Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3089

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: tunerman »

cables írta:
2023.10.26., csüt. 08:45
Egy nagyon pózai kérdés a Csontos Emlékhét személyes érintettjeihez. Fiatal újságíróknak ritkán van 10 000 gyémánt árú lemeze és nem is rendelgetnek Angliából ultra high-end cuccokat neki mi adta az anyagi alapot ehhez?
Azért 1988-ban egy hátizsákban hozta haza Angliából az Elite Rock lemezjátszót :smile53:
Végül is közel 20 év munkája az, amit rövid, de tartalmas élete végére elért...ennyi.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 673
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

sutemenyx írta:
2023.10.26., csüt. 08:23
Na ja… kicsit drágák, ráadásul 2 kell. Eredetileg Portacapture X8 lett volna a terv, mert az fel tud venni egyszerre 6sávot is. Egyszerre lehetett volna akár a sajátjával, 2db AKG-vel, ésplusz egy binaural mikrofonnan felvenni ugyanazt. Csak aztán megnéztem youtube sample-ket. És amit találtam, az alapján a DR100 simán jobb, mint az új. Nem nagyon értem hogy miért.
Nekem is DR100 van, de az a 6 sáv igen nagy előnyt jelenthet. Oké 6 miki kell hozzá. Ha melóval meg keresi a pénzt rá az ember, akkor kevésbé fájhat. Hobbinak nekem túl drága lenne.
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2395

Hozzászólás Szerző: cables »

Egy nagyon pózai kérdés a Csontos Emlékhét személyes érintettjeihez. Fiatal újságíróknak ritkán van 10 000 gyémánt árú lemeze és nem is rendelgetnek Angliából ultra high-end cuccokat neki mi adta az anyagi alapot ehhez?

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2911
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

tamagaba írta:
2023.10.26., csüt. 08:16
sutemenyx írta:
2023.10.25., szer. 20:57
Talán lesz hozzá 414-es AKG is, ha lesz értelme.
Lesz, mert a beépített elég nem rossz, de nem is jó :rolleyes: (próbáltam, egy Rode M5 jobb)
Ez a 414 komoly versenyző és többféleképpen használható, nekem sok árban
Na ja… kicsit drágák, ráadásul 2 kell. Eredetileg Portacapture X8 lett volna a terv, mert az fel tud venni egyszerre 6sávot is. Egyszerre lehetett volna akár a sajátjával, 2db AKG-vel, ésplusz egy binaural mikrofonnan felvenni ugyanazt. Csak aztán megnéztem youtube sample-ket. És amit találtam, az alapján a DR100 simán jobb, mint az új. Nem nagyon értem hogy miért.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 673
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

sutemenyx írta:
Lesz, mert a beépített elég nem rossz, de nem is jó :rolleyes: (próbáltam, egy Rode M5 jobb)
Ez a 414 komoly versenyző és többféleképpen használható, nekem sok árban
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

revox írta:
2023.10.25., szer. 21:49
Tctronic írta:
2023.10.25., szer. 19:51

Ok. Ez is egy megközelítés, persze ilyen is van, de szerintem Revox inkább egy műszaki jellegű problémát vázolt fel, ami szerintem a beállítás fontosságáról szólt, míg Te egy létező psziho-akusztikus (?) problémát állítottál azzal szembe. A kettő között van, lehet átfedés, de most talán nem erről volt szó.

Cs.I. zenei ízlését sajnos már nem tudtam megismerni, de erre csak egyik fórumtársunk aláírásában szereplő nagyon frappáns ide vonatkozó írást tudnám idézni (elnézést de most nem találtam meg ki is az, ezért nem szó szerint): "Soha ne engedd, hogy más mondja meg milyen a jó hang" :smile32: Ennek ellenére sajnos nagyon sok behatás ér mindannyiunkat, innen-onnan ami formálja/formálhatja ízlésünket.
revox azt próbálta megmutatni, hogy a zúzós rcokzene jobban igényli a pontosabb beállítást. nyilvan, aki felületesen hallgat zenét és valami oknál fogva nem ismeri a kortárs művészeket, az ezt nem érti. Ismered a dumár, amit sajnos én szültem a zeneivilágra, hogy Beethoven korának punkja volt? ha nem, már igen. nyilván van. aki ezt nem érti. ahogy mást se. de mind a zene. mind a hifi felületes megközelítésérôl Jokesz Anti, kb 1997-ben ellőtt aranyköpése dereng be: "az üstdobos szuszogása vagy a logikával terhelt gondolatok felismerése legfeljebb hifis, de semmiképpen nem zenei/művészeti kategóriák, csupán a befogadás minimális szintjét képviselik, amelyet - egy kedves mosoly kíséretében - meg kell hagyni az "igazság" és a "mindent értés" magabiztos képviselőinek..."

amúgy István zenei mindenevő volt. egy pénteki nap a merlin audio baráti kör életéből: 6körül a Zeneakadémián Valami csaj, talán Ágnes Kurtág műveket adott elő, majd séta a Gödörbe, ahol a Balaton koncerten nyúzta a húrokat Keszei Krisztián, aki talán ma Magyarország legjobb gitárosa, majd a Liszt Ferenc tér egyik "kocsmájában" egy teljesen ismeretlen punk banda zúzott.
lemezgyűjteménye meghaladta a 10 ezret, amiből minimum 2000db monó nyomású, komolyzenei darab volt, olyan ritkaságokkal, mint az az 1942-es Beethoven IX, amit Furtwangler vezényelt és egy életre megosztó személlyé tette, mivel a führer születésnapjának tiszteletére rendezték. A hanganyag 78as fordulaton jelent meg, amiből nem sok maradt, a master pedig orosz hadizsákmányként került a Melodia-noz, ahol már LP formátumban került piacra, Ritka. mint a fehér holló, ha van is, nem arany, gyémántárban. Nekem csak CD-n van meg, de az több kiadótól, keresve a legehetőbbet. Maga a hanganyag mintha sokolból szólna, mégis annyi energia van benne és olyan mélyen bevonz, ha ez a lemez fel vagy bekerül a lejátszóba, némán végigüli mindenki és ha vége van, szó nélkül ülsz tovább és nincs utána mit betenni...
de nyilván. a zenei érdeklődése tág volt, a garázsrockot nemigazán szerette, de a RedHot nyilván. de pl a Keszei féle Korog koncertekre is eljárt. Mellette nyitott volt sok modern kezdeményezésre. nekem pl Ő mutatta a David Sylvian lemezeket, de nem állt tőle távol az Einstürzende, vagy a Massive Attack és persze Frank Zappa, vagy az igényes, igazi cool jazz. A művészvilágban nagyon tisztelték, hifis berkekben szerintem sokan nem igazán értették. mert sose a hifiről beszélt, csak általánosan, közben mégis. analógia. innen kapta a blogja az analog.hu nevet. nem volt egyszerű faszi, de iszonyatosan sokat tudott
A Merlin Audio egy olyan területen mozgott annak idején, ami nálunk addig ismeretlen volt. Mivel Csontos István a HiFi/High End műszaki részéhez egyáltalán nem értett, minden energiáját a minőségi zenehallgatás otthoni megvalósításához, körülményei feljavításához használta fel.
Ez a zenék iránti érdekődés felkeltésétől kezdve, a befogadás/megértés fázisán át a rendszeres zenehallgatás ígényének a megteremtéséig tartott.
Ehhez adott Ő eszközöket, amit személyes meghallgatások után szerzett be Angliából.
Lehet sokféle szempont szerint értékelni tevékenységét, az viszont biztosnak látszik, hogy manapság sem találni - ilyen hangzási stilus mellett - hasonlóan elkötelezett embert.
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4573
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

sutemenyx írta:
2023.10.25., szer. 22:18
fapaci írta:
2023.10.25., szer. 22:04
sutemenyx írta:
Bizony, érdekes! Már itt is van az asztalon egy DR-100-as. Majd elindul a próbálkozás. Talán még BlackGate is fog kerülni bele. Egy másikba meg nem. Aztán lehet hasonlítgatni, hogy mennyi számít. Talán lesz hozzá 414-es AKG is, ha lesz értelme.
Szerintem klassz játék lesz, csináld végig! Én is jól elszórakoztam vele sok éven át.

