Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1514

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Én emiatt tartom zseniálisnak Townshend - et és a Rock 1 -et.
Mikor Townshend ezt megalkotta, a Linn a csúcson volt, Roxan még nem létezett.
Akkor találta ki a speciális anyagokat felvonultató, kézi munkával előállított tányért a speciális leszorítójával, a szintén hasonló anyagokból készített sasszie-t, a Sorbotane lábakat, a világszabadalommal védett hangszedő előtti olajvályút, és kategóriáján belül egyedüliként alkalmazott fordított csapágyat...
Az időtájt a versenytársak a dupla áru Linn-ig bezárólag filccel, rétegelt lemezzel, bútorlappal, mdf - el, vas és alumínium merevítőkkel és esztergált "harang" profilú fémtányérral valamint elméletekkel, dogmákkal és ideológiákkal operáltak.
De semmi nem tökéletes. Hogy nem söpörte félre az egész kategóriát, azt az ügyetlenül kialakított hajtásláncának köszönhette. Enyhén szólva sem volt jó az egyenfutása és emiatt minden innovációja ellenére a középmezőnybe szorult.
Ennek a kis lemezjátszónak ma már óriási hívő tábora van, és a gépet érintő up-grade - k kizárólag mind a hajtását érintik. / És a színét. :D /

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1306

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Rock60 írta:
2023.04.14., pén. 20:33
Természetesen a fordított csapágy nem csak egy ponton billeg.
Nem egy pörgettyű, amit a nagy sebességből származó centripetális erő vízszintesen tart, a mi kis tányérfordulatunk mellett felborulna.
A Rocknál fenn a golyón támaszkodik, alul a tengely tövénél szorosan illesztett a persely, nem csak a tengely felé, hanem kifelé is, egy kb. 1 cm. magas külső perselybe is. / Ez így leírva elég katyvasznak tűnik./
Sőt, mondok még rosszabbat is. Mivel az olajat valahogy fel kell juttatni a golyóhoz, nem lehet azt a megoldást választani, amit Te is mondtál, hogy csak alul és felül van megvezetve a csapágy a kis surlódó felület érdekében.
A teljes csapágy végig pontosan illesztett. A csapágy tengelyen spirál alakban egy horony van marva, amiben a persely forgásának hatására az olaj felkúszik a spirál csatornában a golyóig.
Az előbb említett kis külső persely által határolt térben van az a kis többlet olaj, amivel a masina gazdálkodik.
Ha jól sejtem a Lurné is hasonló elven működik, csak ott nem alkalmaznak külön szub-tányért, ott egy egység a tányér, a macerásabb szervízelés "érdekében". gondolkodik.gif
Köszi! Szemléletes volt a leírás.
Itt is vannak akkor nehezítő körülmények.
Na, akkor próbáljuk igazolni, hogy ennyi elég a boldogsághoz a hagyományossal szemben.
Próbálok ezzel ismét arra célozni, hogy ezek a lemezjátszók drágábbak mint a hozzájuk hasonlított klasszikus kivitelűek. Ezért lehet,, hogy jobban csúcsra is lettek fejlesztve. Más szemszögből, lehet, hogy egy Rolsan is csak egy összedobott dolog ezekhez a drágábbakhoz képest és sokat lehetne hangolni rajt megfelelőbb dolgokkal. Mimt pl. Tabriz helyett Tabriz zi vagy Artemiz, gagyi filc helyett valami spéci ami sokkal hozzávalóbb, akár R-Mat 4, jobb táp, megfelelőbb készülék alátét/állvány, ilyesmik....
Illetve a mérésekkel is igazolni, hogy melyik változás mennyire mérhető, vagy kimutathatatlan.
Pl azonos lemezalátétekkel változna-e? Vagy nélkülük direktben a tányéron levő mérőeszközzel... Stb....
Beszállnék a kísérletekbe, de jelenleg ez kizárt sajnos.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Természetesen a fordított csapágy nem csak egy ponton billeg.
Nem egy pörgettyű, amit a nagy sebességből származó centripetális erő vízszintesen tart, a mi kis tányérfordulatunk mellett felborulna.
A Rocknál fenn a golyón támaszkodik, alul a tengely tövénél szorosan illesztett a persely, nem csak a tengely felé, hanem kifelé is, egy kb. 1 cm. magas külső perselybe is. / Ez így leírva elég katyvasznak tűnik./
Sőt, mondok még rosszabbat is. Mivel az olajat valahogy fel kell juttatni a golyóhoz, nem lehet azt a megoldást választani, amit Te is mondtál, hogy csak alul és felül van megvezetve a csapágy a kis surlódó felület érdekében.
A teljes csapágy végig pontosan illesztett. A csapágy tengelyen spirál alakban egy horony van marva, amiben a persely forgásának hatására az olaj felkúszik a spirál csatornában a golyóig.
Az előbb említett kis külső persely által határolt térben van az a kis többlet olaj, amivel a masina gazdálkodik.
Ha jól sejtem a Lurné is hasonló elven működik, csak ott nem alkalmaznak külön szub-tányért, ott egy egység a tányér, a macerásabb szervízelés "érdekében". gondolkodik.gif

