denesdr írta: ↑2024.11.06., szer. 13:17
Ha már a streaming topikban dicsőítve van az analóg lejátszás, akkor azt mondja meg valaki, hogy mégis mitől jobb/minőségibb az, mint a digitális, mközben az LP-k forrásanyaga az esetek túlnyomó többségében már jó ideje digitális.
Attól jobb, hogy nem a szobánkban történik az analóggá alakítás, hanem egy stúdióban (ahol aztán analóg lemezre rögzítik a hanganyagot)? Akkor kérem olyan (vagy olyan minőségű) DAC-ot kell használni, mint amit a stúdióban használtak az LP készítéséhez és kész.
Vagy az otthoni analóg lejátszórendszer viszi bele a medzsiket (saját színezetét) a hangba? Ha viszont így van, akkor nem beszélhetünk minden szempontból minőségibb (értsd: magasabb hűség a forráshoz) lejátszásról, csupán egyéni preferenciá(k)ról.
Netán más keverést kap az LP-re rögzített hanganyag és ettől lesz minőségibb a hangzás?
Esetleg a digitális forrású LP-kre nem vonatkozik a minőségi jelző?
Itt most kizárólag a hangra gondolok, nem pedig az analóg lejátszás szertartásairól és az azzal járó "minőségérzésről". Vagy ezek nem szétválasztható dolgok?
mondok most egy érdekes dolgot, ami több éves, de inkább évtizedes megfigyeléseken alapul. Nyilván neki fog esni sok szakértő, de felesleges, egyszerűen csak meg kell figyelni. már a HFM idején Darvasék is megfigyelték, bár tény,hogy én erről később olvastam csak. a HFM idejében csattogós lepkét tologattam kb
ha az otthoni villamos hálózatba be van kötve egy digitális eszköz, az valami oknál fogva több zavart visz be a rendszerbe. Ez vélhetően a felvételi oldalon is megvan, de alapvetően a felvételre nem kerül fel,legfeljebb a kontrollberendezéseken hallható valamelyest, de azok meg kisebb felbontással bírnak,mint egy otthoni berendezés.
Magyarul, ha azt a felvételt valamikor digitalizálták és úgy vágták lemezre, amikor visszahallgatom, nálam nem megy a digit eszköz,ami bekoszolja a tápellátást.
Ugyanez volt,amikor a Bartók rádión CD-ről adtak műsort, rádióval nem volt mellbeverően xar.
ez nem a formátum hibája, (az másik történet, hol van az egész mai hangfelvételi technika a full analóghoz). de így el lehet kerülni,hogy az adott pillanatban,amikor zenét hallgatsz, nálad nem megy digit készülék. (majd jönnek a tápszűrők... azok csak elbaxxák a hangot általában)
de engem nagyon nem zavar, szerintem többet megy a CD (szerencsére ehető a hangja és a digit kijelzője is kikapcsolahtó, mint plusz
dinamikakompresszor), aminek egyszerű oka, a praktikussága és nekem pont nem tetszik a lemezekkel való bíbelődés...
előre szólok, nem vitaindító, részemről ez kőbevésett és talán segít megérteni, miért is lehet jobb.
Azt majd KFeri elmondja, van e ilyen differenciálás felvétel után,hogy a CD-re xarabb kerül direkt (vagy nem direkt), vagy nincs, azt passzolom. amit nem passzolok, hogy amit még korábban feltoltak CD-re, sokkal jobb, az újabb kiadásaik mintha kaptak volna némi kompresszálást.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu