Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hálózati audio lejátszók

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1715

Re: Hálózati audio lejátszók

Hozzászólás Szerző: -KP- »

white-tiger írta:
2021.12.06., hétf. 20:12
-KP- írta:
2021.12.06., hétf. 16:11
white-tiger írta:
2021.12.06., hétf. 14:44

Köszi, meg fogom próbálni. :D
Tidalhoz próbáldd ki a BubbleDS-t, a Linn gyári appja helyett sokkal jobban szerettem azt használni.
Ez utóbbit nem igazán értem, nem Linn-em van… gondolkodik.gif
Az mindegy.

white-tiger
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 100

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

-KP- írta:
2021.12.06., hétf. 16:11
white-tiger írta:
mishow írta:
2021.12.06., hétf. 12:47

Nálam egyszer egy nagy áramszünet után csinált olyat a Mini, hogy újra el kellett indítanom a Setup menüt, mintha új eszközt akarnék hozzáadni (Setup New Device). Semmit nem húztam ki, maradt üzemkészen, ahogy volt, és két-három lépés után újra feléledt az eszköz.
Ha ez így nálad nem működik, akkor valaki nálam ügyesebb guru kell gondolkodik.gif
Tidalhoz próbáldd ki a BubbleDS-t, a Linn gyári appja helyett sokkal jobban szerettem azt használni.
Ez utóbbit nem igazán értem, nem Linn-em van… gondolkodik.gif

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1715

Hozzászólás Szerző: -KP- »

white-tiger írta:
mishow írta:
white-tiger írta:
2021.12.06., hétf. 12:27
Csak a nyomorult Auralic nem látja, amiket pedig felhoz nem indítja el, csak buffering és aztán semmi ......
Olyan volt már hogy áramszünet volt, de ki és visszakapcs és utána helyreállt….
Nálam egyszer egy nagy áramszünet után csinált olyat a Mini, hogy újra el kellett indítanom a Setup menüt, mintha új eszközt akarnék hozzáadni (Setup New Device). Semmit nem húztam ki, maradt üzemkészen, ahogy volt, és két-három lépés után újra feléledt az eszköz.
Ha ez így nálad nem működik, akkor valaki nálam ügyesebb guru kell gondolkodik.gif

white-tiger
Fórumlakó
Fórumlakó

mishow írta:
white-tiger írta:
Csak a nyomorult Auralic nem látja, amiket pedig felhoz nem indítja el, csak buffering és aztán semmi ......

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2610

Hozzászólás Szerző: mishow »

white-tiger írta:

white-tiger
Fórumlakó
Fórumlakó

mishow írta:
2021.12.06., hétf. 11:00
white-tiger írta:
2021.12.06., hétf. 10:32
Na, tegnaptól nincs boldogság… tegnaptól a tidalt ugyan megjeleníti, de eltűntek róla a my favorite-ben levő kedvenceim, és nem hajlandó streamelni.
Nem lehetséges, hogy valahol, valami frissítés futott le a rendszerben, és ki loggolt a tidalból?
Esetleg törölt valami hálózati hozzáférési engedélyt?
Gondolom Lightning DS-t használsz, de van fenn normál Tidal appod is. Ha abba belépsz, ott látszanak a kedvenceid?
Kiloggolt, de vissza bejelentkeztem. Eltűntek a sajátjaim is amiket a vinyóra felvettem és a routerre van kötve, de újra rescenneléssel azokat sikerült visszaállítani, így most csak ez hallgatható…
Igen , az LDS-t használom és máshol (pl itt az iPad-on is) ha normál TIDAL Appon ha belépek látom a kedvenceket is, és játszik is le. Csak a nyomorult Auralic nem látja, amiket pedig felhoz nem indítja el, csak buffering és aztán semmi. :smile30:
Most semmi…