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Rock60 írta:
2023.04.14., pén. 19:09
Azt azért szögezzük le szerintem, hogy a fordított csapágynak - nem függesztett - az előnye a hagyományoshoz képest mást eredményez mint az egy irányba húzó motor hátránya a minimum ellentengelyeshez képest.
A fordított csapágy lényegét úgy tudjuk magunk elé képzelni, mint egy hintát. Nyugalmi állapotban függőlegesen lóg a lánc - vagy rúd, nem akar kibillenni ebből az állapotból. A rúd felfüggesztési pontja felel meg a fordított csapágy tetején lévő golyónak.
Ha ezt a hintát úgy próbálnánk meg egyensúlyba hozni, hogy átfordítjuk, hogy fölfele álljanak a függesztő rudak, nemigen lehetne a felső holtponton megállítani, mindig le akarna fordulni. Ez felel meg a hagyományos csapágy " egyensúlyának."
Nem tudom, hogy gyakorlatban ez az elméleti előny kimutatható - e, de mindenképpen biztatónak tűnik.
Abból a szempontból, viszont teljesen mindegy, hogy melyik mennyire kopik félre. Ha egy pont felé húzzuk, mind a két verziónak nagyobb az esélye a félrekopásra és ugrálásra, rezgésre, röcögésre, stb.
Ha van ellentengely, vagy több motor, azt mind a két csapágykonstrukció meghálálja.
Igen, értem amit mondasz. Nem láttam ilyet, így nem tudom milyen a gyakorlati megvalósítás, de az elméletet értem. (mégha rosszul is neveztem :))
Viszont nem teljesen értek egyet veled. A hagyományos csapágynál ha a tányért jól vízszíntezed, akkor az alsó golyón áll és a csaapágyház felső széle "csak" megtartja, hogy ne billenjen le a golyóról. Így ideális esetben nem lépnének fel ott nagy erők. Persze ideális eset alig vana/lenne....
A fordítottnál pedig van instabilitás, ha csak egy golyón függ a tányér és ideális esetben valóban vízszíntbe beáll. De mivel ideális eset kevésszer van tartósan, így törekedni kell a stabilitása növelésére hogy azt a vízszintes állapotot tudja tartani amihez a kart, hangszedőt állították, ne billenjen ki belőle a tányér. Egy csomó méretparaméter elállítódna miatta. Távolságok, szögek...
Ha pedig nem csak egy golyón függ, hanem valóban "csak" egy fordított csapágy, akkor kb ugyanúgy működik, mint egy ideális esetű vízszíntbe állított normál csapágyas....
Tehát mindegy hogy lóg, vagy alátámasztott, ideális esetben nagyon hasonló vektorokkal kell küzdeniük. Aztán persze ki lehet hozni mindkettőből a saját maximumát és lehet, hogy van előnye onnantól a fordítottnak.
Lássuk, bizonyítható-e? :)

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Az oljfilm - históriára én is a járműiparból vennék egy példát.
Kétütemű motorkerékpárok hajtókarcsapágyánál - ahol csapszeggel kapcsolódik a dugattyúhoz tűgörgők közvetítésével - ott aztán kell olajfilmnek lennie a tűgörgők körül.
Ott van bőven egyirányú nyomás, mikor berobban az üzemagyag.
Ha megszűnne az olajfilm, fél órát nem menne a motor.
Ettől függetlenűl látok rációt Süti tengely-félrehúzós okfejtésében, akkor is jelentkezhetnek problémák, ha az olajfilm ottmarad. Valószínüleg egy kis félrekopás eredményeképpen ezek az anomáliák fokozódnak.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Azt azért szögezzük le szerintem, hogy a fordított csapágynak - nem függesztett - az előnye a hagyományoshoz képest mást eredményez mint az egy irányba húzó motor hátránya a minimum ellentengelyeshez képest.
A fordított csapágy lényegét úgy tudjuk magunk elé képzelni, mint egy hintát. Nyugalmi állapotban függőlegesen lóg a lánc - vagy rúd, nem akar kibillenni ebből az állapotból. A rúd felfüggesztési pontja felel meg a fordított csapágy tetején lévő golyónak.
Ha ezt a hintát úgy próbálnánk meg egyensúlyba hozni, hogy átfordítjuk, hogy fölfele álljanak a függesztő rudak, nemigen lehetne a felső holtponton megállítani, mindig le akarna fordulni. Ez felel meg a hagyományos csapágy " egyensúlyának."
Nem tudom, hogy gyakorlatban ez az elméleti előny kimutatható - e, de mindenképpen biztatónak tűnik.
Abból a szempontból, viszont teljesen mindegy, hogy melyik mennyire kopik félre. Ha egy pont felé húzzuk, mind a két verziónak nagyobb az esélye a félrekopásra és ugrálásra, rezgésre, röcögésre, stb.
Ha van ellentengely, vagy több motor, azt mind a két csapágykonstrukció meghálálja.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

sutemenyx írta:
2023.04.14., pén. 14:19
Na elmondom. Arrol van szó, hogy bármilyen jó is a hagyományos csapágyazás (pl a 17:32-ig forgó Xerxes), ha azt elhúzza oldalra a szíj, feszítve van, akkor nem az olajfilmben forog szabadon (mint szíj nélkül a Xerxes), hanem 2 ponton nekifeszül a csapágy oldalfalának, kinyomja azon a ponton az olajat, és forgás helyett körbeugrál, körberöcög a tengely, és ezzel a tányér. Annyira “hard” karakterisztikájú rezonanciát generálva, ami a szíjon kersztül biztosan nem jön át. Tehát: a hagyományos csapágyazású lemezjátszó soha büdös életben nem lesz képes torzítatlan hang visszaadásra.

A függesztett tányér egy dimenzionálisan jobb dolog, mert az nem generál ilyen rezgést. Ott az imbolygással kell kezdeni valamit. Erre jó megoldás az ellentengelyes meghajtás, mert az jól beállítva semerre sem húzza a tányért. Ezzel mind az egyenfutás, mind a nyávogás kiküszöbölhető (ez egy jól beállított, ám 3évnyi állás után bekapcsolt Lurné):
07F04874-2699-46DC-B423-B785FFA5B7F0.jpeg

Na ezt tudja a Lurné helyből. És ez csak 1 dolog az előnyei közül.
Ugye azt is mondtad , hogy a damilos lemezjátszónak többször nehezebb a tányérja mint a Roksané, mégis hasonlók a mérések. Nem lehet, hogy azért mert a Roksan motorja kis nyomatékú, amivel némileg/teljesen ellensúlyozni tudja a sokszoros tömegű tányért? Vagyis egy Roksanhoz hasonló tányér tömegű lemezjátszó, aminek nem kis nyomatékos a motorja, az még rosszabb lenne mérésre?
Pl Rega, Systemdek, Thorensek....
Szerintem ennyi mérésből még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, azon kívül, hogy a Lurné tényleg jobbnak tűnik.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Big írta:
2023.04.14., pén. 17:25
sutemenyx:
"ha azt elhúzza oldalra a szíj, feszítve van, akkor nem az olajfilmben forog szabadon (mint szíj nélkül a Xerxes), hanem 2 ponton nekifeszül a csapágy oldalfalának, kinyomja azon a ponton az olajat, és forgás helyett körbeugrál, körberöcög a tengely"
SoundMania:
"Kíváncsi lennék, gépész mit mondana erre a "hanem 2 ponton nekifeszül a csapágy oldalfalának, kinyomja azon a ponton az olajat, és forgás helyett körbeugrál, körberöcög a tengely"-re. Elméletben itt/így szép, de szerintem nem így működik ."

Reagálva erre még elméletben sem állja meg a helyét mert ha így lenne akkor például nem tudnánk autózni sem. Egy diesel motorban (csak azért diesel mert ott hevesebbek a folyamatok az öngyulladás miatt, mint a benzinesnél) az égési végnyomás elérheti a 80 bár-t, azzal a lendülettel tolja lefelé a dugattyút aminek a végén siklócsapággyal van összekötve a főtengellyel és ott sem préseli ki az olajat több százezer km alatt sem, ha van megfelelő kenés. Vagy gondoljunk egy váltóra, milyen erők lépnek fel mikor teljes gázon gyorsítunk, ott is az olaj ami biztosítja a kenést és ott sem préselődik ki a fogaskereke közül stb.
Igen, ilyesmikre céloztam. Azzal is, hogy a megfelelő olaj lehet-e a csapágyban. Bár lehet, hogy elég ha van ott olaj... :)
A másik, hogy nem ér 2 ponton a csapágyházhoz a tengely. Alul egy golyón fut a tengelyközép ( bemélyítve egy kis csíkban érve csak a golyóhoz) felül pedig szintén csak egy vékony csík érintkezik a tengellyel. Szóval nem egy "telibe" siklócsapágy alul golyóval megtámasztva. Ezzel persze nem azt mondom hogy ez a jó megoldás, de a felületek mindenképp nagyon kicsik. Roksannál pl a vékony tengely még kisebb felületet ad, még kisebb átmérő, még kisebb csapágygolyó miatt, nagyobb erőakrral a kimondottan peremsúlyozott tányér tömegeihez mérve. Az érintőszíjasok (2-3 motorosak, motorral szemben görgősek) lehet, hogy sokkal jobbak. Kérdés ez bizonyítható-e jelen esetre. Kérdezem/mondom mindannyiótoknak....?

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2167

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Big írta:
2023.04.14., pén. 17:25
sutemenyx:
"ha azt elhúzza oldalra a szíj, feszítve van, akkor nem az olajfilmben forog szabadon (mint szíj nélkül a Xerxes), hanem 2 ponton nekifeszül a csapágy oldalfalának, kinyomja azon a ponton az olajat, és forgás helyett körbeugrál, körberöcög a tengely"
SoundMania:
"Kíváncsi lennék, gépész mit mondana erre a "hanem 2 ponton nekifeszül a csapágy oldalfalának, kinyomja azon a ponton az olajat, és forgás helyett körbeugrál, körberöcög a tengely"-re. Elméletben itt/így szép, de szerintem nem így működik ."

Reagálva erre még elméletben sem állja meg a helyét mert ha így lenne akkor például nem tudnánk autózni sem. Egy diesel motorban (csak azért diesel mert ott hevesebbek a folyamatok az öngyulladás miatt, mint a benzinesnél) az égési végnyomás elérheti a 80 bár-t, azzal a lendülettel tolja lefelé a dugattyút aminek a végén siklócsapággyal van összekötve a főtengellyel és ott sem préseli ki az olajat több százezer km alatt sem, ha van megfelelő kenés. Vagy gondoljunk egy váltóra, milyen erők lépnek fel mikor teljes gázon gyorsítunk, ott is az olaj ami biztosítja a kenést és ott sem préselődik ki a fogaskereke közül stb.
És nem csak ennyi a probléma az elmélettel. :smile32:

Big
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 761

Hozzászólás Szerző: Big »

sutemenyx:
SoundMania:

DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

pärt írta:
2023.04.14., pén. 15:22
Nekem egy másik app van. Én úgy mérek vele, hogy a tengely fölé egy ragasztógurigát rakok, arra megy középre a telefon. Ez így eléggé kiegyensúlyozott pozíció.
:smile32: (bocsi, hogy ismételtem a mesterfogást) :D

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
2023.04.14., pén. 15:13
sutemenyx írta:
2023.04.14., pén. 14:58
Idleres és DD tulajok is tehetnétek fel mérést. Kíváncsi vagyok melyik mit mutat. Ez az app:
C3C48CE2-DDE7-4B4D-BB4A-0E185577CBDB.png
Ez az applikáció nekem is le van töntve a telefonomra, használtam is már néhányszor, de szerintem pontos, korrekt mérést akkor tudnánk végezni vele, ha a telefonunk korong alakú lenne, lyukkal a közepén, hogy tökéletesen a lemeztányér közepére tudjuk helyezni.
Ahányszor megváltoztatom a telefonom helyét, helyzetét a lemeztányéron, annyiszor változik a mért érték.
A valódi egyenfutási érték feltehetően ennél pontosabb.
A telefonos applikációval való mérés nem pontos, de persze ugyanazon körülmények között, összehasonlításnak jó lehet. De ha már telefonnal mértek, érdemes egy ragasztószalagot tenni a tengelyhez, lehetőleg a legprecízebben beállítva központosságot.

pl:
Képkivágás.JPG
Képkivágás.JPG (87.52 KiB) Megtekintve 1168 alkalommal

theta
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 50

Hozzászólás Szerző: theta »

pärt írta:
2023.04.14., pén. 15:22
Nekem egy másik app van. Én úgy mérek vele, hogy a tengely fölé egy ragasztógurigát rakok, arra megy középre a telefon. Ez így eléggé kiegyensúlyozott pozíció.
Ezt nagyon remélem, hogy így csinálja mindenki...bár nem minden Hifista műszaki ember is :D :D :D

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3138

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Az egy oldalra, a motor felé elhúzott forgó tányér - a perselyben lévő tengelyével - hozza létre ezt az igen gyors, impulzusszerű sebességingadozásokat. Ehhez a gyors változásokhoz sok energia kell, amit a forgó tányér tömege/lendülete biztosít. Itt a szíj, vagy a damil nem tud semmilyen gyors változást létrehozni, hiszen pont azért van a szíjhajtás, hogy elcsatoljon minden rezonanciát a motor és a tányér között...nem vihet át gyors, impulzusokat a böhöm tányérra :D
A mellékelt mérésnél ott a bízonyíték a hirtelen belassulásra, majd az követő elfordulással a tányér visszagyorsulására.
TJ.
Csatolmányok
612B24B4-9B87-47FE-9B10-2A8922D8049D.png
612B24B4-9B87-47FE-9B10-2A8922D8049D.png (262.37 KiB) Megtekintve 1143 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

pärt
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 5308

Hozzászólás Szerző: pärt »

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3383

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

sutemenyx írta:
2023.04.14., pén. 14:58
Idleres és DD tulajok is tehetnétek fel mérést. Kíváncsi vagyok melyik mit mutat. Ez az app:
Ez az applikáció nekem is le van töntve a telefonomra, használtam is már néhányszor, de szerintem pontos, korrekt mérést akkor tudnánk végezni vele, ha a telefonunk korong alakú lenne, lyukkal a közepén, hogy tökéletesen a lemeztányér közepére tudjuk helyezni.
Ahányszor megváltoztatom a telefonom helyét, helyzetét a lemeztányéron, annyiszor változik a mért érték.
A valódi egyenfutási érték feltehetően ennél pontosabb.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2912
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

