Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sütés-főzés
Online
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Hozzászólások: 5006
- Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
- Értékelés: 3256
Re: Sütés-főzés
Nutellas palacsinta és még kürtős is létezik, és elfogadott.
Ez sem rosszabb annál.
Aki erre gerjed, vegye. Úgy kell neki.
Ez sem rosszabb annál.
Aki erre gerjed, vegye. Úgy kell neki.
Csak a Marantz! :-D
- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 945
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 335
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
Fincsi lehet :-)
Régebben (>10 éve) vettem néhányszor út közben valami boltban kakaót vagy karamellás tejet, esetleg valami tejes kávé szerűt, de hamar felhagytam vele... Undorítóak azok is, pedig akár még jók is lehetnének ;-) Sűrű és fura állagúak, amit igazából nem indokol semmi (az összetevőket inkább el sem olvastam ;-) , az ízük meg - fúj ;-)
Online
Ez kb. mint a mákos lecsó, vagy a mustáros dinnye. Agyrém!
- zoli73
- V.I.P.
- Hozzászólások: 4633
- Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
- Értékelés: 3170
- Tartózkodási hely: 2465
Re: Sütés-főzés
Most komolyan, ki az az ízlésficamos, aki ilyeneket kitalál?! Biztos ugyanaz, aki a popkorn ízű shake-et is kitalálta a KFC-ben.
Ez kb. mint a mákos lecsó, vagy a mustáros dinnye. Agyrém!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Re: Sütés-főzés
Tej ez még egyáltalán...?

AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.
Online
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 13937
- Csatlakozott: 2011.02.13., vas. 23:02
- Értékelés: 8876
- Tartózkodási hely: Szentendre
Re: Sütés-főzés
Egyre durvább! 

Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Online
Mindent eltaláltál
TJ.
- tunerman
- V.I.P.
- Hozzászólások: 2891
- Csatlakozott: 2007.09.21., pén. 17:26
- Értékelés: 2710
- Tartózkodási hely: Tatabánya
Re: Sütés-főzés
És a böllérek reggel vágják a röfiket? Friss minden felhasznált hús?
Mert az az igazi :-)
Mindent eltaláltál

TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SRX-mkIII
- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 945
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 335
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
Aaaaaz igen jó ajánlat - velem rosszul járnának ;-)
És a böllérek reggel vágják a röfiket? Friss minden felhasznált hús?
Mert az az igazi :-) Gyerekkoromban voltam néhány disznóvágáson (falusi gyerek vagyok, de sajnos a nagyszülők korán meghaltak, és a szüleim meg már nem tartottak állatokat) , a felejthetetlen íz az az, amikor a böllér kezéből megy a hús a serpenyőbe, fazékba! Azt a frissességet semmivel sem lehet pótolni - biztosra veszem, hogy már akár fél nap múlva sem ugyanolyan az a hús...
Online
- tunerman
- V.I.P.
- Hozzászólások: 2891
- Csatlakozott: 2007.09.21., pén. 17:26
- Értékelés: 2710
- Tartózkodási hely: Tatabánya
Re: Sütés-főzés
És akkor a nap fénypontja is elkészült - a töltelékkel felturbózott káposzta
(A kondérból frissen kimert adagot azonnal befaltam egy szelet kenyér társaságában.)
TJ.

(A kondérból frissen kimert adagot azonnal befaltam egy szelet kenyér társaságában.)
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SRX-mkIII
- Részletező
- Újonc fórumos
- Hozzászólások: 42
- Csatlakozott: 2016.10.30., vas. 10:57
- Értékelés: 19
Online
- tunerman
- V.I.P.
- Hozzászólások: 2891
- Csatlakozott: 2007.09.21., pén. 17:26
- Értékelés: 2710
- Tartózkodási hely: Tatabánya
Re: Sütés-főzés
A résztvevő csapatokról készült fotók.
TJ.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SRX-mkIII
Online
- tunerman
- V.I.P.
- Hozzászólások: 2891
- Csatlakozott: 2007.09.21., pén. 17:26
- Értékelés: 2710
- Tartózkodási hely: Tatabánya
Re: Sütés-főzés
Vértesszőlősőn 2025 január 25-én is megrendezesre kerül a böllérfesztivál, amelyre most 8 csapat nevezett.
Hajnal óta tart a sűtés-főzés, mindenféle finomsággal várják az éhes vendégeket, a 2300ft-ba kerülő kostótójeggyel lehet befalni a frissen készült helyi csemegéket
TJ.