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2610

Hozzászólás Szerző: mishow »

white-tiger írta:
Na, tegnaptól nincs boldogság… tegnaptól a tidalt ugyan megjeleníti, de eltűntek róla a my favorite-ben levő kedvenceim, és nem hajlandó streamelni.
Nem lehetséges, hogy valahol, valami frissítés futott le a rendszerben, és ki loggolt a tidalból?
Esetleg törölt valami hálózati hozzáférési engedélyt?
Gondolom Lightning DS-t használsz, de van fenn normál Tidal appod is. Ha abba belépsz, ott látszanak a kedvenceid?

white-tiger
Fórumlakó
Fórumlakó

white-tiger írta:
white-tiger írta:
2021.11.03., szer. 17:42
alto írta:
2021.11.01., hétf. 09:58

Érdekes, én pont a fordítottját tapasztaltam. A Lumin app-ja stabil, gyors, jól használható, míg a Lightning DS nehézkes, logikátlan, időnként instabil. NAS-ról használom, nem külső merevlemezzel. Persze a Roon egy másik dimenzió, mindkét gép esetén. Mindkét márkát forgalmazom, mielőtt elfogultság merülne fel.
Az Aries nálam wifin keresztül és a vinyót (amin a saját cd-im vannak
elmentve) közvetlenül rákötve folyton megszakadt ( no divice ), már az ablakon akartam kivágni... :smile25:
Mióta kábelen van és a vinyó a routerre van kötve nagyon jó.
Na, tegnaptól nincs boldogság… :smile30:
Auralic Femto és TIDAL közti kapcsolat problémával kit kérdezhetek?
Merthogy tegnaptól a tidalt ugyan megjeleníti, de eltűntek róla a my favorite- bán levő kedvenceim, és nem hajlandó streamelni. Elkezdi büfé rolni ha elindítanak bármit, aztán game over. Nem játszik semmit csak tölt, de semmi eredménye.
Bocs: my favorite- ban, illetve bufferolni. Ez az elmebeteg almás iPad ír olyan hülyeségeket néha. Én meg csak elküldtem, nem olvastam vissza. :smile51:

white-tiger
Fórumlakó
Fórumlakó

white-tiger írta:
2021.11.03., szer. 17:42
alto írta:
2021.11.01., hétf. 09:58
vazze írta:
2021.11.01., hétf. 09:05

Köszönöm a választ!
Korábban jártam úgy Lumin D1-el ,hogy a gyári applikáció gyakorlatilag használhatatlan. Lassú,akadozik,akárhányszor el akarsz indítani zenét a saját merevlemezről akkor minden egyes alkalommal újra olvassa az egészet.
D2 is kb ugyanez sajnos. Roon-al mindkettő hibátlan és gyors. Auralic Aries és Altair gyári app viszont tök jól működik.
Olyan gépet keresek aminek a gyári alkalmazása is jól működik.
Érdekes, én pont a fordítottját tapasztaltam. A Lumin app-ja stabil, gyors, jól használható, míg a Lightning DS nehézkes, logikátlan, időnként instabil. NAS-ról használom, nem külső merevlemezzel. Persze a Roon egy másik dimenzió, mindkét gép esetén. Mindkét márkát forgalmazom, mielőtt elfogultság merülne fel.
Az Aries nálam wifin keresztül és a vinyót (amin a saját cd-im vannak
elmentve) közvetlenül rákötve folyton megszakadt ( no divice ), már az ablakon akartam kivágni... :smile25:
Mióta kábelen van és a vinyó a routerre van kötve nagyon jó.
Na, tegnaptól nincs boldogság… :smile30:
Auralic Femto és TIDAL közti kapcsolat problémával kit kérdezhetek?
Merthogy tegnaptól a tidalt ugyan megjeleníti, de eltűntek róla a my favorite- bán levő kedvenceim, és nem hajlandó streamelni. Elkezdi büfé rolni ha elindítanak bármit, aztán game over. Nem játszik semmit csak tölt, de semmi eredménye.

wilsonhopper
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: wilsonhopper »

Töki írta:
2017.08.24., csüt. 07:43
Sziasztok,

hálózati lejátszók esetében UTP kábelre, router-re és NAS-ra van vmi ajánlás, vagy kerülendő termékek listája?
Ezek hangminőség szempontjából mennyire lényeges elemei a láncnak?

