Ez szentigaz! És az viszont milyen hasznos már, hogy valaki beírja, hogy mekkora egy audió célra vezetőnek használt anyag fajlagos ellenállása, és milyen hőmérsékleten.Voyager írta: ↑2025.12.20., szomb. 18:50Szerintem ez a topik akkor jó és hasznos, ha a gyakorlati tapasztalatokról szól. Arról, hogy ki milyen láncban, milyen kábelekkel, milyen hangot kapott (ez nyilván szubjektív).
Az anyagok története és az elmélet érdekes lehet, de önmagában nem visz közelebb ahhoz, hogy egy konkrét rendszerben mi működik jól. Jó lenne inkább a tapasztalatokat megosztani, nem az alapanyagokon vitatkozni.
Ráadásul aki már látott és hallott néhány rendszert, pontosan tudja, hogy a jó hang nem önmagában attól lesz jobb vagy rosszabb, hogy milyenek az IC és hangsugárzó kábelek vezetői, szigetelései vagy van-e árnyékolás egy kábelben, hanem attól, hogy milyen láncban van használva.
(Amúgy írtam saját tapasztalatot, usb kábellel, talán elkerülte a figyelmedet.)
Onnan indultunk, hogy a réz kitűnő kábel alapanyag, de jobb lehet az ezüst, annál meg esetleg a platina. Viszont árban lehet, hogy túl nagy a difi ezek között. Ehhez jött valahogyan a fajlagos ellenállás, ami ugyan őrült tudományosan hangzik, de azon kívül, hogy megvezeti az idetévedő kevésbé informáltakat, semmire nem jó. Most az jöhet le, mondjuk annak, aki kérdi, hogy milyen kábel a Vz, hogy a platina alapanyag nem jó. De te is megjegyezted, hogy az ezüst jobb vezető képességű, ezek szerint ez a tulajdonság nem függ a réznél magasabb fajlagos ellenállásánál. És mivel te sem és istván01 sem gyártotok kábeleket, hajlok annak a véleményét elfogadni, aki viszont igen.
Ráadásul a saját rendszeremben használtam huzamos ideig Qed réz, Furutech ezüstözött réz, Valhalla tiszta ezüst és ezüst-platina usb kábeleket, ebben a idő- és sorrendben, haladva a mind jobb hangminőség irányába. (A rendszerem az aláírásomban olvasható.)