Iménti felvetésemben inkább professzionális stúdiós környezetre gondoltam, ahol minden beavatkozási lehetőség rendelkezésre áll (szakmai segítséggel együtt). Ott vajon mit hoznának ki a produceri helyzetbe kerülő hifisták, egyáltalán születne-e köztük konszenzus arról, miként szólaljon meg a közösen készített felvétel, van-e "HANGMINŐSÉG" feliratú tekerő, érdemes-e kikapcsolni minden effektet, illetve melyik gombbal lehet eltűntetni az anyagból azt a bizonyos lelket, ami ma többször is szóba került (érdekes módon egy olyan lemez kapcsán, amit talán a legtöbbször hallgattam fiatalabb koromban.)

Ha egyszer összejönne egy ilyen buli, szerintem nagyon tanulságos lenne sokak számára és utána talán ritkábban olvasnánk olyan kijelentéseket, amik az elmúlt néhány órában leíródtak itt CD-kről, dinamika kompresszorokról. Rossz szándék bizonyára nem volt mögöttük, de ilyen mértékű csontosodást már a röntgen is kimutatna.

Én -a hifishow sample fajlok alapjan- azt, hogy minden kikapcs, no utómunka. Semennyi, zéró. Inkább arra mennék rá, hogy eleve a felvételi környezet legyen olyan, ami a felvétel szempontjából szuper lesz, illetve a zenészek ehelyezésébe merülnék bele a lehető legjobban annak érdekében, hogy minden ott szólaljon meg és olyan arányban, ahogy szeretném, így 2-4mikrofonnal. Persze ez 3-4 hangszernél még egyszerűnek tűnhet. 80embernél már nem tűnik annyira könnyűnek, bár ott meg segít az, hogy nagyon nagy a zenekar mérete.
Szentiványi Kálmán(ka) kitet két Neuman csöves mikrofont, játszott a zenekar és rögzítette 38cm/secen a csöves reVox G36-al. majd ezt (ezeket. volt neki több) kihozta a high end show-ra és a G36 elé lett kötve egy véregyszerű rendszer elé, Audio Inovations Alto2 +Audio Note AZ1. Maga a felvétel úgy elvitte a bulit. hogy sokan a HES legjobb hangjának kiáltották ki (szerintem is top3 volt, de voltak ott erős rendszerek). Ha egy hangmérnöknek lehet hobbija, talán ez az, amit Kálmán elkövetett, ill a szakmában ez a virtuozitás, a hájend ;)
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

fapaci írta:
sutemenyx írta:
Bizony, érdekes! Már itt is van az asztalon egy DR-100-as. Majd elindul a próbálkozás. Talán még BlackGate is fog kerülni bele. Egy másikba meg nem. Aztán lehet hasonlítgatni, hogy mennyi számít. Talán lesz hozzá 414-es AKG is, ha lesz értelme.
Szerintem klassz játék lesz, csináld végig! Én is jól elszórakoztam vele sok éven át.

Iménti felvetésemben inkább professzionális stúdiós környezetre gondoltam, ahol minden beavatkozási lehetőség rendelkezésre áll (szakmai segítséggel együtt). Ott vajon mit hoznának ki a produceri helyzetbe kerülő hifisták, egyáltalán születne-e köztük konszenzus arról, miként szólaljon meg a közösen készített felvétel, van-e "HANGMINŐSÉG" feliratú tekerő, érdemes-e kikapcsolni minden effektet, illetve melyik gombbal lehet eltűntetni az anyagból azt a bizonyos lelket, ami ma többször is szóba került (érdekes módon egy olyan lemez kapcsán, amit talán a legtöbbször hallgattam fiatalabb koromban.)

Ha egyszer összejönne egy ilyen buli, szerintem nagyon tanulságos lenne sokak számára és utána talán ritkábban olvasnánk olyan kijelentéseket, amik az elmúlt néhány órában leíródtak itt CD-kről, dinamika kompresszorokról. Rossz szándék bizonyára nem volt mögöttük, de ilyen mértékű csontosodást már a röntgen is kimutatna.

