Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sütés-főzés

Avatar
tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3063
Csatlakozott: 2007.09.21., pén. 17:26
Értékelés: 3021
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: tunerman »

A résztvevő csapatokról készült fotók.
TJ.
Csatolmányok
2025 csapatfotó1.jpg
2025 csapatfotó2.jpg
2025 csapatfotó3.jpg
2025 csapatfotó4.jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Avatar
tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3063
Csatlakozott: 2007.09.21., pén. 17:26
Értékelés: 3021
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Vértesszőlősőn 2025 január 25-én is megrendezesre kerül a böllérfesztivál, amelyre most 8 csapat nevezett. :smile53:
Hajnal óta tart a sűtés-főzés, mindenféle finomsággal várják az éhes vendégeket, a 2300ft-ba kerülő kostótójeggyel lehet befalni a frissen készült helyi csemegéket :smile29:
TJ.
Csatolmányok
2025 vértesszőlősi böllérfesztivál szinpad.jpg
2025 vértesszőlősi böllérfesztivál kolb-ászok.jpg
2025 vértesszőlősi böllérfesztivál kolbásztöltés.jpg
2025 vértesszőlősi böllérfesztivál forralt bor.jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5821
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3605

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Nagyszüleim vendéglátóztak. Mama főzte a környék legjobb pacal pörköltjét. A közeli városokból is jöttek rá ;peace; Mindig lógott a sufniban a kolbász,szalonna,szalámi. De csak ritkán és keveset kaptunk belőle. Emellett volt kis földjük,ahol megtermelték otthonra a zöldségeket. Ott is nagyokat játszottunk. De még a munka is játéknak tűnt. Ma már nem eszek ilyen ételeket (1 szelet kenyér hozzá 3 szem kocka cukor :D vagy 2 karika szalámi), de felnőttünk ezeken. Ma már sokkal egészségtudatosabban készítem az ételeket, de néha becsúszik a nosztalgia ;peace;

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2600
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 836

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Vasti írta:
2025.01.24., pén. 13:49

Anyu mesélte, hogy az ő nagymamája szokott ilyesmit enni: hagyma zsíron lepirítva, őrölt paprika rá, és kenyérrel megette. Ennyi :-)

Azért az ősök tudtak takarékoskodni... Mert takarékoskodniuk kellett, mivel szinte semmijük sem volt. Legalábbis amikor én kisgyerek voltam, mifelénk még akkor sem.
Hús gyakorlatilag csak vasárnap (a baromfiudvarból, frissen) , hét közben csak 2-3 összetevős ételek: liszt vagy krumpli "valahogyan", lekvár, cukor, hagyma, egy kis szalonna-kolbász, ha volt paprika-paradicsom, meg persze tojás.
Igen, nálunk is a nagyszüleim 8- an voltak testvérek, a dédpapa egyedül dolgozott, és az ő keresetéből kellett eltartani a dédmamát, és a 8 gyereket. Nyilván, a túléléshez takarékoskodni kellett. Cipőt is egymásnak adták a gyerekek, amikor kinőtték, a ruhákat is.

A sertéshús is a túlélés miatt terjedt el a török uralom idején, előtte a marhat tartották és ettek, csak a törökök a marhákat elvitték, a disznókat nem.

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 345
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

AAttila írta:
2025.01.24., pén. 09:13
Ami igazából csak annyi volt,hogy a hagymát lepirította és rászedte egy szelet kenyérre. ;) Imádtam.
Anyu mesélte, hogy az ő nagymamája szokott ilyesmit enni: hagyma zsíron lepirítva, őrölt paprika rá, és kenyérrel megette. Ennyi :-)

Azért az ősök tudtak takarékoskodni... Mert takarékoskodniuk kellett, mivel szinte semmijük sem volt. Legalábbis amikor én kisgyerek voltam, mifelénk még akkor sem.
Hús gyakorlatilag csak vasárnap (a baromfiudvarból, frissen) , hét közben csak 2-3 összetevős ételek: liszt vagy krumpli "valahogyan", lekvár, cukor, hagyma, egy kis szalonna-kolbász, ha volt paprika-paradicsom, meg persze tojás.

Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5821
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3605

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Vasti írta:
2025.01.24., pén. 08:58
AAttila írta:
2025.01.23., csüt. 18:45
A mai vacsorám, "paprikás krumpli"
Majdnem jó! ;-)

A nagymamám szokott egy "resztelt krumpli" nevű meglehetősen olcsó paraszt kaját csinálni: zsíron hagyma lepirít, rá őrölt paprika, és bele a törtkrumpli. Ennyi :-)

(Nem tudom hogy csinálta a mami, de néhány "semmiből" tök ízletes dolgokat tudott összedobni - ez a tudás szerintem ;-)
Nagymamám sokszor készített hagymás kenyeret. Ami igazából csak annyi volt,hogy a hagymát lepirította és rászedte egy szelet kenyérre. ;) Imádtam.

