Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sütés-főzés

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3167

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

stx írta:
2025.01.22., szer. 10:25
Lemmy9.1 írta:
2025.01.22., szer. 09:58
Akkor csavarjunk rajta. :D

"A gulyáslevesnek a nevében is benne van, hogy marhahúsból készül, azért mert a gulya az, amit a gulyás őriz"

A tyúkhúsleves tyúkból készül.
A gulyásleves a gulyásból, sanszolva a kannibalizmust?
A gulyaleves megnevezés amit keresel. :D

Bocs.
Halászlé - hallé :D
Nocsak, már a hal is tud levest főzni? Eddig azt hittem azért halászlé, mert a halászok főzték. Akárcsak a gulyásleves, mert azt meg a gulyások főzték. :D
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

stx
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 448
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: stx »

Lemmy9.1 írta:
2025.01.22., szer. 09:58

"A gulyáslevesnek a nevében is benne van, hogy marhahúsból készül, azért mert a gulya az, amit a gulyás őriz"

Bocs.
Halászlé - hallé :D

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 691

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Aszpirin írta:
2025.01.22., szer. 06:31
ANDS írta:
2025.01.21., kedd 22:03
Aki harmadszorra sem ment át a zh-n, az nem vizsgázhatott. És ha mást írtunk, mint ami a receptben volt, akkor megbuktattak, és lehetett menni évet ismételni. Teljesen hidegen hagyta az oktatóinkat, hogy otthon mit és hogyan főztünk.
Magyarországon ebben az intézményben képezték a felsőfokú vendéglátóipari szakembereket.
Ennek az iskolának az elődjét 1857- ben alapították.
Én ezt értem, de hogy jön ez ahhoz, hogy az emberek mit neveznek gulyásnak? Bocs, de azzal tényleg nem tudok egyetérteni, hogy egy vendéglátóipari iskola vagy akár a vendéglátóipar kisajáítít egy népi eredetű megnevezést, és attól kezdve senki ne hívjon egy ételt úgy ahogy eddig, mert azt csak akkor teheti, ha pont úgy készül, ahogy ők leírták. Fejből be kellett vágnod egy receptet, oké. Valami alapja csak kell legyen egy vizsgának. És valószínűleg nem is ez volt a cél, ott sem azért tanították azt a receptet nektek, mert csak és kizárólag azt neveznek gyulyásnak, hanem mert szerintük úgy a legjobb, és az csak természetes ill. elvárható, hogy a vendéglátásban a legjobbra törekszenek. Ami szívük és pénztárcájuk joga.
…..
Nem 1 receptet kellett bevágni, hanem 200- at, és az nem a vizsga volt, hanem a vizsgára bocsátàs előfeltétele, hogy vizsgázhass.

A standardek lényege, értelme, hogy a vendég, ha bemegy egy étterembe, és az étlap alapján rendel valamit, akkor tudja, mire számíthat. Nagyjából innen indultunk, ha nem azt kapod, akkor az csalódás.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 728

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Bocs.
Szerintem!

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8872

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Aszpirin írta:
2025.01.22., szer. 07:35
Vinkler írta:
2025.01.22., szer. 07:24
Abba most megint kár lenne belemenni, hogy Kati néni esetleg hogy készíti Köveskálon a bográcsban. Részemről elengedtem ezt a témát, a véleményem pedig megtartom magamnak.
Az ugye megvan, hogy többszázezer vagy millió Kati néni van, és - hungarikum ide vagy oda - a magyar nyelvet és a népi eredetű magyar kifejezéseket nem sajátíthatja ki egy szervezet, vagy akár eltartott kisujjú gasztro "szakértők"? (ergo: nem szerencsés népi eredetű kifejezéseket túl szigorúan szabványosítani, mert azok akár tájegységenkét változhatnak).
A véleményemet én is megtartom magamnak :) Illetve a többi kikívánkozó megjegyzésemet ehhez privátban, akár személyesen egy sör mellett.
Még csak egy annyit, hogy én a "hungarikum" fogalom intézményesítésével és de facto szabványosításaival sem értek egyet.
Meg! Ahogyan a fordítottja is, csak azon az oldalon szerintem többen vannak. :D Lehet egyet, meg nem egyet érteni, ez történik most is. De amit belinkeltem én is a Wikipediából, meg a Hungarikumi receptgyűjteményből, az tény!

