Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sütés-főzés
- tunerman
- V.I.P.

- Hozzászólások: 3063
- Csatlakozott: 2007.09.21., pén. 17:26
- Értékelés: 3021
- Tartózkodási hely: Tatabánya
Re: Sütés-főzés
A résztvevő csapatokról készült fotók.
TJ.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
- tunerman
- V.I.P.

- Hozzászólások: 3063
- Csatlakozott: 2007.09.21., pén. 17:26
- Értékelés: 3021
- Tartózkodási hely: Tatabánya
Re: Sütés-főzés
Vértesszőlősőn 2025 január 25-én is megrendezesre kerül a böllérfesztivál, amelyre most 8 csapat nevezett.
Hajnal óta tart a sűtés-főzés, mindenféle finomsággal várják az éhes vendégeket, a 2300ft-ba kerülő kostótójeggyel lehet befalni a frissen készült helyi csemegéket
TJ.
Hajnal óta tart a sűtés-főzés, mindenféle finomsággal várják az éhes vendégeket, a 2300ft-ba kerülő kostótójeggyel lehet befalni a frissen készült helyi csemegéket
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Re: Sütés-főzés
Nagyszüleim vendéglátóztak. Mama főzte a környék legjobb pacal pörköltjét. A közeli városokból is jöttek rá
Mindig lógott a sufniban a kolbász,szalonna,szalámi. De csak ritkán és keveset kaptunk belőle. Emellett volt kis földjük,ahol megtermelték otthonra a zöldségeket. Ott is nagyokat játszottunk. De még a munka is játéknak tűnt. Ma már nem eszek ilyen ételeket (1 szelet kenyér hozzá 3 szem kocka cukor
vagy 2 karika szalámi), de felnőttünk ezeken. Ma már sokkal egészségtudatosabban készítem az ételeket, de néha becsúszik a nosztalgia 
Re: Sütés-főzés
Igen, nálunk is a nagyszüleim 8- an voltak testvérek, a dédpapa egyedül dolgozott, és az ő keresetéből kellett eltartani a dédmamát, és a 8 gyereket. Nyilván, a túléléshez takarékoskodni kellett. Cipőt is egymásnak adták a gyerekek, amikor kinőtték, a ruhákat is.Vasti írta: ↑2025.01.24., pén. 13:49…
Anyu mesélte, hogy az ő nagymamája szokott ilyesmit enni: hagyma zsíron lepirítva, őrölt paprika rá, és kenyérrel megette. Ennyi :-)
Azért az ősök tudtak takarékoskodni... Mert takarékoskodniuk kellett, mivel szinte semmijük sem volt. Legalábbis amikor én kisgyerek voltam, mifelénk még akkor sem.
Hús gyakorlatilag csak vasárnap (a baromfiudvarból, frissen) , hét közben csak 2-3 összetevős ételek: liszt vagy krumpli "valahogyan", lekvár, cukor, hagyma, egy kis szalonna-kolbász, ha volt paprika-paradicsom, meg persze tojás.
A sertéshús is a túlélés miatt terjedt el a török uralom idején, előtte a marhat tartották és ettek, csak a törökök a marhákat elvitték, a disznókat nem.
- Vasti
- Fórumlakó

- Hozzászólások: 980
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 345
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
Anyu mesélte, hogy az ő nagymamája szokott ilyesmit enni: hagyma zsíron lepirítva, őrölt paprika rá, és kenyérrel megette. Ennyi :-)
Azért az ősök tudtak takarékoskodni... Mert takarékoskodniuk kellett, mivel szinte semmijük sem volt. Legalábbis amikor én kisgyerek voltam, mifelénk még akkor sem.
Hús gyakorlatilag csak vasárnap (a baromfiudvarból, frissen) , hét közben csak 2-3 összetevős ételek: liszt vagy krumpli "valahogyan", lekvár, cukor, hagyma, egy kis szalonna-kolbász, ha volt paprika-paradicsom, meg persze tojás.
Re: Sütés-főzés
Nagymamám sokszor készített hagymás kenyeret. Ami igazából csak annyi volt,hogy a hagymát lepirította és rászedte egy szelet kenyérre.Vasti írta: ↑2025.01.24., pén. 08:58Majdnem jó! ;-)
A nagymamám szokott egy "resztelt krumpli" nevű meglehetősen olcsó paraszt kaját csinálni: zsíron hagyma lepirít, rá őrölt paprika, és bele a törtkrumpli. Ennyi :-)
(Nem tudom hogy csinálta a mami, de néhány "semmiből" tök ízletes dolgokat tudott összedobni - ez a tudás szerintem ;-)
- Vasti
- Fórumlakó