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 345
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

AAttila írta:
2025.01.23., csüt. 18:45
A mai vacsorám, "paprikás krumpli"
Majdnem jó! ;-)

A nagymamám szokott egy "resztelt krumpli" nevű meglehetősen olcsó paraszt kaját csinálni: zsíron hagyma lepirít, rá őrölt paprika, és bele a törtkrumpli. Ennyi :-)

(Nem tudom hogy csinálta a mami, de néhány "semmiből" tök ízletes dolgokat tudott összedobni - ez a tudás szerintem ;-)

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2600
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 836

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ANDS »

zoli73 írta:
2025.01.22., szer. 20:45
ANDS írta:
2025.01.22., szer. 18:56
zoli73 írta:
2025.01.22., szer. 17:27


Hát a "Segediner gulasch", az mi az Osztrákoknál?
Náluk ez a Székelykáposzta. Próbáltam már többször rendbe tenni, de menthetetlenek.
:)))
Készítsd el nekik - egyszer - az eredeti recept szerint:))
A szalonnát lepirítod, és annak a kiolvasztott zsírjában pirítod a hagymát, beleforgatod a sertéskarajt, … füstölt húsnak tarját bele…. olyan nehéz étel lesz, hogy emlékeznek majd rá sokáig.:))
Ezt inkább kihagyom, mert engem mindennemű savanyított étellel, élén a savanyú káposztával, a világból ki lehetne üldözni.
Nekik főzd meg, ne te edd!
Vagy hagyd ki belőle a káposztát, csinálj tésztából hamis székelykáposztát! ;peace;

Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5821
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3605

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

A mai vacsorám, "paprikás krumpli" 31_1_21.gif :
20250123_184327.jpg

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 345
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

zoli73 írta:
2025.01.23., csüt. 10:14
azért a mi fogalmaink szerinti fínom ételeket nem vetik meg.
Az biztos ;-)
Én is hoztam már kollégáknak - ismerősöknek jó magyar cuccokat (kolbász, szalonna, DISZNÓSAJT!!! ;-) , mert itt is van, de egészen más. És szerintem igazából ők sem annyira szeretik az itteni ízetleneket ;-) Az itteni Presswurst pl. egy vicc: van a városunkban több bolt is, ahol hihetetlen, de kb. olyan disznósajt van, amilyet még a nagyszüleim csináltak. Na az már valami, eddig még mindegyik kikészült tőle, hogy milyen finom :-) Rendes szalonna itt nincs, ami majdnem jó, azt is elrontják azzal a fekete rákent fűszerkeverékkel, ami szerintem borzalmas. Na meg a jó kolbászok: hoztam Szomor szürke marha szalámit meg kolbászt egy tényleg nagyon kedves bácsinak, szerintem sírva ette (az örömtől ;-)

De azt azért szeretem az itteni éttermekben, hogy ha máshogy is főzik ugyanazt, azért a minőségre ritkán lehet panasz. Itt gyanús ízeket még nem nagyon éreztem sehol (kivéve a kínai éttermeket ;-) , otthon meg azért bele lehet futni rondaságokba...

Avatar
zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4722
Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
Értékelés: 3260
Tartózkodási hely: 2465

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Vasti írta:
2025.01.23., csüt. 10:00
zoli73 írta:
2025.01.22., szer. 20:54
a legtöbb szokásos ételük, mind jövevény, olasz, délszláv, török, magyar, stb. eredetű
Azért, mert az osztrák nép is nagyon kevert, a háborúk jól megritkították őket, utána meg betelepültek az emberek mindenhonnan, és vitték a szokásaikat is. Ezt nem én találtam ki ;-) , amikor kiköltöztünk és német tanfolyamra jártam, a tanár vitt ki bennünket a közeli temetőbe megmutatni, hogy a sírköveken a nevek jelentős része erősen nem osztrák név. Ezt azért csinálta, hogy ne érezzük magunkat rosszul Ausztriában külföldiként, hiszen 1-2 generációra visszanézve nagyon sokuk szintén bevándorló volt. (Mondjuk régebben meg szoktam kérdezni pl. a Nemeth meg Horvath stb. nevű kollégákat, hogy magyar származásúak?! Mindegyik nemet mondott, pedig hát... ;-)
Nekem egyszer az egyik főnököm, aki echte Osztrák azt mondta, hogy "Ők olyan szedett-vedett nép, hogy ha annak idején Mária-Terézia nem dönti el, hogy a német legyen a hivatalos nyelvük, akkor Ausztria ma a Balkánhoz tartozna." Aztán hogy ebben mennyi igazság van, azt nem tudom, de valamennyi biztos.
De maradva a gasztronómiánál, azért a mi fogalmaink szerinti fínom ételeket nem vetik meg. Nekem rendszeresen kell hoznom a kollégáimnak fűszerpaprikát, Piros aranyat, Erős Pistát, füstölt kolbászt, sőt, május táján sokszor kérnek, hogy hozzak nekik paprika palántát. Állítolag itt is lehet kapni, pl a Bella Florában, de messze nem olyan jó fajtákat, mint nálunk.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 345
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