Te fijjú, ez még nagyon messze van :D
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1057

Hozzászólás Szerző: BLX »

Van olyan, akit érdekel és megnézné a bécsi hifi kiállítást novemberben?
Bővebb infó itt: https://www.highendsociety.de/fas-vienna-1080.html

:drum:

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

fapaci írta:
sutemenyx írta:

Én -a hifishow sample fajlok alapjan- azt, hogy minden kikapcs, no utómunka. Semennyi, zéró. Inkább arra mennék rá, hogy eleve a felvételi környezet legyen olyan, ami a felvétel szempontjából szuper lesz, illetve a zenészek ehelyezésébe merülnék bele a lehető legjobban annak érdekében, hogy minden ott szólaljon meg és olyan arányban, ahogy szeretném, így 2-4mikrofonnal. Persze ez 3-4 hangszernél még egyszerűnek tűnhet. 80embernél már nem tűnik annyira könnyűnek, bár ott meg segít az, hogy nagyon nagy a zenekar mérete.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1506

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

revox írta:
2023.10.25., szer. 21:49

Nem volt egyszerű faszi, de iszonyatosan sokat tudott.
Ki egyszerű öt értelmiséginek az agyával a fejében, hét művésznek az érzékenységével a lelkében ?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11282
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

sutemenyx írta:

Kép

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Tctronic írta:
2023.10.25., szer. 19:51

Ok. Ez is egy megközelítés, persze ilyen is van, de szerintem Revox inkább egy műszaki jellegű problémát vázolt fel, ami szerintem a beállítás fontosságáról szólt, míg Te egy létező psziho-akusztikus (?) problémát állítottál azzal szembe. A kettő között van, lehet átfedés, de most talán nem erről volt szó.

Cs.I. zenei ízlését sajnos már nem tudtam megismerni, de erre csak egyik fórumtársunk aláírásában szereplő nagyon frappáns ide vonatkozó írást tudnám idézni (elnézést de most nem találtam meg ki is az, ezért nem szó szerint): "Soha ne engedd, hogy más mondja meg milyen a jó hang" :smile32: Ennek ellenére sajnos nagyon sok behatás ér mindannyiunkat, innen-onnan ami formálja/formálhatja ízlésünket.
revox azt próbálta megmutatni, hogy a zúzós rcokzene jobban igényli a pontosabb beállítást. nyilvan, aki felületesen hallgat zenét és valami oknál fogva nem ismeri a kortárs művészeket, az ezt nem érti. Ismered a dumár, amit sajnos én szültem a zeneivilágra, hogy Beethoven korának punkja volt? ha nem, már igen. nyilván van. aki ezt nem érti. ahogy mást se. de mind a zene. mind a hifi felületes megközelítésérôl Jokesz Anti, kb 1997-ben ellőtt aranyköpése dereng be: "az üstdobos szuszogása vagy a logikával terhelt gondolatok felismerése legfeljebb hifis, de semmiképpen nem zenei/művészeti kategóriák, csupán a befogadás minimális szintjét képviselik, amelyet - egy kedves mosoly kíséretében - meg kell hagyni az "igazság" és a "mindent értés" magabiztos képviselőinek..."