- Hozzászólások: 980
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 345
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
Majdnem jó! ;-)
A nagymamám szokott egy "resztelt krumpli" nevű meglehetősen olcsó paraszt kaját csinálni: zsíron hagyma lepirít, rá őrölt paprika, és bele a törtkrumpli. Ennyi :-)
(Nem tudom hogy csinálta a mami, de néhány "semmiből" tök ízletes dolgokat tudott összedobni - ez a tudás szerintem ;-)
Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?
Nekik főzd meg, ne te edd!zoli73 írta: ↑2025.01.22., szer. 20:45Ezt inkább kihagyom, mert engem mindennemű savanyított étellel, élén a savanyú káposztával, a világból ki lehetne üldözni.
Vagy hagyd ki belőle a káposztát, csinálj tésztából hamis székelykáposztát!
Re: Sütés-főzés
A mai vacsorám, "paprikás krumpli"
:
- Vasti
- Fórumlakó

- Hozzászólások: 980
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 345
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?
Az biztos ;-)
Én is hoztam már kollégáknak - ismerősöknek jó magyar cuccokat (kolbász, szalonna, DISZNÓSAJT!!! ;-) , mert itt is van, de egészen más. És szerintem igazából ők sem annyira szeretik az itteni ízetleneket ;-) Az itteni Presswurst pl. egy vicc: van a városunkban több bolt is, ahol hihetetlen, de kb. olyan disznósajt van, amilyet még a nagyszüleim csináltak. Na az már valami, eddig még mindegyik kikészült tőle, hogy milyen finom :-) Rendes szalonna itt nincs, ami majdnem jó, azt is elrontják azzal a fekete rákent fűszerkeverékkel, ami szerintem borzalmas. Na meg a jó kolbászok: hoztam Szomor szürke marha szalámit meg kolbászt egy tényleg nagyon kedves bácsinak, szerintem sírva ette (az örömtől ;-)
De azt azért szeretem az itteni éttermekben, hogy ha máshogy is főzik ugyanazt, azért a minőségre ritkán lehet panasz. Itt gyanús ízeket még nem nagyon éreztem sehol (kivéve a kínai éttermeket ;-) , otthon meg azért bele lehet futni rondaságokba...
- zoli73
- V.I.P.

- Hozzászólások: 4722
- Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
- Értékelés: 3260
- Tartózkodási hely: 2465
Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?
Nekem egyszer az egyik főnököm, aki echte Osztrák azt mondta, hogy "Ők olyan szedett-vedett nép, hogy ha annak idején Mária-Terézia nem dönti el, hogy a német legyen a hivatalos nyelvük, akkor Ausztria ma a Balkánhoz tartozna." Aztán hogy ebben mennyi igazság van, azt nem tudom, de valamennyi biztos.Vasti írta: ↑2025.01.23., csüt. 10:00Azért, mert az osztrák nép is nagyon kevert, a háborúk jól megritkították őket, utána meg betelepültek az emberek mindenhonnan, és vitték a szokásaikat is. Ezt nem én találtam ki ;-) , amikor kiköltöztünk és német tanfolyamra jártam, a tanár vitt ki bennünket a közeli temetőbe megmutatni, hogy a sírköveken a nevek jelentős része erősen nem osztrák név. Ezt azért csinálta, hogy ne érezzük magunkat rosszul Ausztriában külföldiként, hiszen 1-2 generációra visszanézve nagyon sokuk szintén bevándorló volt. (Mondjuk régebben meg szoktam kérdezni pl. a Nemeth meg Horvath stb. nevű kollégákat, hogy magyar származásúak?! Mindegyik nemet mondott, pedig hát... ;-)
De maradva a gasztronómiánál, azért a mi fogalmaink szerinti fínom ételeket nem vetik meg. Nekem rendszeresen kell hoznom a kollégáimnak fűszerpaprikát, Piros aranyat, Erős Pistát, füstölt kolbászt, sőt, május táján sokszor kérnek, hogy hozzak nekik paprika palántát. Állítolag itt is lehet kapni, pl a Bella Florában, de messze nem olyan jó fajtákat, mint nálunk.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- Vasti
- Fórumlakó

