Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1068

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Alex_Aston írta:
2025.10.31., pén. 13:09
cables írta:
2025.10.31., pén. 11:47

Igen, csak ezeknek a jellemzőknek nincs közük az audió rendszer hangjának minőségéhez.
A kérdés ez volt, vagy az, hogy vannak e papírok mérési eredményekkel?
Jó lenne nem utólag csűrni-csavari a dolgokat, saját vélt igazunk szintén vélt igazolására.
Ne csúsztassunk már.
Nem, nem ez volt a kérdés.
Persze, hogy vannak papírok mérésekkel.
Az volt a kérdés, hogy ezek korrelálnak-e az otthon észlelt hangminőséggel nálunk, a hifiseknél. Vagy bármivel, ami a fogyasztónak elégedettséget vagy nemtetszést ad.
Hogy alátámasztódik-e pl. egy 1000× árkülönbség egy kábelnél.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 614

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Alex_Aston írta:
2025.10.31., pén. 13:09
cables írta:

Igen, csak ezeknek a jellemzőknek nincs közük az audió rendszer hangjának minőségéhez.
Jó lenne nem utólag csűrni-csavari a dolgokat, saját vélt igazunk szintén vélt igazolására.
Alex kapsz egy like-ot full igazad van. :D
Bár a mérési eredmények engem sem nagyon érdekelnek, inkább a hangzás, bár élek a gyanúperrel, hogy ennek az is az oka, hogy műszaki analfabéta vagyok, és csak annyit tudok kínaiul hogy "nyi-ha" és ez azt jelenti kb. hogy jónapot. :D

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3650

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

cables írta:

Csak a Marantz! :-D

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 883

Hozzászólás Szerző: tottyi »

cables írta:
2025.10.31., pén. 12:15
Darvas kiváló logikával kísérletezett és ha jó értem a cikkét tulajdonképpen pár nap alatt eljutott oda, ahova én kb. 10 év alatt jutottam. Amit írt az én tapasztalataim szerint ma is érvényesek.
Csak kotod az ebet a karohoz. Ugy latszik nem olvasod a forumot es csak irod a sajatodat, kaef forumtars megirta mar tobbszor is, hogy megsem csupasz kabeleket hasznalt a rendszereben evekkel kesobb. Neked igen jol jott az a cikk amirol eddig nem is tudtal, hogy letezik. Komolyan mar csak rolad lehet olvasni a kabeles forumokban. Miert nem eleg, hogy leirtad a velemenyed es ennyi, masnak mas a velemenye. En tudom, hogy meg akarod vedeni a kabeleladasodat de ez mar tul sok.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2363

Hozzászólás Szerző: cables »

Darvas kiváló logikával kísérletezett és ha jó értem a cikkét tulajdonképpen pár nap alatt eljutott oda, ahova én kb. 10 év alatt jutottam. Amit írt az én tapasztalataim szerint ma is érvényesek.

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 614

Hozzászólás Szerző: Snipi »

GTomi írta:
2025.10.31., pén. 12:03
... de a technológia fejlődése évtizedek közben rácáfolt? ...
Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy amikor apám elkezdett "hifizni" kb. a 70-es évek közepe (én kb. tizenkevés éves lehettem) , hülyének nézték volna az embert, ha olyat mond, hogy a "kábel jelentős hatással van a hangra". Olyannyira, hogy pl. az én első "komolyabb" hangsugárzóm (KEF Cantor) beépített kábellel volt. Vagyis a hangfalból jött ki a drót. Ha meg még a tápdrótokra vagy IC kábelekre mondtunk volna ilyet, simán kihívták volna az orvosi segítséget. :D

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

cables írta:
Luxor Audio írta:
2025.10.31., pén. 10:07

Tessék megnézni bármelyik nagy ipari kábelgyártó termékének adatlapját! Tele van egzakt, mérhető és bizonyítható paraméterrel! Itt egy példa.

