Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Re: Kábelezzünk
Érdemes lenne helyén kezelni a nemes fémekkel jelzett kábeleket abból is, mennyi is nyers/tőzsdei, ipari tisztaságú nemesfém tőzsdei ára. pl a rézhez képest.
Ahogy most nézem, a réz kb $6-7/kg szinten mozog.
Ezüst $2,157.35/kg
Arany $139,462.43/kg
Platina $63,466.55/kg
https://www.kitco.com/price/precious-metals
Ezekből homogén audio minőségű kábelek maximum csak ezüstből készülnek, néha csilliárdos áron. Aranyból és Platinából nem készül, adalék és/vagy bevonatként van csak használva.
Ahogy most nézem, a réz kb $6-7/kg szinten mozog.
Ezüst $2,157.35/kg
Arany $139,462.43/kg
Platina $63,466.55/kg
https://www.kitco.com/price/precious-metals
Ezekből homogén audio minőségű kábelek maximum csak ezüstből készülnek, néha csilliárdos áron. Aranyból és Platinából nem készül, adalék és/vagy bevonatként van csak használva.
Az éppen beállt egyensúly nagyon könnyen borulhat.
Egy DC dugó cseréje pl. két tápkábelemet menesztette.
Ahogy mondod.
Az éppen beállt egyensúly nagyon könnyen borulhat.
Egy DC dugó cseréje pl. két tápkábelemet menesztette.
- Tctronic
- Beköltözött

- Értékelés: 2841
A kábelezés egy nagyon-nagyon megosztó dolog a hifiben. Visszaemlékezve a saját hifis pályafutásom alatt a Hifi piac és Stereo magazinon szocializálódva, már a kezdő rendszeremet is próbáltam a számomra elérhető jónak mondott kábelekkel összekötni. A kábelek kiválasztása abban az időben inkább csak az említett újságok ajánlása alapján történt nálam. Kevés hifis ismerősöm volt akkoriban a közelben, még internet is csak döcögött. Nem próbálgattam sok kábelt, akkoriban nem is volt erre nagy lehetőség, de a pár kábel ami megfordult nálam már éreztette hogy bizony van eltérés közöttük. Az első valamire való rendszerem: NAD 3020E Technics valamilyen CD B&W601 hangsugárzó is meg tudta mutatni, hogy bizony van eltérés a kábelek között. De nem éreztem hogy ég és föld csak hogy van. Ahogy lehetőségem volt komolyabb rendszereket építeni, egyre több kábelt kipróbálni egyre inkább kijött hogy hoppácska, egyre fontosabb a "jó" (vagy jobb) kábel. Mindenhol.
A jó mindenkinek mást jelent. Jelenleg azt vallom, hogy minél jobb egy rendszer, annál fontosabb a jó kábelezés.
Egy igazán jó rendszer "gyenge" kábelekkel kb átlagos szintet tud hozni véleményem szerint.
Na most hogy milyen a jó kábel? Amire a saját rendszeredben azt mondod hogy " a kv@ életbe" . És nem kell elhinni, hogy a legdrágább kábel a legjobb. De azt meg pláne nem hogy olcsón meg fogod úszni. Sok pénzt el fogsz égetni mire saját bőrödön meg fogod tudni, hogy Neked és a Rendszerednek mi a jó. De ha meglesz örömmel fogod hallgatni. Egy darabig
Aztán jön egy pillanat amikor megint elkezdesz variálni, hogy lehet van jobb is. És ha már meguntad a sok próbálkozást mert nem találsz jobbat, akkor nyugodtan merd kimondani: igen megérkeztem, ez az én hangom.
De ne feledd : ha valamit cserélsz a rendszeredben, pl hangfalat, erősítőt vagy forrást az eddigi jónak hitt kábeled nem biztos hogy ugyanolyan jó lesz.
Szerintem 
A jó mindenkinek mást jelent. Jelenleg azt vallom, hogy minél jobb egy rendszer, annál fontosabb a jó kábelezés.
Egy igazán jó rendszer "gyenge" kábelekkel kb átlagos szintet tud hozni véleményem szerint.