amúgy István zenei mindenevő volt. egy pénteki nap a merlin audio baráti kör életéből: 6körül a Zeneakadémián Valami csaj, talán Ágnes Kurtág műveket adott elő, majd séta a Gödörbe, ahol a Balaton koncerten nyúzta a húrokat Keszei Krisztián, aki talán ma Magyarország legjobb gitárosa, majd a Liszt Ferenc tér egyik "kocsmájában" egy teljesen ismeretlen punk banda zúzott.
lemezgyűjteménye meghaladta a 10 ezret, amiből minimum 2000db monó nyomású, komolyzenei darab volt, olyan ritkaságokkal, mint az az 1942-es Beethoven IX, amit Furtwangler vezényelt és egy életre megosztó személlyé tette, mivel a führer születésnapjának tiszteletére rendezték. A hanganyag 78as fordulaton jelent meg, amiből nem sok maradt, a master pedig orosz hadizsákmányként került a Melodia-noz, ahol már LP formátumban került piacra, Ritka. mint a fehér holló, ha van is, nem arany, gyémántárban. Nekem csak CD-n van meg, de az több kiadótól, keresve a legehetőbbet. Maga a hanganyag mintha sokolból szólna, mégis annyi energia van benne és olyan mélyen bevonz, ha ez a lemez fel vagy bekerül a lejátszóba, némán végigüli mindenki és ha vége van, szó nélkül ülsz tovább és nincs utána mit betenni...
de nyilván. a zenei érdeklődése tág volt, a garázsrockot nemigazán szerette, de a RedHot nyilván. de pl a Keszei féle Korog koncertekre is eljárt. Mellette nyitott volt sok modern kezdeményezésre. nekem pl Ő mutatta a David Sylvian lemezeket, de nem állt tőle távol az Einstürzende, vagy a Massive Attack és persze Frank Zappa, vagy az igényes, igazi cool jazz. A művészvilágban nagyon tisztelték, hifis berkekben szerintem sokan nem igazán értették. mert sose a hifiről beszélt, csak általánosan, közben mégis. analógia. innen kapta a blogja az analog.hu nevet. nem volt egyszerű faszi, de iszonyatosan sokat tudott
halfnote.hu

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6367

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

PgSpa írta:
2023.10.24., kedd 22:55
Moderátorok merre jártok? Azért kapcsolódok ki ebben a fórumban, mert politikamentes. Ha valaki úgy érzi, hogy igaza van, akkor se hozza ide az ilyen vonatkozású érveit, véleményét!
A "Jelentés" gomb ismerős? Azzal rögtön felhívod a moderátorok figyelmét.
Én speciel kb 2 napja itt minden huszadik hozzászólást olvasom, ha van rá időm, mert ezek a néhány napja futó vitaszálak - khm, diplomatikusan szólva - számomra nem annyira érdekesek, mint a benne résztvevők számára.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

chord_ írta:
2023.10.25., szer. 19:22

Cs.I. munkásságának nyomait még ma is fel lehet fedezni, és nekem az sem ma, sem akkor nem tetszett. A hang, a hangzás, amit hátrahagyott. Én, és még elég sokan, valami teljesen mást keresünk a zenében, valami eltérő irányt. Amihez képest az ő mutatott dolgai, hangi 'hagyatéka', az egy más ízlés, sarkosabban fogalmazva, egy tévedés, ami nem túl kicsi. Egy rossz hang.
A vélemény szabad. A Tied is.
Az enyém is.

Cs. I. munkásságának nyomait még ma is fel lehet fedezni, sajnos egyre kisebb mértékben, hatását a távolság köde homályosítja. A hang, a hangzás, amit hátrahagyott, régen is nagyon tetszett és ma sincs ez másként.
Én és még elég sokan pontosan ugyan ezt az irányt keressük a zenében.
Az Ő mutatott dolgai, hangi hagyatéka egy rendkívúl kifinomult ízlés, sarkosabban fogalmazva egy megigazulás, egy megvilágosodás. Egy fantasztikus hang. :smile53:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2023.10.25., szer. 21:50-kor.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 847

Hozzászólás Szerző: ANDS »

PgSpa írta:
2023.10.24., kedd 22:55
Moderátorok merre jártok? Azért kapcsolódok ki ebben a fórumban, mert politikamentes.
Szegények, biztosan megpróbálták ők is az utóbbi 24 órában itt leírt hsz- eket végigolvasni, hiszen nekik kötelező olvasmány itt minden. Be kell vallanom, én is megpróbáltam, de nekem nem sikerült. Pedig szeretem ezt a hobbit. De azért elgondolkodtató, hogy van aki szerint ha jó felvételt hallgat otthon egy jó berendezésen, az ugyanolyan jól szól, mint az élő műsor az Operaházban.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

chord_ írta:
revox írta:
2023.10.25., szer. 12:43

ehhez egy gondolat. nem kell róla beszélgetni, csak elmesélem...

néha előfordul, hogy elmegyek ismerősökhöz rendszert beállítani. Sokszor van, hogy új hangszedőt kell installálni. Egyetlen lemezt viszek magammal, általában egy iron maident.
a történet úgy indul, beállítjuk kb a sablonnal a dolgokat, majd jönnek a tulaj lemezei. Addig tekergetjük, míg jó nem lesz. Ekkor már a tulaj örül, mert az új PU jobb, mint elődje. Ekkor vakarom elő az iron maiden lemezt. felkerül a number of the beast és kérdezem a tulajt, tetszik neki? Általában nem. Nekem se. Ekkor jön még egy kis tűnyomás és antiskating igazítás, esetleg izoláció, majd elkezd a gitár zenélni, pereg a dob és a tulajnak máris tetszik, elkezd a lába ütemre járni. DE!!! Ekkor ott van a szemében a riadtság, hogy most mi lett a saját lemezeivel, ha ez a förtelem elkezdett zenélni. És ekkor döbben meg másodjára, hogy a saját lemezei (általában sokszor afféle "elvárt" hájendes stílusúak, mint jazz, vagy komolyzene) még jobban szólnak, mint szóltak előtte. És akkor mindenki elégedetten dől hátra.

10-ből 10szer ez a sztori és én mindennyiszer vigyorgok, hogy valamit továbbadtam abból, ami infó felgyűlt bennem kb 35 év alatt. Most Nektek így adtam át, aki nem hiszi, járjon utána :rolleyes: :smile53:
Jaj.
Akkor jöjjön a másik oldal, egy másik szemszög.
A fenti történet erősen félrevezető. Mert nem a jó hangról szól. Nem.
Az az Iron Maiden, az egy kinyomott lemez volt, az szegény, az semmiről sem tehet. Szól, ahogyan szól. Az én köreimmel diszjunkt halmaz amúgy. A történet lényege, az a lelkesedés, az őszinte hit, revox-é, aki szerint az jó hang, amit mutat, és még jobb lesz, ha valamit igazít, és hogy kell, hogy jól szóljon az Iron Maiden, és akkor a többi OK, stb...
A csillanások a szemekben, ott a lényeg. Vagyis, a hitelesség.
Az emberek erre érzékenyek, és elfogadják a hitelesnek érzett dolgokat, olykor teljesen kicsúszva az objektivitás világából.

Cs.I. munkásságának nyomait még ma is fel lehet fedezni, és nekem az sem ma, sem akkor nem tetszett. A hang, a hangzás, amit hátrahagyott. Én, és még elég sokan, valami teljesen mást keresünk a zenében, valami eltérő irányt. Amihez képest az ő mutatott dolgai, hangi 'hagyatéka', az egy más ízlés, sarkosabban fogalmazva, egy tévedés, ami nem túl kicsi. Egy rossz hang.
Meg ez az 'érzelmeket nem lehet egyesekkel és nullákkal kifejezni', ez egy jópofa rámenős szöveg, de kevesen veszik a fáradságot arra, hogy konkrétan végiggondolják. Mert nevetségesen könnyen cáfolható: irány a youtube, meghallgatni pl. Latinovits előadásában a 'Tiszta szívvel'-t, na, ha azon valakinek nem lesz könnyes a szeme, az valószínűleg robot vagy replikáns. Hogy ez a fránya digitális technika mit ki nem tud váltani....
Mint most pl. sokakban a 'felb@szódást', hogy belegázoltam egy szent életébe... azt is egyesek és nullák okozták...

Komolyra fordítva, amiért tisztelem, az a hang / hifi / kultúra összekötése, ill. az arra való kísérletei. De semmi esetre sem a hangzás, a hangi megközelítés, amit jónak gondolt, és óriási tehetséggel bebeszélt nem kevés embernek.
Byl jsem osvícený :smile46:
halfnote.hu

