Tctronic írta: ↑2025.12.20., szomb. 19:48
A kábelezés egy nagyon-nagyon megosztó dolog a hifiben. Visszaemlékezve a saját hifis pályafutásom alatt a Hifi piac és Stereo magazinon szocializálódva, már a kezdő rendszeremet is próbáltam a számomra elérhető jónak mondott kábelekkel összekötni. A kábelek kiválasztása abban az időben inkább csak az említett újságok ajánlása alapján történt nálam. Kevés hifis ismerősöm volt akkoriban a közelben, még internet is csak döcögött. Nem próbálgattam sok kábelt, akkoriban nem is volt erre nagy lehetőség, de a pár kábel ami megfordult nálam már éreztette hogy bizony van eltérés közöttük. Az első valamire való rendszerem: NAD 3020E Technics valamilyen CD B&W601 hangsugárzó is meg tudta mutatni, hogy bizony van eltérés a kábelek között. De nem éreztem hogy ég és föld csak hogy van. Ahogy lehetőségem volt komolyabb rendszereket építeni, egyre több kábelt kipróbálni egyre inkább kijött hogy hoppácska, egyre fontosabb a "jó" (vagy jobb) kábel. Mindenhol.
A jó mindenkinek mást jelent. Jelenleg azt vallom, hogy minél jobb egy rendszer, annál fontosabb a jó kábelezés.
Egy igazán jó rendszer "gyenge" kábelekkel kb átlagos szintet tud hozni véleményem szerint.
Tökéletes meglátás,...én is innen indultam. A belépő rendszerekbe a belépő kábelek is jók,...akár még "Rudibá" kábelei is.
Azután ahogy javulnak a komponensek úgy ha a kábelek is ,egyre jobban kijön a javuló hatásuk is. Én is Nad3020-al kezdtem,egy "játék cd"-vel,egy "játék lp"-vel megy egy Standart dobozzal.Ami előtte középiskolás koromban volt,azt nem is számolom ebbe az útba,Aiwa deck,Kenwood erősítő,...Unitra lemezjátszó, Orion hs anagyobbik,..Keravillos madzagokkal.
A másodiknál már jöttek VandenHul,Siltech belépő, Monster és Kimber madzagok,...és jött a feljebb lépés Pierre Lurne Mephisto,Jadis erősítő,..itt már jött a kábelnekKimber 8Tc, Harmonic Tech. hálózati ,speaker és összekötő.Azután vettem 2 LessLoss referenc-t ,...ez hozta a legnagyobb változást,ami a kábelek terén elindított egy nagy átrendetődést. Nagyot javult a hang,amikor bedugtam az erősítőbe és az elosztóba. Azután gondoltam egyet és bedugtam a CD-be meg a DAC-ba ,az erősítőbe és az elosztóba visszakerültek a régi madzagok és ekkor még nagyobb javulás lett. Szóval nálam a legnagyobb javulást a jó hálózatik hozták és nem az összekötő vagy speaker kábelek,mint sokan írták itt is,hogy fordítva elhiszik a javulást,de hálozatinál nem. Utána vettem egy HD D4-est és megtapasztaltam,hogy az eggyel alatta levő D3,ami otthon volt,és jónak hittem erősítőben és elosztóban ,az szinte rossz kábel,és azonnal eladtam.Viszont a D4 annyira jó volt,hogy az erősítőbe visszarakva a Lessloss referenc-t ,már gyengébb volt, viszint elöl meg job volt,mint a D4. Ezután szépen lassan ott "elől" mindenhol egységesen Reference lett. Összesen 4 db (cd,előfok,streamer analóg táp). Monoblock 2db D4,..másik végfok Draco,.. elosztó Auróra. Ahogy kialakult a rendes tápolás az összekötők és a speaker kábelek még magasabb szintet hoztak.Ha összeadom a komponensek árát ,akkor a kábelek ára minimum egál azzal.Szóval a belépő komponens szint felett,már középszinten is óriási javulást jelent a jó kábelezés.