C3C48CE2-DDE7-4B4D-BB4A-0E185577CBDB.png (693.01 KiB) Megtekintve 1145 alkalommal
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

sutemenyx írta:
Na elmondom. Arrol van szó, hogy bármilyen jó is a hagyományos csapágyazás (pl a 17:32-ig forgó Xerxes), ha azt elhúzza oldalra a szíj, feszítve van, akkor nem az olajfilmben forog szabadon (mint szíj nélkül a Xerxes), hanem 2 ponton nekifeszül a csapágy oldalfalának, kinyomja azon a ponton az olajat, és forgás helyett körbeugrál, körberöcög a tengely, és ezzel a tányér. Annyira “hard” karakterisztikájú rezonanciát generálva, ami a szíjon kersztül biztosan nem jön át. Tehát: a hagyományos csapágyazású lemezjátszó soha büdös életben nem lesz képes torzítatlan hang visszaadásra.

A függesztett tányér egy dimenzionálisan jobb dolog, mert az nem generál ilyen rezgést. Ott az imbolygással kell kezdeni valamit. Erre jó megoldás az ellentengelyes meghajtás, mert az jól beállítva semerre sem húzza a tányért. Ezzel mind az egyenfutás, mind a nyávogás kiküszöbölhető (ez egy jól beállított, ám 3évnyi állás után bekapcsolt Lurné):

Kíváncsi lennék, gépész mit mondana erre a "hanem 2 ponton nekifeszül a csapágy oldalfalának, kinyomja azon a ponton az olajat, és forgás helyett körbeugrál, körberöcög a tengely"-re. Elméletben itt/így szép, de szerintem nem így működik .
Másrészt nem tudjuk, hogy a megfelelő olaj van-e a csapágyban. Mikor volt cserélve, tisztítva. Persze azt sem tudjuk, hogy lenne-e a kétféle állapot között bármi kimutatható eredmény. Ugyanez van szíj esetében. Olcsó puha szíj, amire azt hinné az ember, hogy na ez biztosan nem viszi át a motor rezgéseit, meg ilyesmi, szóval ehhez képest a gyári szíj nagyon jól meghallható hangzásbeli javulást okozott. Pedig sokkal sprődebb, vastagabb, merevebb , keményebb, mint a rosszabb hangzású....

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3383

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

sutemenyx írta:

Azért ebben "a motor a szijjal egy irányba húzza a csapágyat, ezért az sohasem fogja a valós futásteljesítményét nyújtani" elméletben lehet valami. Nem véletlenül alkalmaznak egyes gyártók pl. több motort, több szíjat, vagy amit az én lemezjátszóm is:https://www.heynowhifi.com.au/products/ ... per-deck-2. Egy motor hajtja a tányért szíjjal, de mégis nulla a csapágy oldal irányú terhelése.
Felteszem ez az egyenfutásra, és a csapágy élettartamára is jótékony hatással van.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Rock60 írta:
2023.04.14., pén. 13:58
Én csak a forgási sebességről beszéltem, nem annak egyenetlenségéből származó negatív hatásairól. / Imbolyog-e a sasszie, vagy nem, stb., azok nyilván nem kívánatos, káros hatások. /
Gondold meg, ha a fejed fölött pörgetsz egy követ, az is tud egyenletesen forogni, pedig annál kiegyensúlyozatlanabb dolgot nehéz elképzelni.

Két dolog biztos :
1. A közös nevező a telefon.
2. Ha a tengely áll és azon forog a persely és minden egyéb, azt fordított csapágynak hívják. / Rock, J1, plexis Scout, Bese, stb.../
Biztosan van annak a kőnek olyan fordulatszáma ahol nem rezonál, de olyan is lenne ahol meg rezegne mint az állat.
Szóval még nem tudodunk semmit, max reménykedni lehet, hogy az fordított csapágyazás lehet az összefüggés....
Igazából még mindig "csak" azonos fajtájú csapágyakon vizsgált eltérő tányérokat és eltérő lemezalátéteket. Mivel mindennek lehet hatása, így mondjuk 1 azonos elem mellett legalább 2 eltérő van ugyanazon vizsgálatban egyelőre....

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

07F04874-2699-46DC-B423-B785FFA5B7F0.jpeg (146.34 KiB) Megtekintve 1120 alkalommal
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Én csak a forgási sebességről beszéltem, nem annak egyenetlenségéből származó negatív hatásairól. / Imbolyog-e a sasszie, vagy nem, stb., azok nyilván nem kívánatos, káros hatások. /
Gondold meg, ha a fejed fölött pörgetsz egy követ, az is tud egyenletesen forogni, pedig annál kiegyensúlyozatlanabb dolgot nehéz elképzelni.

Két dolog biztos :
1. A közös nevező a telefon.
2. Ha a tengely áll és azon forog a persely és minden egyéb, azt fordított csapágynak hívják. / Rock, J1, plexis Scout, Bese, stb.../

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Mindegyik mérés az én telefonommal készült.
Na mi a megfejtés, mitől alakul ki mikrorezgés és ezzel torzítás? :D

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Még egy kis segítség, itt egy rosszul beálított Lurné mérése:
C61A4914-3D39-4CDE-81FD-8C5EADC03939.png
C61A4914-3D39-4CDE-81FD-8C5EADC03939.png (234.16 KiB) Megtekintve 1082 alkalommal
Nagyfekvenciás rezgés ezen sincs, csak imbolygás.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Rock60 írta:
2023.04.14., pén. 12:44
Dixie észerevételét osztom - ha arra gondolt - szerintem egy függöleges tengely körül forgó test forgási egyenletességét nem kellene befolyásolja a kiegyensúlyozatlanság.
Milyen erő hatására változna a sebesség ? Melyik félkörben lenne lassabb, melyikben gyorsabb ? Miért változna, hiszen a teljes fordulat alatt ugyanolyan erőhatások hatnak a tányérra mind a 360 fok megtétele közben.
Teljese más lenne a helyzet, ha nagyon nincsen vízszintesen beállítva a lemezjátszó, vagy hogy szemléletesebb legyek, egy szélmalom esetében.
A gyakorlatilag vízszintes tengely körül forgó lapátoknál nagyon érzékelhető a kiegyensúlyozatlanság, hiszen a gravitáció különböző erővel hat az eltérő súlyú lapátokra.
Egy vízszintesen beállított lemezjátszónál erről szó nincs.
/ szvsz /
Szerintem ezt még gondold át... A lemezjátszó (is) egy rezonáns dolog . Függetlenül , hogy függőleges a tengelye. Viszont a tányér vízszintesen mozog , így a chassis függőleges rugós alátámasztásait is oldalra tudja rángatni. Ami nem valószínű, hogy a rugókat is egyforma mértékben kezdi el mozgatni, az esetlegesen eltérő erőkarok miatt. Így a rendszer lehet, hogy nem kb egy frekvencián kezd el "rezonálni", hanem inkább imolyogni fog(na).... Ha nem lenne minden kiegyensúlyozva, összehagolva...Merev lemezjátszó esetén is e áll fenn, csak más frekvenciára kerülhet, más lehet a lecsengése, stb....
Szerintem induljunk ki abból, ha nincs szíj/nem volt szíj a tányéron. Ha hasonló felbontásra konvertálsz, akkor szerintem hasonló dolgot látni , mint a szíjjal vizsgált esetben. 33.27-33.35-ig ugrál a jel. kb 4-5 periódusban. Ha a szíj nélküli esetet nézzük és ott is csak 0,08 szintre húznánk a sebességhatárt a lassuló tendencia helyett, akkor lehet, hogy nagyon hasonló jönne ki oda is.Szóval nem is tudjuk mit hasonlítunk mihez... A "mérőműszer" egy telefon volt ? Tudjuk, hogy nem az csinál ilyen jelet ?! Gyanús a lassulásoknál jelentősen simább vonal.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”