E paraméterek méréstechnikai feltételei erősen szabványosítva vannak jó ideje. A teljesség igénye nélkül: IEC 60228, IEC 60811, IEC 60332, IEC 60754, EN 50395, EN 50396, ISO/IEC 11801
Ebben miért vagy annyira biztos? Mondom, nem vagyok elektromosságban járatos szakember, de a kapacitás, ellenállás, meg azok a mindenféle veszteség adatatok, amit megadtak, azok nem hatnak a jelre? Akkor minek adják meg? Dísznek?

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó

Luxor Audio írta:
PgSpa írta:
2025.10.31., pén. 08:33
1. Chordnak abban igaza van, hogy a kábelgyártók (és általában a hifigyártók) nem nagyon törik magukat annak érdekében, hogy bármilyen egységes, akár szabványosított méréstechnikát, minősítési keretrendszert alkossanak.
Nem merem azt hinni, hogy ezt komolyan gondolod. Tessék megnézni bármelyik nagy ipari kábelgyártó termékének adatlapját! Tele van egzakt, mérhető és bizonyítható paraméterrel! Itt egy példa.

E paraméterek méréstechnikai feltételei erősen szabványosítva vannak jó ideje. A teljesség igénye nélkül: IEC 60228, IEC 60811, IEC 60332, IEC 60754, EN 50395, EN 50396, ISO/IEC 11801
Bocsánat, pontosítok, a hifi kábelgyártókra gondoltam. A Belden, canare és társai természetes, hogy megadnak mindent, de most gyorsan ránéztem három hifi gyártóra: Audioquest, Viablue, Nordost. Adatokat csak nyomokban tartalmaznak, a Nordost adja meg a legtöbbet, de az is csak uzsonnásfecni a Beldenhez képest.

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 691

Hozzászólás Szerző: GTomi »

cables írta:
2025.10.30., csüt. 23:08
alto írta:
2025.10.30., csüt. 21:06

[...i]Továbbra is fenntartom, hogy egy szakmabeli ilyet nem tehet, és ez rontja az egész szakma hitelességét.[/i]
Nem az én mondatom rontja a "szakma" hitelességét, hanem az a mérhetetlenül sok félrevezető reklám/marketing szlogen amivel gyártók a drága kábelek eladását támogatják.

És nem igaz, hogy csak én beszélek a csupasz kábelek előnyeiről. A Hi-Fi Magazin főszerkesztője ezt már évtizedekkel ezelőtt megtette.

Darvas László Az ideális kábel ismérvei.jpg
Minden tisztelettel Darvas László felé, de mi van akkor, ha akkor és ott, mikor ezeket írta, jó pár esztendővel ezelőtt, aktuális volt, de a technológia fejlődése évtizedek közben rácáfolt? Én most csak az itt kiragadott linkelt részre gondolok, de amúgy meg parttalan vitának látom az egészet, mint laikus felhasználó.

Megkérdeztem az AI-t, ez volt az összegzése:

Összegzés – mennyire “választja ki hallással” a gyártó a terméket

A válasz: részben igen, de nem kizárólagosan.

Igen: sok gyártó használ hallgatási teszteket (vagy legalább hallgatási ellenőrzést) a végleges termék fejlesztése során.

Nem: a hallgatás nem az egyetlen vagy elsődleges módszer — a mérés és a műszaki vizsgálat alap, mind tervezéskor mind minőségellenőrzéskor.

Fontos: a hallgatási tesztek gyakran kontrollált feltételek mellett zajlanak (vakban, azonos rendszerben, referencia-kábellel), és nem mindig vonatkoztathatók minden felhasználó rendszerére vagy hallgatói fülre.

Gyakran: a termék akkor került befejezésre, amikor a mérési paraméterek megfelelnek elvárásoknak és a hallgatási tesztek is “csak” azt mutatják, hogy nincs jelentősebb negatív hallható különbség — tehát inkább biztonsági/hallgatói validáció, mint vad hallható “ugrás”.
Rega Brio/ DacMagic200M/ TMP táp/ Revox B226/ Pc/ Hivox zárt 3 utas/ hangfalkábel és rca: HiDiamond D3, tápkábel: Isotek Evo3 Premier és Initium ill. Hivox, koax: QED QE6200 , usb a/b: Oyaide, ethernet: Audioquest Forest

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2363

Hozzászólás Szerző: cables »

Luxor Audio írta:

Tessék megnézni bármelyik nagy ipari kábelgyártó termékének adatlapját! Tele van egzakt, mérhető és bizonyítható paraméterrel! Itt egy példa.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3550

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Nagyon érdemes lenne a hifi jelenségei megismerhetőségben szkeptikusoknak ezen az "Ismeret elméleti" tudomány alapjain elgondolkozni.
Egy rövid szösszenet a linkből, ami egyébként is csak laikus szinten igyekszik leírni ezt a nem is egyszerű módszertant:

"Az ismeretelmélet egyik fő feladata, hogy megmondja, mikor igazolt egy hit, mikor mondhatjuk valamiről, hogy igazoltan tudjuk, hogy igaz vagy hamis. Általános sémája a következő:

S akkor és csak akkor tudja, hogy P igaz, ha

P igaz
S azt hiszi, hogy P igaz
S igazoltan hiszi, hogy P"

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ismeretelm%C3%A9let

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3924

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Kapcsolódva az előttem szólóhoz, annyit tennék a leírtakhoz hozzá, hogy semmilyen hifi eszközt, így a kábelt sem lehet önmagában meghallgatni, kizárólag egy rendszer és egy akusztikai környezet részeként, ráadásul az érzékelésünkön (nemcsak hallás) keresztül. Ebből az következik hogy a hangminőség meghatározása komplex dolog, általános értelemben. Személyre szabottan (számomra milyen egy megszólalás) pedig talán lehetetlen is, jelenlegi tudásunk és mérési módszereink mellett.

A Pennában anno azt mondogattuk, hogy majd, ha lesz az erősítőn egy libabőr gomb, akkor tudni fogjuk hogyan működik a zenei érzékelésünk. Ettől szerencsére még messze vagyunk.

Nézzük milyen szakmák és szakemberek szükségesek ahhoz, hogy neki merjünk vágni a hangminőség megitélésének, valamilyen általános, mindenkire vonatkoztatható módon és tanulságokkal (még mindig nem a személyes ízlésünk kategórizálásárl beszélek).

A hangminőség komplex agyi és fizikai jelenség, ezért egyszerre kell modellezni a hallást (pszichoakusztika), a tesztek során kontrollálni a környezetet (EBU 3276), betartani az ajánlásokat (BS.1116, BS.1534), mérni az eszközöket (CTA-2034, IEC 60318-4), és statisztikailag igazolni az eredményeket (SDG, ABX), amit, ahogy említettem, csak több szakterület összehangolt munkája tud garantálni. Vannak figyelembe vehető előírások is, mint a már említett ITU-R BS.1116, ITU-R BS.1534 (MUSHRA) mellett, az EBU Tech 3276, ISO 532-1 (Zwicker-hangossság), IEC 60318-4, valamint ANSI/CTA-2034 szerinti környezet, mérés.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
(Ha megvalósulna az audio kultúra klub elképzelésünk, akkor ott fogunk csinálni ezen szabályok betartásával vakteszteket)
Szakmák, szakemberek:
- Hangmérnök/producer/mastering mérnök
- Zenészek (un valóságteszt esetében)
- Rendszermérnök
- Pszichoakusztikus vagy kísérleti pszichológus
- Hallgatói panel menedzser és tréner
- Statisztikus/adatelemző
- Kettős vak/ABX metodológiai tanácsadó
- Akusztikai mérnök
- Elektroakusztikai mérnök
- Bizonyos esetkeben mérnök/DSP szakértő
- Dokumentáció és minőség biztosítási szakember
- Esetleg audiológus is a potenciális hallgatói panel szűréséhez

Ide tartozik még a neurológia témaköre is, és Daniel Levitin több évtizedes kutatásai. Régóta foglalkozik a zenei érzékelés neurokémiájával, a hosszú távú zenei emlékezet meglétével és fontosságával, a dopamin hatásának viszgálatával. Kutatásai segitségével tudjuk, hogy a zenei élvezet, jutalmazás, emlékezet és feldolgozás idegi, kémiai és viselkedéses összefüggései hogyan működnek a zenehallgatás során. A személyiség és zenei preferenciák összefüggéseit is kutatja.

Vagyis: amikor valaki a szájára veszi a "szakmát" pejoratíve, akkor mindezekről a szakmákról beszél.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3550

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

kaef2 írta:
2025.10.31., pén. 08:23

Ha már szóba került a szakma.

Érdekességképpen soroljuk fel, hogy egy audio kábel gyártásához (gyártásról, nem konfekcionálásról beszélek) milyen szakmák/tudás/ kompetenciák lehetnek szükségesek:

- anyagtudomány/metallurgia,
- villamosmérnöki és EMC, RFI zavarvédelmi szakember,
- gépész- és gyártástechnológus mérnök (hidegalakító, mint jó magam),
- polimer-/vegyészmérnök,
- minőségbiztosítás/mérés (villamos vagy gépészmérnök),
- valamint jogszabályi megfelelőség, esetleg még RoHS/REACH megfeleléssel foglalkozó szakember
- logisztikával, csomagolással foglalkozó szakember
- értékesítésnél pedig kereskedelmi és mareting szakember szükséges
Kb ezek a területek együtt fedik le a vezetőanyag-előállítást, a dielektrikum- és árnyékolástervezést, az extrudálást és sodrást, a mérési-ellenőrzési folyamatokat és az EU-s RoHS/REACH megfelelést és az eladási láncot.

A leirtaknak megfelelően például a Siltech, Crystal Cable, HMS kábel brandeket tulajdonoló holland IAH cégnek húsznál több alkalmazottja van, köztük a felsorolt szakemberekkel.
Én még tennék a kábel szakmához érintőlegesen kapcsolódó ipari és tudomány területeket, amik nélkül nem itt tartana a szélesebb körhöz tartozó ipari villamoskábel gyártás, annak speciális részterülete az audio kábel gyártás:

-fémkohászat
-kémia, azon belül műanyag technológia
-anyagvizsgálati, spektroszkópia tudomány
-elektromos, optikai, és sok egyéb méréstechnika
-atomfizika
-ha tetszik ha nem, újrahasznosító hulladék feldolgozás is

ami viszont csak az audio részterülethez tartozik:
-audio neurológia
-audio pszichológia /amit talán nem így neveznek/

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11101
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

PgSpa írta:
2025.10.31., pén. 08:33
1. Chordnak abban igaza van, hogy a kábelgyártók (és általában a hifigyártók) nem nagyon törik magukat annak érdekében, hogy bármilyen egységes, akár szabványosított méréstechnikát, minősítési keretrendszert alkossanak.
Nem merem azt hinni, hogy ezt komolyan gondolod. Tessék megnézni bármelyik nagy ipari kábelgyártó termékének adatlapját! Tele van egzakt, mérhető és bizonyítható paraméterrel! Itt egy példa.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6364

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

chord_ írta:
2025.10.31., pén. 08:59

És ebben a zavaros lében úszkálnak a mi 'szakértőink' is, és osszák az észt ezerrel
Az élen Rudibával. Azért a többiek nem tolnak akkora izmot abba, hogy tolják a cuccukat... pláne nem ilyen módon. gondolkodik.gif
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11101
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

chord_ írta:
2025.10.30., csüt. 18:07
Kicsit fura 'szakmabeliségről' beszélni...
Pedig itt most pont ez a téma és egyáltalán nem bárkinek a madzagjai.

Néhányak logikája szerint az egyiptomiak azért voltak képesek hatalmas piramisokat építeni az örökkévalóságnak, mert Sir Isaac Newton csak évezredekkel később "fedezte fel" a gravitációt (valójában leírta, definiálta, elnevezte). Csak hát a fizikai szabályszerűségek és (kölcsön)hatások akkor is működnek, ha nincs fogalmunk róluk és mérni sem tudjuk őket. Az ősember is ismerte és használta a gravitációt, de nem tudta megmagyarázni (így szokás szerint valamilyen isteni léthez kötötte).