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

dixie-chicken írta:
2023.10.25., szer. 13:53
Ha egy rendszer jobb, mint korábban, bármilyen fejlesztés okán, azon illik mindennek jobban szólni.
igen,ez elméleti szinten,nagyon jól hangzik,csak gyakorlatban általában,a nagy fejlesztések,zsánerszükitéshez vezetnek...
Bölcsebben kell tesztelni, az ilyen irány kerülendő.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

fapaci írta:
2023.10.25., szer. 17:42

Érdekes kísérlet lenne, ha egy hangfelvételnél néhány hifista szabadkezet kapna és a stúdióban minden hangzó paramétert ők állíthatnának be. Tanulságos lenne és bizonyára sokunkat érdekelne, milyen lenne a végeredmény, miben térne el más felvételektől, meg hogy a résztvevők egyáltalán meg tudnának-e egyezni egymással. A My Reel Club indulásakor volt egy ilyen tervem, de sajnos másként alakultak a dolgok.
IMG_8037.jpeg
Bizony, érdekes!
Már itt is van az asztalon egy DR-100-as. Majd elindul a próbálkozás. Talán még BlackGate is fog kerülni bele. Egy másikba meg nem. Aztán lehet hasonlítgatni, hogy mennyi számít.
Mindenesetre az nagyon szuper, hogy a Koscsó Feri felajánlotta a hifi shown felvett anyagokból a mintafájlokat, meghallgattam.
Ilyesmiket szeretnék én is csinálni.

Amúgy van velük észrevételem (nem negatív, inkabb jelzes, kerdes), de majd megírom neki, gondolom ő a kompetens most ebben.

kaboca36
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 223

Hozzászólás Szerző: kaboca36 »

Csak látva hogy a Revoxot emlegetitek.......... igaz nem a hifit,de gondoltam megemlittem hogy én le ragadtam a Revox B szériánál..... B225 teljessen jol szol egy kis tuningal. Teljesen mindegy milyen stilus,de a rossz studio munka vagy minösség azonal kihallatszik.....
van egy Dac-End2-öm AD1865 és 5687-es csövekkel.... igen más.... részletezöbb,dinamikussabb......de nem annyira életszerü mint a vacak B225.

Ez mellet a B750MKII is egész jol szol.....még szinte gyári alkatrészekkel.. csak az elöfokkban kapott SilmicII-t és a táp része lett felujitva. ennél a csövesem ami ici picit dinamikussab és a vokál fantasztikus.....
ettöl függetlenül az egész Revox B egy hallgatható rendszer......nem beszélve arról anno 300 euroért vettem meg darabját......
A mai árakat nézve ez ingyen volt és nem szándékozom milliokat költenni a rendszerre, ja és mind ezt egy vacak 100 euros Infinity Qa-val hallgatom..... sajnos nagyobb hangfal nem jöhet a szobába....pedig szemezek egy Infinity RSII-vel....... leborulok.gif bocs a kirohanásért csak már régen nem irtam ide..... :D
Csatolmányok
378788366_868900511469586_3602729958215437520_n.jpg
378788366_868900511469586_3602729958215437520_n.jpg (104.04 KiB) Megtekintve 1314 alkalommal
Revox B750MkII, B225, B77, B795 (Shure V15 Type IV, Type II).
DacEnd2 (AD1865NK,CSF 5687 WA),WaveIO Xmos usb,
KEF Chorale (1970), Infinity Qa (1978).

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2856

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

chord_ írta:
.......
Jaj.
Az az Iron Maiden, az egy kinyomott lemez volt, az szegény, az semmiről sem tehet. Szól, ahogyan szól. Az én köreimmel diszjunkt halmaz amúgy. A történet lényege, az a lelkesedés, az őszinte hit, revox-é, aki szerint az jó hang, amit mutat, és még jobb lesz, ha valamit igazít, és hogy kell, hogy jól szóljon az Iron Maiden, és akkor a többi OK, stb...
Az emberek erre érzékenyek, és elfogadják a hitelesnek érzett dolgokat, olykor teljesen kicsúszva az objektivitás világából.

Meg ez az 'érzelmeket nem lehet egyesekkel és nullákkal kifejezni', ez egy jópofa rámenős szöveg, de kevesen veszik a fáradságot arra, hogy konkrétan végiggondolják. Mert nevetségesen könnyen cáfolható: irány a youtube, meghallgatni pl. Latinovits előadásában a 'Tiszta szívvel'-t, na, ha azon valakinek nem lesz könnyes a szeme, az valószínűleg robot vagy replikáns. Hogy ez a fránya digitális technika mit ki nem tud váltani....
Mint most pl. sokakban a 'felb@szódást', hogy belegázoltam egy szent életébe... azt is egyesek és nullák okozták...

