Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sütés-főzés

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2692

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: tunerman »

És a böllérek reggel vágják a röfiket? Friss minden felhasznált hús?
Mert az az igazi :-)

Mindent eltaláltál :smile53:
TJ.
Csatolmányok
20250125_204400.jpg
20250125_204649.jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-3S mod/SRX-III

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 333

Hozzászólás Szerző: Vasti »

tunerman írta:
2025.01.25., szomb. 10:34
a 2300ft-ba kerülő kostótójeggyel lehet befalni a frissen készült helyi csemegéket
Aaaaaz igen jó ajánlat - velem rosszul járnának ;-)
És a böllérek reggel vágják a röfiket? Friss minden felhasznált hús?
Mert az az igazi :-) Gyerekkoromban voltam néhány disznóvágáson (falusi gyerek vagyok, de sajnos a nagyszülők korán meghaltak, és a szüleim meg már nem tartottak állatokat) , a felejthetetlen íz az az, amikor a böllér kezéből megy a hús a serpenyőbe, fazékba! Azt a frissességet semmivel sem lehet pótolni - biztosra veszem, hogy már akár fél nap múlva sem ugyanolyan az a hús...

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

És akkor a nap fénypontja is elkészült - a töltelékkel felturbózott káposzta :smile53:
(A kondérból frissen kimert adagot azonnal befaltam egy szelet kenyér társaságában.)
TJ.
Csatolmányok
Vértesszőlősi káposzta.jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-3S mod/SRX-III

Részletező
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 19

Hozzászólás Szerző: Részletező »

Találtam más finomságot is. 31_1_21.gif
Csatolmányok
IMG_5196.jpeg

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

A résztvevő csapatokról készült fotók.
TJ.
Csatolmányok
2025 csapatfotó1.jpg
2025 csapatfotó2.jpg
2025 csapatfotó3.jpg
2025 csapatfotó4.jpg

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Vértesszőlősőn 2025 január 25-én is megrendezesre kerül a böllérfesztivál, amelyre most 8 csapat nevezett. :smile53:
Hajnal óta tart a sűtés-főzés, mindenféle finomsággal várják az éhes vendégeket, a 2300ft-ba kerülő kostótójeggyel lehet befalni a frissen készült helyi csemegéket :smile29:
TJ.
Csatolmányok
2025 vértesszőlősi böllérfesztivál szinpad.jpg
2025 vértesszőlősi böllérfesztivál kolb-ászok.jpg
2025 vértesszőlősi böllérfesztivál kolbásztöltés.jpg
2025 vértesszőlősi böllérfesztivál forralt bor.jpg

AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3505

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Nagyszüleim vendéglátóztak. Mama főzte a környék legjobb pacal pörköltjét. A közeli városokból is jöttek rá ;peace; Mindig lógott a sufniban a kolbász,szalonna,szalámi. De csak ritkán és keveset kaptunk belőle. Emellett volt kis földjük,ahol megtermelték otthonra a zöldségeket. Ott is nagyokat játszottunk. De még a munka is játéknak tűnt. Ma már nem eszek ilyen ételeket (1 szelet kenyér hozzá 3 szem kocka cukor :D vagy 2 karika szalámi), de felnőttünk ezeken. Ma már sokkal egészségtudatosabban készítem az ételeket, de néha becsúszik a nosztalgia ;peace;

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 691

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Vasti írta:
2025.01.24., pén. 13:49

Anyu mesélte, hogy az ő nagymamája szokott ilyesmit enni: hagyma zsíron lepirítva, őrölt paprika rá, és kenyérrel megette. Ennyi :-)

Azért az ősök tudtak takarékoskodni... Mert takarékoskodniuk kellett, mivel szinte semmijük sem volt. Legalábbis amikor én kisgyerek voltam, mifelénk még akkor sem.
Hús gyakorlatilag csak vasárnap (a baromfiudvarból, frissen) , hét közben csak 2-3 összetevős ételek: liszt vagy krumpli "valahogyan", lekvár, cukor, hagyma, egy kis szalonna-kolbász, ha volt paprika-paradicsom, meg persze tojás.
Igen, nálunk is a nagyszüleim 8- an voltak testvérek, a dédpapa egyedül dolgozott, és az ő keresetéből kellett eltartani a dédmamát, és a 8 gyereket. Nyilván, a túléléshez takarékoskodni kellett. Cipőt is egymásnak adták a gyerekek, amikor kinőtték, a ruhákat is.