Az inkriminált kijelentéssel ellentétben az emberi hallás egyetlen szempontból sem tekinthető hiteles mérőeszköznek, a hang egyetlen paraméterét (dB, %, Hz, sec...) sem tudja pontosan meghatározni. De viszonyítási, relativizáló feladatokban (melyik hang az erősebb, magasabb, stb.) jól működik, ami a HiFi területén - ahol legtöbben különbségeket keresnek - kapóra jön.

Egyetlen ma létező műszernek sem feladata, de nem is képessége meghatározni, hogy a vizsgált jelenség nekem mennyire tetszik. Tudományos kérdés ez is, de sokkal inkább tartozik a pszichológia, azon belül az esztétika területéhez, mintsem az itt általában tárgyalt elektroakusztikához (ami bizony tanulható, tehát lehet hozzá érteni). Ám vannak már megfigyeléseink, tapasztalásaink, hogy ha egy gomhoz nyúlok és valamilyen paramétert módosítok a hangzásban, arra az emberek többsége miként fog reagálni. Kb így készülnek a hangfelvételek is, amik pont ezért nincsenek szabványosítva, mert nem lehet egzakt paraméterekkel leírni az elvárásainkat. Egy szabványügyi dokumentációba nem írhatunk elvárásként olyanokat, hogy JÓ, vagy ROSSZ.

Az egzakt tudomány műszerek és jól megfogalmazott kérdések, egyértelműen megfigyelhető jelenségek mentén tud haladni. Az egzakt szó ellentétei: pontatlan, megközelítő, homályos, szubjektív, általános, becsült. Pont mint a hifista élménybeszámolók többsége, amik egyfajta művészetkritikaként nem kapcsolhatók egzakt tudományhoz. Ez persze még nem kell, hogy elszomorítson minket, csak legyünk vele tisztában, miért nem érdemes itt fizikai tudományért kiáltani!

A kábelek hangélményre kifejtett hatását akkor lehetne könnyedén kutatni, ha pl. minden emberre ugyanolyan hatást fejtenének ki, tehát közmegegyezés lenne a hatásukról. De ez egyáltalán nincs így, ahogy ezen a fórumon is láthatjuk évtizedek óta. A gravitációval sem lennénk tisztában (és Sir Isaac is a kiutált, elégetett személyek listáján szerepelne), ha az almára és a körtére másként hatna és az egyiket lerántaná a földre, a másik meg kirepítené az űrbe, mikor elengedjük. A kábelekkel nagyjából ez a helyzet.

A tudományt nevetség tárgyává tenni, csak mert nem tud minden jelenséget megmagyarázni... Az bizony nevetséges.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:
kaef2 írta:

Érdekességképpen soroljuk fel, hogy egy audio kábel gyártásához (gyártásról, nem konfekcionálásról beszélek) milyen szakmák/tudás/ kompetenciák lehetnek szükségesek:

- valamint jogszabályi megfelelőség, esetleg még RoHS/REACH megfeleléssel foglalkozó szakember
Kb ezek a területek együtt fedik le a vezetőanyag-előállítást, a dielektrikum- és árnyékolástervezést, az extrudálást és sodrást, a mérési-ellenőrzési folyamatokat és az EU-s RoHS/REACH megfelelést és az eladási láncot.

A leirtaknak megfelelően például a Siltech, Crystal Cable, HMS kábel brandeket tulajdonoló holland IAH cégnek húsznál több alkalmazottja van, köztük a felsorolt szakemberekkel.
Észrevettétek, hogy a felsorolásból valami kimaradt?
Hogy mi?, hát csak kb. a lényeg, amin megy a vita itt is.
A hangminőség.

Nagyon sok minden kimaradt, mivel a hozzászólás kifejezetten a kábelgyártáshoz szükséges szakmák, szakemberek felsorolásáról szólt, nem általánosságban a hifizésről.

A nap folyamán valószínűleg még írok az un "hangminőség"-ről is. Megemlítve például a hallási intelligencia, érzékelési referenciák és az un hallásészlelés kérdését is - és talán a számomra kábelügyben az egyik leghitelesebb hazai szakember ezzel kapcsolatos kutatásait, tanulmányait is.