Na most hogy milyen a jó kábel? Amire a saját rendszeredben azt mondod hogy " a kv@ életbe" . És nem kell elhinni, hogy a legdrágább kábel a legjobb. De azt meg pláne nem hogy olcsón meg fogod úszni. Sok pénzt el fogsz égetni mire saját bőrödön meg fogod tudni, hogy Neked és a Rendszerednek mi a jó. De ha meglesz örömmel fogod hallgatni. Egy darabig
De ne feledd : ha valamit cserélsz a rendszeredben, pl hangfalat, erősítőt vagy forrást az eddigi jónak hitt kábeled nem biztos hogy ugyanolyan jó lesz.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
Na akkor kicsit árnyalom a képet. Nordostból és Siltechből is kétfélét próbáltam. Az egyik Nordost lapos átlátszó volt mint egy mérőszalag és egymás alatt futottak az ezüstszálak 10-12 db,a nevére nem emlékszem,nem volt miért megjegyezni,...a másik Frey lilás színű volt,az jobbat mutatott de nem fogott meg .A Siltechek az egyik klasszikus kék a régebbi fajtából,a másik az már újabb harisnyás volt talán legend 680 vagy 380.Ezeket még a Hidiamond D7 mellett próbáltam,....árukat nem tudom mert haveroké volt. Utána léptem feljebb Hidiamond D9-re ,...ez mellett dugtam be a WW7-et....na ilyenem sem lesz. De csak nézelődtem,mert kellett még egy rca,ekkor próbáltam be egy Valhalla Draco Referenc V3-at,...ezt megvettem,mert legalább hozta a HD D9 tudását....elégedett vagyok vele. Igaz ez se nem réz,se nem ezüst,...platina, ezüst,arany kombináció. Érdekes ennél 30 perc után tudtam,hogy kell....igaz ez 500-as kábel,...ilyenből van hálózatim is,biztos azért illett be,mert szertték egymást :),...vagy én akartam jónak hallani,mert volt már egy ilyen kábelem hálózatiban... :)
De ez sem lehet teljesen igaz,mert amikor XLR-t próbáltam streamer és előfok közé,akkor meg a HD D3 xlr-t választottam a Dracoval szemben.
Na most írom a kábeleim árát,hogy lehessen keresni mellé ezüstöt árban. A bolti árakat hagyjuk,mert az az egekben volt,..azt írom aminnyi használtban volt . A két Dracot tudjuk,...az előző szám azt jelzi.
HD D9 Rca 330,....HD D3 Xlr 380,...HD D4 tápok 350/db,...HD D8 hangsug 400.
Az AN Vz ahogy írtátok 450. Egyszer kipróbálom,ha lesz alkalmam,hogy halljam a lelkét. :)
De ez sem lehet teljesen igaz,mert amikor XLR-t próbáltam streamer és előfok közé,akkor meg a HD D3 xlr-t választottam a Dracoval szemben.
Na most írom a kábeleim árát,hogy lehessen keresni mellé ezüstöt árban. A bolti árakat hagyjuk,mert az az egekben volt,..azt írom aminnyi használtban volt . A két Dracot tudjuk,...az előző szám azt jelzi.
HD D9 Rca 330,....HD D3 Xlr 380,...HD D4 tápok 350/db,...HD D8 hangsug 400.
Az AN Vz ahogy írtátok 450. Egyszer kipróbálom,ha lesz alkalmam,hogy halljam a lelkét. :)
- dixie-chicken
- V.I.P.

- Értékelés: 2758
kabáthoz gombot,vagy gombhoz kabátotVannak olyan ütőkártyái, ami miatt a legrosszabb esetben még a rendszert is érdemes hozzá hangolni, ha valami nem lenne kerek.
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
(Amúgy írtam saját tapasztalatot, usb kábellel, talán elkerülte a figyelmedet.)
Onnan indultunk, hogy a réz kitűnő kábel alapanyag, de jobb lehet az ezüst, annál meg esetleg a platina. Viszont árban lehet, hogy túl nagy a difi ezek között. Ehhez jött valahogyan a fajlagos ellenállás, ami ugyan őrült tudományosan hangzik, de azon kívül, hogy megvezeti az idetévedő kevésbé informáltakat, semmire nem jó. Most az jöhet le, mondjuk annak, aki kérdi, hogy milyen kábel a Vz, hogy a platina alapanyag nem jó. De te is megjegyezted, hogy az ezüst jobb vezető képességű, ezek szerint ez a tulajdonság nem függ a réznél magasabb fajlagos ellenállásánál. És mivel te sem és istván01 sem gyártotok kábeleket, hajlok annak a véleményét elfogadni, aki viszont igen.
Ráadásul a saját rendszeremben használtam huzamos ideig Qed réz, Furutech ezüstözött réz, Valhalla tiszta ezüst és ezüst-platina usb kábeleket, ebben a idő- és sorrendben, haladva a mind jobb hangminőség irányába. (A rendszerem az aláírásomban olvasható.)
- wasiliy888
- Fórumlakó

- Értékelés: 208
Ez szentigaz! És az viszont milyen hasznos már, hogy valaki beírja, hogy mekkora egy audió célra vezetőnek használt anyag fajlagos ellenállása, és milyen hőmérsékleten.Voyager írta: ↑2025.12.20., szomb. 18:50Szerintem ez a topik akkor jó és hasznos, ha a gyakorlati tapasztalatokról szól. Arról, hogy ki milyen láncban, milyen kábelekkel, milyen hangot kapott (ez nyilván szubjektív).
Az anyagok története és az elmélet érdekes lehet, de önmagában nem visz közelebb ahhoz, hogy egy konkrét rendszerben mi működik jól. Jó lenne inkább a tapasztalatokat megosztani, nem az alapanyagokon vitatkozni.
Ráadásul aki már látott és hallott néhány rendszert, pontosan tudja, hogy a jó hang nem önmagában attól lesz jobb vagy rosszabb, hogy milyenek az IC és hangsugárzó kábelek vezetői, szigetelései vagy van-e árnyékolás egy kábelben, hanem attól, hogy milyen láncban van használva.
(Amúgy írtam saját tapasztalatot, usb kábellel, talán elkerülte a figyelmedet.)
Onnan indultunk, hogy a réz kitűnő kábel alapanyag, de jobb lehet az ezüst, annál meg esetleg a platina. Viszont árban lehet, hogy túl nagy a difi ezek között. Ehhez jött valahogyan a fajlagos ellenállás, ami ugyan őrült tudományosan hangzik, de azon kívül, hogy megvezeti az idetévedő kevésbé informáltakat, semmire nem jó. Most az jöhet le, mondjuk annak, aki kérdi, hogy milyen kábel a Vz, hogy a platina alapanyag nem jó. De te is megjegyezted, hogy az ezüst jobb vezető képességű, ezek szerint ez a tulajdonság nem függ a réznél magasabb fajlagos ellenállásánál. És mivel te sem és istván01 sem gyártotok kábeleket, hajlok annak a véleményét elfogadni, aki viszont igen.
Ráadásul a saját rendszeremben használtam huzamos ideig Qed réz, Furutech ezüstözött réz, Valhalla tiszta ezüst és ezüst-platina usb kábeleket, ebben a idő- és sorrendben, haladva a mind jobb hangminőség irányába. (A rendszerem az aláírásomban olvasható.)
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops, CuAgSS8/3(SRC), 8HC(PWR)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3
-
MrCollector
- Beköltözött

- Értékelés: 540
Az eddigi tapasztalatok alapján, az esélytelenek nyugalmával.
Keresnék olyan tesztelni, próbálgatni szerető fórumtársat akinek van nagyon jó ezüst kábele ( IC, táp, hangfal), nyilván hozzá passzoló környezetben, és ha nem gond Salgótarján-Bp vagy ezek 10-20km-es vonzáskörzete.
Keresnék olyan tesztelni, próbálgatni szerető fórumtársat akinek van nagyon jó ezüst kábele ( IC, táp, hangfal), nyilván hozzá passzoló környezetben, és ha nem gond Salgótarján-Bp vagy ezek 10-20km-es vonzáskörzete.
Ha kérdésed van: 20/3383456
- Voyager
- V.I.P.

- Értékelés: 2159
Szerintem ez a topik akkor jó és hasznos, ha a gyakorlati tapasztalatokról szól. Arról, hogy ki milyen láncban, milyen kábelekkel, milyen hangot kapott (ez nyilván szubjektív).
Az anyagok története és az elmélet érdekes lehet, de önmagában nem visz közelebb ahhoz, hogy egy konkrét rendszerben mi működik jól. Jó lenne inkább a tapasztalatokat megosztani, nem az alapanyagokon vitatkozni.
Ráadásul aki már látott és hallott néhány rendszert, pontosan tudja, hogy a jó hang nem önmagában attól lesz jobb vagy rosszabb, hogy milyenek az IC és hangsugárzó kábelek vezetői, szigetelései vagy van-e árnyékolás egy kábelben, hanem attól, hogy milyen láncban van használva.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”
Kondo (Japán)
Audiomeca J1,Airtangent2b,SupexSD900SuperII,Krell KSP-7B(Kaisei recap), Philips cd304mkII fullBGrecap, Marantz CDA94 Vfet mod/BG recap), Philips CD100 Demo Vfet mod/BG recap, Townshend Allegri Reference mkII, Tunerman OTL twin servo, vFET srpp, Lowther Acousta (P6M square)
-
NéderDom
- Nincs visszaút

- Értékelés: 26
Sm, vz, lp ezek milyen gyártók? Bocsi a nagyon amatőr kérdésért de csomó helyen látom és nem tudom mik ezek
Köszi ha leírjátok
Köszi ha leírjátok
Electrocompaniet EC 4.8 MKII,electrocompaniet AW 800 M,Rockna wavelight dac,rockna wavelight server, Focal sopra no2,zensati Zorro xlr és hangfalkábel, audioquest Niagara 7000, Audioquest Dragon hdmi és tápkábelek, silent angel nx/gx/fx
- Voyager
- V.I.P.

A réz jóval az audiócélú felhasználás előtti alapanyag volt az elektromosságban – ez nem vita. Viszont pont ez a lényeg: áramvezetésre igenis rezet használnak, ipari és lakossági szinten is, a mai napig. Nem véletlenül.wasiliy888 írta: ↑2025.12.20., szomb. 18:16Hát én most pont nem az audioról beszéltem. Mert gondolom, hogy a réz, mint kábel áramtovábbításra már jóval korábban használatos volt, mint hogy az audiotechnika, mint olyan, egyáltalán létezett volna. De amikor az audioban elkezdtek elektromosságot használni, és többé már nem a kézzel felhúzós fonográf volt a high end, egyszerűen ez volt a kézenfekvő, hiszen a rezet régen használták már. Nem hinném, hogy voltak kísérletek vassal, ólommal, vagy alumíniummal. Habár régi épületeknél, ahol nagyon spóroltak, ott voltak réz és alu kábelek a falban. De hifinél szerintem soha.
Kísérletek voltak más anyagokkal is: vasat gyorsan elengedték a nagy ellenállás és veszteségek miatt, ólom eleve alkalmatlan, az alumíniumot pedig költség és tömeg miatt vezették be bizonyos helyeken, de rengeteg kompromisszummal (kötések, oxidáció, melegedés).
De mint azt írtam is, a réz nem megszokásból került képbe, hanem mert addigra már bevált: megbízható, következetes, és kevés kompromisszummal működik. A hifiben ezért nem is nagyon terjedtek el más vezetőanyagok, mert itt nem a spórolás számított, hanem a stabil, kiszámítható működés.
Szóval nem azért lett réz az audióban, mert "régen is azt használták", hanem mert nem nagyon volt nála jobb, ami minden szempontból jobban működött volna.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
- wasiliy888
- Fórumlakó

Hát én most pont nem az audioról beszéltem. Mert gondolom, hogy a réz, mint kábel áramtovábbításra már jóval korábban használatos volt, mint hogy az audiotechnika, mint olyan, egyáltalán létezett volna. De amikor az audioban elkezdtek elektromosságot használni, és többé már nem a kézzel felhúzós fonográf volt a high end, egyszerűen ez volt a kézenfekvő, hiszen a rezet régen használták már. Nem hinném, hogy voltak kísérletek vassal, ólommal, vagy alumíniummal. Habár régi épületeknél, ahol nagyon spóroltak, ott voltak réz és alu kábelek a falban. De hifinél szerintem soha.Voyager írta: ↑2025.12.20., szomb. 17:51Nem az egyetlen anyag, de egyszerűen ez a legjobb kompromisszum. Audióban a réz azért terjedt el, mert kiszámíthatóan alacsony az ellenállása, könnyű vele dolgozni, jól forrasztható, nem problémás hosszú távon, és mindig "ugyanazt" hozza. Nem azért jó, mert "csúcsfém", hanem mert stabil.wasiliy888 írta: ↑2025.12.20., szomb. 17:31Szerintem meg a rezet egész egyszerűen azért alkalmazzák kábelként, mert a színesfémek közül az egyetlen olyan anyag, ami minden tulajdonságával megfelel ehhez, és nem az az oka, hogy annyira csúcs a vezetési képessége. És mivel nem nemesfém, azokhoz viszonyítva olcsó, és nagy mennyiségben fellelhető.
Kíváncsi vagyok mikor kezdték alkalmazni a réz kábeleket áram továbbításra, és mikor tudták azokat a pontos ellenállási értékeket megmérni, amelyeket istván01 írt, illetve belinkelt.
Az ezüst papíron jobb vezető, de drága és kényesebb, az arany meg nem a vezetése miatt érdekes, hanem mert nem oxidál, ezért csatlakozóknál jó.
A lényeg az, hogy nem a végletek számítanak, hanem a megbízható, ismételhető viselkedés – ebben a réz hozza a legjobb egyensúlyt.
Dynavox X4000
- Voyager
- V.I.P.

Nem az egyetlen anyag, de egyszerűen ez a legjobb kompromisszum. Audióban a réz azért terjedt el, mert kiszámíthatóan alacsony az ellenállása, könnyű vele dolgozni, jól forrasztható, nem problémás hosszú távon, és mindig "ugyanazt" hozza. Nem azért jó, mert "csúcsfém", hanem mert stabil.wasiliy888 írta: ↑2025.12.20., szomb. 17:31Szerintem meg a rezet egész egyszerűen azért alkalmazzák kábelként, mert a színesfémek közül az egyetlen olyan anyag, ami minden tulajdonságával megfelel ehhez, és nem az az oka, hogy annyira csúcs a vezetési képessége. És mivel nem nemesfém, azokhoz viszonyítva olcsó, és nagy mennyiségben fellelhető.
Kíváncsi vagyok mikor kezdték alkalmazni a réz kábeleket áram továbbításra, és mikor tudták azokat a pontos ellenállási értékeket megmérni, amelyeket istván01 írt, illetve belinkelt.
Az ezüst papíron jobb vezető, de drága és kényesebb, az arany meg nem a vezetése miatt érdekes, hanem mert nem oxidál, ezért csatlakozóknál jó.
A lényeg az, hogy nem a végletek számítanak, hanem a megbízható, ismételhető viselkedés – ebben a réz hozza a legjobb egyensúlyt.
Valószínűleg azért nem tetszettek az ezüst drótok, mert amiket hallottál azok nem voltak elég jók. Ugyan hozzák a "kötelezőt", de közben bántóak vagy fárasztóak.
A VZ már nagyon jó, az LP még jobb és annál is van feljebb - Sootto - de az utóbbiak már nagyon a felső száz játékszerei.
Nem véletlenül szajkózza SM a VZ - t, pedig feljebb lépett már.
Nagyon jól illeszkedik bármilyen láncba, ami nem minden AN kábelről mondható el.
Vannak olyan ütőkártyái, ami miatt a legrosszabb esetben még a rendszert is érdemes hozzá hangolni, ha valami nem lenne kerek.
Ugyan a hifiben nem lehet általánosítani, de ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy X összegért ezüst, vagy réz kábelt érdemes - e választani, akkor az - szerintem - az X mértékétől függ. Egy bizonyos szint alatt nem érdemes az ezüsttel foglalkozni, mert annyiért sokkal hallgathatóbb egy jobb réz.
Nem tudom, sok pénzért milyen rézkábelre érdemes költeni, de ismeretségi körömben, aki 3 - 4 százezret IC kábelre tud áldozni, egyikük sem rézbe tolja a pénzt.
Ha valaki igen, majd elmondja, engem is érdekelne...
Amiket leírtál, mind igaz.Block írta: ↑2025.12.20., szomb. 15:50Attól azért még leírhatom,hogy nekem nincs egyetlen egy tiszta ezüst drótom sem,mivel amit eddig hallgattam egyik sem tetszett. Eddig azt hittem,hogy az ezüst vezetéknek van olyan sajátos "ezüst" hangja,ami nekem nem tetszik,...de most kiderült,hogy nem ez van,hanem az,hogy még nem próbáltam jó ezüst madzagot.
Hát kínomban már a legutóbbi hirdetésembe be is írtam,hogy drágább Vz kábelre ráfizetek,...hátha hallom,hogy milyen a jó ezüst. No de a Vz-nél is van jobb,ahogy olvastam revoxtól,ha jól tudom az Lp. Akkor lehet hogy azt kellene vennem,mert nem tudom,hogy a Vz elég jó-e,...vagy csak simán jó.Mert ugye a jó ezüst sokkal jobb,mint a réz.Eddig nekem csak az volt meg,hogy a jó réz sokkal jobb,mint a "nem olyanjó" ezüst. (Nordostot,Siltechet,és WW-t próbáltam) Ezüstöt mérünk rézhez de mérőszám nélkül. Ez olyan ,minthogy melyik a nehezebb 1kp toll vagy 1kp ólom? Szerintem ezt úgy lehetne összemérni,hogy mondjuk egy 400 ezres rezet hasonlítunk egy 400ezres ezüsthöz. Csak ilyenkor gyorsan kiderül,hogy ami jobb a 400 ezres réztől,az ezüstből 800 ezerbe kerül.
Én csak saccolok,de majd tőlem jártasabbak biztos kjavítják a tévedésem.
Valószínűleg azért nem tetszettek az ezüst drótok, mert amiket hallottál azok nem voltak elég jók. Ugyan hozzák a "kötelezőt", de közben bántóak vagy fárasztóak.
A VZ már nagyon jó, az LP még jobb és annál is van feljebb - Sootto - de az utóbbiak már nagyon a felső száz játékszerei.
Nem véletlenül szajkózza SM a VZ - t, pedig feljebb lépett már.
Nagyon jól illeszkedik bármilyen láncba, ami nem minden AN kábelről mondható el.
Vannak olyan ütőkártyái, ami miatt a legrosszabb esetben még a rendszert is érdemes hozzá hangolni, ha valami nem lenne kerek.
Ugyan a hifiben nem lehet általánosítani, de ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy X összegért ezüst, vagy réz kábelt érdemes - e választani, akkor az - szerintem - az X mértékétől függ. Egy bizonyos szint alatt nem érdemes az ezüsttel foglalkozni, mert annyiért sokkal hallgathatóbb egy jobb réz.
Nem tudom, sok pénzért milyen rézkábelre érdemes költeni, de ismeretségi körömben, aki 3 - 4 százezret IC kábelre tud áldozni, egyikük sem rézbe tolja a pénzt.
Ha valaki igen, majd elmondja, engem is érdekelne...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2025.12.20., szomb. 17:54-kor.
- wasiliy888
- Fórumlakó

Szerintem meg a rezet egész egyszerűen azért alkalmazzák kábelként, mert a színesfémek közül az egyetlen olyan anyag, ami minden tulajdonságával megfelel ehhez, és nem az az oka, hogy annyira csúcs a vezetési képessége. És mivel nem nemesfém, azokhoz viszonyítva olcsó, és nagy mennyiségben fellelhető.
Dynavox X4000
- SoundMania
- Törzsgárda

- Értékelés: 1298
A platina tekercses vdh hangszedő pl állítólag az egyik legjobb.... Csak nehéz használni esetleg.... :)Rock60 írta: ↑2025.12.20., szomb. 16:55Véletlenül sem akartam élcelődni - nem is élcelődtem - csak kíváncsi voltam a forrásodra.istvan01 írta: ↑2025.12.20., szomb. 14:45
kár lenne azon élcelődni ki tud erre pontosabb adatokat, de akkor legyen, 20C fok:
réz: 16.78 nΩm
pltaina: 105 nΩm
rhodium: 43.3 nΩm (ez 0C fokra)
https://en.wikipedia.org/wiki/Electrica ... data_page)
Én az Elektrotanya táblázatában talált adatokat arányítottam egymáshoz, sőt a vörösrézre külön rákerestem máshol is.
Esetünkben nincsen gyakorlati jelentősége, de akinek fontos valamiért, annak zavaróak lehetnek ezek az eltérések.
- SoundMania
- Törzsgárda

- Értékelés: 1298
Sajnos nem írtál sem árakat sem típusolat, így nehéz bármit reagálni. De a vz egy nagyon jó kábel. Egy réz volt ami a hallottak közül legjobb réz volt és a Vx-et is jócskán lekörözte, de a vz-vel az sem ért fel, a Townshend Fraktal. Ww 7-es sorozat platinum is ezektől elmarad. Vz-t egy kábel tudta überelni eddig, az Lp. Occelia is sehol sem volt mellettük. Rossz is a hangja, meg van benne valahol egy "beszakadás" ami marha zavaró. Az olcsóbb gyengébbeket ide nem is sorolom, max annyit, hogy Kimber kcag meg Siltech 4/24 helyett hasonló áron felüdülés volt egy AN v. Sajnos ahogy hallgatom a dolgokat azt hallom, hogy nagyon mélybe húzó hangkaraktereket kezdenek egy ideje csinálni mind a készülék gyártók, mind a kábelgyártók. Ezért is talán a régi gyártmányok amik még kiegyensúlyozottabb hangzásúak voltak, nekem sokkal jobban tetszenek. Valamint olyan organikus hangú kábelt mint a Vz, vagy pláne az LP, nem lesz könnyű találni akármilyen árkategóriában sem, ahol a ZENE és a LÉLEK a leglényegesebb amit el akartak velük érni. Ezek a kábelek sem fényes hangúak, viszont ha a rendszerben bármi az, ezek nem kendőzik el. Nem kell feltétlenül drága készülék hozzájuk, viszont kiegyensúlyozott az igen. És a kábelek ára.... Ismerős számolgatta, hogy minden kábele drágább mint ami készülékbe be van dugva. :) van ami dupla árú. És a powerkábeleket is külön számolja ugyanígy. Van akinek ez számít többet.....Block írta: ↑2025.12.20., szomb. 15:50Attól azért még leírhatom,hogy nekem nincs egyetlen egy tiszta ezüst drótom sem,mivel amit eddig hallgattam egyik sem tetszett. Eddig azt hittem,hogy az ezüst vezetéknek van olyan sajátos "ezüst" hangja,ami nekem nem tetszik,...de most kiderült,hogy nem ez van,hanem az,hogy még nem próbáltam jó ezüst madzagot. Hát kínomban már a legutóbbi hirdetésembe be is írtam,hogy drágább Vz kábelre ráfizetek,...hátha hallom,hogy milyen a jó ezüst. No de a Vz-nél is van jobb,ahogy olvastam revoxtól,ha jól tudom az Lp. Akkor lehet hogy azt kellene vennem,mert nem tudom,hogy a Vz elég jó-e,...vagy csak simán jó.Mert ugye a jó ezüst sokkal jobb,mint a réz.Eddig nekem csak az volt meg,hogy a jó réz sokkal jobb,mint a "nem olyanjó" ezüst. (Nordostot,Siltechet,és WW-t próbáltam) Ezüstöt mérünk rézhez de mérőszám nélkül. Ez olyan ,minthogy melyik a nehezebb 1kp toll vagy 1kp ólom? Szerintem ezt úgy lehetne összemérni,hogy mondjuk egy 400 ezres rezet hasonlítunk egy 400ezres ezüsthöz. Csak ilyenkor gyorsan kiderül,hogy ami jobb a 400 ezres réztől,az ezüstből 800 ezerbe kerül.

Én az Elektrotanya táblázatában talált adatokat arányítottam egymáshoz, sőt a vörösrézre külön rákerestem máshol is.
Esetünkben nincsen gyakorlati jelentősége, de akinek fontos valamiért, annak zavaróak lehetnek ezek az eltérések.
Véletlenül sem akartam élcelődni - nem is élcelődtem - csak kíváncsi voltam a forrásodra.istvan01 írta: ↑2025.12.20., szomb. 14:45
kár lenne azon élcelődni ki tud erre pontosabb adatokat, de akkor legyen, 20C fok:
Attól azért még leírhatom,hogy nekem nincs egyetlen egy tiszta ezüst drótom sem,mivel amit eddig hallgattam egyik sem tetszett. Eddig azt hittem,hogy az ezüst vezetéknek van olyan sajátos "ezüst" hangja,ami nekem nem tetszik,...de most kiderült,hogy nem ez van,hanem az,hogy még nem próbáltam jó ezüst madzagot. Hát kínomban már a legutóbbi hirdetésembe be is írtam,hogy drágább Vz kábelre ráfizetek,...hátha hallom,hogy milyen a jó ezüst. No de a Vz-nél is van jobb,ahogy olvastam revoxtól,ha jól tudom az Lp. Akkor lehet hogy azt kellene vennem,mert nem tudom,hogy a Vz elég jó-e,...vagy csak simán jó.Mert ugye a jó ezüst sokkal jobb,mint a réz.Eddig nekem csak az volt meg,hogy a jó réz sokkal jobb,mint a "nem olyanjó" ezüst. (Nordostot,Siltechet,és WW-t próbáltam) Ezüstöt mérünk rézhez de mérőszám nélkül. Ez olyan ,minthogy melyik a nehezebb 1kp toll vagy 1kp ólom? Szerintem ezt úgy lehetne összemérni,hogy mondjuk egy 400 ezres rezet hasonlítunk egy 400ezres ezüsthöz. Csak ilyenkor gyorsan kiderül,hogy ami jobb a 400 ezres réztől,az ezüstből 800 ezerbe kerül.
Az nem lehet véletlen, hogy minden más fém, ami rosszabbul szól az ezüstnél, annak mind nagyobb az ellenállása.
A szén és VdH az talán más állatfajta.
Nekem is volt ezüstözött VdH - om több szerepben, és most is használok ezüstözött tákábelt - Black Rhodiumot.
Nem egy szint.
Valami köze csak kell legyen.wasiliy888 írta: ↑2025.12.20., szomb. 14:15
... És ennek szerintem nem sok köze lehet a vezető képességhez sem. Mert akkor lehet, hogy a VdHul szén kábelei lennének a legjobbak, de ez sincs így.
