chord_ írta: ↑2023.10.25., szer. 19:22
revox írta: ↑2023.10.25., szer. 12:43
ehhez egy gondolat. nem kell róla beszélgetni, csak elmesélem...
néha előfordul, hogy elmegyek ismerősökhöz rendszert beállítani. Sokszor van, hogy új hangszedőt kell installálni. Egyetlen lemezt viszek magammal, általában egy
iron maident.
a történet úgy indul, beállítjuk kb a sablonnal a dolgokat, majd jönnek a tulaj lemezei. Addig tekergetjük, míg jó nem lesz. Ekkor már a tulaj örül, mert az új PU jobb, mint elődje. Ekkor vakarom elő az
iron maiden lemezt. felkerül a
number of the beast és kérdezem a tulajt, tetszik neki? Általában nem. Nekem se. Ekkor jön még egy kis tűnyomás és antiskating igazítás, esetleg izoláció, majd elkezd a gitár zenélni, pereg a dob és a tulajnak máris tetszik, elkezd a lába ütemre járni. DE!!! Ekkor ott van a szemében a riadtság, hogy most mi lett a saját lemezeivel, ha ez a
förtelem elkezdett zenélni. És ekkor döbben meg másodjára, hogy a saját lemezei (általában sokszor afféle "elvárt" hájendes stílusúak, mint jazz, vagy komolyzene) még jobban szólnak, mint szóltak előtte. És akkor mindenki elégedetten dől hátra.
10-ből 10szer ez a sztori és én mindennyiszer vigyorgok, hogy valamit továbbadtam abból, ami infó felgyűlt bennem kb 35 év alatt. Most Nektek így adtam át, aki nem hiszi, járjon utána
Jaj.
Akkor jöjjön a másik oldal, egy másik szemszög.
A fenti történet erősen félrevezető. Mert nem a jó hangról szól. Nem.
Az az Iron Maiden, az egy kinyomott lemez volt, az szegény, az semmiről sem tehet. Szól, ahogyan szól. Az én köreimmel diszjunkt halmaz amúgy. A történet lényege, az a lelkesedés, az őszinte hit, revox-é, aki szerint az jó hang, amit mutat, és még jobb lesz, ha valamit igazít, és hogy kell, hogy jól szóljon az Iron Maiden, és akkor a többi OK, stb...
A csillanások a szemekben, ott a lényeg. Vagyis, a hitelesség.
Az emberek erre érzékenyek, és elfogadják a hitelesnek érzett dolgokat, olykor teljesen kicsúszva az objektivitás világából.
Cs.I. munkásságának nyomait még ma is fel lehet fedezni, és nekem az sem ma, sem akkor nem tetszett. A hang, a hangzás, amit hátrahagyott. Én, és még elég sokan, valami teljesen mást keresünk a zenében, valami eltérő irányt. Amihez képest az ő mutatott dolgai, hangi 'hagyatéka', az egy más ízlés, sarkosabban fogalmazva, egy tévedés, ami nem túl kicsi. Egy rossz hang.
Meg ez az 'érzelmeket nem lehet egyesekkel és nullákkal kifejezni', ez egy jópofa rámenős szöveg, de kevesen veszik a fáradságot arra, hogy konkrétan végiggondolják. Mert nevetségesen könnyen cáfolható: irány a youtube, meghallgatni pl. Latinovits előadásában a 'Tiszta szívvel'-t, na, ha azon valakinek nem lesz könnyes a szeme, az valószínűleg robot vagy replikáns. Hogy ez a fránya digitális technika mit ki nem tud váltani....
Mint most pl. sokakban a 'felb@szódást', hogy belegázoltam egy szent életébe... azt is egyesek és nullák okozták...