Kicsit olyan ez, mint a néptánc, népzene, Kodály nélkül nem biztos, hogy az lenne, mint most, de én úgy gondolom szükségszerű volt. Valahogy így alakulhatott ki a mai helyesírás is.
Úgy gondolom, hogy szükségszerű az ételek ilyen szintű értelmezése is, ami szintén le van írva, hogy az 1850-es évektől már ilyen értelemben fejlődött a gasztronómia, többek között az említett ételek meghatározása is, és, hát ebből lett az, ami számomra evidens, számodra meg nem, illetve másképen.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5956

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Vinkler írta:
2025.01.22., szer. 07:24
Abba most megint kár lenne belemenni, hogy Kati néni esetleg hogy készíti Köveskálon a bográcsban. Részemről elengedtem ezt a témát, a véleményem pedig megtartom magamnak.
Az ugye megvan, hogy többszázezer vagy millió Kati néni van, és - hungarikum ide vagy oda - a magyar nyelvet és a népi eredetű magyar kifejezéseket nem sajátíthatja ki egy szervezet, vagy akár eltartott kisujjú gasztro "szakértők"? (ergo: nem szerencsés népi eredetű kifejezéseket túl szigorúan szabványosítani, mert azok akár tájegységenkét változhatnak).
A véleményemet én is megtartom magamnak :) Illetve a többi kikívánkozó megjegyzésemet ehhez privátban, akár személyesen egy sör mellett.
Még csak egy annyit, hogy én a "hungarikum" fogalom intézményesítésével és de facto szabványosításaival sem értek egyet.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Aszpirin írta:
2025.01.22., szer. 07:11
Vinkler írta:
2025.01.21., kedd 11:04
Szóval visszadobnám ezt a "lehet ezen rugózni" labdát. Az alábbiakból számomra és 3 szakács ismerősöm számára (megkérdeztem őket) sem következik az a tény, hogy a gulyás leves egyéb húsokból is készül. Illetve, amelyik abból van azt másként is nevezik, mint például sertés gulyás leves. A gulyás leves, önmagában értelem szerűen a marha gulyást jelenti, általánosan már elhagyták a marha jelzőt, mert általános evidenciává vált. Az iskolai tankönyvekben is marhahúsból készül receptúra szerint. Korabeli forrásokban lehet mangalicából készült gulyáslevessel is találkozni, mint alapanyag, de kiemelik, hogy az 1850-es évek utáni gasztronómia fejlődés egyértelműen a marhahúst részesítette előnyben, amelyik gulyás nem marhából van, annak húsmegjelölésével együttesen használják azt, lsd. sertés gulyás.

Önmagában a Wikipédiára hivatkozni szerintem nem szerencsés, egyébkén az alábbi mondatot én is ott találtam. :rolleyes:
Egy idézet a wikipediából:

Gulyásleves (gulyás 'herdsman'[1] and leves 'soup' in Hungarian), is a Hungarian soup, made of beef, vegetables, ground paprika and other spices.

Egyébként rákerestem A gulyás leves receptre, megnéztem kb. 15-20-at kivétel nélkül mindegyikben marhahús szerepel.

Mint megtudtam egyébként a Magyar gulyás leves Hungarikum. Megtaláltam a hungarikum receptjét is, melyet idemásolok:
Hozzávalók 10 főre: 0,60 kg marha lapocka 0,60 kg burgonya 0,25 kg magyar vöröshagyma 0,20 kg sárgarépa 0,10 kg fehérpaprika 0,10 kg paradicsom 0,10 kg petrezselyemgyökér 0,10 kg mangalicazsír 0,03 kg só 0,02 kg magyar fűszerpaprika-őrlemény. 0,005 kg fokhagyma 0,002 kg egész köménymag 0,10 kg csipetke víz1

Mindezekből számomra az következik, hogy a gulyás leves előjel nélkül használva, marha húsból készül.
Akkor én is visszadobom: kevered a "gulyás" és a "gulyásleves" megnevezéseket, egyetlen hozzászólásodon belül is (ezt már koirábban is említettem, és az általam felhozott Wikipédia cikk is különbséget tesz köztük és a történetük között is, szerintem mégis érdemes elolvasni, ha szrencsés hivatkozni rá, ha nem).
Innentől kezdve nem ismételném magam :D
Elolvastam, több ponton sántít nekem, ráadásul utánanézve nem is feltétlen releváns, de annyira elment ez a téma a szokásos irányba, hogy már nem igazán éreztem, hogy tovább kéne rágnom ezt a csontot. Apósom gasztro szakértő, főiskolai tanár, számos étterem, szálloda volt igazgatója, akivel szintén konzultáltam ezügyben, jókat derült beszélgetés közben.
Ráadásul Magyarországon a gulyás, nem létezik szerintem ragu formájában, ellenben Szlovákiában, Ausztriában szinte kivétel nélkül azzal találkoztam. Abba most megint kár lenne belemenni, hogy Kati néni esetleg hogy készíti Köveskálon a bográcsban. Részemről elengedtem ezt a témát, a véleményem pedig megtartom magamnak.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Vinkler írta:
2025.01.21., kedd 11:04
Szóval visszadobnám ezt a "lehet ezen rugózni" labdát. Az alábbiakból számomra és 3 szakács ismerősöm számára (megkérdeztem őket) sem következik az a tény, hogy a gulyás leves egyéb húsokból is készül. Illetve, amelyik abból van azt másként is nevezik, mint például sertés gulyás leves. A gulyás leves, önmagában értelem szerűen a marha gulyást jelenti, általánosan már elhagyták a marha jelzőt, mert általános evidenciává vált. Az iskolai tankönyvekben is marhahúsból készül receptúra szerint. Korabeli forrásokban lehet mangalicából készült gulyáslevessel is találkozni, mint alapanyag, de kiemelik, hogy az 1850-es évek utáni gasztronómia fejlődés egyértelműen a marhahúst részesítette előnyben, amelyik gulyás nem marhából van, annak húsmegjelölésével együttesen használják azt, lsd. sertés gulyás.

Önmagában a Wikipédiára hivatkozni szerintem nem szerencsés, egyébkén az alábbi mondatot én is ott találtam. :rolleyes:

Gulyásleves (gulyás 'herdsman'[1] and leves 'soup' in Hungarian), is a Hungarian soup, made of beef, vegetables, ground paprika and other spices.

Egyébként rákerestem A gulyás leves receptre, megnéztem kb. 15-20-at kivétel nélkül mindegyikben marhahús szerepel.

Mint megtudtam egyébként a Magyar gulyás leves Hungarikum. Megtaláltam a hungarikum receptjét is, melyet idemásolok:
Hozzávalók 10 főre: 0,60 kg marha lapocka 0,60 kg burgonya 0,25 kg magyar vöröshagyma 0,20 kg sárgarépa 0,10 kg fehérpaprika 0,10 kg paradicsom 0,10 kg petrezselyemgyökér 0,10 kg mangalicazsír 0,03 kg só 0,02 kg magyar fűszerpaprika-őrlemény. 0,005 kg fokhagyma 0,002 kg egész köménymag 0,10 kg csipetke víz1

Mindezekből számomra az következik, hogy a gulyás leves előjel nélkül használva, marha húsból készül.
Akkor én is visszadobom: kevered a "gulyás" és a "gulyásleves" megnevezéseket, egyetlen hozzászólásodon belül is (ere korbban is felhívtam a figyelmedet, és többször leírtam azóta is, és az általam felhozott Wikipédia cikk is különbséget tesz köztük és a történetük között is, szerintem mégis érdemes elolvasni, ha szerencsés hivatkozni rá, ha nem).
Vinkler írta:Attól még lehet finom, hogy nem Gulyásleves. :D
Lehet ezeken a dolgokon rugózni, de a gulyás marhából van,
Innentől kezdve nem ismételném magam :D
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