A sertéshús is a túlélés miatt terjedt el a török uralom idején, előtte a marhat tartották és ettek, csak a törökök a marhákat elvitték, a disznókat nem.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó

AAttila írta:
2025.01.24., pén. 09:13
Ami igazából csak annyi volt,hogy a hagymát lepirította és rászedte egy szelet kenyérre. ;) Imádtam.
Anyu mesélte, hogy az ő nagymamája szokott ilyesmit enni: hagyma zsíron lepirítva, őrölt paprika rá, és kenyérrel megette. Ennyi :-)

Azért az ősök tudtak takarékoskodni... Mert takarékoskodniuk kellett, mivel szinte semmijük sem volt. Legalábbis amikor én kisgyerek voltam, mifelénk még akkor sem.
Hús gyakorlatilag csak vasárnap (a baromfiudvarból, frissen) , hét közben csak 2-3 összetevős ételek: liszt vagy krumpli "valahogyan", lekvár, cukor, hagyma, egy kis szalonna-kolbász, ha volt paprika-paradicsom, meg persze tojás.

AAttila
V.I.P.
V.I.P.

Vasti írta:
2025.01.24., pén. 08:58
AAttila írta:
2025.01.23., csüt. 18:45
A mai vacsorám, "paprikás krumpli"
Majdnem jó! ;-)

A nagymamám szokott egy "resztelt krumpli" nevű meglehetősen olcsó paraszt kaját csinálni: zsíron hagyma lepirít, rá őrölt paprika, és bele a törtkrumpli. Ennyi :-)

(Nem tudom hogy csinálta a mami, de néhány "semmiből" tök ízletes dolgokat tudott összedobni - ez a tudás szerintem ;-)
Nagymamám sokszor készített hagymás kenyeret. Ami igazából csak annyi volt,hogy a hagymát lepirította és rászedte egy szelet kenyérre. ;) Imádtam.

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó

AAttila írta:
2025.01.23., csüt. 18:45
A mai vacsorám, "paprikás krumpli"
Majdnem jó! ;-)

A nagymamám szokott egy "resztelt krumpli" nevű meglehetősen olcsó paraszt kaját csinálni: zsíron hagyma lepirít, rá őrölt paprika, és bele a törtkrumpli. Ennyi :-)

(Nem tudom hogy csinálta a mami, de néhány "semmiből" tök ízletes dolgokat tudott összedobni - ez a tudás szerintem ;-)

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

zoli73 írta:
2025.01.22., szer. 20:45
ANDS írta:
2025.01.22., szer. 18:56
zoli73 írta:
2025.01.22., szer. 17:27

Hát a "Segediner gulasch", az mi az Osztrákoknál?
Náluk ez a Székelykáposzta. Próbáltam már többször rendbe tenni, de menthetetlenek.
:)))
Készítsd el nekik - egyszer - az eredeti recept szerint:))
A szalonnát lepirítod, és annak a kiolvasztott zsírjában pirítod a hagymát, beleforgatod a sertéskarajt, … füstölt húsnak tarját bele…. olyan nehéz étel lesz, hogy emlékeznek majd rá sokáig.:))
Ezt inkább kihagyom, mert engem mindennemű savanyított étellel, élén a savanyú káposztával, a világból ki lehetne üldözni.
Nekik főzd meg, ne te edd!
Vagy hagyd ki belőle a káposztát, csinálj tésztából hamis székelykáposztát! ;peace;
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

AAttila
V.I.P.
V.I.P.

A mai vacsorám, "paprikás krumpli" 31_1_21.gif :
20250123_184327.jpg

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó

zoli73 írta:
2025.01.23., csüt. 10:14
azért a mi fogalmaink szerinti fínom ételeket nem vetik meg.
Az biztos ;-)
Én is hoztam már kollégáknak - ismerősöknek jó magyar cuccokat (kolbász, szalonna, DISZNÓSAJT!!! ;-) , mert itt is van, de egészen más. És szerintem igazából ők sem annyira szeretik az itteni ízetleneket ;-) Az itteni Presswurst pl. egy vicc: van a városunkban több bolt is, ahol hihetetlen, de kb. olyan disznósajt van, amilyet még a nagyszüleim csináltak. Na az már valami, eddig még mindegyik kikészült tőle, hogy milyen finom :-) Rendes szalonna itt nincs, ami majdnem jó, azt is elrontják azzal a fekete rákent fűszerkeverékkel, ami szerintem borzalmas. Na meg a jó kolbászok: hoztam Szomor szürke marha szalámit meg kolbászt egy tényleg nagyon kedves bácsinak, szerintem sírva ette (az örömtől ;-)

De azt azért szeretem az itteni éttermekben, hogy ha máshogy is főzik ugyanazt, azért a minőségre ritkán lehet panasz. Itt gyanús ízeket még nem nagyon éreztem sehol (kivéve a kínai éttermeket ;-) , otthon meg azért bele lehet futni rondaságokba...

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3167

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Vasti írta:
2025.01.23., csüt. 10:00
zoli73 írta:
2025.01.22., szer. 20:54
a legtöbb szokásos ételük, mind jövevény, olasz, délszláv, török, magyar, stb. eredetű
Azért, mert az osztrák nép is nagyon kevert, a háborúk jól megritkították őket, utána meg betelepültek az emberek mindenhonnan, és vitték a szokásaikat is. Ezt nem én találtam ki ;-) , amikor kiköltöztünk és német tanfolyamra jártam, a tanár vitt ki bennünket a közeli temetőbe megmutatni, hogy a sírköveken a nevek jelentős része erősen nem osztrák név. Ezt azért csinálta, hogy ne érezzük magunkat rosszul Ausztriában külföldiként, hiszen 1-2 generációra visszanézve nagyon sokuk szintén bevándorló volt. (Mondjuk régebben meg szoktam kérdezni pl. a Nemeth meg Horvath stb. nevű kollégákat, hogy magyar származásúak?! Mindegyik nemet mondott, pedig hát... ;-)
Nekem egyszer az egyik főnököm, aki echte Osztrák azt mondta, hogy "Ők olyan szedett-vedett nép, hogy ha annak idején Mária-Terézia nem dönti el, hogy a német legyen a hivatalos nyelvük, akkor Ausztria ma a Balkánhoz tartozna." Aztán hogy ebben mennyi igazság van, azt nem tudom, de valamennyi biztos.
De maradva a gasztronómiánál, azért a mi fogalmaink szerinti fínom ételeket nem vetik meg. Nekem rendszeresen kell hoznom a kollégáimnak fűszerpaprikát, Piros aranyat, Erős Pistát, füstölt kolbászt, sőt, május táján sokszor kérnek, hogy hozzak nekik paprika palántát. Állítolag itt is lehet kapni, pl a Bella Florában, de messze nem olyan jó fajtákat, mint nálunk.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó

zoli73 írta:
2025.01.22., szer. 20:54
a legtöbb szokásos ételük, mind jövevény, olasz, délszláv, török, magyar, stb. eredetű
Azért, mert az osztrák nép is nagyon kevert, a háborúk jól megritkították őket, utána meg betelepültek az emberek mindenhonnan, és vitték a szokásaikat is. Ezt nem én találtam ki ;-) , amikor kiköltöztünk és német tanfolyamra jártam, a tanár vitt ki bennünket a közeli temetőbe megmutatni, hogy a sírköveken a nevek jelentős része erősen nem osztrák név. Ezt azért csinálta, hogy ne érezzük magunkat rosszul Ausztriában külföldiként, hiszen 1-2 generációra visszanézve nagyon sokuk szintén bevándorló volt. (Mondjuk régebben meg szoktam kérdezni pl. a Nemeth meg Horvath stb. nevű kollégákat, hogy magyar származásúak?! Mindegyik nemet mondott, pedig hát... ;-)

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Vasti írta:
2025.01.22., szer. 18:46
zoli73 írta:
Próbáltam már többször rendbe tenni, de menthetetlenek.
Nem beszélek osztrákokkal ételekről, mert nem érdemes - lásd: mennyi kebabos van mindenfelé?! És ezek után mit várhatunk tőlük? ;-) Nálunk (10.000-es kisváros) van 7-8 kebabos, meg 3 olasz étterem: ebből egy hálózat, kettő igazi olasz, tényleg egészen jó pizzával meg tésztaételekkel. De ha pizzáról van szó, a kollégák nem is ismerik a 3 olaszt: ők pizzát is a törököktől rendelnek!

Magyar(os) ételt meg eszembe sem jutna itt enni, mert annak csak a neve magyaros, az ő ízlésükre szabva - elgondolásaik és hagyományaik szerint elkészítve. A legtöbb minimum furcsa ;-) Egyszer rendeltem itt hagymás rostélyost... Csak egyszer a 12 év alatt, azóta is kísért ;-) Van sok étel, amit itt is jól megcsinálnak - itt olyat rendelek.
Igen, ebben van valami, mert a legtöbb szokásos ételük, mind jövevény, olasz, délszláv, török, magyar, stb. eredetű, de egyik sem igazán autentikusan elkészítve. Saját, "nemzeti" ételük szinte alig akad említető, talána zsemlegombóc. :D
Ami azért érdekes, hogy itt ettem életem legjobb pizzánát Ausztriában. Szerencsére többször is volt alkalmam, Bad Hoffgasteinben, egy olasz(tényleg olasz) pizzériában. Közel két évig dolgoztam ott, így havi 1-2 alkalommal mindig felkerestük a kollégáimmal.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