Az említett IAH (Siltech, Crystal Cable, HMS) egykori tulajdonos asszonya, Gabi Ryjnveld (lánykori nevén Kafer Gabriella) Zeneakadémiát végzett zongoraművész, a lakásában egy Steinway zongorával. Volt férje, Edwin Ryjnveld mérnöksége mellett zeneszerző is, szimfóniákat ír nagyzenekarra, majd euró tízezreket elkötve a zenekarra, koncertterem bérletre, felvételi technikára, fel is veszik a műveit.

Szerintem nem alaptalan az a feltételezés, hogy van fogalmuk a hangminőségről, de persze tévedhetek is.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9436

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

chord_ írta:

És ebben a zavaros lében úszkálnak a mi 'szakértőink' is, és osszák az észt ezerrel
Te is pontosan ezt teszed. :rolleyes:
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1068

Hozzászólás Szerző: chord_ »

kaef2 írta:

Észrevettétek, hogy a felsorolásból valami kimaradt?
Hogy mi?, hát csak kb. a lényeg, amin megy a vita itt is.
A hangminőség.
A 'fogyasztók által észlelt hangminőség'. Vagy a 'brand által képviselt hangzás-jellegzetesség'. Vagy valami hasonló, ami legalább nyomokban tartalmazná azt, amiért megveszik az emberek.

Pont erről van szó. Hogy a húsznál több alkalmazottból jó ha egyvalaki foglalkozik ezzel. Vagy egy sem. A többi 19 az marketingel, reklámoz, érintésvédelmi, meg zavarvédelmi, meg mindenféle, a saját minőségbiztosításuk által rájuk kényszerített dolgokkal foglalkozik, és büszkén lobogtatják a pecsétes megfelelőségeket.
Árnyékolástervezés?, mekkora egy hangzatos marketing-szöveg. Az az aprócska probléma van, hogy a gyártók között még abban sincs egyetértés, hogy kell-e egyáltalán maga az árnyékolás.... de tervezzük ezerrel.... mert jól hangzik...
Attól tartok, hogy pl. a csomagolás, a csomagolás-technológia, ennek a visszaforgathatósági indexei, stb... is nagyobb szerepet kapnak, mint maga az elért / vágyott hangminőség.

És jó reggelt mindenkinek, akinek csak mostanában esik le, hogy definíció-krízis van. Hogy mi is az a 'hangminőség'.
Magyarul, hogy értse mindenki: nagy meg kicsi brandek alakultak, termelnek, forgalmaznak, kereskednek, húzzák ki a pénzt a zsebünkből, élnek-virulnak, egy olyan dolog áruba bocsátásával, amelynek hatása a fogyasztónál semmilyen méréstechnikai úton nem ellenőrizhető vissza, és maga, amiért az egész felépült, a 'hangminőség', az meg sem határozható....

Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó

Tegnap nem volt időm fórumot nézni, most egyben olvasva pár gondolat,
hátha érdekel valakit. Azzal kezdem, hogy természetesen nem vagyok szakember, csak sokfélét olvasok, és érdekel a téma.
1. Chordnak abban igaza van, hogy a kábelgyártók (és általában a hifigyártók) nem nagyon törik magukat annak érdekében, hogy bármilyen egységes, akár szabványosított méréstechnikát, minősítési keretrendszert alkossanak. Két példa: éppen a kábelezzünk topikban volt szó a digitális coax kábelekről. Még abban sem volt egyetértés, hogy a szabvány szerinti 75 Ohm-ot tudják-e a kábelek... Második példa: sajnos nem tudom visszakeresni, de láttam, hogy valaki méréssel demonstrálta, hogy a hangszórókábel a földön fekve máshogy viselkedik, mint a számomra is elsőre viccesnek tűnő bakokon. Ha emberek élete, biztonsága függne ezektől a berendezésektől, már rég szabványosítottak volna mindent.
2. Chordnak abban nincs igaza ismeretelméleti szempontból, ha valaki egy bizonytalan tudásterületen valamit leghangosabban állít, annak van igaza. A többieknek meg nem élből elutasítóknak kellene lenniük, hanem kipróbálni: olyat nem nagyon olvastam, hogy kipróbáltam a Tudjukki kábelét x kábellel szemben, és azt tapasztaltam hogy...
3. Darvas munkássága az évek során sokat változott, és Tudjukki kiragadva idézett belőle, önigazolást keresve. Vinklernek alapvetően igaza van, hogy már nem kérdezhetjük, de a HFM majdnem húsz éve alatt leírt dolgai sok érdekességgel szolgálnak, és halott szerzőnél a forráselemzés elfogadható módszer.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:
istvan01 írta:
2025.10.31., pén. 05:35
Itt kérem nem a kábel magyarázat a verbális feszültség kiváltó oka, hanem ez:

"Ha viszont egy szakmabeli követi el.."

Valaki, vagy a belekevert személy mélyen sértve érzi magát, ha őt nem tekintenénk szakmán belülilinek, ezért inkáb ismét és sokadszorra cunamit akar indítani a kávés csészében.

El lehet azon is gondolkozni, mik is lehetnek a szakmán belüli meghatározás kritikus feltételei.

Még egy nagyonoff, a "szakma" emlegetése kapcsán.

Idézet egy ma reggeli cikkből:
https://444.hu/2025/10/31/ki-a-debilebb ... draszallas
"Ha meglepne, hogy egy tudós űrkutató miért áll le vitázni egy százszor megcáfolt idiotizmusról egy trash-tévéssel, erre pont van válasz. XXXX elnök ugyanis nem tudóst, hanem egy professzionális favágóversenyzőből lett egykori valóságsósztárt nevezett ki XXXX személyében a NASA élére. XXXXX a favágás után egyébként jogot végzett, majd XXXXXXXX politikus lett belőle."

Próbáltam a lehető legpolitikamentesebben idézni. Ha nem sikerült lehet törölni.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1417

Hozzászólás Szerző: akvapark »

"A szerző már nem tud sem pro sem kontra nyilatkozni,"

Valamikor a kétezres évek elején visszavonta tanait, csak a GYÁRI - értsd nagyszériás - kábeleket ajánlotta. leborulok.gif
(Ha kell megkeresem a cikket, lemásoltam.)
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

istvan01 írta:
2025.10.31., pén. 05:35
Itt kérem nem a kábel magyarázat a verbális feszültség kiváltó oka, hanem ez:

"Ha viszont egy szakmabeli követi el.."

Valaki, vagy a belekevert személy mélyen sértve érzi magát, ha őt nem tekintenénk szakmán belülilinek, ezért inkáb ismét és sokadszorra cunamit akar indítani a kávés csészében.

El lehet azon is gondolkozni, mik is lehetnek a szakmán belüli meghatározás kritikus feltételei.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9436

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Alex_Aston írta:
2025.10.31., pén. 07:32
cables írta:
2025.10.30., csüt. 23:08

....És nem igaz, hogy csak én beszélek a csupasz kábelek előnyeiről. A Hi-Fi Magazin főszerkesztője ezt már évtizedekkel ezelőtt megtette.....
A kérdésem az lenne, hogy az, amit írt, az tény, vagy csak egy vélemény?
Szerintem ezt a kérdést MOST ÉS ITT engedjük el. A szerző már nem tud sem pro sem kontra nyilatkozni, így minden csak feltételezés. Nincs értelme boncolgatni.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1258

Hozzászólás Szerző: -CB- »

Shimano írta:
2025.10.31., pén. 07:20
Aszpirin írta:
2025.10.30., csüt. 19:30
-CB- írta:
2025.10.30., csüt. 19:28
Látom, vihar készül😆
És ismét Rudibá tyúkbelein feszül egymásnak a társaság :)
Mert engeditek.Szándékosan provokál és dob be ide-is olyan kommenteket,ami magára,és a termékeire irányítja a figyelmet,ez a gerillamarketing célja.
Nálam a túltolt, agresszív reklám mindíg ellentétes hatást ér el, így az alzáról meg a temuról sem vásárolok. Meg a sárga dobozos dolgit krém sem kell😃

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”