Jelenleg egy normál PC az adat forrás MinimServer-rel.... van értelme beruházni egy NAS-ra?

Köszi mini militia apk

Én (és még sokan mások) Synology NAS-t használok. Működését, menü/kezelhetőségét tekintve hibátlan. A gyári tápjával IS számomra szebben szólalnak meg a zenék, mintha a streamerembe pendrive-ot dugva teszem ugyanazt. Persze a tápegységüket (router, NAS)  cserélve jelentős plusz javulás érhető el. UTP kábelek között ugyanúgy megmutatkoznak a különbségek, mint összekötőknél.
Én a HydraSound termékeit használom megelégedéssel, ráadásul Józsitól el lehet vinni kipróbálni saját rendszerben bármint, mielőtt megvennéd.

T
good good

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3750

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

szj4 írta:
2021.12.05., vas. 13:48

Köszönöm a feljánlást, sajnos én nagyon messze lakom. Szinte teljesen kiesem a hifis vérkeringésből. :rolleyes:
Egyelőre annyit próbáltam a gyári táp ellenében, hogy eszembejutott, hogy van itthon egy 5V powerbankom. Tulajdonképpen amiben az akkumulátorról hajtás jobb, hogy sokkal simább, részletezőbb a hang. Egyébként nagyjából hasonló, de jobb így az tény.
Ha mégis jársz Pesten valamiért, és belefér, jelezd. Hacsak addig még nem oldódik a táp kérdés. De persze akkor is szívesen látlak.

Ha jobb az akku is, és hallod a különbséget az már siker. Szuper. :tutiok:
Csak a Marantz! :-D

Picabia
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 109

Hozzászólás Szerző: Picabia »

szj4 írta:
2021.12.05., vas. 13:48
Alex_Aston írta:
2021.12.05., vas. 08:14
szj4 írta:
2021.12.04., szomb. 16:26

Csak amiatt kérdezem, hogy nehogy az újdonság varázsa csapjon be. De ha annyival jobb, akkor jó :D Még megvárom 1-2 véleményt lindemann táp ügyben, mielőtt lépek.
Ha esetleg Pest környéki vagy (ha nem, akkor is), szívesen látlak egy próbára. Szerintem ne hallgass másokra, csak a saját füledre.
Köszönöm a feljánlást, sajnos én nagyon messze lakom. Szinte teljesen kiesem a hifis vérkeringésből. :rolleyes:
Egyelőre annyit próbáltam a gyári táp ellenében, hogy eszembejutott, hogy van itthon egy 5V powerbankom. Tulajdonképpen amiben az akkumulátorról hajtás jobb, hogy sokkal simább, részletezőbb a hang. Egyébként nagyjából hasonló, de jobb így az tény.
A powerbank-ekben leggyakrabban egy step-up konverter csinál a cellák alacsonyabb feszültségéből stabil 5 voltot. Ezek működési elvükben kapcsolóüzemű tápok. Szóval ne várj tőle jelentős változást, sőt. Egy audio eszközhöz csomagolt kapcsolóüzemű tápban feltételezhetően több figyelmet fordítottak a szűrésre, mint a telefontöltésre szánt powerbank-ben.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6219

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

szj4 írta:
Alex_Aston írta:
2021.12.04., szomb. 16:12
szj4 írta:
2021.12.04., szomb. 15:42

Oda-vissza cserélgetős táptesztelés is volt azóta?
Nem is látom értelmét, mert egyértelműen jobb lett (persze nem ég és föld). Megy a fiókba a régi táp, és kész.
Csak amiatt kérdezem, hogy nehogy az újdonság varázsa csapjon be. De ha annyival jobb, akkor jó :D Még megvárom 1-2 véleményt lindemann táp ügyben, mielőtt lépek.
Csak általánosságban, nem konkrétan a Lindemann-ra nézve: a táp jobbra cserélése meglepő eredményeket tud produkálni a forráskészülékeknél. Nekem igen jól érzékelhető pozitív változást hozott a rendszerben a DAC-om gyári kapcsitápjának ultraalacsony zajú, tisztességesen megépített tápra cserélése. Most Alex is megtapasztalta ezt, ennyi. Szerintem se más véleménye legyen a mérvadó, inkább próbálj meg kölcsönkapni valakitől egy-két napra egy megfelelő tápot, és saját rendszerben hallgatózz. A rendszert azért emlegetem, mert egy táp tudhat olyan zajokat produkálni, amelyre a rendszered más eleme érzékeny, nem az, amit épp tápol. Nálam egészen egyértelműen (egy próbára kapott, zajokra túlérzékeny rendszerelem jóvoltából még telefonos felvételekkel is jól bizonyíthatóan) ez is volt a probléma a korábbi, kapcsolóüzemű gyári táppal.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

szj4 írta:

Ha esetleg Pest környéki vagy (ha nem, akkor is), szívesen látlak egy próbára. Szerintem ne hallgass másokra, csak a saját füledre.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

szj4 írta:
2021.12.04., szomb. 15:42

Oda-vissza cserélgetős táptesztelés is volt azóta?
Nem is látom értelmét, mert egyértelműen jobb lett (persze nem ég és föld). Megy a fiókba a régi táp, és kész.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

kimber írta:
2021.12.04., szomb. 08:03
Elrontani biztos nem rontotta el a hangzást a táp, azt pedig, hogy hoz-e annyit a konyhára, mint amennyibe kerül (nem sokba), majd hosszabb próba fogja eldönteni.
De mennyire, hogy nem rontotta el, sőt! Azóta is szinte folyamatosan hallgatom, hogy elmentél (jó, azért aludtam is :rolleyes: ).
Most épp a Bagossy Brothers szól, és bent érzem magam a zenekar középen, de legalább is az első sorban. Azt hiszem, nem kérdés, hogy marad a vas, és ezek után én is csatlakozom azokhoz, akik javasolják a táp cserét a citromfához. Megéri (persze csak érték arányosan).

Köszi, hogy jöttél, köszi a tápot, na meg persze a dicsérő szavakat. Pedig mondtam, hogy nyugodtan köpködd meg, ha úgy érzed. ;)

karakoram
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 4

Hozzászólás Szerző: karakoram »

Arpi82 írta:
2021.12.03., pén. 18:38
Elgondolkoztam, hogy CD-ről streamerre váltanék. Ahogy nézegettem a Tidal lenne jó választás nekem, mert nagyon sok zene van a kínálatban amit szeretek.
A kérdés, hogy ésszerű keretek között ki tunná -e váltani a jelenlegi Naim Cd5x -et egy streamer.
Amit eddig néztem :
Bluesound node 2i kb. 350€
Linn majik ds/2 kb. 1000€
Auralic Altair kb 1100€

Gondolom az utolsó kettő közelebb lehet a célhoz ára alapján.
Van valakinek tapasztalata a Linn vagy az Auralic lejátszókkal?
Érdemes egyáltalán a Node 2i -t kipróbálni vagy tuti csalódás.
Sajnos nem tudom őket meghallgatni, meg kell vennem amelyiket hallani akarom.
Rendszer többi része :
Nait xs+Teddycap---Sonus Faber Concerto Home
Nálam egy komolyabb DAC (TMP Ant SE) egy Raspberry Pi 2-essel, profi táppal (szintén TMP) olyan hangot ad amit nem lehet egy lapon említeni a korábban használt Node-ommal. Ami viszont fontos hogy ehhez meg kell oldani hogy a Raspberry-n legyen Tidal connect mert DLNA-n keresztül, BubbleUpNP klienssel nincs olyan nagy különbség még a Node-hoz képest se.