zoli73 írta:
2025.01.22., szer. 20:54
a legtöbb szokásos ételük, mind jövevény, olasz, délszláv, török, magyar, stb. eredetű
Azért, mert az osztrák nép is nagyon kevert, a háborúk jól megritkították őket, utána meg betelepültek az emberek mindenhonnan, és vitték a szokásaikat is. Ezt nem én találtam ki ;-) , amikor kiköltöztünk és német tanfolyamra jártam, a tanár vitt ki bennünket a közeli temetőbe megmutatni, hogy a sírköveken a nevek jelentős része erősen nem osztrák név. Ezt azért csinálta, hogy ne érezzük magunkat rosszul Ausztriában külföldiként, hiszen 1-2 generációra visszanézve nagyon sokuk szintén bevándorló volt. (Mondjuk régebben meg szoktam kérdezni pl. a Nemeth meg Horvath stb. nevű kollégákat, hogy magyar származásúak?! Mindegyik nemet mondott, pedig hát... ;-)

Avatar
zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4722
Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
Értékelés: 3260
Tartózkodási hely: 2465

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Vasti írta:
2025.01.22., szer. 18:46
zoli73 írta:
2025.01.22., szer. 17:27
Próbáltam már többször rendbe tenni, de menthetetlenek.
Nem beszélek osztrákokkal ételekről, mert nem érdemes - lásd: mennyi kebabos van mindenfelé?! És ezek után mit várhatunk tőlük? ;-) Nálunk (10.000-es kisváros) van 7-8 kebabos, meg 3 olasz étterem: ebből egy hálózat, kettő igazi olasz, tényleg egészen jó pizzával meg tésztaételekkel. De ha pizzáról van szó, a kollégák nem is ismerik a 3 olaszt: ők pizzát is a törököktől rendelnek!

Magyar(os) ételt meg eszembe sem jutna itt enni, mert annak csak a neve magyaros, az ő ízlésükre szabva - elgondolásaik és hagyományaik szerint elkészítve. A legtöbb minimum furcsa ;-) Egyszer rendeltem itt hagymás rostélyost... Csak egyszer a 12 év alatt, azóta is kísért ;-) Van sok étel, amit itt is jól megcsinálnak - itt olyat rendelek.
Igen, ebben van valami, mert a legtöbb szokásos ételük, mind jövevény, olasz, délszláv, török, magyar, stb. eredetű, de egyik sem igazán autentikusan elkészítve. Saját, "nemzeti" ételük szinte alig akad említető, talána zsemlegombóc. :D
Ami azért érdekes, hogy itt ettem életem legjobb pizzánát Ausztriában. Szerencsére többször is volt alkalmam, Bad Hoffgasteinben, egy olasz(tényleg olasz) pizzériában. Közel két évig dolgoztam ott, így havi 1-2 alkalommal mindig felkerestük a kollégáimmal.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Avatar
zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4722
Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
Értékelés: 3260
Tartózkodási hely: 2465

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

ANDS írta:
2025.01.22., szer. 18:56
zoli73 írta:
2025.01.22., szer. 17:27


Hát a "Segediner gulasch", az mi az Osztrákoknál?
Náluk ez a Székelykáposzta. Próbáltam már többször rendbe tenni, de menthetetlenek.
:)))
Készítsd el nekik - egyszer - az eredeti recept szerint:))
A szalonnát lepirítod, és annak a kiolvasztott zsírjában pirítod a hagymát, beleforgatod a sertéskarajt, … füstölt húsnak tarját bele…. olyan nehéz étel lesz, hogy emlékeznek majd rá sokáig.:))
Ezt inkább kihagyom, mert engem mindennemű savanyított étellel, élén a savanyú káposztával, a világból ki lehetne üldözni.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2600
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 836

