Ti toljátok.
Csak nézd vissza. RR csak szépen fonogatta a drótjait, csendben volt, és asebestyén szemétkedett vele nyíltan, provokálta, mindenféle retorzió nélkül, (biztos a haverotok, nem tudom....)
Ti toljátok ezt a pazar ingyenreklámot.
Ti toljátok.
Ne csúsztassunk már.Alex_Aston írta: ↑2025.10.31., pén. 13:09A kérdés ez volt, vagy az, hogy vannak e papírok mérési eredményekkel?
Jó lenne nem utólag csűrni-csavari a dolgokat, saját vélt igazunk szintén vélt igazolására.
Alex kapsz egy like-ot full igazad van.Alex_Aston írta: ↑2025.10.31., pén. 13:09A kérdés ez volt, vagy az, hogy vannak e papírok mérési eredményekkel?
Jó lenne nem utólag csűrni-csavari a dolgokat, saját vélt igazunk szintén vélt igazolására.

A kérdés ez volt, vagy az, hogy vannak e papírok mérési eredményekkel?

Csak kotod az ebet a karohoz. Ugy latszik nem olvasod a forumot es csak irod a sajatodat, kaef forumtars megirta mar tobbszor is, hogy megsem csupasz kabeleket hasznalt a rendszereben evekkel kesobb. Neked igen jol jott az a cikk amirol eddig nem is tudtal, hogy letezik. Komolyan mar csak rolad lehet olvasni a kabeles forumokban. Miert nem eleg, hogy leirtad a velemenyed es ennyi, masnak mas a velemenye. En tudom, hogy meg akarod vedeni a kabeleladasodat de ez mar tul sok.
Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy amikor apám elkezdett "hifizni" kb. a 70-es évek közepe (én kb. tizenkevés éves lehettem) , hülyének nézték volna az embert, ha olyat mond, hogy a "kábel jelentős hatással van a hangra". Olyannyira, hogy pl. az én első "komolyabb" hangsugárzóm (KEF Cantor) beépített kábellel volt. Vagyis a hangfalból jött ki a drót. Ha meg még a tápdrótokra vagy IC kábelekre mondtunk volna ilyet, simán kihívták volna az orvosi segítséget.

Ebben miért vagy annyira biztos? Mondom, nem vagyok elektromosságban járatos szakember, de a kapacitás, ellenállás, meg azok a mindenféle veszteség adatatok, amit megadtak, azok nem hatnak a jelre? Akkor minek adják meg? Dísznek?cables írta: ↑2025.10.31., pén. 11:47Igen, csak ezeknek a jellemzőknek nincs közük az audió rendszer hangjának minőségéhez.Luxor Audio írta: ↑2025.10.31., pén. 10:07
Tessék megnézni bármelyik nagy ipari kábelgyártó termékének adatlapját! Tele van egzakt, mérhető és bizonyítható paraméterrel! Itt egy példa.
E paraméterek méréstechnikai feltételei erősen szabványosítva vannak jó ideje. A teljesség igénye nélkül: IEC 60228, IEC 60811, IEC 60332, IEC 60754, EN 50395, EN 50396, ISO/IEC 11801

Bocsánat, pontosítok, a hifi kábelgyártókra gondoltam. A Belden, canare és társai természetes, hogy megadnak mindent, de most gyorsan ránéztem három hifi gyártóra: Audioquest, Viablue, Nordost. Adatokat csak nyomokban tartalmaznak, a Nordost adja meg a legtöbbet, de az is csak uzsonnásfecni a Beldenhez képest.Luxor Audio írta: ↑2025.10.31., pén. 10:07Nem merem azt hinni, hogy ezt komolyan gondolod. Tessék megnézni bármelyik nagy ipari kábelgyártó termékének adatlapját! Tele van egzakt, mérhető és bizonyítható paraméterrel! Itt egy példa.
E paraméterek méréstechnikai feltételei erősen szabványosítva vannak jó ideje. A teljesség igénye nélkül: IEC 60228, IEC 60811, IEC 60332, IEC 60754, EN 50395, EN 50396, ISO/IEC 11801