ANDS írta:
2025.01.21., kedd 22:03
Aki harmadszorra sem ment át a zh-n, az nem vizsgázhatott. És ha mást írtunk, mint ami a receptben volt, akkor megbuktattak, és lehetett menni évet ismételni. Teljesen hidegen hagyta az oktatóinkat, hogy otthon mit és hogyan főztünk.
Magyarországon ebben az intézményben képezték a felsőfokú vendéglátóipari szakembereket.
Én ezt értem, de hogy jön ez ahhoz, hogy az emberek mit neveznek gulyásnak? Bocs, de azzal tényleg nem tudok egyetérteni, hogy egy vendéglátóipari iskola vagy akár a vendéglátóipar kisajáítít egy népi eredetű megnevezést, és attól kezdve senki ne hívjon egy ételt úgy ahogy eddig, mert azt csak akkor teheti, ha pont úgy készül, ahogy ők leírták. Fejből be kellett vágnod egy receptet, oké. Valami alapja csak kell legyen egy vizsgának. És valószínűleg nem is ez volt a cél, ott sem azért tanították azt a receptet nektek, mert csak és kizárólag azt neveznek gyulyásnak, hanem mert szerintük úgy a legjobb, és az csak természetes ill. elvárható, hogy a vendéglátásban a legjobbra törekszenek. Ami szívük és pénztárcájuk joga.

Volt a receptben murok (bocs, sárgarépa)? Ha igen, annak hiányában már nem gulyás a gulyás? (mégegyszer: figyeld meg, hogy itt sem gulyáslevesről beszélek, amiről én addig nem is hallottam magyar ember létemre, amíg Pannóniába nem költöztem). Csak mert több. mint egymillió ember biztosan nem tesz murkot a gulyásba (bocs, sárgarépát - szándékosan írtam a jellegzetes erdélyi megnevezést), szóval akkor ők nem gulyást készítenek, és rosszul nevezik azt, amit főznek?

Párhuzamba állítanám ezt bizonyos "nyalvtani szabályokkal", mert igen nagy a hasonlóság: hasonló törekvések voltak pár évtizeddel ezelőtt az MTA nyelvészeti "részlegén", akik kitalálták, hogy a magyar nyelvben nem helyes a szenvedő szerkezetek használata nem tranzitív igékkel. Ami aztán úgy ment át a köztudatba (mert úgy egyszerűbb), hogy nem helyes szenvedő szerkezeteket használni, pont. (És middenki ismeri az elrettentő példát, amit felhoznak hozzá "A macska fel van mászva a fára és a farka le van lógva"). Miközben emberek milliói (az ország keleti részén, ill. a határon túl) a befagyott tóra rámondták, hogy "be van fagyva", a halott emberre pedig, hogy "meg van halva". Hol vannak itt kérem a tranzitív igék? Többmillió ember, aki ezeket így használja tömbben, a területen meghatározó nyeljárásban, hirtelen elkezdett nyelvtanilag helytelenül beszélni? Szerencsére az ilyen és hasonló, túlszabályozó nyelvészkedésen túllépett már a mai nyelvészet,a többség elfogadta végre, hogy a nyelvtan az leíró és nem szabályozó jellegű, az MTA nem felkent nyelvhatóság, és a nyelvjárásokban nem csak kiejtés- és szótárbeli különbségek vannak, hanem nyelvtaniak is. Tényleg elnézést, hogy felhoztam a nyelvtan témát, de óhatatlan, mert abban van a legtöbb ilyen, szavakon és mondatszerkezeteken rágódó vita.
Illetve elnézést mindenkitől, hogy ebben a topikban vitatkozunk ezekről, de egyszerűen kapcsolódik a korábban felvetett vendéglői "problémákhoz".

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

Vasti írta:
2025.01.21., kedd 22:14
...pulykából próbáltátok már? Állítólag finom, de általában mi is egyszerűen csak kondásgulyást főzünk ;-)
….

De most az is eszembe jutott, hogy a gulyás(leves) tulajdonképpen pörköltből készül (mifelénk legalábbis úgy indul a dolog, mint egy pöri) ….
Én főztem már pulykacombfiléből ilyen ételt, magamnak, és még ízlett is. Csak az nem mindegy, milyen nevet adok egy ilyen ételnek. A fiam felröhögött, amikor meghallotta, hogy gulyásleves jellegű étel:))

Benke Laci bácsi egyszer megharagudott a szálloda igazgatójára.
Az igazgató azt kérdezte tőle, hogy: “Gulyásleves van?”
Ő meg azt felelte, hogy nincs. Igazgató erre elment.
Nekem meg nevetve azt mondta:”Mennyi idő lenne a marhapörköltből csinálni egy gulyáslevest? Széllel szemben is maximum 10 perc! Ha nem idegesítetett volna fel az előbb, megcsinálnám neki:))”.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 334

Hozzászólás Szerző: Vasti »

...pulykából próbáltátok már? Állítólag finom, de általában mi is egyszerűen csak kondásgulyást főzünk ;-)

Az eredetiségről csak az jut eszembe, hogy ha jól tudom még az "eredeti" Wiener Schnitzel is készülhet, még Bécsben is: borjúból vagy disznóból, süthetik csak olajban, vagy többféle zsiradékban egymás után, de az igazi és eredeti mégis csak disznózsírban. Vagy még véletlenül sem serpenyőben, hanem vaslapon, és vajban. Ki tudja?! ;-)

Ja, amikor összevesznek az emberek a slambuc receptjén és - vagy elkészítési módján, az is vicces :-)

ui: zalai parasztgyerekként egy csomószor kikérném magamnak, hogy milyen valamikre mondják azt, hogy "krumpliprósza"! :-)

De most az is eszembe jutott, hogy a gulyás(leves) tulajdonképpen pörköltből készül (mifelénk legalábbis úgy indul a dolog, mint egy pöri) . A pörkölt meg készülhet mindenféléből (sertéspörkölt, marhapörkölt, csirkepörkölt, pulykapörkölt, gombapörkölt, karfiolpörkölt, stb. ;-) Akkor a sertéspörköltből készült gulyásra hasonlító leves mi?! Disznópörköltleves? ;-)

OK, befejeztem ;-)

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2025.01.21., kedd 20:04
ANDS írta:
2025.01.21., kedd 19:20
A forrásmegjelölést lefelejtettem, bocsánat. Most pótolom. A könyv kiadási éve: 1982.5AB0152B-265D-404D-84A8-80132E2B0431.jpegBACD04A8-F612-4EFE-B6EB-0B42903537D2.jpeg
“A legalkalmasabb” ennyi. Még az a könyv sem írja, hogy kötelezően marhahús kell legyen.

...
Ezt valóban nem írja a könyv.
Csak a vizsgára bocsátás feltétele az volt, hogy hibátlanul meg kellett íni egy zh- t, amiben 8 kérdés volt. Három lehetősége volt a tanulónak, hogy átmenjen ezen az ÉKT (ételkészítés technológia) zh- n.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

ANDS írta:
2025.01.21., kedd 19:20
A forrásmegjelölést lefelejtettem, bocsánat. Most pótolom. A könyv kiadási éve: 1982.5AB0152B-265D-404D-84A8-80132E2B0431.jpegBACD04A8-F612-4EFE-B6EB-0B42903537D2.jpeg
“A legalkalmasabb” ennyi. Még az a könyv sem írja, hogy kötelezően marhahús kell legyen.

De mindegy is, mert a gulyásleves nem egyenlő a gulyással, az utóbbi egy népi étel, nagyon régóta, és eredeti formájában nem leves volt ill. Nem volt benne krumpli, az előbbi pedig egy polgári étel, ami 1888-tól létezik hitelesen. Én nem véletlenül írtam gulyást, és nem gulyáslevest.

Erdélyben a gulyáslevest a hétköznapi konyhában nem ismerik, a gulyás (sok helyen “krumpligulyás”) viszont hétköznapi étel, és kb senki nem használ hozzá marhahúst, mert a marhákat nem a húsukért tartják atrafelé.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

ANDS írta:
2025.01.21., kedd 18:48
A gulyáslevesnek a nevében is benne van, hogy marhahúsból készül, azért mert a gulya az, amit a gulyás őriz.
A sertések neve a konda, amit a kondás őriz.
Csak két kérdés: a pásztortarhonyába milyen állat húsából készített kolbászt tesznek? Esetleg a pásztor az disznókat legeltet Pannóniában?

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

A forrásmegjelölést lefelejtettem, bocsánat. Most pótolom. A könyv kiadási éve: 1982.
5AB0152B-265D-404D-84A8-80132E2B0431.jpeg
BACD04A8-F612-4EFE-B6EB-0B42903537D2.jpeg

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2025.01.20., hétf. 09:56
….