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ANDS »

zoli73 írta:
2025.01.22., szer. 17:27


Hát a "Segediner gulasch", az mi az Osztrákoknál?
Náluk ez a Székelykáposzta. Próbáltam már többször rendbe tenni, de menthetetlenek.
:)))
Készítsd el nekik - egyszer - az eredeti recept szerint:))
A szalonnát lepirítod, és annak a kiolvasztott zsírjában pirítod a hagymát, beleforgatod a sertéskarajt, … füstölt húsnak tarját bele…. olyan nehéz étel lesz, hogy emlékeznek majd rá sokáig.:))

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2600
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 836

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Vasti írta:
2025.01.22., szer. 18:38
…..

De a valóság ezzel szemben az, hogy én pl. a néhány ismert és rendszeresen látogatott éttermen kívül gyakorlatilag mindenhová remegő térdekkel lépek be, és nem ok nélkül... Mert hogy mit kap az ember ilyen-olyan néven, az totál lutri ;-)
Ez sajnos így van (minden szakmában lutri, mit kapsz a pénzedért, pl.:az autószerelőnél is az). Vannak ételek, amit csak akkor merek megenni, ha otthon én készítem el magamnak.

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 345
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

zoli73 írta:
2025.01.22., szer. 17:27
Próbáltam már többször rendbe tenni, de menthetetlenek.
Nem beszélek osztrákokkal ételekről, mert nem érdemes - lásd: mennyi kebabos van mindenfelé?! És ezek után mit várhatunk tőlük? ;-) Nálunk (10.000-es kisváros) van 7-8 kebabos, meg 3 olasz étterem: ebből egy hálózat, kettő igazi olasz, tényleg egészen jó pizzával meg tésztaételekkel. De ha pizzáról van szó, a kollégák nem is ismerik a 3 olaszt: ők pizzát is a törököktől rendelnek!

Magyar(os) ételt meg eszembe sem jutna itt enni, mert annak csak a neve magyaros, az ő ízlésükre szabva - elgondolásaik és hagyományaik szerint elkészítve. A legtöbb minimum furcsa ;-) Egyszer rendeltem itt hagymás rostélyost... Csak egyszer a 12 év alatt, azóta is kísért ;-) Van sok étel, amit itt is jól megcsinálnak - itt olyat rendelek.

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 345
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

ANDS írta:
2025.01.22., szer. 10:17
A standardek lényege, értelme, hogy a vendég, ha bemegy egy étterembe, és az étlap alapján rendel valamit, akkor tudja, mire számíthat.
Igen, tényleg ez lenne az optimális :-)
De a valóság ezzel szemben az, hogy én pl. a néhány ismert és rendszeresen látogatott éttermen kívül gyakorlatilag mindenhová remegő térdekkel lépek be, és nem ok nélkül... Mert hogy mit kap az ember ilyen-olyan néven, az totál lutri ;-)

Avatar
zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4722
Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
Értékelés: 3260
Tartózkodási hely: 2465

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Vasti írta:
2025.01.22., szer. 16:51
Aszpirin írta:
2025.01.22., szer. 07:35
többszázezer vagy millió Kati néni van
Ez tényleg érdekes dolog :-)
Mi a gulyásleves? Amiről leírták egy könyvben, hogy az, vagy amire millió háztartásban mondják azt, hogy az?! ;-)
A szakácskönyvekben hívják úgy az ételeket, ahogy az emberek hívják? Vagy az emberek kezdjék el úgy hívni az évtizedek óta főzött ételeket, ahogy a könyvekben hívják őket?
Nem könnyű kérdés! :-)

Egyébként amikor ideköltöztünk Ausztriába, én totál meglepődtem, hogy mit hívnak gulyásnak... Azt hittem, hogy az pörkölt! ;-)
Hát a "Segediner gulasch", az mi az Osztrákoknál?
Náluk ez a Székelykáposzta. Próbáltam már többször rendbe tenni, de menthetetlenek.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 980
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 345
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Aszpirin írta:
2025.01.22., szer. 07:35
többszázezer vagy millió Kati néni van
Ez tényleg érdekes dolog :-)
Mi a gulyásleves? Amiről leírták egy könyvben, hogy az, vagy amire millió háztartásban mondják azt, hogy az?! ;-)
A szakácskönyvekben hívják úgy az ételeket, ahogy az emberek hívják? Vagy az emberek kezdjék el úgy hívni az évtizedek óta főzött ételeket, ahogy a könyvekben hívják őket?
Nem könnyű kérdés! :-)

Egyébként amikor ideköltöztünk Ausztriába, én totál meglepődtem, hogy mit hívnak gulyásnak... Azt hittem, hogy az pörkölt! ;-)

Avatar
violin
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3765
Csatlakozott: 2008.10.10., pén. 19:03
Értékelés: 1198

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: violin »

Lemmy9.1 írta:
2025.01.22., szer. 09:58

A gulyaleves megnevezés amit keresel. :D

Bocs.

...tűzcsap... gondolkodik.gif ... :rolleyes:
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

Avatar
zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4722
Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
Értékelés: 3260
Tartózkodási hely: 2465

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

stx írta:
2025.01.22., szer. 10:25
Lemmy9.1 írta:
2025.01.22., szer. 09:58
Akkor csavarjunk rajta. :D

"A gulyáslevesnek a nevében is benne van, hogy marhahúsból készül, azért mert a gulya az, amit a gulyás őriz"

A tyúkhúsleves tyúkból készül.
A gulyásleves a gulyásból, sanszolva a kannibalizmust?
A gulyaleves megnevezés amit keresel. :D

Bocs.
Halászlé - hallé :D
Nocsak, már a hal is tud levest főzni? Eddig azt hittem azért halászlé, mert a halászok főzték. Akárcsak a gulyásleves, mert azt meg a gulyások főzték. :D
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Avatar
stx
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 958
Csatlakozott: 2011.06.15., szer. 09:13
Értékelés: 479
Tartózkodási hely: Csonka-Magyarország, Középfölde
Kapcsolat:

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: stx »

Lemmy9.1 írta:
2025.01.22., szer. 09:58
Akkor csavarjunk rajta. :D

"A gulyáslevesnek a nevében is benne van, hogy marhahúsból készül, azért mert a gulya az, amit a gulyás őriz"

A tyúkhúsleves tyúkból készül.
A gulyásleves a gulyásból, sanszolva a kannibalizmust?
A gulyaleves megnevezés amit keresel. :D

Bocs.
Halászlé - hallé :D

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2600
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 836

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Aszpirin írta:
2025.01.22., szer. 06:31
ANDS írta:
2025.01.21., kedd 22:03
Aki harmadszorra sem ment át a zh-n, az nem vizsgázhatott. És ha mást írtunk, mint ami a receptben volt, akkor megbuktattak, és lehetett menni évet ismételni. Teljesen hidegen hagyta az oktatóinkat, hogy otthon mit és hogyan főztünk.
Magyarországon ebben az intézményben képezték a felsőfokú vendéglátóipari szakembereket.
Ennek az iskolának az elődjét 1857- ben alapították.
Én ezt értem, de hogy jön ez ahhoz, hogy az emberek mit neveznek gulyásnak? Bocs, de azzal tényleg nem tudok egyetérteni, hogy egy vendéglátóipari iskola vagy akár a vendéglátóipar kisajáítít egy népi eredetű megnevezést, és attól kezdve senki ne hívjon egy ételt úgy ahogy eddig, mert azt csak akkor teheti, ha pont úgy készül, ahogy ők leírták. Fejből be kellett vágnod egy receptet, oké. Valami alapja csak kell legyen egy vizsgának. És valószínűleg nem is ez volt a cél, ott sem azért tanították azt a receptet nektek, mert csak és kizárólag azt neveznek gyulyásnak, hanem mert szerintük úgy a legjobb, és az csak természetes ill. elvárható, hogy a vendéglátásban a legjobbra törekszenek. Ami szívük és pénztárcájuk joga.
…..
Nem 1 receptet kellett bevágni, hanem 200- at, és az nem a vizsga volt, hanem a vizsgára bocsátàs előfeltétele, hogy vizsgázhass.

A standardek lényege, értelme, hogy a vendég, ha bemegy egy étterembe, és az étlap alapján rendel valamit, akkor tudja, mire számíthat. Nagyjából innen indultunk, ha nem azt kapod, akkor az csalódás.

Avatar
Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1191
Csatlakozott: 2020.05.18., hétf. 08:51
Értékelés: 822

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Akkor csavarjunk rajta. :D

"A gulyáslevesnek a nevében is benne van, hogy marhahúsból készül, azért mert a gulya az, amit a gulyás őriz"

A tyúkhúsleves tyúkból készül.
A gulyásleves a gulyásból, sanszolva a kannibalizmust?
A gulyaleves megnevezés amit keresel. :D

Bocs.
Szerintem!

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”