ANDS írta:
2025.01.22., szer. 18:56
zoli73 írta:

Náluk ez a Székelykáposzta. Próbáltam már többször rendbe tenni, de menthetetlenek.
A szalonnát lepirítod, és annak a kiolvasztott zsírjában pirítod a hagymát, beleforgatod a sertéskarajt, … füstölt húsnak tarját bele…. olyan nehéz étel lesz, hogy emlékeznek majd rá sokáig.:))
Ezt inkább kihagyom, mert engem mindennemű savanyított étellel, élén a savanyú káposztával, a világból ki lehetne üldözni.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

Vasti írta:
2025.01.22., szer. 18:38
…..

De a valóság ezzel szemben az, hogy én pl. a néhány ismert és rendszeresen látogatott éttermen kívül gyakorlatilag mindenhová remegő térdekkel lépek be, és nem ok nélkül... Mert hogy mit kap az ember ilyen-olyan néven, az totál lutri ;-)
Ez sajnos így van (minden szakmában lutri, mit kapsz a pénzedért, pl.:az autószerelőnél is az). Vannak ételek, amit csak akkor merek megenni, ha otthon én készítem el magamnak.

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó

zoli73 írta:
Próbáltam már többször rendbe tenni, de menthetetlenek.
Nem beszélek osztrákokkal ételekről, mert nem érdemes - lásd: mennyi kebabos van mindenfelé?! És ezek után mit várhatunk tőlük? ;-) Nálunk (10.000-es kisváros) van 7-8 kebabos, meg 3 olasz étterem: ebből egy hálózat, kettő igazi olasz, tényleg egészen jó pizzával meg tésztaételekkel. De ha pizzáról van szó, a kollégák nem is ismerik a 3 olaszt: ők pizzát is a törököktől rendelnek!

Magyar(os) ételt meg eszembe sem jutna itt enni, mert annak csak a neve magyaros, az ő ízlésükre szabva - elgondolásaik és hagyományaik szerint elkészítve. A legtöbb minimum furcsa ;-) Egyszer rendeltem itt hagymás rostélyost... Csak egyszer a 12 év alatt, azóta is kísért ;-) Van sok étel, amit itt is jól megcsinálnak - itt olyat rendelek.

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó

ANDS írta:
2025.01.22., szer. 10:17
A standardek lényege, értelme, hogy a vendég, ha bemegy egy étterembe, és az étlap alapján rendel valamit, akkor tudja, mire számíthat.
Igen, tényleg ez lenne az optimális :-)
De a valóság ezzel szemben az, hogy én pl. a néhány ismert és rendszeresen látogatott éttermen kívül gyakorlatilag mindenhová remegő térdekkel lépek be, és nem ok nélkül... Mert hogy mit kap az ember ilyen-olyan néven, az totál lutri ;-)

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Vasti írta:
2025.01.22., szer. 16:51
Aszpirin írta:
2025.01.22., szer. 07:35
többszázezer vagy millió Kati néni van
Ez tényleg érdekes dolog :-)
Mi a gulyásleves? Amiről leírták egy könyvben, hogy az, vagy amire millió háztartásban mondják azt, hogy az?! ;-)
A szakácskönyvekben hívják úgy az ételeket, ahogy az emberek hívják? Vagy az emberek kezdjék el úgy hívni az évtizedek óta főzött ételeket, ahogy a könyvekben hívják őket?
Nem könnyű kérdés! :-)

Egyébként amikor ideköltöztünk Ausztriába, én totál meglepődtem, hogy mit hívnak gulyásnak... Azt hittem, hogy az pörkölt! ;-)

Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó

Aszpirin írta:
2025.01.22., szer. 07:35
többszázezer vagy millió Kati néni van
Ez tényleg érdekes dolog :-)
Mi a gulyásleves? Amiről leírták egy könyvben, hogy az, vagy amire millió háztartásban mondják azt, hogy az?! ;-)
A szakácskönyvekben hívják úgy az ételeket, ahogy az emberek hívják? Vagy az emberek kezdjék el úgy hívni az évtizedek óta főzött ételeket, ahogy a könyvekben hívják őket?
Nem könnyű kérdés! :-)

Egyébként amikor ideköltöztünk Ausztriába, én totál meglepődtem, hogy mit hívnak gulyásnak... Azt hittem, hogy az pörkölt! ;-)

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1165

Hozzászólás Szerző: violin »

Lemmy9.1 írta:
2025.01.22., szer. 09:58

A gulyaleves megnevezés amit keresel. :D

Bocs.

...tűzcsap... gondolkodik.gif ... :rolleyes:
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”