Minden tisztelettel Darvas László felé, de mi van akkor, ha akkor és ott, mikor ezeket írta, jó pár esztendővel ezelőtt, aktuális volt, de a technológia fejlődése évtizedek közben rácáfolt? Én most csak az itt kiragadott linkelt részre gondolok, de amúgy meg parttalan vitának látom az egészet, mint laikus felhasználó.cables írta: ↑2025.10.30., csüt. 23:08Nem az én mondatom rontja a "szakma" hitelességét, hanem az a mérhetetlenül sok félrevezető reklám/marketing szlogen amivel gyártók a drága kábelek eladását támogatják.
És nem igaz, hogy csak én beszélek a csupasz kábelek előnyeiről. A Hi-Fi Magazin főszerkesztője ezt már évtizedekkel ezelőtt megtette.
Darvas László Az ideális kábel ismérvei.jpg
Igen, csak ezeknek a jellemzőknek nincs közük az audió rendszer hangjának minőségéhez.Luxor Audio írta: ↑2025.10.31., pén. 10:07
Tessék megnézni bármelyik nagy ipari kábelgyártó termékének adatlapját! Tele van egzakt, mérhető és bizonyítható paraméterrel! Itt egy példa.
Én még tennék a kábel szakmához érintőlegesen kapcsolódó ipari és tudomány területeket, amik nélkül nem itt tartana a szélesebb körhöz tartozó ipari villamoskábel gyártás, annak speciális részterülete az audio kábel gyártás:kaef2 írta: ↑2025.10.31., pén. 08:23
Ha már szóba került a szakma.
Érdekességképpen soroljuk fel, hogy egy audio kábel gyártásához (gyártásról, nem konfekcionálásról beszélek) milyen szakmák/tudás/ kompetenciák lehetnek szükségesek:
- anyagtudomány/metallurgia,
- villamosmérnöki és EMC, RFI zavarvédelmi szakember,
- gépész- és gyártástechnológus mérnök (hidegalakító, mint jó magam),
- polimer-/vegyészmérnök,
- minőségbiztosítás/mérés (villamos vagy gépészmérnök),
- valamint jogszabályi megfelelőség, esetleg még RoHS/REACH megfeleléssel foglalkozó szakember
- logisztikával, csomagolással foglalkozó szakember
- értékesítésnél pedig kereskedelmi és mareting szakember szükséges
Kb ezek a területek együtt fedik le a vezetőanyag-előállítást, a dielektrikum- és árnyékolástervezést, az extrudálást és sodrást, a mérési-ellenőrzési folyamatokat és az EU-s RoHS/REACH megfelelést és az eladási láncot.
A leirtaknak megfelelően például a Siltech, Crystal Cable, HMS kábel brandeket tulajdonoló holland IAH cégnek húsznál több alkalmazottja van, köztük a felsorolt szakemberekkel.

Nem merem azt hinni, hogy ezt komolyan gondolod. Tessék megnézni bármelyik nagy ipari kábelgyártó termékének adatlapját! Tele van egzakt, mérhető és bizonyítható paraméterrel! Itt egy példa.

Az élen Rudibával. Azért a többiek nem tolnak akkora izmot abba, hogy tolják a cuccukat... pláne nem ilyen módon.

Pedig itt most pont ez a téma és egyáltalán nem bárkinek a madzagjai.
chord_ írta: ↑2025.10.31., pén. 08:59Észrevettétek, hogy a felsorolásból valami kimaradt?kaef2 írta: ↑2025.10.31., pén. 08:23
Érdekességképpen soroljuk fel, hogy egy audio kábel gyártásához (gyártásról, nem konfekcionálásról beszélek) milyen szakmák/tudás/ kompetenciák lehetnek szükségesek:
- valamint jogszabályi megfelelőség, esetleg még RoHS/REACH megfeleléssel foglalkozó szakember
Kb ezek a területek együtt fedik le a vezetőanyag-előállítást, a dielektrikum- és árnyékolástervezést, az extrudálást és sodrást, a mérési-ellenőrzési folyamatokat és az EU-s RoHS/REACH megfelelést és az eladási láncot.
A leirtaknak megfelelően például a Siltech, Crystal Cable, HMS kábel brandeket tulajdonoló holland IAH cégnek húsznál több alkalmazottja van, köztük a felsorolt szakemberekkel.
Hogy mi?, hát csak kb. a lényeg, amin megy a vita itt is.
A hangminőség.

Te is pontosan ezt teszed.
Észrevettétek, hogy a felsorolásból valami kimaradt?kaef2 írta: ↑2025.10.31., pén. 08:23

Még egy nagyonoff, a "szakma" emlegetése kapcsán.kaef2 írta: ↑2025.10.31., pén. 08:23Ha már szóba került a szakma.istvan01 írta: ↑2025.10.31., pén. 05:35Itt kérem nem a kábel magyarázat a verbális feszültség kiváltó oka, hanem ez:
"Ha viszont egy szakmabeli követi el.."
Valaki, vagy a belekevert személy mélyen sértve érzi magát, ha őt nem tekintenénk szakmán belülilinek, ezért inkáb ismét és sokadszorra cunamit akar indítani a kávés csészében.
El lehet azon is gondolkozni, mik is lehetnek a szakmán belüli meghatározás kritikus feltételei.
Ha már szóba került a szakma.istvan01 írta: ↑2025.10.31., pén. 05:35Itt kérem nem a kábel magyarázat a verbális feszültség kiváltó oka, hanem ez:
"Ha viszont egy szakmabeli követi el.."
Valaki, vagy a belekevert személy mélyen sértve érzi magát, ha őt nem tekintenénk szakmán belülilinek, ezért inkáb ismét és sokadszorra cunamit akar indítani a kávés csészében.
El lehet azon is gondolkozni, mik is lehetnek a szakmán belüli meghatározás kritikus feltételei.

Szerintem ezt a kérdést MOST ÉS ITT engedjük el. A szerző már nem tud sem pro sem kontra nyilatkozni, így minden csak feltételezés. Nincs értelme boncolgatni.Alex_Aston írta: ↑2025.10.31., pén. 07:32A kérdésem az lenne, hogy az, amit írt, az tény, vagy csak egy vélemény?