Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1388

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

revox írta:
2024.11.06., szer. 16:00

...de engem nagyon nem zavar, szerintem többet megy a CD (szerencsére ehető a hangja és a digit kijelzője is kikapcsolahtó, mint plusz dinamikakompresszor), aminek egyszerű oka, a praktikussága és nekem pont nem tetszik a lemezekkel való bíbelődés...
Először CSI kifli házában hallottam/halottunk Avangarde elefántfüleket. :smile29:
Rettenetesen útáltam mindig is a CD - t - elviselhetetlen volt itthon a Rock-hoz képest - és az AN rendszeren is rosszabbul szólt, mint a Voyd Reference. / Teac futómű, AN dac./
Mikor bekötöttük az AN - E helyére az Avantgarde-ot, érdesen alakultak a dolgok, a CD sok esetben felvette a versenyt az analóggal, néha még jobban is tetszett.
Aztán, mikor az Ongaku helyett saját erősítőjével hajtottuk a tölcséreket - a hang némi egyszerűsödése mellett - még inkább a CD javára billent a mérleg nyelve.
Olyan volt, mint ha az analógnak a hátrányait emelte volna ki, a digi forrásnak meg csak az előnyeit. / Biztos van rá magyarázat. gondolkodik.gif /

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4391
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

alto írta:
2024.11.06., szer. 15:51
a digitális studiókban rögzített későbbi felvételek esetén ezt az előny eltűnik, és végül is az egyszerű logika is ebbe az irányba mutat.
Einstürzende Neubauten /Silence is sexi albuma (i.sz. 2000., tuti digit master, bár, sose néztem utána, de igen nagy százalék,hogy az)
hallgasd meg CD-ről és analógról. Danában, megvettem CD-n is, hogy ne kelljen pepecselni vele,ha kedvem úgy tartja, talán sose hallgattam meg a CD-t. nyilván, LP volt meg hamarabb.

báár,ennél annyira nagy a difi, más is lehet a dologban. Nem állítom,hogy a CD-n nem lehet felismerni a dalokat, de, hogy teljesen más... mielőtt az lenne,hogy az LP esetleg nálam jobban kihegyezett, a Doors LA Woman megvan olcsó reprinten (made in EU, bakelitfutar.hu) és CD-n, ott nagyon kicsi az eltérés. Még így is az LP javára szól valamelyest, de nem ordító a különbség.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2104

Hozzászólás Szerző: Voyager »

denesdr írta:
2024.11.06., szer. 13:17
Ha már a streaming topikban dicsőítve van az analóg lejátszás, akkor azt mondja meg valaki, hogy mégis mitől jobb/minőségibb az, mint a digitális, mközben az LP-k forrásanyaga az esetek túlnyomó többségében már jó ideje digitális.
Attól jobb, hogy nem a szobánkban történik az analóggá alakítás, hanem egy stúdióban (ahol aztán analóg lemezre rögzítik a hanganyagot)? Akkor kérem olyan (vagy olyan minőségű) DAC-ot kell használni, mint amit a stúdióban használtak az LP készítéséhez és kész.
Vagy az otthoni analóg lejátszórendszer viszi bele a medzsiket (saját színezetét) a hangba? Ha viszont így van, akkor nem beszélhetünk minden szempontból minőségibb (értsd: magasabb hűség a forráshoz) lejátszásról, csupán egyéni preferenciá(k)ról.
Netán más keverést kap az LP-re rögzített hanganyag és ettől lesz minőségibb a hangzás?
Esetleg a digitális forrású LP-kre nem vonatkozik a minőségi jelző? gondolkodik.gif
Itt most kizárólag a hangra gondolok, nem pedig az analóg lejátszás szertartásairól és az azzal járó "minőségérzésről". Vagy ezek nem szétválasztható dolgok?
Véleményem szerint ez egy nagyon összetett kérdés, ami gyakran megosztja a közösséget. Az analóg és digitális lejátszást szerintem teljesen felesleges összehasonlítani, számomra mindkettő kielégítő élvezetet nyújt.

Mindazonáltal bizonyos kiadások esetében már én is tapasztaltam (talán a különböző keverési eljárások miatt), hogy a hanglemez jobban sikerült, mint a digitális verzió.

Bár most a hangzásról van szó, sokak számára a szertartás és az LP-felvétel fizikai jellege szorosan kapcsolódik az élményhez. Ez pszichológiailag befolyásolhatja, hogyan érzékeljük a hangminőséget.
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

denesdr írta:
Ha már a streaming topikban dicsőítve van az analóg lejátszás, akkor azt mondja meg valaki, hogy mégis mitől jobb/minőségibb az, mint a digitális, mközben az LP-k forrásanyaga az esetek túlnyomó többségében már jó ideje digitális.
Attól jobb, hogy nem a szobánkban történik az analóggá alakítás, hanem egy stúdióban (ahol aztán analóg lemezre rögzítik a hanganyagot)? Akkor kérem olyan (vagy olyan minőségű) DAC-ot kell használni, mint amit a stúdióban használtak az LP készítéséhez és kész.
Vagy az otthoni analóg lejátszórendszer viszi bele a medzsiket (saját színezetét) a hangba? Ha viszont így van, akkor nem beszélhetünk minden szempontból minőségibb (értsd: magasabb hűség a forráshoz) lejátszásról, csupán egyéni preferenciá(k)ról.
Netán más keverést kap az LP-re rögzített hanganyag és ettől lesz minőségibb a hangzás?
Esetleg a digitális forrású LP-kre nem vonatkozik a minőségi jelző? gondolkodik.gif
Itt most kizárólag a hangra gondolok, nem pedig az analóg lejátszás szertartásairól és az azzal járó "minőségérzésről". Vagy ezek nem szétválasztható dolgok?
mondok most egy érdekes dolgot, ami több éves, de inkább évtizedes megfigyeléseken alapul. Nyilván neki fog esni sok szakértő, de felesleges, egyszerűen csak meg kell figyelni. már a HFM idején Darvasék is megfigyelték, bár tény,hogy én erről később olvastam csak. a HFM idejében csattogós lepkét tologattam kb :D

ha az otthoni villamos hálózatba be van kötve egy digitális eszköz, az valami oknál fogva több zavart visz be a rendszerbe. Ez vélhetően a felvételi oldalon is megvan, de alapvetően a felvételre nem kerül fel,legfeljebb a kontrollberendezéseken hallható valamelyest, de azok meg kisebb felbontással bírnak,mint egy otthoni berendezés.
Magyarul, ha azt a felvételt valamikor digitalizálták és úgy vágták lemezre, amikor visszahallgatom, nálam nem megy a digit eszköz,ami bekoszolja a tápellátást.
Ugyanez volt,amikor a Bartók rádión CD-ről adtak műsort, rádióval nem volt mellbeverően xar.

ez nem a formátum hibája, (az másik történet, hol van az egész mai hangfelvételi technika a full analóghoz). de így el lehet kerülni,hogy az adott pillanatban,amikor zenét hallgatsz, nálad nem megy digit készülék. (majd jönnek a tápszűrők... azok csak elbaxxák a hangot általában)

de engem nagyon nem zavar, szerintem többet megy a CD (szerencsére ehető a hangja és a digit kijelzője is kikapcsolahtó, mint plusz dinamikakompresszor), aminek egyszerű oka, a praktikussága és nekem pont nem tetszik a lemezekkel való bíbelődés...

előre szólok, nem vitaindító, részemről ez kőbevésett és talán segít megérteni, miért is lehet jobb.
Azt majd KFeri elmondja, van e ilyen differenciálás felvétel után,hogy a CD-re xarabb kerül direkt (vagy nem direkt), vagy nincs, azt passzolom. amit nem passzolok, hogy amit még korábban feltoltak CD-re, sokkal jobb, az újabb kiadásaik mintha kaptak volna némi kompresszálást.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3178
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

denesdr írta:
Tapasztalataim szerint a digitális technikát nem látott LP-k (60-as, 70-es években rögzített felvételek) valóban jobban szólnak mint a digitalizált megfelelőik, ugyanakkor a digitális studiókban rögzített későbbi felvételek esetén ezt az előny eltűnik, és végül is az egyszerű logika is ebbe az irányba mutat.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Tudom, hallgassam meg és képben leszek... :tutiok:

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Na, még az jutott eszembe, hogy Kókény messengeren küldte át, nem tudom, az nem e ront valamennyit de feltűnően gyorsan átjött. Azt toltam fel.
A Tiedet megnéztem PC-n, de a fülesem valami SB-150, vagy ilyesmi néven fut. Szerintem az sub bas rövidítése, mert elég mélyen szól, Azzal minden dúsabban szól így fejben még tisztítani kell :D. Ettől fúggetlenül hallható, hogy elég mélyre megy.
Az RLC inkàbb a gyors és száraz mélyekkel dolgozik. Hasonlít a valamikorVolt Towndhend Glastonbury, vagy az Avantgarde Solo mélytartományára. De alapvetően az erőssége a jelenlétérzetben van.
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

sutemenyx írta:
2024.11.05., kedd 16:04
revox írta:
2024.11.01., pén. 00:29
talán itt volt szó a haverom által készített RLC-206H szélessávú frekimenetéről és ígértem. hogy rákérdezek.
Szóval ezt Laci magának készítette, de a finomításhoz mérnie kellett. A videón kévő elhelyezésbn emérte, a hangszóró közepének magasságában, attól kb 20 centire. itt -3dB-nél volt 35Hz, de szerintem itt a tölcsér kevésbé érvényesül még. Én vakon 30Hz-et mondtam, nem lehet attól messze, sarokban meg valsz meg is lenne. De ez nagyon nem érdekes. csak adós fizess... Bár Lacinak nem voltak ilyen tervei, kapacitálom, hogy csináljon másnak is, mert ez nagyon ott van. De tegnap tudtam meg, hogy valójában nincs messze tőle ez a dolog, mert az itt is igen népszerű, Dragonweed által készített Kolibri hangsugárzóhoz (és egyéb nagyokhoz) is Ő gyártotta le a dobozokat. Érdemes odafigyelni erre a dobozra. mert hatalmas potenciál van benne.

Kökény tegnapi telefonos videója...

youtu.be/AybQoBzif08
Na de akkor miért nincs a videóban semmi mély?
Vág alulról a teló?

Ezt a videót én csináltam, szintén szélessávúról, 4:00-tól érdmes hallgatni. Ezen hallatszik, hogy akad mélyremenés:

youtu.be/mz52Z7o39dc

Lehet turkálni a videóim közt, van jópár féle hangfalról felvétel ugyanolyan zenékkel, binaural mikrofonnal.
kérdezd Kökényt (iPhone valami). de maga a felvétel se dübörgött. nyugi, jó doboz :rolleyes: mocskos élő volt ez a koncert, nem mellesleg hozta ránk a frászt, amikor elősör odavertek a dobnak. én ezt az attacot kerestem a felvételen, de nem jön át az se teljesen. talán a rezesek átjönnek, meg a levegője. sezt az olcsóbb szegmenst kevésbé ismerem és be se tudom lőni a hangját pontosan, de mocskos élvezhető a produkciója a 20ezres médiaboxról is (persze, TMP ANT és DAC). de az egész 1 milla... egy tisztes interkonnekt nem jön ki belőle és mondom, az élmény megdöbbentő :D

de nem érdekes, csak kifizettem az adósságom.
halfnote.hu

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2880
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

