Köszönöm, így már tiszta. Szerintem kissé figyelmetlenül követted a beszélgetést.wittao írta: ↑2021.10.10., vas. 11:15Hoztal egy szelsoseges peldat nem “nagyotmondasok hetvegejere”, erre irtam. Amirol lentebb folyt a diskurzus, arrol szolt (volna), hogy ugyan amikor egy dacot megmeregetnek es a meresi eredmenyek kozott 1% elteres sem tapasztalhato, az megis hogy a banatban lehetne kihallani es egyertelmuen ahhoz kotni a hangzasbeli elterest? Erre irtal egy olyan peldat amirol ordit, hogy valami nem lesz ok vele, ugyanez a fazishibasan bekotott hangsugarzo esete is.
Limar leírta néhány órával korábban, hogy
"Sajnálatosan ma még nincs semmiféle általános mérési eljárás, ami korrelálna a hangminőséggel. A legpocsékabb mérési eredményeket produkáló csöves elektronikák, hangsugárzók adják a legnagyobb zenei élményt."
Erre a szerintem erősen túlzó, azaz nagyotmondó kijelentésre és a hozzá fűzött kérdésre reagáltam. Az általam említett példa számomra arról szól, hogy a nagy ellenszélben sem árt néha mérni, mert a felhasználók egy része nem képes hallás útján detektálni még a durva hibákat sem. Említett hősünk is kábelek cserélgetésével próbált korrigálni egy teljesen egyértelmű elektromos hibát a sűrű sötét erdőben barangolva. Mérés nélkül még most is róná köreit, költené pénzt.
D/A konverterek, erősítők mérésének (pl. az Amir-féle listázásnak) sok értelmét nem látom az üzembiztonság ellenőrzésén túl, ezért szerintem eléggé félrevezető totálisan általánosítani mérés ügyben.