fapaci írta: ↑2023.10.26., csüt. 17:49
La_Valse írta: ↑2023.10.26., csüt. 16:29
De nem az agy színfelismeréssel foglalkozó része jött zavarba, talán inkább a személyiséget meghatározó része. Ezzel együtt arra hajlok én is, egy mai világban szocializálódott, "normális" embert meg lehet vezetni.
A színfelismerés tanult képesség, így felül is írható. Ilyen az írási/olvasási irány is, a tükörírás (pl. átlátszó felület másik oldalára "fordítva" írni) viszonylag gyorsan tanulható, rövid idő alatt átáll az agy. És bizony a hallásunk is elsősorban tanult képességekre alapul, ráadásul fejleszthető is. A következtések levonhatók, bizonyára valahol itt gyökerezik a JÓ hang sokfélesége és szubjektívitása.
Egyetértek.
Mondjuk, itt nem a színfelismerési képesség tanulódott át, hanem saját maga józan eszében / szemében való bizalom billent meg. A 'csoporthoz tartozás' akarása meg valószínűleg evolúciós örökség, ami nagyon erős tud lenni.
Hosszabb távon, ha mindig jelen lenne x beépített ember, aki sárgát mond a pirosra, valóban áttanítható lenne a dolog?, nekem úgy tűnik, igen, bármennyire is képtelenségnek tűnik.
És igen, a hallásunk egy 'tanult', felprogramozott dolog.
Nem tudom, itt ki hogyan bolyongott a labirintusban, de nekem megadatott, hogy legalább 3 alkalommal kellett 'áttanulni' az akkori, éppen új rendszer hangját. Tehát, nem egy darab drót-csere volt, ide kb. rendszer-nullázás kell. Ami nem egyszerű, főleg, ha valaki sok zenét hallgat.
Hogy konkrétan, elsőre majdhogynem nem is tetszett, ill. tetszett, csak tökidegenek voltak a hangsúlyok; de, lévén, egyszerűen, csak az a rendszer volt a szobában, mert a régi már úton volt pl. Hollandiába.... szóval, ha kellett zene, mert nagyon kellett, akkor gyerünk, ez van most
És, ahogyan teltek a napok / hetek, szépen felépült a dolog, megtetszett, mert talán nagyon akartam, és elindult az igazi zenehallgatás.
A koordináta-rendszerből való kilépés erősen tanulságos énszerintem; visszahallgatva a régebbi isteni-rendszerünk hangját pl. másnál, hasonló készülékekkel, az meg majdnem vicces, merthogy a 'majdnem hallgathatatlan' kategória lett, pedig akár drágább / híresebb is volt.
Nem kell nagy matekosnak lenni, hogy akkor ez most visszafelé is igaz lehet ám... hogy pl. a mostani rendszerem hangja egy amonnani koordináta-rendszerből, az lehet, legjobb esetben egy érdektelen hang, mint a Hifisó jópár szobájában sokunknak.
Megkérdezhetitek, nyilván, hogy .... de akkor miafrász van, nem az igazi hangszerek igazi hangját kerested?, hát, én erre most már nem tudnék válaszolni, hogy mit is keresek én pontosan, akkoriban azt hittem, hogy az, igen, a valódi hangszerhang leutánzása a feladat. Tévedtem. Nekem nem az.
De asszem, ettől függetlenül, ezt az ingatagságot, ill. megingathatóságot / át-folyásolási képességet egy másik koordináta-rendszerbe, célszerű elfogadni, és nem azért, mert ezzel most a Csontost vagy a revoxot támadom, akik ezt pl. ugyanúgy használták, mint bármelyik kereskedő, hanem azért, mert úgy tűnik, hogy ez a legtöbb esetben így működik.