Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sütés-főzés

Avatar
tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2881
Csatlakozott: 2007.09.21., pén. 17:26
Értékelés: 2692
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: tunerman »

És a böllérek reggel vágják a röfiket? Friss minden felhasznált hús?
Mert az az igazi :-)

Mindent eltaláltál :smile53:
TJ.
Csatolmányok
20250125_204400.jpg
20250125_204649.jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-3S mod/SRX-III

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 942
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 333
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

tunerman írta:
2025.01.25., szomb. 10:34
a 2300ft-ba kerülő kostótójeggyel lehet befalni a frissen készült helyi csemegéket
Aaaaaz igen jó ajánlat - velem rosszul járnának ;-)
És a böllérek reggel vágják a röfiket? Friss minden felhasznált hús?
Mert az az igazi :-) Gyerekkoromban voltam néhány disznóvágáson (falusi gyerek vagyok, de sajnos a nagyszülők korán meghaltak, és a szüleim meg már nem tartottak állatokat) , a felejthetetlen íz az az, amikor a böllér kezéből megy a hús a serpenyőbe, fazékba! Azt a frissességet semmivel sem lehet pótolni - biztosra veszem, hogy már akár fél nap múlva sem ugyanolyan az a hús...

Avatar
tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2881
Csatlakozott: 2007.09.21., pén. 17:26
Értékelés: 2692
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: tunerman »

És akkor a nap fénypontja is elkészült - a töltelékkel felturbózott káposzta :smile53:
(A kondérból frissen kimert adagot azonnal befaltam egy szelet kenyér társaságában.)
TJ.
Csatolmányok
Vértesszőlősi káposzta.jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-3S mod/SRX-III

Avatar
Részletező
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2016.10.30., vas. 10:57
Értékelés: 19

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Részletező »

Találtam más finomságot is. 31_1_21.gif
Csatolmányok
IMG_5196.jpeg

Avatar
tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2881
Csatlakozott: 2007.09.21., pén. 17:26
Értékelés: 2692
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: tunerman »

A résztvevő csapatokról készült fotók.
TJ.
Csatolmányok
2025 csapatfotó1.jpg
2025 csapatfotó2.jpg
2025 csapatfotó3.jpg
2025 csapatfotó4.jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-3S mod/SRX-III

Avatar
tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2881
Csatlakozott: 2007.09.21., pén. 17:26
Értékelés: 2692
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Vértesszőlősőn 2025 január 25-én is megrendezesre kerül a böllérfesztivál, amelyre most 8 csapat nevezett. :smile53:
Hajnal óta tart a sűtés-főzés, mindenféle finomsággal várják az éhes vendégeket, a 2300ft-ba kerülő kostótójeggyel lehet befalni a frissen készült helyi csemegéket :smile29:
TJ.
Csatolmányok
2025 vértesszőlősi böllérfesztivál szinpad.jpg
2025 vértesszőlősi böllérfesztivál kolb-ászok.jpg
2025 vértesszőlősi böllérfesztivál kolbásztöltés.jpg
2025 vértesszőlősi böllérfesztivál forralt bor.jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-3S mod/SRX-III

Online
Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5671
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3505

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Nagyszüleim vendéglátóztak. Mama főzte a környék legjobb pacal pörköltjét. A közeli városokból is jöttek rá ;peace; Mindig lógott a sufniban a kolbász,szalonna,szalámi. De csak ritkán és keveset kaptunk belőle. Emellett volt kis földjük,ahol megtermelték otthonra a zöldségeket. Ott is nagyokat játszottunk. De még a munka is játéknak tűnt. Ma már nem eszek ilyen ételeket (1 szelet kenyér hozzá 3 szem kocka cukor :D vagy 2 karika szalámi), de felnőttünk ezeken. Ma már sokkal egészségtudatosabban készítem az ételeket, de néha becsúszik a nosztalgia ;peace;

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2431
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 691

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Vasti írta:
2025.01.24., pén. 13:49

Anyu mesélte, hogy az ő nagymamája szokott ilyesmit enni: hagyma zsíron lepirítva, őrölt paprika rá, és kenyérrel megette. Ennyi :-)

Azért az ősök tudtak takarékoskodni... Mert takarékoskodniuk kellett, mivel szinte semmijük sem volt. Legalábbis amikor én kisgyerek voltam, mifelénk még akkor sem.
Hús gyakorlatilag csak vasárnap (a baromfiudvarból, frissen) , hét közben csak 2-3 összetevős ételek: liszt vagy krumpli "valahogyan", lekvár, cukor, hagyma, egy kis szalonna-kolbász, ha volt paprika-paradicsom, meg persze tojás.
Igen, nálunk is a nagyszüleim 8- an voltak testvérek, a dédpapa egyedül dolgozott, és az ő keresetéből kellett eltartani a dédmamát, és a 8 gyereket. Nyilván, a túléléshez takarékoskodni kellett. Cipőt is egymásnak adták a gyerekek, amikor kinőtték, a ruhákat is.

A sertéshús is a túlélés miatt terjedt el a török uralom idején, előtte a marhat tartották és ettek, csak a törökök a marhákat elvitték, a disznókat nem.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 942
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 333
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

AAttila írta:
2025.01.24., pén. 09:13
Ami igazából csak annyi volt,hogy a hagymát lepirította és rászedte egy szelet kenyérre. ;) Imádtam.
Anyu mesélte, hogy az ő nagymamája szokott ilyesmit enni: hagyma zsíron lepirítva, őrölt paprika rá, és kenyérrel megette. Ennyi :-)

Azért az ősök tudtak takarékoskodni... Mert takarékoskodniuk kellett, mivel szinte semmijük sem volt. Legalábbis amikor én kisgyerek voltam, mifelénk még akkor sem.
Hús gyakorlatilag csak vasárnap (a baromfiudvarból, frissen) , hét közben csak 2-3 összetevős ételek: liszt vagy krumpli "valahogyan", lekvár, cukor, hagyma, egy kis szalonna-kolbász, ha volt paprika-paradicsom, meg persze tojás.

Online
Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5671
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3505

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

Vasti írta:
2025.01.24., pén. 08:58
AAttila írta:
2025.01.23., csüt. 18:45
A mai vacsorám, "paprikás krumpli"
Majdnem jó! ;-)

A nagymamám szokott egy "resztelt krumpli" nevű meglehetősen olcsó paraszt kaját csinálni: zsíron hagyma lepirít, rá őrölt paprika, és bele a törtkrumpli. Ennyi :-)

(Nem tudom hogy csinálta a mami, de néhány "semmiből" tök ízletes dolgokat tudott összedobni - ez a tudás szerintem ;-)
Nagymamám sokszor készített hagymás kenyeret. Ami igazából csak annyi volt,hogy a hagymát lepirította és rászedte egy szelet kenyérre. ;) Imádtam.

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 942
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 333
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: Vasti »

AAttila írta:
2025.01.23., csüt. 18:45
A mai vacsorám, "paprikás krumpli"
Majdnem jó! ;-)

A nagymamám szokott egy "resztelt krumpli" nevű meglehetősen olcsó paraszt kaját csinálni: zsíron hagyma lepirít, rá őrölt paprika, és bele a törtkrumpli. Ennyi :-)

(Nem tudom hogy csinálta a mami, de néhány "semmiből" tök ízletes dolgokat tudott összedobni - ez a tudás szerintem ;-)

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2431
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 691

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ANDS »

zoli73 írta:
2025.01.22., szer. 20:45
ANDS írta:
2025.01.22., szer. 18:56
zoli73 írta:
2025.01.22., szer. 17:27


Hát a "Segediner gulasch", az mi az Osztrákoknál?
Náluk ez a Székelykáposzta. Próbáltam már többször rendbe tenni, de menthetetlenek.
:)))
Készítsd el nekik - egyszer - az eredeti recept szerint:))
A szalonnát lepirítod, és annak a kiolvasztott zsírjában pirítod a hagymát, beleforgatod a sertéskarajt, … füstölt húsnak tarját bele…. olyan nehéz étel lesz, hogy emlékeznek majd rá sokáig.:))
Ezt inkább kihagyom, mert engem mindennemű savanyított étellel, élén a savanyú káposztával, a világból ki lehetne üldözni.
Nekik főzd meg, ne te edd!
Vagy hagyd ki belőle a káposztát, csinálj tésztából hamis székelykáposztát! ;peace;
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