revox írta:
2024.11.01., pén. 00:29
talán itt volt szó a haverom által készített RLC-206H szélessávú frekimenetéről és ígértem. hogy rákérdezek.
Szóval ezt Laci magának készítette, de a finomításhoz mérnie kellett. A videón kévő elhelyezésbn emérte, a hangszóró közepének magasságában, attól kb 20 centire. itt -3dB-nél volt 35Hz, de szerintem itt a tölcsér kevésbé érvényesül még. Én vakon 30Hz-et mondtam, nem lehet attól messze, sarokban meg valsz meg is lenne. De ez nagyon nem érdekes. csak adós fizess... Bár Lacinak nem voltak ilyen tervei, kapacitálom, hogy csináljon másnak is, mert ez nagyon ott van. De tegnap tudtam meg, hogy valójában nincs messze tőle ez a dolog, mert az itt is igen népszerű, Dragonweed által készített Kolibri hangsugárzóhoz (és egyéb nagyokhoz) is Ő gyártotta le a dobozokat. Érdemes odafigyelni erre a dobozra. mert hatalmas potenciál van benne.

youtu.be/AybQoBzif08
Na de akkor miért nincs a videóban semmi mély?
Vág alulról a teló?

Ezt a videót én csináltam, szintén szélessávúról, 4:00-tól érdmes hallgatni. Ezen hallatszik, hogy akad mélyremenés:

youtu.be/mz52Z7o39dc

Lehet turkálni a videóim közt, van jópár féle hangfalról felvétel ugyanolyan zenékkel, binaural mikrofonnal.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Rock60
Őslakos
Őslakos

kakaox írta:
2024.11.02., szomb. 12:51

Én meg azt hittem ilyennel törték az enigmát a Bletchley Parkban bocs.gif
:D

kakaox
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 381

Hozzászólás Szerző: kakaox »

Tctronic írta:
2024.10.26., szomb. 20:11
Segítséget szeretnék kérni, valaki meg tudná mondani hogy ez az eszköz mi a fene lenne:

Dynax. Beta Phase (Hang optimalizáló állítólag de hogyan működik, mire jó?)
Én meg azt hittem ilyennel törték az enigmát a Bletchley Parkban bocs.gif
Eleje: Passzív hűtésű HTPC (Sotm LAN, USB, központi Clock, Switch)+külső 400w HDPLEX PSU+Audiobyte Hydra Z, Audio-GD Master 7 DAC
Közepe: Krell KSA 100 poweramp, Krell KRC-3 preamp  Vége:Sonus Faber Guarneri Memento  Kábelek:Stealth Táp: Lab12 Gordian  Szoba:Panel

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

youtu.be/AybQoBzif08
halfnote.hu

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2733

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

vlaca írta:
2024.10.26., szomb. 20:46
Tctronic írta:
Segítséget szeretnék kérni, valaki meg tudná mondani hogy ez az eszköz mi a fene lenne:

766c501e-7a1b-42cc-949a-507257db7063.jpg
df0cb3e8-6679-4261-b80b-966c6a2d139e.jpg
a0a14fda-8fdf-439a-8538-8656c98bdc5f.jpg
Hi!
Ez egy előfok parametrikus eq-val(hangszínszabályzó :napsut: )
Köszi. Akkor csak én gondoltam túl :smile32:
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

vlaca
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 323
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: vlaca »

Tctronic írta:

Hi!
Ez egy előfok parametrikus eq-val(hangszínszabályzó :napsut: )
Linn Majik DS/Mimik/Pekin>Linn Majik Kontrol>
-Stax SRM1MK2PRO>SR-404
-Hypex UCD180HG>Magneplanar SMGb

Micromega WM-10>Theta Progeny>Linn Classik Music>Akg K340

"I see the sound waves" Planar Speaker Asylum
http://vlaca.blogspot.com

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött

766c501e-7a1b-42cc-949a-507257db7063.jpg (115.05 KiB) Megtekintve 2068 alkalommal
df0cb3e8-6679-4261-b80b-966c6a2d139e.jpg (110.03 KiB) Megtekintve 2068 alkalommal
a0a14fda-8fdf-439a-8538-8656c98bdc5f.jpg (108.08 KiB) Megtekintve 2068 alkalommal
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2024.10.25., pén. 19:38
revox írta:
2024.10.24., csüt. 14:16

jajj, isten ments, hogy ezt így értsd.. de egy Nücüvel előállítani csöves hangot (amúgy az milyen? mert nálam pl kb mindenki megkérdezi, hogy "ez csőves????!!!", ja az)
Én is megcsodáltam a liliputi tölcsért, egyből Rád gondoltam...
Először pislogtam én is, mikor a Nücüről beszélt az ember lelkesen, másodszor meg akkor, mikor megtudtam mennyibe is fáj a liliputi...
Èn azt nem tudtam meg. de 10-12mill környékére saccolom. Minden rekatív, de hájpoltabb garázsból ennyiért van állványos is, ami mellé még nem is igazán szól jól
halfnote.hu

Rock60
Őslakos
Őslakos

revox írta:
2024.10.24., csüt. 14:16

jajj, isten ments, hogy ezt így értsd.. de egy Nücüvel előállítani csöves hangot (amúgy az milyen? mert nálam pl kb mindenki megkérdezi, hogy "ez csőves????!!!", ja az)
Én is megcsodáltam a liliputi tölcsért, egyből Rád gondoltam...
Először pislogtam én is, mikor a Nücüről beszélt az ember lelkesen, másodszor meg akkor, mikor megtudtam mennyibe is fáj a liliputi...

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2773

Hozzászólás Szerző: tunerman »

dixie-chicken írta:
2024.10.25., pén. 12:55
tunerman írta:
2024.10.25., pén. 12:04
Legyen valami konkrétum is a topikban, fotó a hihetelen ritka szent grálról - ez a Yamaha 2SK77 V-FET. :smile53:
TJ.
ajaj... csak nem vlmilyen SIT project a következő ?... :D

Ez pont NOS eredeti V-FET, de jövőt nem sejtheted... :D
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2695

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

tunerman írta:
Legyen valami konkrétum is a topikban, fotó a hihetelen ritka szent grálról - ez a Yamaha 2SK77 V-FET. :smile53:
TJ.
ajaj... csak nem vlmilyen SIT project a következő ?... :D
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1173

Hozzászólás Szerző: violin »

Tctronic írta:
2024.10.25., pén. 12:12
tunerman írta:
TJ.
https://www.ebay.com/itm/296700093538?i ... R6TE-LLYZA
Lehet lassan megéri áttúrni a fiókot.... hátha lapul ott egy kisebb vagyon... :rolleyes: :D
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött

tunerman írta:
TJ.
https://www.ebay.com/itm/296700093538?i ... R6TE-LLYZA

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

TJ.
Csatolmányok
Yamaha 2SK77 V-FET.jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4102

Hozzászólás Szerző: juliush »

tunerman írta:
2024.10.25., pén. 10:50
Kedves juliush!
Én is beteszek egy linket, ami közel egy 15 éves AVX/DIY topiknyítő bevezető szövege volt, el kell ismerjed, hogy én azért lényegesen fürgébb voltam annál, mint amit Te betettél leborulok.gif

viewtopic.php?f=28&t=20255&start=375

TJ.
Nem vitás, hogy sok-sok éve foglalkozol a témával. Ugyanakkor hasznosnak gondoltam egy olyan összefoglalót belinkelni, ami nem csak az audio-célú felhasználásról szól, hanem elmagyarázza az ilyen eszközök működését, karakterisztikáját is, és kitér az egyéb felhasználásokra. Amennyiben ez felesleges, sőt Téged egyenesen frusztrál, úgy kérem elnézésedet, egyben a Moderátoroktól a posztom eltávolítását.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Látom három szmájli sem volt elég :D :D :D :D :D

Nem a szmájlik száma/jelentése az érdekes, hanem a Nelson Pass-tól való eljutás módja a személyemig. :D
Bezzeg amiről lehetne értekezni, az sohasem kerül szóba - itt egy szmájli :D
TJ.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”