Komolyra fordítva, amiért tisztelem, az a hang / hifi / kultúra összekötése, ill. az arra való kísérletei. De semmi esetre sem a hangzás, a hangi megközelítés, amit jónak gondolt, és óriási tehetséggel bebeszélt nem kevés embernek.

"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

chord_
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1105

Hozzászólás Szerző: chord_ »

revox írta:
2023.10.25., szer. 12:43

ehhez egy gondolat. nem kell róla beszélgetni, csak elmesélem...

néha előfordul, hogy elmegyek ismerősökhöz rendszert beállítani. Sokszor van, hogy új hangszedőt kell installálni. Egyetlen lemezt viszek magammal, általában egy iron maident.
a történet úgy indul, beállítjuk kb a sablonnal a dolgokat, majd jönnek a tulaj lemezei. Addig tekergetjük, míg jó nem lesz. Ekkor már a tulaj örül, mert az új PU jobb, mint elődje. Ekkor vakarom elő az iron maiden lemezt. felkerül a number of the beast és kérdezem a tulajt, tetszik neki? Általában nem. Nekem se. Ekkor jön még egy kis tűnyomás és antiskating igazítás, esetleg izoláció, majd elkezd a gitár zenélni, pereg a dob és a tulajnak máris tetszik, elkezd a lába ütemre járni. DE!!! Ekkor ott van a szemében a riadtság, hogy most mi lett a saját lemezeivel, ha ez a förtelem elkezdett zenélni. És ekkor döbben meg másodjára, hogy a saját lemezei (általában sokszor afféle "elvárt" hájendes stílusúak, mint jazz, vagy komolyzene) még jobban szólnak, mint szóltak előtte. És akkor mindenki elégedetten dől hátra.

10-ből 10szer ez a sztori és én mindennyiszer vigyorgok, hogy valamit továbbadtam abból, ami infó felgyűlt bennem kb 35 év alatt. Most Nektek így adtam át, aki nem hiszi, járjon utána :rolleyes: :smile53:
Jaj.

Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

A CD lemezek dinamikai szintje a felső tartományban van feltolva - egyszerűen minden "hangosan" szóljon.
TJ.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4190

Hozzászólás Szerző: juliush »

revox írta:
2023.10.25., szer. 16:24
a gond ott lesz, amikor ezeket az anyagokat csak így érheted el.
Néha az a személyes érzésem, hogy egyes előítéletek, sztereotípiák szinte önálló mém-életet kezdenek élni, bennfentesek adják szájról-szájra, tudálékosan "összebólintanak", hogy "ugye, hogy ugye...", miközben az igazságtartalmuk sokszor már legalábbis "megkopott", ha volt valaha egyáltalán...A "digitális kompresszál" vagy épp "az ember analóg"...ismerősek?
Lehet, hogy a zenei ízlésem (klasszikus, jazz, filmzene, rock - leginkább a progresszívebb fajtából, elektronikus) automatikusan az ilyen problémákat mellőző lemezek irányába nyom, vagy lejátszó oldalon nyúltam bele, esetleg egyszerűen csak szerencsés vagyok, de a sokezer darabot számláló CD-gyűjteményem elhanyagolható töredékénél tapasztalok ilyesmit. gondolkodik.gif
Ellenben számtalan olyan dinamikai tartománnyal rögzített CD-t tudnék felsorolni, melyet praktikusan azóta tudok teljes egészében élvezni, értsd a hangerőbe történő beleigazítás nélkül, mióta a társasházból kiköltözve önálló szobát kaptam erre a célra. ;peace;
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Kis segítséget kérnék.

Oppo 103D - vel kapcsolatban lenne kérdésem.
Melyik topicban tehetem fel, hogy ne legyen off ? gondolkodik.gif

Ha valaki nagyon keni - vágja, esetleg privátban is megbeszélhetnénk.

Köszi.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”