Komolyra fordítva, amiért tisztelem, az a hang / hifi / kultúra összekötése, ill. az arra való kísérletei. De semmi esetre sem a hangzás, a hangi megközelítés, amit jónak gondolt, és óriási tehetséggel bebeszélt nem kevés embernek.
na,ezen gondolkodtam és mielőtt a mikrofonbűvölők továbbvihetik a gondolataikat, azt érzem, el kell varrni a szálakat, nem érdemes nyitott kérdést hagyni.
a vázolt történet egy Hana hangszedő beállítása volt és történetesen semmi közöm nem volt a rendszerhez. Parasound csúcs elektronikát (nagy monoblokkok,stb...), Danish Psychic "csúcs" hangfalak (azok már majdnem falak,akkorák), Nottingham Analog Space Deck és AceSpace kar. Csak egy hangszedőt mentem beállítani, aminek két hangja van, a beállítot,ami jól szól, a nembeállított, ami nem jól szól. Itt túl sokat nem lehet trükközni. De igen, a tulajra rátoltam egy Loricraft kecskeszőr lemeztisztítót, amit előtte nem ismert (és mára már számos gyártó palettáján megjelent, mert a karbonkeféktől hatékonyabb, szerintem antisztatizál is). Nemigazán lehet arról beszélni, hogy bármi rá lett volna erőltetve az én ízlésemből
A Csontos téma. Nem értem, miért az Audio note-al azonosítod. Való igaz, hogy amikor ez a dolog felfutóban volt idehaza, úgy 1992. környékén, a Merlin Audio zászlóshajója a japánban készült Audio Note Ongaku volt. Utánna sok minden történt az Audio Note-al, de ami legfontosabb, 2000. környékén kettévált az angolra és japánra. Az,ha valaki ismer néhány angol készüléket, semmi garancia arra, hogy tudja is, milyen a a paletta. Installálni, párosítani se egyszerű őket, így nagyon kicsin múlik, hogy az jó lesz, vagy sem. DE! Ami a lényeg, a csonosi hagyaték nem csak az nagol audio note.ból állt. Nem állítom, hogy minden eszembe fog jutni, de elég széles volt a paletta. És láss csodát, zoli72, akit nem győzött meg az AN, mégis talált a 2005-ös HES-n egy kis rendzert, ami ebből a garázsból gurult ki és tetszett neki.
próbálok időrendet tartani, de idővel össze fog folyni (TJ jobban is tudná, főleg az elejét):
Townshend, Spica, Audio Innovations, Pink Triangle, Moth, Systemdek, Goldring, Audio Note Japan (Kondo), AN.UK, Border Patrol, Sugden, Quad, ALR Jordan, Avantagrde Acoustic, 47Lab, Konus Audio, Nagra, Funk Firm, TW Acustic, Schröder (tonearm), DPS, ZYX, Loricraft, Final Lab, RS Laboratory, Furuyama Audio Lab, ... és kb most megállt a kezem és holtbiztos, van amit kihagytam, ahogy játszottak BBC monitorokkal is, de volt ott Air Tanget is és sok esetben előszeretettel kerültek elő reVox szalagos magnók és persze díszelgett egy Nakamichi Dragon is a bemutatóremben, de -talán a legelső vidón, amit linkeltem- ott van TJ egyik prottípus erősítője is.
A fenti sort, ami nyilván hiányos, azt gondolom nem lehet egy szóval jellemezni, hogy Audio Note. És abban is biztos vagyok, nincs ember, aki ezekből ne tudna úgy válogatni, hogy megoldja a hifis gondjait.
A youtube észrevételed tökéletes. Ezt mondta István is, hogy akár egy Sokolon is lehet zenét hallgatni, de ezt mondtam én is a 20ezer forintos mikro DVD-vel. A probléma akkor jelentkezik, ha nagyfelbontású rendszeren jelenik meg a gyenge minőség. Az elég hamar nemkívánatos lesz. A torz hang nagyon dolgoztatja az agyat és elfárad. De az elején emlegetett NULLpont lehet akár a youtube is.

avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu