Rock60 írta: ↑2023.04.14., pén. 19:09
Azt azért szögezzük le szerintem, hogy a fordított csapágynak - nem függesztett - az előnye a hagyományoshoz képest mást eredményez mint az egy irányba húzó motor hátránya a minimum ellentengelyeshez képest.
A fordított csapágy lényegét úgy tudjuk magunk elé képzelni, mint egy hintát. Nyugalmi állapotban függőlegesen lóg a lánc - vagy rúd, nem akar kibillenni ebből az állapotból. A rúd felfüggesztési pontja felel meg a fordított csapágy tetején lévő golyónak.
Ha ezt a hintát úgy próbálnánk meg egyensúlyba hozni, hogy átfordítjuk, hogy fölfele álljanak a függesztő rudak, nemigen lehetne a felső holtponton megállítani, mindig le akarna fordulni. Ez felel meg a hagyományos csapágy " egyensúlyának."
Nem tudom, hogy gyakorlatban ez az elméleti előny kimutatható - e, de mindenképpen biztatónak tűnik.
Abból a szempontból, viszont teljesen mindegy, hogy melyik mennyire kopik félre. Ha egy pont felé húzzuk, mind a két verziónak nagyobb az esélye a félrekopásra és ugrálásra, rezgésre, röcögésre, stb.
Ha van ellentengely, vagy több motor, azt mind a két csapágykonstrukció meghálálja.
Igen, értem amit mondasz. Nem láttam ilyet, így nem tudom milyen a gyakorlati megvalósítás, de az elméletet értem. (mégha rosszul is neveztem :))
Viszont nem teljesen értek egyet veled. A hagyományos csapágynál ha a tányért jól vízszíntezed, akkor az alsó golyón áll és a csaapágyház felső széle "csak" megtartja, hogy ne billenjen le a golyóról. Így ideális esetben nem lépnének fel ott nagy erők. Persze ideális eset alig vana/lenne....
A fordítottnál pedig van instabilitás, ha csak egy golyón függ a tányér és ideális esetben valóban vízszíntbe beáll. De mivel ideális eset kevésszer van tartósan, így törekedni kell a stabilitása növelésére hogy azt a vízszintes állapotot tudja tartani amihez a kart, hangszedőt állították, ne billenjen ki belőle a tányér. Egy csomó méretparaméter elállítódna miatta. Távolságok, szögek...
Ha pedig nem csak egy golyón függ, hanem valóban "csak" egy fordított csapágy, akkor kb ugyanúgy működik, mint egy ideális esetű vízszíntbe állított normál csapágyas....
Tehát mindegy hogy lóg, vagy alátámasztott, ideális esetben nagyon hasonló vektorokkal kell küzdeniük. Aztán persze ki lehet hozni mindkettőből a saját maximumát és lehet, hogy van előnye onnantól a fordítottnak.
Lássuk, bizonyítható-e? :)