new_dualcs5000 írta: ↑2023.10.26., csüt. 23:25
Tapasztalt, használt cuccokkal (is) kereskedő barátom ha azt hallja: "ok. Megérkeztem! Kész!" , már kezdi kicsomagolni a következő cuccost... ( zoli73-nak/Tctronic-nak )
Én ezt nem jelentettem ki határozottan, még érzek bizonytalanságot magamban, de ilyen keveset még sohasem, mint mostanában. A részletek ismerete nélkül, ismeretlenűl én nem itélek meg senkit, és a helyzetét, érzéseit sem, de a tisztán látás végett megosztok néhány részletet.
Először is öntsünk tiszta vizet a pohárba, úgy gondolom, hogy itt a legtöbb embernek leginkább az anyagiak szabnak határt abban, hogy olyan rendszeren hallgassák kedvenc zenéiket, amire vágynak, vagy ami maradéktalanúl kielégíti az igényeiket. Felteszem a legtöbben nem puszta időtöltésből cserélgetnik a készülékeiket hosszabb-rövidebb időközönként, bár biztosan van olyan is, akinek ez adja a hobbi sava-borsát. Úgy gondolom egyeseket a kiváncsiság, tapasztalat szerzés hajt, mások kisebb lépésekkel haladnak a végső(?) cél felé, aztán megint mások egy adott keretből próbálják kihozni a maximumot, megtalálni a számukra legjobban tetsző hangot.
Bevallom, én a második, a kis lépésekkel építkezők csoportjába tartozom. Nem titok, és nem is szégyenlem, hogy szegény családból származom, nekem alapvető dolgok is csak nagyon nehezen, nagy áldozatok árán adattak meg, nem hogy hifi készülékek, pláne nem újonnan és komplett rendszerként megvásárolva. Mivel mindig is vonzott a zenehallgatás minőségibb formája, így az egyetlen számomra elérhető megoldás jöhetett számításba, a használt készülékek. Aztán ezekben, ahogy az anyagi lehetősegeim lehetővé tették, fejlesztgettem, lépkedtem feljebb, vagy csak oldalra, de egy idő után a teljesítőképességem határára értem, és jött a helybenjárás. Pedig az igényeim megvoltak a jobb hangzásra, és az irányok is ismertek voltak előttem, merre kellene továbblépni, de hiába. Ez idő tájt "közép hifi" készülékekből összeállitott rendszeren hallgattam a zenét, de olyannyira zsákutcának éreztem, hogy lemezeket is alig-alig vásároltam, pangott az egész, tanácstalan voltam. Még a hobbi teljes elhagyása, felszámolása is felmerült bennem, mondván ennek így nincs értelme, de a zene szeretete tartotta bennem a lelket. A kiállításokra csak sóvárgni jártam, az ott bemutatott készülékek bármelyikének megvásárlása elképzelhetetlen volt. Egy-egy ilyen Show után, napokig rá sem tudtam nézni a rendszeremre. Biztos sokaknak ismerős ez az érzés.
Aztán pozitív változás állt be az életemben, egy jól fizető állás képében, ami sok minden más mellet megteremtette a lehetőséget a hifi terén való, sok éves helybenjárásból továbblépni. Persze hatalmas áttörésre nem kell gondolni, nem kezdtem el rohamozni a hifi/high-end kereskedőket, sajnos még ott nem tarthattam. Mindössze annyi történt, hogy folytathattam a kis lépésekben való építkezést, magasabb régiókba léphettem a hifi ranglétrán. Azt vettem észre, hogy a kiállításokra már nem csak sóvárogni járok, hanem tudatosan keresem az utam, figyelem azokat a rendszereket, készülékeket, amik az ízlésembe vágnak. Ezek hatására egyre tudatosabbak lettek a vásárlásaim, készülékcseréim, már nem az alkalom, a lehetőség szülte a vásárlást. Ez utóbbi csapongás miatt, mindig is olyan "vegyes felvágott", szedett-vedett rendszerem volt, mindig olyan készülék került a rendszerembe, ami éppen szembe jött.
Ahogy gyűltek a tapasztalatok(és a lemezek), már egyre tudatosabban vásároltam, cseréltem készülékeket, már megvolt a cél, hogy mit, milyen hangzást szeretnék elérni, és ehhez mely készülékek, márkák felé kell orientálódnom. Ez mára többé-kevésbe összeállt, elégedett, és büszke is vagyok az eredményre, ahonnan kezdtem, ahhoz képest ez álom rendszer. Úgy az utóbbi egy évben már nem is keresem a fogást, a hibákat a rendszeremben, mert valahogy úgy erzem megtaláltam azt a hangzást, amit már régóta kerestem. A sok év helybenjárást, sajnos minden tekintetben elvesztegetett időnek érzem, de mivel tudom az okát, így beletörődöm.
Úgy érzem, a jelenlegi rendszeremmel, hosszú időre ki tudom elégíteni az igényeimet, és tényleg csak a zenehallgatásra, és annak élvezetére koncentrálhatok. Ezt szerencsés momentumnak is érzem, mert anyagiakban már többet nem is nagyon szeretnék, és csak áldozatok árán is tudnék fordítani.
Igen, mindig van feljebb, és soha ne mondjuk, hogy soha, de most valahogy más ézrés van bennem, mint korábban bármikor, most határozottan ki merem mondani, hogy ezzel a rendszerrel már együtt tudnék élni, akármeddig. Ilyen elégedettséget talán még sohasem éreztem. Ma már a kiállításra sem sóvárogni megyek, és az az érzés sincs bennem mint régen, hogy napokig be sem kapcsoltam Show után a rendszert. Ellenkezőleg, inkább még jobban inspirál a zenehallgatásra, és a mostani Show után sem az jár a fejemben, hogy minn kellene változtani, mi nem szól úgy, mint az ott hallottak, hanem elégedettség van bennem, mert úgy érzem semmi szégyekezni valóm, hiányérzetem nincs.
Tehát én hiszek benne, hogy el tud jönni a megérkeztem érzés.
Elnézést az őszinteségi rohamért, és köszönöm, hogy elolvastad!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech