol a "probléma"?diagnet írta: ↑2026.01.05., hétf. 23:04Aszpirin írta: ↑2026.01.05., hétf. 19:17Nem tudom, melyik bolygó 8 milliárdjáról beszélsz, de én ahol jártam - fejlett országok esetén - a világban mindenbhol ott volt a nappaliban a tévé, csupaszon, feketén, és a családtagok (nem feltétlenül mindegyiké) esténkénti közös tévézésének, filmnézésének, zenehallgatásának, egyéb társasági elfoglaltságoknak helyszíne volt a nappali. Kivétel nélkül.
Sehol nem írtam olyat
... és akkor még nem igazán voltak laposak a tévék...
Sőt, perceken belül a Media Markt is eltűnik. Bár lehet, hogy a nevét megtartják.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
Adekvát reakció arra, ha egy vendéged beszól a hifidre:
BARTIMEX AUDIO Honlap
Én speciel nem érzem úgy, hogy egy mai tipikusan ikeás/möbelixes/jyskes átlagpolgári lakberendezési kultúrában nagy törést okozna egy - valljuk be, önmagában többnyire nagyon letisztult formavilágú - tévé, vagy akár egy állványra vagy "tévészekrényre" helyezett hifi-doboz látványa. Ehhez a korhoz ez hozzátartozik, majd elmúlik ez is. A hangfalak más tészta, azért egy 15 m2-es szobában két nagy Avalon vagy - horribile dictu - Avantgarde igen-igen viccesen mutathat - én is láttam már ilyent - ha még gyermek-távoltartásra szolgáló rács is van, az egyenesen szánalmas - de én teljesemn osztom alto álláspontját, hogy a nappali a családé, a családnak kell tetsszen, és ha nekik tetszik, akkor mégis hol a "probléma"?
Ai a rácsodálkozást illeti, én inkább abban látom az okát, hogy mind a "nagy" hifi, mind a házimozi-hangzáshoz tartozó kellékek annyira ritkák ma már a lakásokban, hogy ha betoppan egy vendég egy ilyen "hifisen" vagy "házimozisan" felszerelt nappaliba, akkor rögtön feltűnnek azok. A "ritkák" kijelentésemre nincs objektív statisztikai adatom, egyszerűen ezt tapasztalom - nagy tévé mindenhol van, de hozzá max egy soundbarban, ritkább esetben a soundbarhoz tartozó kiusformátumú mélynyomóban merül ki a "hangfelszerelés" - és ez az emberek túlnyomó többségének teljesen megfelel.Az ettől eltérő felszerelést úgy nézik meg, mint az utcán egy szupersportkocsit. Nem véletlen, hogy a Media Markt-okból is mind eltűntek az elkülönített "hifi/házimozi-sarkok".
- Aszpirin
- V.I.P.

- Értékelés: 6365
Ilyenformán megfogalmazva - nagyjából egyetértünk. (Bár én nem tartom problémának a lakótelepi "nappaliban" elhelyezett bazinagy tévét...) Nekem nem teljesen ez jött le a korábbi hozzászólásodból, de ne ragozzuk...diagnet írta: ↑2026.01.05., hétf. 23:04Aszpirin írta: ↑2026.01.05., hétf. 19:17Nem tudom, melyik bolygó 8 milliárdjáról beszélsz, de én ahol jártam - fejlett országok esetén - a világban mindenbhol ott volt a nappaliban a tévé, csupaszon, feketén, és a családtagok (nem feltétlenül mindegyiké) esténkénti közös tévézésének, filmnézésének, zenehallgatásának, egyéb társasági elfoglaltságoknak helyszíne volt a nappali. Kivétel nélkül.
Sehol nem írtam olyat, hogy teljesen száműzni kellene a TV-t a nappalikból. (bár fejlettebb kultúrákban eleve be sem került)
Az aránytalanság,oda nem illőség és az ezekből következtethető technofil jellem esetére próbáltam rámutatni, ahogyan azt a hifisták vendégei is teszik.
Teljesen irreleváns, hogy egy többezer m2-es mansion lobbyban mekkora tévé van. A probléma ott keződik mikor a lakótelepek utcáiról látszik a meccs állása a 2. emeleti 17m2-es szobában. Vagy pl. ha nem fér el a karácsonyfa a hangfaltól. De olyat is láttam ,hogy ráccsal volt elkerítve a hifi a gyerek miatt...
Nem a designer márkákra gondoltam. A samsung, lg, panasonic is gyárt szinte láthatatlan tv-ket.
Az audio gyártók is rajta vannak mióta a technológia megengedni, hogy ugyanaz/vagy jobb hangminőség kisebb térfogattal járjon. A színekkel is variálnak, hogy minél szélesebb körben legyenek integrálhatók.
Egyébként a nagy tv mára bocsánatos bűnnek számít. Az emberi szem határai miatt is indokolt a nagy felület. De az audioban nem szükséges a hangot létrehozó komponensek látványa. Lásd: színház, mozi.
Én speciel nem érzem úgy, hogy egy mai tipikusan ikeás/möbelixes/jyskes átlagpolgári lakberendezési kultúrában nagy törést okozna egy - valljuk be, önmagában többnyire nagyon letisztult formavilágú - tévé, vagy akár egy állványra vagy "tévészekrényre" helyezett hifi-doboz látványa. Ehhez a korhoz ez hozzátartozik, majd elmúlik ez is. A hangfalak más tészta, azért egy 15 m2-es szobában két nagy Avalon vagy - horribile dictu - Avantgarde igen-igen viccesen mutathat - én is láttam már ilyent - ha még gyermek-távoltartásra szolgáló rács is van, az egyenesen szánalmas - de én teljesemn osztom alto álláspontját, hogy a nappali a családé, a családnak kell tetsszen, és ha nekik tetszik, akkor mégis hol a "probléma"?
Ai a rácsodálkozást illeti, én inkább abban látom az okát, hogy mind a "nagy" hifi, mind a házimozi-hangzáshoz tartozó kellékek annyira ritkák ma már a lakásokban, hogy ha betoppan egy vendég egy ilyen "hifisen" vagy "házimozisan" felszerelt nappaliba, akkor rögtön feltűnnek azok. A "ritkák" kijelentésemre nincs objektív statisztikai adatom, egyszerűen ezt tapasztalom - nagy tévé mindenhol van, de hozzá max egy soundbarban, ritkább esetben a soundbarhoz tartozó kiusformátumú mélynyomóban merül ki a "hangfelszerelés" - és ez az emberek túlnyomó többségének teljesen megfelel.Az ettől eltérő felszerelést úgy nézik meg, mint az utcán egy szupersportkocsit. Nem véletlen, hogy a Media Markt-okból is mind eltűntek az elkülönített "hifi/házimozi-sarkok".
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
Aszpirin írta: ↑2026.01.05., hétf. 19:17Nem tudom, melyik bolygó 8 milliárdjáról beszélsz, de én ahol jártam - fejlett országok esetén - a világban mindenbhol ott volt a nappaliban a tévé, csupaszon, feketén, és a családtagok (nem feltétlenül mindegyiké) esténkénti közös tévézésének, filmnézésének, zenehallgatásának, egyéb társasági elfoglaltságoknak helyszíne volt a nappali. Kivétel nélkül.
az meg nekem tetszik, amikor valaki hangmérnöknek születikLuxor Audio írta: ↑2026.01.02., pén. 19:49Ez tetszik.
Én koncerten nagyjából soha nem figyelek a hangzásra (hacsak nem dolgozom, hacsak nincsenek komoly technikai bajok), az atmoszféra, a produkció és a fellépők miatt megyek oda. Otthoni zenehallgatásnál ezek egyike sincs jelen, mégis hasonló élvezetet keresek ott is és egy jó rendszer meg is adja: ritmika, árnyaltság, jelenlét. Talán ezért nem foglalkozom a manapság divatos paraméterekkel (pl. színpadméret), amiknek nincs sok közük a koncertélményhez.
Szóval én azt mondom, nem a hangzás memorizálása miatt érdemes koncertre menni (mégis melyiket lenne érdemes megjegyezni?), hanem hogy megtapasztaljuk, milyen varázslat tud létrejönni a színpadon, miként születik a muzsika.
védd a fákat> egyél hódot! ;-)))