- Hozzászólások: 980
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 345
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?
Azért, mert az osztrák nép is nagyon kevert, a háborúk jól megritkították őket, utána meg betelepültek az emberek mindenhonnan, és vitték a szokásaikat is. Ezt nem én találtam ki ;-) , amikor kiköltöztünk és német tanfolyamra jártam, a tanár vitt ki bennünket a közeli temetőbe megmutatni, hogy a sírköveken a nevek jelentős része erősen nem osztrák név. Ezt azért csinálta, hogy ne érezzük magunkat rosszul Ausztriában külföldiként, hiszen 1-2 generációra visszanézve nagyon sokuk szintén bevándorló volt. (Mondjuk régebben meg szoktam kérdezni pl. a Nemeth meg Horvath stb. nevű kollégákat, hogy magyar származásúak?! Mindegyik nemet mondott, pedig hát... ;-)
- zoli73
- V.I.P.

- Hozzászólások: 4722
- Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
- Értékelés: 3260
- Tartózkodási hely: 2465
Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?
Igen, ebben van valami, mert a legtöbb szokásos ételük, mind jövevény, olasz, délszláv, török, magyar, stb. eredetű, de egyik sem igazán autentikusan elkészítve. Saját, "nemzeti" ételük szinte alig akad említető, talána zsemlegombóc.Vasti írta: ↑2025.01.22., szer. 18:46Nem beszélek osztrákokkal ételekről, mert nem érdemes - lásd: mennyi kebabos van mindenfelé?! És ezek után mit várhatunk tőlük? ;-) Nálunk (10.000-es kisváros) van 7-8 kebabos, meg 3 olasz étterem: ebből egy hálózat, kettő igazi olasz, tényleg egészen jó pizzával meg tésztaételekkel. De ha pizzáról van szó, a kollégák nem is ismerik a 3 olaszt: ők pizzát is a törököktől rendelnek!
Magyar(os) ételt meg eszembe sem jutna itt enni, mert annak csak a neve magyaros, az ő ízlésükre szabva - elgondolásaik és hagyományaik szerint elkészítve. A legtöbb minimum furcsa ;-) Egyszer rendeltem itt hagymás rostélyost... Csak egyszer a 12 év alatt, azóta is kísért ;-) Van sok étel, amit itt is jól megcsinálnak - itt olyat rendelek.
Ami azért érdekes, hogy itt ettem életem legjobb pizzánát Ausztriában. Szerencsére többször is volt alkalmam, Bad Hoffgasteinben, egy olasz(tényleg olasz) pizzériában. Közel két évig dolgoztam ott, így havi 1-2 alkalommal mindig felkerestük a kollégáimmal.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- zoli73
- V.I.P.

- Hozzászólások: 4722
- Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
- Értékelés: 3260
- Tartózkodási hely: 2465
Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?
Ezt inkább kihagyom, mert engem mindennemű savanyított étellel, élén a savanyú káposztával, a világból ki lehetne üldözni.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?
:)))
Készítsd el nekik - egyszer - az eredeti recept szerint:))
A szalonnát lepirítod, és annak a kiolvasztott zsírjában pirítod a hagymát, beleforgatod a sertéskarajt, … füstölt húsnak tarját bele…. olyan nehéz étel lesz, hogy emlékeznek majd rá sokáig.:))
Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?
Ez sajnos így van (minden szakmában lutri, mit kapsz a pénzedért, pl.:az autószerelőnél is az). Vannak ételek, amit csak akkor merek megenni, ha otthon én készítem el magamnak.
- Vasti
- Fórumlakó

- Hozzászólások: 980
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 345
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?
Nem beszélek osztrákokkal ételekről, mert nem érdemes - lásd: mennyi kebabos van mindenfelé?! És ezek után mit várhatunk tőlük? ;-) Nálunk (10.000-es kisváros) van 7-8 kebabos, meg 3 olasz étterem: ebből egy hálózat, kettő igazi olasz, tényleg egészen jó pizzával meg tésztaételekkel. De ha pizzáról van szó, a kollégák nem is ismerik a 3 olaszt: ők pizzát is a törököktől rendelnek!
Magyar(os) ételt meg eszembe sem jutna itt enni, mert annak csak a neve magyaros, az ő ízlésükre szabva - elgondolásaik és hagyományaik szerint elkészítve. A legtöbb minimum furcsa ;-) Egyszer rendeltem itt hagymás rostélyost... Csak egyszer a 12 év alatt, azóta is kísért ;-) Van sok étel, amit itt is jól megcsinálnak - itt olyat rendelek.
- Vasti
- Fórumlakó

- Hozzászólások: 980
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 345
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?
Igen, tényleg ez lenne az optimális :-)
De a valóság ezzel szemben az, hogy én pl. a néhány ismert és rendszeresen látogatott éttermen kívül gyakorlatilag mindenhová remegő térdekkel lépek be, és nem ok nélkül... Mert hogy mit kap az ember ilyen-olyan néven, az totál lutri ;-)
- zoli73
- V.I.P.

- Hozzászólások: 4722
- Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
- Értékelés: 3260
- Tartózkodási hely: 2465
Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?
Hát a "Segediner gulasch", az mi az Osztrákoknál?Vasti írta: ↑2025.01.22., szer. 16:51Ez tényleg érdekes dolog :-)
Mi a gulyásleves? Amiről leírták egy könyvben, hogy az, vagy amire millió háztartásban mondják azt, hogy az?! ;-)
A szakácskönyvekben hívják úgy az ételeket, ahogy az emberek hívják? Vagy az emberek kezdjék el úgy hívni az évtizedek óta főzött ételeket, ahogy a könyvekben hívják őket?
Nem könnyű kérdés! :-)
Egyébként amikor ideköltöztünk Ausztriába, én totál meglepődtem, hogy mit hívnak gulyásnak... Azt hittem, hogy az pörkölt! ;-)
Náluk ez a Székelykáposzta. Próbáltam már többször rendbe tenni, de menthetetlenek.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- Vasti
- Fórumlakó

- Hozzászólások: 980
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 345
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?
Ez tényleg érdekes dolog :-)
Mi a gulyásleves? Amiről leírták egy könyvben, hogy az, vagy amire millió háztartásban mondják azt, hogy az?! ;-)
A szakácskönyvekben hívják úgy az ételeket, ahogy az emberek hívják? Vagy az emberek kezdjék el úgy hívni az évtizedek óta főzött ételeket, ahogy a könyvekben hívják őket?
Nem könnyű kérdés! :-)
Egyébként amikor ideköltöztünk Ausztriába, én totál meglepődtem, hogy mit hívnak gulyásnak... Azt hittem, hogy az pörkölt! ;-)
Re: Sütés-főzés
...tűzcsap...
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.
- zoli73
- V.I.P.

- Hozzászólások: 4722
- Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
- Értékelés: 3260
- Tartózkodási hely: 2465
Re: Sütés-főzés
Nocsak, már a hal is tud levest főzni? Eddig azt hittem azért halászlé, mert a halászok főzték. Akárcsak a gulyásleves, mert azt meg a gulyások főzték.stx írta: ↑2025.01.22., szer. 10:25Halászlé - halléLemmy9.1 írta: ↑2025.01.22., szer. 09:58Akkor csavarjunk rajta.
"A gulyáslevesnek a nevében is benne van, hogy marhahúsból készül, azért mert a gulya az, amit a gulyás őriz"
A tyúkhúsleves tyúkból készül.
A gulyásleves a gulyásból, sanszolva a kannibalizmust?
A gulyaleves megnevezés amit keresel.
Bocs.![]()
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- stx
- V.I.P.

- Hozzászólások: 958
- Csatlakozott: 2011.06.15., szer. 09:13
- Értékelés: 479
- Tartózkodási hely: Csonka-Magyarország, Középfölde
- Kapcsolat:
Re: Sütés-főzés
Halászlé - halléLemmy9.1 írta: ↑2025.01.22., szer. 09:58Akkor csavarjunk rajta.
"A gulyáslevesnek a nevében is benne van, hogy marhahúsból készül, azért mert a gulya az, amit a gulyás őriz"
A tyúkhúsleves tyúkból készül.
A gulyásleves a gulyásból, sanszolva a kannibalizmust?
A gulyaleves megnevezés amit keresel.
Bocs.
Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?
Nem 1 receptet kellett bevágni, hanem 200- at, és az nem a vizsga volt, hanem a vizsgára bocsátàs előfeltétele, hogy vizsgázhass.Aszpirin írta: ↑2025.01.22., szer. 06:31Én ezt értem, de hogy jön ez ahhoz, hogy az emberek mit neveznek gulyásnak? Bocs, de azzal tényleg nem tudok egyetérteni, hogy egy vendéglátóipari iskola vagy akár a vendéglátóipar kisajáítít egy népi eredetű megnevezést, és attól kezdve senki ne hívjon egy ételt úgy ahogy eddig, mert azt csak akkor teheti, ha pont úgy készül, ahogy ők leírták. Fejből be kellett vágnod egy receptet, oké. Valami alapja csak kell legyen egy vizsgának. És valószínűleg nem is ez volt a cél, ott sem azért tanították azt a receptet nektek, mert csak és kizárólag azt neveznek gyulyásnak, hanem mert szerintük úgy a legjobb, és az csak természetes ill. elvárható, hogy a vendéglátásban a legjobbra törekszenek. Ami szívük és pénztárcájuk joga.ANDS írta: ↑2025.01.21., kedd 22:03Aki harmadszorra sem ment át a zh-n, az nem vizsgázhatott. És ha mást írtunk, mint ami a receptben volt, akkor megbuktattak, és lehetett menni évet ismételni. Teljesen hidegen hagyta az oktatóinkat, hogy otthon mit és hogyan főztünk.
Magyarországon ebben az intézményben képezték a felsőfokú vendéglátóipari szakembereket.
Ennek az iskolának az elődjét 1857- ben alapították.
…..
A standardek lényege, értelme, hogy a vendég, ha bemegy egy étterembe, és az étlap alapján rendel valamit, akkor tudja, mire számíthat. Nagyjából innen indultunk, ha nem azt kapod, akkor az csalódás.
Re: Sütés-főzés
Akkor csavarjunk rajta. 
"A gulyáslevesnek a nevében is benne van, hogy marhahúsból készül, azért mert a gulya az, amit a gulyás őriz"
A tyúkhúsleves tyúkból készül.
A gulyásleves a gulyásból, sanszolva a kannibalizmust?
A gulyaleves megnevezés amit keresel.
Bocs.
"A gulyáslevesnek a nevében is benne van, hogy marhahúsból készül, azért mert a gulya az, amit a gulyás őriz"
A tyúkhúsleves tyúkból készül.
A gulyásleves a gulyásból, sanszolva a kannibalizmust?
A gulyaleves megnevezés amit keresel.
Bocs.
Szerintem!