Online
Avatar
AAttila
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5671
Csatlakozott: 2008.09.08., hétf. 11:47
Értékelés: 3505

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: AAttila »

A mai vacsorám, "paprikás krumpli" 31_1_21.gif :
20250123_184327.jpg

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 942
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 333
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

zoli73 írta:
2025.01.23., csüt. 10:14
azért a mi fogalmaink szerinti fínom ételeket nem vetik meg.
Az biztos ;-)
Én is hoztam már kollégáknak - ismerősöknek jó magyar cuccokat (kolbász, szalonna, DISZNÓSAJT!!! ;-) , mert itt is van, de egészen más. És szerintem igazából ők sem annyira szeretik az itteni ízetleneket ;-) Az itteni Presswurst pl. egy vicc: van a városunkban több bolt is, ahol hihetetlen, de kb. olyan disznósajt van, amilyet még a nagyszüleim csináltak. Na az már valami, eddig még mindegyik kikészült tőle, hogy milyen finom :-) Rendes szalonna itt nincs, ami majdnem jó, azt is elrontják azzal a fekete rákent fűszerkeverékkel, ami szerintem borzalmas. Na meg a jó kolbászok: hoztam Szomor szürke marha szalámit meg kolbászt egy tényleg nagyon kedves bácsinak, szerintem sírva ette (az örömtől ;-)

De azt azért szeretem az itteni éttermekben, hogy ha máshogy is főzik ugyanazt, azért a minőségre ritkán lehet panasz. Itt gyanús ízeket még nem nagyon éreztem sehol (kivéve a kínai éttermeket ;-) , otthon meg azért bele lehet futni rondaságokba...

Avatar
zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4631
Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
Értékelés: 3167
Tartózkodási hely: 2465

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Vasti írta:
2025.01.23., csüt. 10:00
zoli73 írta:
2025.01.22., szer. 20:54
a legtöbb szokásos ételük, mind jövevény, olasz, délszláv, török, magyar, stb. eredetű
Azért, mert az osztrák nép is nagyon kevert, a háborúk jól megritkították őket, utána meg betelepültek az emberek mindenhonnan, és vitték a szokásaikat is. Ezt nem én találtam ki ;-) , amikor kiköltöztünk és német tanfolyamra jártam, a tanár vitt ki bennünket a közeli temetőbe megmutatni, hogy a sírköveken a nevek jelentős része erősen nem osztrák név. Ezt azért csinálta, hogy ne érezzük magunkat rosszul Ausztriában külföldiként, hiszen 1-2 generációra visszanézve nagyon sokuk szintén bevándorló volt. (Mondjuk régebben meg szoktam kérdezni pl. a Nemeth meg Horvath stb. nevű kollégákat, hogy magyar származásúak?! Mindegyik nemet mondott, pedig hát... ;-)
Nekem egyszer az egyik főnököm, aki echte Osztrák azt mondta, hogy "Ők olyan szedett-vedett nép, hogy ha annak idején Mária-Terézia nem dönti el, hogy a német legyen a hivatalos nyelvük, akkor Ausztria ma a Balkánhoz tartozna." Aztán hogy ebben mennyi igazság van, azt nem tudom, de valamennyi biztos.
De maradva a gasztronómiánál, azért a mi fogalmaink szerinti fínom ételeket nem vetik meg. Nekem rendszeresen kell hoznom a kollégáimnak fűszerpaprikát, Piros aranyat, Erős Pistát, füstölt kolbászt, sőt, május táján sokszor kérnek, hogy hozzak nekik paprika palántát. Állítolag itt is lehet kapni, pl a Bella Florában, de messze nem olyan jó fajtákat, mint nálunk.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 942
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 333
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

zoli73 írta:
2025.01.22., szer. 20:54
a legtöbb szokásos ételük, mind jövevény, olasz, délszláv, török, magyar, stb. eredetű
Azért, mert az osztrák nép is nagyon kevert, a háborúk jól megritkították őket, utána meg betelepültek az emberek mindenhonnan, és vitték a szokásaikat is. Ezt nem én találtam ki ;-) , amikor kiköltöztünk és német tanfolyamra jártam, a tanár vitt ki bennünket a közeli temetőbe megmutatni, hogy a sírköveken a nevek jelentős része erősen nem osztrák név. Ezt azért csinálta, hogy ne érezzük magunkat rosszul Ausztriában külföldiként, hiszen 1-2 generációra visszanézve nagyon sokuk szintén bevándorló volt. (Mondjuk régebben meg szoktam kérdezni pl. a Nemeth meg Horvath stb. nevű kollégákat, hogy magyar származásúak?! Mindegyik nemet mondott, pedig hát... ;-)

Avatar
zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4631
Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
Értékelés: 3167
Tartózkodási hely: 2465

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Vasti írta:
2025.01.22., szer. 18:46
zoli73 írta:
2025.01.22., szer. 17:27
Próbáltam már többször rendbe tenni, de menthetetlenek.
Nem beszélek osztrákokkal ételekről, mert nem érdemes - lásd: mennyi kebabos van mindenfelé?! És ezek után mit várhatunk tőlük? ;-) Nálunk (10.000-es kisváros) van 7-8 kebabos, meg 3 olasz étterem: ebből egy hálózat, kettő igazi olasz, tényleg egészen jó pizzával meg tésztaételekkel. De ha pizzáról van szó, a kollégák nem is ismerik a 3 olaszt: ők pizzát is a törököktől rendelnek!

Magyar(os) ételt meg eszembe sem jutna itt enni, mert annak csak a neve magyaros, az ő ízlésükre szabva - elgondolásaik és hagyományaik szerint elkészítve. A legtöbb minimum furcsa ;-) Egyszer rendeltem itt hagymás rostélyost... Csak egyszer a 12 év alatt, azóta is kísért ;-) Van sok étel, amit itt is jól megcsinálnak - itt olyat rendelek.
Igen, ebben van valami, mert a legtöbb szokásos ételük, mind jövevény, olasz, délszláv, török, magyar, stb. eredetű, de egyik sem igazán autentikusan elkészítve. Saját, "nemzeti" ételük szinte alig akad említető, talána zsemlegombóc. :D
Ami azért érdekes, hogy itt ettem életem legjobb pizzánát Ausztriában. Szerencsére többször is volt alkalmam, Bad Hoffgasteinben, egy olasz(tényleg olasz) pizzériában. Közel két évig dolgoztam ott, így havi 1-2 alkalommal mindig felkerestük a kollégáimmal.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Avatar
zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4631
Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
Értékelés: 3167
Tartózkodási hely: 2465

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

ANDS írta:
2025.01.22., szer. 18:56
zoli73 írta:
2025.01.22., szer. 17:27


Hát a "Segediner gulasch", az mi az Osztrákoknál?
Náluk ez a Székelykáposzta. Próbáltam már többször rendbe tenni, de menthetetlenek.
:)))
Készítsd el nekik - egyszer - az eredeti recept szerint:))
A szalonnát lepirítod, és annak a kiolvasztott zsírjában pirítod a hagymát, beleforgatod a sertéskarajt, … füstölt húsnak tarját bele…. olyan nehéz étel lesz, hogy emlékeznek majd rá sokáig.:))
Ezt inkább kihagyom, mert engem mindennemű savanyított étellel, élén a savanyú káposztával, a világból ki lehetne üldözni.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2431
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 691

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ANDS »

zoli73 írta:
2025.01.22., szer. 17:27


Hát a "Segediner gulasch", az mi az Osztrákoknál?
Náluk ez a Székelykáposzta. Próbáltam már többször rendbe tenni, de menthetetlenek.
:)))
Készítsd el nekik - egyszer - az eredeti recept szerint:))
A szalonnát lepirítod, és annak a kiolvasztott zsírjában pirítod a hagymát, beleforgatod a sertéskarajt, … füstölt húsnak tarját bele…. olyan nehéz étel lesz, hogy emlékeznek majd rá sokáig.:))
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2431
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 691

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Vasti írta:
2025.01.22., szer. 18:38
…..

