Azt a mindenit! :) Nem gondoltam volna, hogy ilyen mélyenszántó gondolatokat ébreszt valakiben a véleményem. Gondoltam írok válaszként én is egy kisebb regényt, de inkább nem tenném, nem olyan fontos téma ez, hogy a drága időmet pazaroljam rá. Azért tömören megpróbálok válaszolni.ZolaBA írta: ↑2022.01.30., vas. 05:38
off...
Mióta 2022-t írunk, rendszeresen olyan érzésem van, hogy valami elcsúszott a fórumon/emberekben. Egyik fórumtárs "gyomrom forgott" kifejezést használ szubjektív kérdésben, a másik hazugozza a vevőjét, miközben ő sem makulátlan, a harmadikból ömlik a személyeskedés, hogy görcsösen védjen egy jogosan észrevételezett munkát, stb. stb. Fura.
bevezetés...
Nekem van ilyen 2021-es Bluesound node-om, az alapján írom a véleményemet, és nem azért mert nem tetszik/irigylem Gedeon-t, vagy felülök egy vonatra ahol menők utaznak, vagy mert nyomaszt a hifi biznic szaga, stb.
on...
Szóval a készülék szerintem tökéletesen alkalmas arra amire eladják, szoftveresen szerethető és nekem pl. tetszik a hangja is. Bizonyára van ennél jobb dac is, de ez sem hibás.
Viszont az, hogy futóműnek se lenne jó? ugyan miért nem? Az megvan, hogy a Tidal-t vezérlem hol laptop-ról, hol a telefonról, gond és roon nélkül? És nem csak spdif dac-ot dughatok rá, hanem már usb-n is kezeli a külső dac-okat.
Ami a rossz érzéseket illeti. Igen, a BS ennyi pénzért már hifi biznic szagú. Ténylegesen vas van benne egy párezres android box és egy párezeres dac, vagy annyi, mint valami Raspberry Pi-ben ötöd ennyiért. Ami a különbség, hogy ez a készülék ezért prémium szoftvert, használhatóságot, megbízhatóságot ad. A gyártó/termék mögött a NAD áll, eladtak elég sokat belőle, ezért várhatóan sokáig fog működni.
Mióta fikázunk azért, mert valaki a hifi biznic közepette fizet a megbízhatóságért vagy szoftver háttérért? netán fejlesztésért, jelentsen az bármit is. Elég sok topicot tele lehetne hányni, ha belemennénk minek mekkora a tényleges anyagára.
Volt ilyen készülékem egy ideig, aminek - ahogy mondani szokás - kétszer örültem... És igen, gyomorforgatónak tudnám leginkább leírni a hangjával kapcsolatos érzéseimet. Ez van, nem mindenki érzékeny rá, de nálam ezt dobta a gép. Egyébként nem egyedüli ebben a BS, éreztem már több hifi eszköznél hasonlót.
A BS egy jó csomagnak tűnő cucc, elsősorban a jó szoftvere miatt, de az MQA is igéző tud lenni (legtöbben emiatt veszik), árban is a tűrhető kategória, nézve a hálózati lejátszók árait. Alatta nem sok minden van, a következő lépcső meg igen drága. A baj csak a hangjával van. Vacak középtartomány (a legfájóbb), felül konyul, alul egy hangjegyes basszus, az is felfújva és külön életet élve, az MQA pedig borzalom. Hozzá csapódik még a zajossága és így egy igen vacak digitális forrásként lehet jellemezni. És igen, ez futóműkánt használva is érződik, még ha az utána kötött DAC javít is valamit rajta. Olcsóbban vannak jobb futóműnek való készülékek a piacon.
Egyébként a véleményemet már korábban is leírtam és tartom is, nem csak 2022-ben... :) Ez az én véleményem és nem kell vele egyetérteni, de azért nem árt, ha ilyesmiről is olvas a keresgélő, nem csak a dicséreteket (aminek én is bedőltem anno)
Azért zárszóként megemlíteném, hogy nem véletlenül van tele az összes apró az említett masinákkal... Ahogy elkel egy eladó példány, már kerül is fel a következő... Ha már nekem nem hiszel.
Peace!