Lehet ezen még rugózni, de a borjúbécsinek benne van a nevében, hogy borjú. Akárcsak a nyúlpörköltnek, marhapörköltnek, vagy berbécspörköltnek (szerintem Pannónia 90%-a nem tudja, mi a berbécs, de talán a wikiszótárban rá lehet keresni :D). Egyébként mindegyik pörkölt, nem? Vagyis a marhagulyás az marhából van, a sertésgulyás pedig sertésből, és mindkettő gulyás :D :D
Szóval ez így működik szerintem :D

…. A hamisgulyás pedig a hús nélküli gulyás. Tehát lehet rugózni ezen a marhahús dolgon, de a gulyás az gulyás, bármilyen vöröshúsból is készítik)
A gulyáslevesnek a nevében is benne van, hogy marhahúsból készül, azért mert a gulya az, amit a gulyás őriz.
A sertések neve a konda, amit a kondás őriz.

De mindez tulajdonképpen lényegtelen addig, amíg Te otthon magadnak vagy a vendégeidnek főzöl valamit, akik örömmel megeszik, mert éhesek, és ajándékba kapják az ennivalót.

Más a helyzet, ha rendezel egy állófogadást az üzleti partnereidnek, akiktől a bevételed, az egzisztenciád függ, és a rendezvényt a Hilton Hotel éttermében tartod. Ott az étteremvezető nem fogja megkérdezni tőled, hogy jó lesz a levesbe az olcsó disznóhús, vagy főzzék inkább marhahúsból? Akkor többe kerül, mert drágább a hús, és tovább is kell főzni, mert rágósabb, hogy kéred? Ilyet egy jobb étteremben nem fognak kérdezni, mert egyrészt szakmai körökben alap, másrészt nem akarják, hogy a vendégek elterjesszék róluk, és a színvonalas rendezvényeket átvigyék a konkurenciához.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Aszpirin írta:
2025.01.20., hétf. 09:56
Vinkler írta:
2025.01.20., hétf. 08:12
Attól még lehet finom, hogy nem Gulyásleves. :D
Lehet ezeken a dolgokon rugózni, de a gulyás marhából van, ahogy a borjú bécsi is borjúból és nem csirkéből. Abból a kijevi csirke van, de az megint egy másik étel, stb. Szóval így működik ez szerintem.
Lehet ezen még rugózni, de a borjúbécsinek benne van a nevében, hogy borjú. Akárcsak a nyúlpörköltnek, marhapörköltnek, vagy berbécspörköltnek (szerintem Pannónia 90%-a nem tudja, mi a berbécs, de talán a wikiszótárban rá lehet keresni :D). Egyébként mindegyik pörkölt, nem? Vagyis a marhagulyás az marhából van, a sertésgulyás pedig sertésből, és mindkettő gulyás :D :D

(PS. érdemes elolvasni a wikipédia cikkét, tröténelmi forrásokat is citál, különbséget tesz a gulyás és a gulyásleves között, utóbbi 1888 óta létezik és polgári étel, és csak rokona a gulyásnak, ami egy népi étel volt évszázadokon át. De sem ennek, sem annak nem követelménye a marhahús, hagyományosan olyan húsból készül, ami éppen van, akár vegyes húsokból is. Egyetlen régi forrás sem említi, hogy marhahúsból kell készíteni. A gulyásleves még megengedőbb, mint a guyás, amit csak vörös húsok esetén mondanak gulyásnak, egyébként paprikás. 1790-ig főleg marhahúsból készítették, mert az volt "adott", de utána Magyarországon is elkezdődött a juhtenyésztés, és ez elhozta a birka-változatot. A hamisgulyás pedig a hús nélküli gulyás. Tehát lehet rugózni ezen a marhahús dolgon, de a gulyás az gulyás, bármilyen vöröshúsból is készítik)

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Vinkler írta:
2025.01.20., hétf. 08:12
Lehet ezeken a dolgokon rugózni, de a gulyás marhából van, ahogy a borjú bécsi is borjúból és nem csirkéből. Abból a kijevi csirke van, de az megint egy másik étel, stb. Szóval így működik ez szerintem.