Az nem lehet véletlen, hogy minden más fém, ami rosszabbul szól az ezüstnél, annak mind nagyobb az ellenállása.
A szén és VdH az talán más állatfajta.
Nekem is volt ezüstözött VdH - om több szerepben, és most is használok ezüstözött tákábelt - Black Rhodiumot.
Nem egy szint.
Csak a pontosítás végett : Ez hogy jött ki ?
Nálam az ezüsthöz képest 6,25 , a vörösrézhez képest 5,96 - szoros a platina ellenállása.
Nem kicsi.
Akkor mégsem olyan jó vezető.
Csak a pontosítás végett : Ez hogy jött ki ?
Nálam az ezüsthöz képest 6,25 , a vörösrézhez képest 5,96 - szoros a platina ellenállása.
Nem kicsi.
- wasiliy888
- Fórumlakó

Igen, ezt én is hallottam tőle. Sőt, saját tapasztalatommal is tudom igazolni. Mert az első usb kábel, amit tőle vettem, egy ezüst (AgVII jelű) volt. És attól tartottam, amit mondani szoktak, hogy az ezüst a magastartományt túl forszírozottá, élessé, fémesen szólóvá teszi. Hát az meg tökre nem olyan volt, hanem olyan, hogy majd hanyatt estem tőle, annyival jobb volt, az ezüstözött réz furutech-nél. És ennek szerintem nem sok köze lehet a vezető képességhez sem. Mert akkor lehet, hogy a VdHul szén kábelei lennének a legjobbak, de ez sincs így. De mostanában a Neotechnél sem a grafénos kábelek a zászlóshajó kategória, hanem az ezüst (arannyal ötvözve). Kinél is volt már ilyen?Rock60 írta: ↑2025.12.20., szomb. 14:02Nyilván, Ő csak tudja.wasiliy888 írta: ↑2025.12.20., szomb. 12:28
Olyan hang, amilyen az ezüst csak szeretne lenni... A külső megjelenésükre is pont ez igaz. A fénye soha nem fakul, nem feketedik, keményebb, ellenállóbb, jobban munkálható, polírozható. Öröm vele dolgozni!
A tapasztalat meg az ő oldalán áll, azt hiszem.
De ennek mi köze is van az ezüst vs réz összevetéshez ?![]()
Egyébként Ákos, az Ő tapasztalatával mondta bele az én fülembe - megerősítve a köztudottat - hogy az ezüst kábelek között marha nagy különbség van.
És a jobbak sokkal jobbak, mint a réz. ( Sajnos.)
Dynavox X4000
De ennek mi köze is van az ezüst vs réz összevetéshez ?
Egyébként Ákos, az Ő tapasztalatával mondta bele az én fülembe - megerősítve a köztudottat - hogy az ezüst kábelek között marha nagy különbség van.
Nyilván, Ő csak tudja.wasiliy888 írta: ↑2025.12.20., szomb. 12:28
Olyan hang, amilyen az ezüst csak szeretne lenni... A külső megjelenésükre is pont ez igaz. A fénye soha nem fakul, nem feketedik, keményebb, ellenállóbb, jobban munkálható, polírozható. Öröm vele dolgozni!
A tapasztalat meg az ő oldalán áll, azt hiszem.
De ennek mi köze is van az ezüst vs réz összevetéshez ?
Mikronos vastagságban bevonó anyagnak lehet jó, hasonlóan a rhodiumhoz. A rhódium ellenállása 3-4 szerese a réznek.
A legalacsonyabb ismert ellenállású anyag 20C fokon a graphene, ami viszont egy speciális szénatom szerkezet, atom-réteg vastagságban mutatja a furcsa tulajdonságait.
https://en.wikipedia.org/wiki/Graphene
Platina azért sem ideális áramvezetőnek, mert fajlagos ellenállása 6,3xszor nagyobb a tiszta réz ellenállásánál.wasiliy888 írta: ↑2025.12.20., szomb. 12:28
"Tudomásom szerint egyik gyártó sem készít kábeleket tiszta platinából...
Mikronos vastagságban bevonó anyagnak lehet jó, hasonlóan a rhodiumhoz. A rhódium ellenállása 3-4 szerese a réznek.
A legalacsonyabb ismert ellenállású anyag 20C fokon a graphene, ami viszont egy speciális szénatom szerkezet, atom-réteg vastagságban mutatja a furcsa tulajdonságait.
https://en.wikipedia.org/wiki/Graphene