Sok kérdés felmerült. És elég összetett a téma. Én egy ideje olvasgatom az ASR-t és így jó pár hozzászólást az alapítójától is, Amirtól.
Az ASR próbálja népszerűsíteni az objektív nézőpontot a Hifiben, de úgy, hogy közben közérthető is marad. Így próbál sok emberhez eljutni. Mert alapvetően egy készülék mérése elég összetett és hosszú. Sok ezzel foglalkozó oldal nem is nagyon írja le, hogy most ez jó, vagy rossz, csak ott vannak az ábrák, az értékek, így aki nem ért hozzá, egyáltalán nem érti, aki meg ért hozzá, annak is száraz olvasni való. Ezzel szemben az ASR leegyszerűsíti a dolgokat. Egyrészt viszonylag kevés ábrát, mérést tesz közzé egy készülék kapcsán. A háttérben sokkal többet mér, de ami nem érdekes, nem kirívó, azt nem teszi közzé. Például egy adott készüléknél, ha valamelyik mérési eredmény nem túl jó, akkor utánamegy és amire lehet következtetni, hogy még mi rossz, akkor utánamegy. De pl ha valami nem kirívó, akkor nem rakja be. (pl a stabilitás mérés, hogy a bemelegedéssel hogy változik a jel/zaj viszony, csak akkor rakja be, ha érdekes)
Így röviden tartja a méréseket és nem csak tényszerűen közli, hanem ha valami rossz/jó, ki is mondja, így mindenki, aki nem is feltétlenül ért hozzá, látja, hogy ezt most hová kell elhelyezni a rangsorban. Ennek a közérthetőségnek az egyik hozománya a SINAD lista.
Ennek megvan az előnye és hátránya is. Hátránya, hogy nyilván nem lehet egyetlen számmal jellemezni a készüléket. Én pl végig szoktam nézni az összes eredményt és összevetem a felhasználói szokásaimmal. Tehát hiába rosszabb pl az átlagnál valamelyik mérési eredmény, ha azt a funkciót nem használom, és hiába nem kiemelkedő úgy általánosságban a készülék mérési eredménye, ha amit használok belőle, az meg jobb. Csak hát az ilyen mélyebb értelmezést nem lehet elvárni nagy tömegektől. Ezért van viszonylag leegyszerűsítve a dolog. Másrészről, meg az is igaz, hogy ha valaminek nagyon szar ez az egy értéke(SINAD), ami ki van emelve, akkor kevéssé valószínű, hogy minden más meg tök jó. Szóval ha nem is lehet egy számra leegyszerűsíteni egy mérési sorozatot, de azért valamennyire korrelál a valós képhez. Hogy mennyire, arra az adott mérés alaposabb átnézése adhatja meg a választ. És az igaz, hogy ez a listázás elvitte a dolgokat a minél magasabb érték hajszolásába. Ami nem feltétlenül jó. Hisz lehet, hogy az én zenehallgatási szokásimnak tök elég egy 90dB jel/zaj viszony, hisz mondjuk úgy se hallgatok 75 dB SPL-nél hangosabban zenét. Szóval értelmezni kellene a dolgokat, ami sokaknál kimarad.
Amir egyébként, többször kifejtette, hogy ez nem hangminőség szerinti sorba állított lista. De igaz, ez nincs eléggé kihangsúlyozva. Sajnos sokan úgy értelmezik, hogy ami előrébb van az jobban szól, mint ami hátrébb. De nem erről van szó. Ő azt szokta mondani, hogy ez olyan, mint a Lexus reklám, amiben a V8-asra élével felállítottak egy pénzérmét és nem esett le, mikor járt a motor. Az autó használata szempontjából ez nem egy olyan tulajdonság, ami segíti azt, hogy gyorsabban eljuss A-ból B-be. De látszik belőle, hogy akik tervezték, azok törekedtek a minőségre, figyeltek a részletekre, stb. És ez egyfajta bizalmat ad a termék jóságát illetően. Hisz nagyon alacsony zajt, torzítást nem könnyű elérni, ehhez mindenre figyelni kell. Persze szólhat jól olyan termék, ahol nem olyan jó a jel/zaj viszony. De ne mondja senki, szokta mondani, hogy a zaj és torzítás, vagy bármely gyenge mérési eredmény elengedhetetlenül szükséges a jól szóláshoz. És ha ez így van, hogy ezek a rossz értékek nem kellenek a jól szóláshoz, akkor elvárható, főleg egy drágább terméknél, hogy ezek ne legyenek ott. Odafigyelés, tervezés.
És akkor térjünk rá az 1kHz-re. Igaz, hogy ez csak egyetlen hang. De olyan nincs, hogy ha ez nem megy jól, akkor attól még a sok hang jól fog menni egy adott készüléknek. Tehát olyan szempontból releváns, hogy ha már itt bajok vannak, akkor összetettebbet ne is várjunk el a készüléktől. Amúgy szokott lenni multi tone teszt is, szóval van összetettebb jellel is tesztelés, abból is sok kiderülhet. Meg a jelszint függvényében mért THD+N, szóval ezek megvannak. De, hogy őszinte legyek, olyat még nem láttam, hogy ami 1kHz-es SINAD-ban nagyon jó, az nagyon rossz lenne ezekben. És fordítva.