Hajnal óta tart a sűtés-főzés, mindenféle finomsággal várják az éhes vendégeket, a 2300ft-ba kerülő kostótójeggyel lehet befalni a frissen készült helyi csemegéket

TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SRX-mkIII
Re: Sütés-főzés
Nagyszüleim vendéglátóztak. Mama főzte a környék legjobb pacal pörköltjét. A közeli városokból is jöttek rá
Mindig lógott a sufniban a kolbász,szalonna,szalámi. De csak ritkán és keveset kaptunk belőle. Emellett volt kis földjük,ahol megtermelték otthonra a zöldségeket. Ott is nagyokat játszottunk. De még a munka is játéknak tűnt. Ma már nem eszek ilyen ételeket (1 szelet kenyér hozzá 3 szem kocka cukor
vagy 2 karika szalámi), de felnőttünk ezeken. Ma már sokkal egészségtudatosabban készítem az ételeket, de néha becsúszik a nosztalgia 



Re: Sütés-főzés
Igen, nálunk is a nagyszüleim 8- an voltak testvérek, a dédpapa egyedül dolgozott, és az ő keresetéből kellett eltartani a dédmamát, és a 8 gyereket. Nyilván, a túléléshez takarékoskodni kellett. Cipőt is egymásnak adták a gyerekek, amikor kinőtték, a ruhákat is.Vasti írta: ↑2025.01.24., pén. 13:49…
Anyu mesélte, hogy az ő nagymamája szokott ilyesmit enni: hagyma zsíron lepirítva, őrölt paprika rá, és kenyérrel megette. Ennyi :-)
Azért az ősök tudtak takarékoskodni... Mert takarékoskodniuk kellett, mivel szinte semmijük sem volt. Legalábbis amikor én kisgyerek voltam, mifelénk még akkor sem.
Hús gyakorlatilag csak vasárnap (a baromfiudvarból, frissen) , hét közben csak 2-3 összetevős ételek: liszt vagy krumpli "valahogyan", lekvár, cukor, hagyma, egy kis szalonna-kolbász, ha volt paprika-paradicsom, meg persze tojás.
A sertéshús is a túlélés miatt terjedt el a török uralom idején, előtte a marhat tartották és ettek, csak a törökök a marhákat elvitték, a disznókat nem.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.
- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 945
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 335
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
Anyu mesélte, hogy az ő nagymamája szokott ilyesmit enni: hagyma zsíron lepirítva, őrölt paprika rá, és kenyérrel megette. Ennyi :-)
Azért az ősök tudtak takarékoskodni... Mert takarékoskodniuk kellett, mivel szinte semmijük sem volt. Legalábbis amikor én kisgyerek voltam, mifelénk még akkor sem.
Hús gyakorlatilag csak vasárnap (a baromfiudvarból, frissen) , hét közben csak 2-3 összetevős ételek: liszt vagy krumpli "valahogyan", lekvár, cukor, hagyma, egy kis szalonna-kolbász, ha volt paprika-paradicsom, meg persze tojás.
Re: Sütés-főzés
Nagymamám sokszor készített hagymás kenyeret. Ami igazából csak annyi volt,hogy a hagymát lepirította és rászedte egy szelet kenyérre.Vasti írta: ↑2025.01.24., pén. 08:58Majdnem jó! ;-)
A nagymamám szokott egy "resztelt krumpli" nevű meglehetősen olcsó paraszt kaját csinálni: zsíron hagyma lepirít, rá őrölt paprika, és bele a törtkrumpli. Ennyi :-)
(Nem tudom hogy csinálta a mami, de néhány "semmiből" tök ízletes dolgokat tudott összedobni - ez a tudás szerintem ;-)

- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 945
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 335
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Sütés-főzés
Majdnem jó! ;-)
A nagymamám szokott egy "resztelt krumpli" nevű meglehetősen olcsó paraszt kaját csinálni: zsíron hagyma lepirít, rá őrölt paprika, és bele a törtkrumpli. Ennyi :-)
(Nem tudom hogy csinálta a mami, de néhány "semmiből" tök ízletes dolgokat tudott összedobni - ez a tudás szerintem ;-)
Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?
Nekik főzd meg, ne te edd!zoli73 írta: ↑2025.01.22., szer. 20:45Ezt inkább kihagyom, mert engem mindennemű savanyított étellel, élén a savanyú káposztával, a világból ki lehetne üldözni.
Vagy hagyd ki belőle a káposztát, csinálj tésztából hamis székelykáposztát!

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.
Re: Sütés-főzés
A mai vacsorám, "paprikás krumpli"
:

- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 945
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 335
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?
Az biztos ;-)
Én is hoztam már kollégáknak - ismerősöknek jó magyar cuccokat (kolbász, szalonna, DISZNÓSAJT!!! ;-) , mert itt is van, de egészen más. És szerintem igazából ők sem annyira szeretik az itteni ízetleneket ;-) Az itteni Presswurst pl. egy vicc: van a városunkban több bolt is, ahol hihetetlen, de kb. olyan disznósajt van, amilyet még a nagyszüleim csináltak. Na az már valami, eddig még mindegyik kikészült tőle, hogy milyen finom :-) Rendes szalonna itt nincs, ami majdnem jó, azt is elrontják azzal a fekete rákent fűszerkeverékkel, ami szerintem borzalmas. Na meg a jó kolbászok: hoztam Szomor szürke marha szalámit meg kolbászt egy tényleg nagyon kedves bácsinak, szerintem sírva ette (az örömtől ;-)
De azt azért szeretem az itteni éttermekben, hogy ha máshogy is főzik ugyanazt, azért a minőségre ritkán lehet panasz. Itt gyanús ízeket még nem nagyon éreztem sehol (kivéve a kínai éttermeket ;-) , otthon meg azért bele lehet futni rondaságokba...
Online
De maradva a gasztronómiánál, azért a mi fogalmaink szerinti fínom ételeket nem vetik meg. Nekem rendszeresen kell hoznom a kollégáimnak fűszerpaprikát, Piros aranyat, Erős Pistát, füstölt kolbászt, sőt, május táján sokszor kérnek, hogy hozzak nekik paprika palántát. Állítolag itt is lehet kapni, pl a Bella Florában, de messze nem olyan jó fajtákat, mint nálunk.
- zoli73
- V.I.P.
- Hozzászólások: 4633
- Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
- Értékelés: 3170
- Tartózkodási hely: 2465
Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?
Nekem egyszer az egyik főnököm, aki echte Osztrák azt mondta, hogy "Ők olyan szedett-vedett nép, hogy ha annak idején Mária-Terézia nem dönti el, hogy a német legyen a hivatalos nyelvük, akkor Ausztria ma a Balkánhoz tartozna." Aztán hogy ebben mennyi igazság van, azt nem tudom, de valamennyi biztos.Vasti írta: ↑2025.01.23., csüt. 10:00Azért, mert az osztrák nép is nagyon kevert, a háborúk jól megritkították őket, utána meg betelepültek az emberek mindenhonnan, és vitték a szokásaikat is. Ezt nem én találtam ki ;-) , amikor kiköltöztünk és német tanfolyamra jártam, a tanár vitt ki bennünket a közeli temetőbe megmutatni, hogy a sírköveken a nevek jelentős része erősen nem osztrák név. Ezt azért csinálta, hogy ne érezzük magunkat rosszul Ausztriában külföldiként, hiszen 1-2 generációra visszanézve nagyon sokuk szintén bevándorló volt. (Mondjuk régebben meg szoktam kérdezni pl. a Nemeth meg Horvath stb. nevű kollégákat, hogy magyar származásúak?! Mindegyik nemet mondott, pedig hát... ;-)
De maradva a gasztronómiánál, azért a mi fogalmaink szerinti fínom ételeket nem vetik meg. Nekem rendszeresen kell hoznom a kollégáimnak fűszerpaprikát, Piros aranyat, Erős Pistát, füstölt kolbászt, sőt, május táján sokszor kérnek, hogy hozzak nekik paprika palántát. Állítolag itt is lehet kapni, pl a Bella Florában, de messze nem olyan jó fajtákat, mint nálunk.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- Vasti
- Fórumlakó
- Hozzászólások: 945
- Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
- Értékelés: 335
- Tartózkodási hely: Ausztria
Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?
Azért, mert az osztrák nép is nagyon kevert, a háborúk jól megritkították őket, utána meg betelepültek az emberek mindenhonnan, és vitték a szokásaikat is. Ezt nem én találtam ki ;-) , amikor kiköltöztünk és német tanfolyamra jártam, a tanár vitt ki bennünket a közeli temetőbe megmutatni, hogy a sírköveken a nevek jelentős része erősen nem osztrák név. Ezt azért csinálta, hogy ne érezzük magunkat rosszul Ausztriában külföldiként, hiszen 1-2 generációra visszanézve nagyon sokuk szintén bevándorló volt. (Mondjuk régebben meg szoktam kérdezni pl. a Nemeth meg Horvath stb. nevű kollégákat, hogy magyar származásúak?! Mindegyik nemet mondott, pedig hát... ;-)
Online
Ami azért érdekes, hogy itt ettem életem legjobb pizzánát Ausztriában. Szerencsére többször is volt alkalmam, Bad Hoffgasteinben, egy olasz(tényleg olasz) pizzériában. Közel két évig dolgoztam ott, így havi 1-2 alkalommal mindig felkerestük a kollégáimmal.
- zoli73
- V.I.P.
- Hozzászólások: 4633
- Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
- Értékelés: 3170
- Tartózkodási hely: 2465
Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?
Igen, ebben van valami, mert a legtöbb szokásos ételük, mind jövevény, olasz, délszláv, török, magyar, stb. eredetű, de egyik sem igazán autentikusan elkészítve. Saját, "nemzeti" ételük szinte alig akad említető, talána zsemlegombóc.Vasti írta: ↑2025.01.22., szer. 18:46Nem beszélek osztrákokkal ételekről, mert nem érdemes - lásd: mennyi kebabos van mindenfelé?! És ezek után mit várhatunk tőlük? ;-) Nálunk (10.000-es kisváros) van 7-8 kebabos, meg 3 olasz étterem: ebből egy hálózat, kettő igazi olasz, tényleg egészen jó pizzával meg tésztaételekkel. De ha pizzáról van szó, a kollégák nem is ismerik a 3 olaszt: ők pizzát is a törököktől rendelnek!
Magyar(os) ételt meg eszembe sem jutna itt enni, mert annak csak a neve magyaros, az ő ízlésükre szabva - elgondolásaik és hagyományaik szerint elkészítve. A legtöbb minimum furcsa ;-) Egyszer rendeltem itt hagymás rostélyost... Csak egyszer a 12 év alatt, azóta is kísért ;-) Van sok étel, amit itt is jól megcsinálnak - itt olyat rendelek.

Ami azért érdekes, hogy itt ettem életem legjobb pizzánát Ausztriában. Szerencsére többször is volt alkalmam, Bad Hoffgasteinben, egy olasz(tényleg olasz) pizzériában. Közel két évig dolgoztam ott, így havi 1-2 alkalommal mindig felkerestük a kollégáimmal.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Online
- zoli73
- V.I.P.
- Hozzászólások: 4633
- Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
- Értékelés: 3170
- Tartózkodási hely: 2465
Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?
Ezt inkább kihagyom, mert engem mindennemű savanyított étellel, élén a savanyú káposztával, a világból ki lehetne üldözni.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?
:)))
Készítsd el nekik - egyszer - az eredeti recept szerint:))
A szalonnát lepirítod, és annak a kiolvasztott zsírjában pirítod a hagymát, beleforgatod a sertéskarajt, … füstölt húsnak tarját bele…. olyan nehéz étel lesz, hogy emlékeznek majd rá sokáig.:))
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.
Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?
Ez sajnos így van (minden szakmában lutri, mit kapsz a pénzedért, pl.:az autószerelőnél is az). Vannak ételek, amit csak akkor merek megenni, ha otthon én készítem el magamnak.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.