Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Zeneszoba

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11181
Kapcsolat:

Re: Zeneszoba

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

mishow írta:
2021.08.29., vas. 16:22
A másik dolog, hogy a lakberendezők nem szeretik a hifit, mert nem oda lehet tenni, ahol “szép”, hanem kell(ene) egyéb zűrös dolgokra is figyelni, amivel nem akarnak küzdeni (pl akusztika). Ez az életben is így van, nem csak a műsorokban. Egy lakberendező kb a dizájn hifit fogadja el (B&O, Tivoli, Sonos, stb) manapság meg a multiroom beépített hangrendszert tolják tablettel.
Volt velük néhány ütközetem. Egy beszélgetés során őszintén kerestem a rejtett kamerát, mert azt hittem, valami TV-s szívatás áldozata váltam. Lakberendező dizájner hősünk sehogy sem akarta megérteni a sztereó tér minimális feltételeit, illetve erősen ragaszkodott hozzá, hogy a tulajdonos 5 milliós Focal hangdobozait valamilyen bluetooth-os eszközzel kössük be, hogy ne legyenek kábelek. No meg hozott egy bordó színkártyát, hogy áruljam már el, hol lehet venni olyan színű készülékeket, mert ő azt álmodta meg. Hogy ő csodálkozott jobban a válaszaimon, vagy én az ő kérdésein, az nem derült ki.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3606

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

ZolaBA írta:
2021.08.29., vas. 18:54
istvan01 írta:
2021.08.29., vas. 10:55
NETFLIX-en megy ez a "A világ legkülönlegesebb otthonai"
Beton kockában hatalmas üvegfal előtt B&W 800 kábelek nélkül még szobadísznek is siralmas.
Szerintem sírnánk itt egy páran szívesen... :D

másrészt itt a film részlet: https://www.bbc.co.uk/programmes/p05zdpgv

Látszik, hogy be vannak kötve, bemegy egy padló csatornába.
Kábel elrejtés említése csak teszt volt részemről, gondoltam valaki csak észreveszi a bazi nagy faltól-falig, padlótól-plafonig vastag üveg borzalmasat ütését a csilliárdos Bower hangzásán. A többi fal hogyan, mivel van akusztika kezelve, nem látjuk, de az üveg reflexióját képtelenség jól kezelni. Várom fapaci/fülelek szakvéleményét.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1754

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

istvan01 írta:
Beton kockában hatalmas üvegfal előtt B&W 800 kábelek nélkül még szobadísznek is siralmas.
Szerintem sírnánk itt egy páran szívesen... :D

másrészt itt a film részlet: https://www.bbc.co.uk/programmes/p05zdpgv

Látszik, hogy be vannak kötve, bemegy egy padló csatornába.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 611

Hozzászólás Szerző: diagnet »

fapaci írta:
2021.08.29., vas. 14:33

Ott azért bőségesen van akusztikai kezelés, plusz réteg a betonon, vászon mögött...
Lehet, hogy XXI. század építőanyaga a beton, de én szerencsére XX. századi vagyok.
Nyilván. Ezért is kérdeztem, hogy konkrétan mit lehetne a XXI. sz-i lakótereknél csillapító hatású falburkolásra használni.
De ezek szerint még néhány évtizedig nem aktuális a téma...

A svájci villák után a hazai proli barlangokban valahogy így valósul meg: 2:35-nél

youtu.be/MwB7t2Gtnj0

Kevésbé hatásos, viszont kellően igénytelen.
Az oldalfalak külső burkolására valami festhető és légáteresztő mikro-méhsejt szerkezetű takaró lapokat lehetne alkalmazni.

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2610

Hozzászólás Szerző: mishow »

diagnet írta:
2021.08.29., vas. 14:02
istvan01 írta:
Még a telefonon 480p-ben is látszik, hogy futnak le a drótok a parkettába vágott kábelcsatornába. Jobbra a faliszekrényben van a hifi, az asztalon meg a távirányítója.
Láttam ezt a részt, amikor leadta a Spectrum Home. A tulaj igazi tech őrült, más szobákban is van nagy hifi, a garázsban meg Porsche gyűjtemény. Mindenhol minimál dizájn, ami lehet elrejtve-beépítve.
Az egész ház egy férfibarlang, nem kispályás szinten.
Amúgy a házépítős-ingatlanos műsorokban soha nincs hifi, aminek az egyik oka, hogy igyekeznek kerülni a termékelhelyezést. Ezeket a sorozatokat a világon mindenfelé vetítik, és az országonként eltérő szabályok miatt bele lehet(ne) szaladni komoly jogi vitákba. Inkább elengedik. Láttam olyan skandináv házat, ahol bemutatták a “moziszobát” amiben egy szál óriás tv volt a falon, oxt csókolom. A tv alatt meg ott volt falba épített csatlakozósor, konnektorokkal, média csatikkal. Ordított róla, hogy ott amúgy rendesen komoly hangtechnika is van.
A másik dolog, hogy a lakberendezők nem szeretik a hifit, mert nem oda lehet tenni, ahol “szép”, hanem kell(ene) egyéb zűrös dolgokra is figyelni, amivel nem akarnak küzdeni (pl akusztika).
Ez az életben is így van, nem csak a műsorokban. Egy lakberendező kb a dizájn hifit fogadja el (B&O, Tivoli, Sonos, stb) manapság meg a multiroom beépített hangrendszert tolják tablettel.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

diagnet írta:
2021.08.29., vas. 14:02
A plázák cinema city szobái is betonból épültek. Indokolatlan könyvespolcok és egyéb belógatások nélkül is szinte tökéletes az akusztika.
Ott azért bőségesen van akusztikai kezelés, plusz réteg a betonon, vászon mögött...