Arpi82
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 149

Hozzászólás Szerző: Arpi82 »

Köszönöm az ajánlást, de inkább a külön készülékek híve vagyok a könnyebb fejleszthetőség miatt. Egy egybe készülék azért kötöttebb.
Naim streamer is biztosan jó lehet, talán egy ND5XS beleférne a keretbe kérdés, hogy van - e olyan jó mint a CD5X.
Másrészről most nem tudok eladó példányt a közelemben, ezért gondoltam a Linnre vagy az Auralicra.
Naim Nd5xs2 ---->Gato Amp150 ---->Dynaudio Special 25

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11181
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Arpi82 írta:
2021.12.03., pén. 18:38
Elgondolkoztam, hogy CD-ről streamerre váltanék. Ahogy nézegettem a Tidal lenne jó választás nekem, mert nagyon sok zene van a kínálatban amit szeretek. A kérdés, hogy ésszerű keretek között ki tunná -e váltani a jelenlegi Naim Cd5x -et egy streamer.
A Node-ot szerintem nyugodtan húzd ki a listádról, egy CD5x után esélye sincs. De ha már Naim és van egy XS is a birtokodban, figyelmedbe ajánlom a Uniti-t, ami két készüléket (meg pár kábelt) is kiválthatna, de családon belül maradnál. Bár drágább, mint az általad felvetett készülékek, de szerintem nagyszerű masina. Mostanában több komoly rendszerbe is telepítettük, mindenhol nagyon szeretik, kényelmes a kezelése, sokféle szolgáltatást tud és igencsak jól is szól. Ha nulláról kellene "rendszert" építkeznem, szerintem magamnak is egy ilyent vennék most, megúszva a szokásos nyűglődés nagy részét.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Na, az első körös TMP táp teszt a citromfával megtörtént.
Ha egy szóval kéne jellemezni a hallható változást, azt mondanám, hogy határozottabb lett tőle a hangja. De még tesztelem pár napot, és majd a végén visszadugom a régit, talán akkor lesz leginkább hallható a különbség. De elsőre nem tűnik rossznak.

Remélem a kedves, és nagy tiszteletben álló fórumtársunk is ír majd pár sort, hogy mi volt a benyomása az itt hallottak alapján.

Arpi82
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 149

Hozzászólás Szerző: Arpi82 »

Elgondolkoztam, hogy CD-ről streamerre váltanék. Ahogy nézegettem a Tidal lenne jó választás nekem, mert nagyon sok zene van a kínálatban amit szeretek.
A kérdés, hogy ésszerű keretek között ki tunná -e váltani a jelenlegi Naim Cd5x -et egy streamer.
Amit eddig néztem :
Bluesound node 2i kb. 350€
Linn majik ds/2 kb. 1000€
Auralic Altair kb 1100€

Gondolom az utolsó kettő közelebb lehet a célhoz ára alapján.
Van valakinek tapasztalata a Linn vagy az Auralic lejátszókkal?
Érdemes egyáltalán a Node 2i -t kipróbálni vagy tuti csalódás.
Sajnos nem tudom őket meghallgatni, meg kell vennem amelyiket hallani akarom.
Rendszer többi része :
Nait xs+Teddycap---Sonus Faber Concerto Home
Naim Nd5xs2 ---->Gato Amp150 ---->Dynaudio Special 25

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 732

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

s4tch írta:
2021.11.30., kedd 08:47
A SINAD chart tetejére oda van írva, hogy "higher better". A Topping D90SE van a lista tetején. A Topping D90SE a legjobb dac.

Egyszerű ez.
Az én olvasatomban a "higher better" felírat a SINAD charton nem azt jelenti, hogy a Topping
a jobb, ha éppen tele van velük az eleje. Számomra ez is egy mért érték, ahol a nagyobb a jobb.
Kicsit szerencsétlen a lista elején szerepeltetni, sokan végitéletnek gondolják a hangra nézve.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

s4tch
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 310

Hozzászólás Szerző: s4tch »

Mathias írta:
2021.11.29., hétf. 09:55
...Ezzel szemben az ASR leegyszerűsíti a dolgokat...
Hát le. :napsut:

A SINAD chart tetejére oda van írva, hogy "higher better". A Topping D90SE van a lista tetején. A Topping D90SE a legjobb dac.

Egyszerű ez.

Ugyanakkor a Topping D50 _jobb, mint a Topping D90, miközben utóbbi saccra 3x annyiba kerül. Sőt, az E30 is _jobb (hiszen a chart tetején a felirat egyértelmű), mint számos márkatársa. Tehát a Topping is csak hülyíti a népet? Az viszont nem lehet, a chi-fi az őszinte ár-érték arányról szól, olyan nem létezik, hogy ők ne legyenek konzekvensek.

Jajj, úgy összezavarodtam, lehet, hogy nem is olyan egyszerű ez.

------------------------------------------------------

Komolyra fordítva, legfeljebb érdekességnek jók ezek a mérések. Ha valaki erre alapozza a döntését vásárlás előtt, annak egyenesen ajánlom.

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Mathias »

ZolaBA írta:
2021.11.29., hétf. 07:13
ASR & SINAD...
Sok kérdés felmerült. És elég összetett a téma. Én egy ideje olvasgatom az ASR-t és így jó pár hozzászólást az alapítójától is, Amirtól.
Az ASR próbálja népszerűsíteni az objektív nézőpontot a Hifiben, de úgy, hogy közben közérthető is marad. Így próbál sok emberhez eljutni. Mert alapvetően egy készülék mérése elég összetett és hosszú. Sok ezzel foglalkozó oldal nem is nagyon írja le, hogy most ez jó, vagy rossz, csak ott vannak az ábrák, az értékek, így aki nem ért hozzá, egyáltalán nem érti, aki meg ért hozzá, annak is száraz olvasni való. Ezzel szemben az ASR leegyszerűsíti a dolgokat. Egyrészt viszonylag kevés ábrát, mérést tesz közzé egy készülék kapcsán. A háttérben sokkal többet mér, de ami nem érdekes, nem kirívó, azt nem teszi közzé. Például egy adott készüléknél, ha valamelyik mérési eredmény nem túl jó, akkor utánamegy és amire lehet következtetni, hogy még mi rossz, akkor utánamegy. De pl ha valami nem kirívó, akkor nem rakja be. (pl a stabilitás mérés, hogy a bemelegedéssel hogy változik a jel/zaj viszony, csak akkor rakja be, ha érdekes)
Így röviden tartja a méréseket és nem csak tényszerűen közli, hanem ha valami rossz/jó, ki is mondja, így mindenki, aki nem is feltétlenül ért hozzá, látja, hogy ezt most hová kell elhelyezni a rangsorban. Ennek a közérthetőségnek az egyik hozománya a SINAD lista.
Ennek megvan az előnye és hátránya is. Hátránya, hogy nyilván nem lehet egyetlen számmal jellemezni a készüléket. Én pl végig szoktam nézni az összes eredményt és összevetem a felhasználói szokásaimmal. Tehát hiába rosszabb pl az átlagnál valamelyik mérési eredmény, ha azt a funkciót nem használom, és hiába nem kiemelkedő úgy általánosságban a készülék mérési eredménye, ha amit használok belőle, az meg jobb. Csak hát az ilyen mélyebb értelmezést nem lehet elvárni nagy tömegektől. Ezért van viszonylag leegyszerűsítve a dolog. Másrészről, meg az is igaz, hogy ha valaminek nagyon szar ez az egy értéke(SINAD), ami ki van emelve, akkor kevéssé valószínű, hogy minden más meg tök jó. Szóval ha nem is lehet egy számra leegyszerűsíteni egy mérési sorozatot, de azért valamennyire korrelál a valós képhez. Hogy mennyire, arra az adott mérés alaposabb átnézése adhatja meg a választ. És az igaz, hogy ez a listázás elvitte a dolgokat a minél magasabb érték hajszolásába. Ami nem feltétlenül jó. Hisz lehet, hogy az én zenehallgatási szokásimnak tök elég egy 90dB jel/zaj viszony, hisz mondjuk úgy se hallgatok 75 dB SPL-nél hangosabban zenét. Szóval értelmezni kellene a dolgokat, ami sokaknál kimarad.
Amir egyébként, többször kifejtette, hogy ez nem hangminőség szerinti sorba állított lista. De igaz, ez nincs eléggé kihangsúlyozva. Sajnos sokan úgy értelmezik, hogy ami előrébb van az jobban szól, mint ami hátrébb. De nem erről van szó. Ő azt szokta mondani, hogy ez olyan, mint a Lexus reklám, amiben a V8-asra élével felállítottak egy pénzérmét és nem esett le, mikor járt a motor. Az autó használata szempontjából ez nem egy olyan tulajdonság, ami segíti azt, hogy gyorsabban eljuss A-ból B-be. De látszik belőle, hogy akik tervezték, azok törekedtek a minőségre, figyeltek a részletekre, stb. És ez egyfajta bizalmat ad a termék jóságát illetően. Hisz nagyon alacsony zajt, torzítást nem könnyű elérni, ehhez mindenre figyelni kell. Persze szólhat jól olyan termék, ahol nem olyan jó a jel/zaj viszony. De ne mondja senki, szokta mondani, hogy a zaj és torzítás, vagy bármely gyenge mérési eredmény elengedhetetlenül szükséges a jól szóláshoz. És ha ez így van, hogy ezek a rossz értékek nem kellenek a jól szóláshoz, akkor elvárható, főleg egy drágább terméknél, hogy ezek ne legyenek ott. Odafigyelés, tervezés.
És akkor térjünk rá az 1kHz-re. Igaz, hogy ez csak egyetlen hang. De olyan nincs, hogy ha ez nem megy jól, akkor attól még a sok hang jól fog menni egy adott készüléknek. Tehát olyan szempontból releváns, hogy ha már itt bajok vannak, akkor összetettebbet ne is várjunk el a készüléktől. Amúgy szokott lenni multi tone teszt is, szóval van összetettebb jellel is tesztelés, abból is sok kiderülhet. Meg a jelszint függvényében mért THD+N, szóval ezek megvannak. De, hogy őszinte legyek, olyat még nem láttam, hogy ami 1kHz-es SINAD-ban nagyon jó, az nagyon rossz lenne ezekben. És fordítva.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

audioline írta:
2021.11.29., hétf. 09:16
Hallotta már valaki egymás mellett a kettőt? Ez az elterjedt AKM vs Sabre chip - csak mert egyik vagy másik van benne - alapján való hallatlanban ítélet ráncolja a homlokom. Mindkettő gyártó chip-jével lehet normális és csapnivaló hangú készüléket építeni...
Egy paraméter a huszonkettőből. Ahogy autó esetében is mondjuk a kisebb turbós, vagy nagyobb méretű feltöltés nélküli motor vitája. Mindkét esetben lehet a végeredmény jó és rossz is, nemde?

Meg nyilván ízlés kérdése is. Én hallottam ilyet és olyat is. Nekem mindkettő jó volt hangra. Aki meg "ínyenc", úgy is meghallgatja előtte tüzetesebben. Katalógushuszárokat pedig úgy sem a valós tudás érdekli.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”