(PS. érdemes elolvasni a wikipédia cikkét, tröténelmi forrásokat is citál, különbséget tesz a gulyás és a gulyásleves között, utóbbi 1888 óta létezik és polgári étel, és csak rokona a gulyásnak, ami egy népi étel volt évszázadokon át. De sem ennek, sem annak nem követelménye a marhahús, hagyományosan olyan húsból készül, ami éppen van, akár vegyes húsokból is. Egyetlen régi forrás sem említi, hogy marhahúsból kell készíteni. A gulyásleves még megengedőbb, mint a guyás, amit csak vörös húsok esetén mondanak gulyásnak, egyébként paprikás. 1790-ig főleg marhahúsból készítették, mert az volt "adott", de utána Magyarországon is elkezdődött a juhtenyésztés, és ez elhozta a birka-változatot. A hamisgulyás pedig a hús nélküli gulyás. Tehát lehet rugózni ezen a marhahús dolgon, de a gulyás az gulyás, bármilyen vöröshúsból is készítik)

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Aszpirin írta:
2025.01.20., hétf. 06:59
Vinkler írta:
2025.01.15., szer. 20:31
Lemmy9.1 írta:
2025.01.15., szer. 17:06
A hamisgulyásban tudtommal nincs hús.
Mi sokszor csináltunk sertésből gulyáslevest. Teljesen jó.
Számomra a sertés gulyás is hamis. :rolleyes:
Bográcsozós kerti partikon mi mindig disznóhúsból (cob vagy lapocka) készítjük a bográcsgulyást.
Kivétel nélkül mindig elfogy, finom, és szerencsére még senki nem nevezte hamisgulyásnak.

Kicsit hasonlít ez a "hangfal", "bakelit" stb köré kerekített elitista polémiákhoz.

Az persze teljesen más, ha egy vendéglő nem szrepelteti az étlapján, hogy a hagymás rostélyost nem rostélyosból készíti, azáltal megtévesztve a vendéget.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Vinkler írta:
2025.01.15., szer. 20:31
Lemmy9.1 írta:
2025.01.15., szer. 17:06
A hamisgulyásban tudtommal nincs hús.
Mi sokszor csináltunk sertésből gulyáslevest. Teljesen jó.
Számomra a sertés gulyás is hamis. :rolleyes:
Bográcsozós kerti partikon mi mindig disznóhúsból (cob vagy lapocka) készítjük a bográcsgulyást.
Kivétel nélkül mindig elfogy, finom, és szerencsére még senki nem nevezte hamisgulyásnak.

Kicsit hasonlít ez a "hangfal", "bakelit" stb köré kerekített elitista polémiákhoz.

Az persze teljesen más, ha egy vendéglő nem szrepelteti az étlapján, hogy a hagymás rostélyost nem rostélyosból készíti, azáltal megtévesztve a vendéget.

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 334

Hozzászólás Szerző: Vasti »

"Inspired by Salmon"

Fincsi lehet :-)

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 525

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Alex_Aston írta:
2025.01.15., szer. 14:35
Vinkler írta:
2025.01.15., szer. 10:05
Ma belefutottam ebbe a hirdetésbe. Ráadásul vegán. A világ tényleg megérett a pusztulásra...
https://index.hu/techtud/2023/09/19/3d- ... zer-video/

Az mondjuk tényleg igaz, hogy túl sokan vagyunk. Nem lehet fenntartható módon gazdálkodni már.
Persze leginkább a távol kelet, és hasonló helyeken laknak aránytalanul sokan szerintem.
De mivel egy bolygónk van, ez sajnos globális probléma.
Erről nekem a Zöld Szója című film jut az eszembe.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3247

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Vinkler írta:
Ma belefutottam ebbe a hirdetésbe. Ráadásul vegán. A világ tényleg megérett a pusztulásra...
https://index.hu/techtud/2023/09/19/3d- ... zer-video/

Az mondjuk tényleg igaz, hogy túl sokan vagyunk. Nem lehet fenntartható módon gazdálkodni már.
Persze leginkább a távol kelet, és hasonló helyeken laknak aránytalanul sokan szerintem.
De mivel egy bolygónk van, ez sajnos globális probléma.
Csak a Marantz! :-D

AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3515

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Vinkler írta:
Ma belefutottam ebbe a hirdetésbe. Ráadásul vegán. A világ tényleg megérett a pusztulásra. uvegajto.gif
IMG_4617.jpeg
36_1_5.gif

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Ma belefutottam ebbe a hirdetésbe. Ráadásul vegán. A világ tényleg megérett a pusztulásra. uvegajto.gif
IMG_4617.jpeg

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”