De a valóság ezzel szemben az, hogy én pl. a néhány ismert és rendszeresen látogatott éttermen kívül gyakorlatilag mindenhová remegő térdekkel lépek be, és nem ok nélkül... Mert hogy mit kap az ember ilyen-olyan néven, az totál lutri ;-)
Ez sajnos így van (minden szakmában lutri, mit kapsz a pénzedért, pl.:az autószerelőnél is az). Vannak ételek, amit csak akkor merek megenni, ha otthon én készítem el magamnak.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 942
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 333
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

zoli73 írta:
2025.01.22., szer. 17:27
Próbáltam már többször rendbe tenni, de menthetetlenek.
Nem beszélek osztrákokkal ételekről, mert nem érdemes - lásd: mennyi kebabos van mindenfelé?! És ezek után mit várhatunk tőlük? ;-) Nálunk (10.000-es kisváros) van 7-8 kebabos, meg 3 olasz étterem: ebből egy hálózat, kettő igazi olasz, tényleg egészen jó pizzával meg tésztaételekkel. De ha pizzáról van szó, a kollégák nem is ismerik a 3 olaszt: ők pizzát is a törököktől rendelnek!

Magyar(os) ételt meg eszembe sem jutna itt enni, mert annak csak a neve magyaros, az ő ízlésükre szabva - elgondolásaik és hagyományaik szerint elkészítve. A legtöbb minimum furcsa ;-) Egyszer rendeltem itt hagymás rostélyost... Csak egyszer a 12 év alatt, azóta is kísért ;-) Van sok étel, amit itt is jól megcsinálnak - itt olyat rendelek.

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 942
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 333
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

ANDS írta:
2025.01.22., szer. 10:17
A standardek lényege, értelme, hogy a vendég, ha bemegy egy étterembe, és az étlap alapján rendel valamit, akkor tudja, mire számíthat.
Igen, tényleg ez lenne az optimális :-)
De a valóság ezzel szemben az, hogy én pl. a néhány ismert és rendszeresen látogatott éttermen kívül gyakorlatilag mindenhová remegő térdekkel lépek be, és nem ok nélkül... Mert hogy mit kap az ember ilyen-olyan néven, az totál lutri ;-)

Avatar
zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 4631
Csatlakozott: 2010.01.16., szomb. 22:11
Értékelés: 3167
Tartózkodási hely: 2465

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Vasti írta:
2025.01.22., szer. 16:51
Aszpirin írta:
2025.01.22., szer. 07:35
többszázezer vagy millió Kati néni van
Ez tényleg érdekes dolog :-)
Mi a gulyásleves? Amiről leírták egy könyvben, hogy az, vagy amire millió háztartásban mondják azt, hogy az?! ;-)
A szakácskönyvekben hívják úgy az ételeket, ahogy az emberek hívják? Vagy az emberek kezdjék el úgy hívni az évtizedek óta főzött ételeket, ahogy a könyvekben hívják őket?
Nem könnyű kérdés! :-)

Egyébként amikor ideköltöztünk Ausztriába, én totál meglepődtem, hogy mit hívnak gulyásnak... Azt hittem, hogy az pörkölt! ;-)
Hát a "Segediner gulasch", az mi az Osztrákoknál?
Náluk ez a Székelykáposzta. Próbáltam már többször rendbe tenni, de menthetetlenek.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 942
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 333
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Aszpirin írta:
2025.01.22., szer. 07:35
többszázezer vagy millió Kati néni van
Ez tényleg érdekes dolog :-)
Mi a gulyásleves? Amiről leírták egy könyvben, hogy az, vagy amire millió háztartásban mondják azt, hogy az?! ;-)
A szakácskönyvekben hívják úgy az ételeket, ahogy az emberek hívják? Vagy az emberek kezdjék el úgy hívni az évtizedek óta főzött ételeket, ahogy a könyvekben hívják őket?
Nem könnyű kérdés! :-)

Egyébként amikor ideköltöztünk Ausztriába, én totál meglepődtem, hogy mit hívnak gulyásnak... Azt hittem, hogy az pörkölt! ;-)

Online
Avatar
violin
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 3733
Csatlakozott: 2008.10.10., pén. 19:03
Értékelés: 1165

Re: Sütés-főzés

Hozzászólás Szerző: violin »

Lemmy9.1 írta:
2025.01.22., szer. 09:58

A gulyaleves megnevezés amit keresel. :D

Bocs.

...tűzcsap... gondolkodik.gif ... :rolleyes:
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”