Lehet, hogy XXI. század építőanyaga a beton, de én szerencsére XX. századi vagyok.

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 611

Hozzászólás Szerző: diagnet »

istvan01 írta:
Még a telefonon 480p-ben is látszik, hogy futnak le a drótok a parkettába vágott kábelcsatornába. Jobbra a faliszekrényben van a hifi, az asztalon meg a távirányítója. A padló + mennyezet szigetelt és a falak a végig vannak aggatva akusztikai panelekkel. Talán a svájciakra a legkevésbé jellemző, hogy üres veretésre adnák a pénzüket.
Tetszik vagy sem, a XXI. sz. vezető építőanyaga a beton. Fajlagosan a legolcsóbb és szerkezetileg elkerülhetetlen az alkalmazása. A leier sem fog rönkházakra átállni.
A plázák cinema city szobái is betonból épültek. Indokolatlan könyvespolcok és egyéb belógatások nélkül is szinte tökéletes az akusztika.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5288

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Ez inkább csendszoba, mintsem zeneszoba... érdekes lehet az ablak külső tisztítása (drónnal, vagy alpinista technikával gondolkodik.gif )
Azért ilyen esetre is van megoldás...(nem a fejhallgató, de nem is BW)

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2643

Hozzászólás Szerző: supravox »

fapaci írta:
2021.08.28., szomb. 19:38
supravox írta:
2021.08.28., szomb. 19:11
Azt hiszed? gondolkodik.gif Okos hifista ezen is talál kivetnivalót 31_1_21.gif
Nem baj, néhány kék gyönggyel és pár BlackGate kondival megoldunk mindent.
Meg AN dróttal..
Simán 31_1_21.gif
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9572

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Csak úgy halkan megjegyzem, hogy láttam már padlóba rejtett kábelezést, nem az ördögtől való és aki úgy tervezi a lakást, hogy bele van tervezve a hifi, az meg is tudja valósítani.

Ettől függetlenül simán lehet, hogy az előző képen valóban nincs összekötve a hangsugárzó.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3606

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Csatolmányok
800D_svájc.jpg
800D_svájc.jpg (79.59 KiB) Megtekintve 2481 alkalommal

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

supravox írta:
2021.08.28., szomb. 19:11
Azt hiszed? gondolkodik.gif Okos hifista ezen is talál kivetnivalót 31_1_21.gif
Nem baj, néhány kék gyönggyel és pár BlackGate kondival megoldunk mindent.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2643

Hozzászólás Szerző: supravox »

rTom írta:
2021.08.28., szomb. 17:13
A végső megoldás...
Azt hiszed? gondolkodik.gif
Okos hifista ezen is talál kivetnivalót 31_1_21.gif
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

viri írta:
2021.08.28., szomb. 18:47
Alex_Aston írta:
2021.08.28., szomb. 17:56
Vinkler írta:
2021.08.28., szomb. 16:19

Nah, itt egy másik. Mindenki megnyugodhat, itt vannak kábelek. :D

AFAE3005-B3BC-4C02-9C04-57926DCBD9E0.jpeg
Engem ennél a képen látható hangfal elhelyezéssel képest, a faltól 2x ennyire elhúzott dobozok miatt is szétszedtek itt... :smile29:
Nyugi, ez a Vinkler által betett elrettentő példa csak azért nem lett szétszedve, mert nem egy kérdező fórumtársé, így mindenki tojik rá :D
36_1_5.gif :fekverohog:

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1659

Hozzászólás Szerző: viri »

Alex_Aston írta:
2021.08.28., szomb. 17:56
Vinkler írta:

Engem ennél a képen látható hangfal elhelyezéssel képest, a faltól 2x ennyire elhúzott dobozok miatt is szétszedtek itt... :smile29:
Nyugi, ez a Vinkler által betett elrettentő példa csak azért nem lett szétszedve, mert nem egy kérdező fórumtársé, így mindenki tojik rá :D
Audio PC(PPV3)- Core Audio Karuna USB/spdif - Audio Note DAC3 - Audio Note Soro SE - PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3749

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Vinkler írta:

Csak a Marantz! :-D

rTom
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 95

Hozzászólás Szerző: rTom »

A végső megoldás...
Csatolmányok
D5CF1FBA-1BD9-421F-80BB-B7BADD9B5E1F.jpeg
D5CF1FBA-1BD9-421F-80BB-B7BADD9B5E1F.jpeg (1.21 MiB) Megtekintve 2123 alkalommal

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

rTom írta:
2021.08.28., szomb. 16:40
Vinkler írta:
rTom írta:
2021.08.27., pén. 17:57

Akkor keressük a hibákat:
Egy Mekis nem hallgat dCs Bartókot, egy Mekis nem dobja a sarokba kivilágitatlanúl a nem használt cuccot, nincsenek kábelek, erősítés 5 csatornán de még a centert sem látom, kicsi bázis távolság, Sonusok a lukba tolva, képek bénán alacsonyan a falra felhányva, tv szint úgy se a centernek se a kötelezö bizbaszoknak a párkányon nincs hely, megvilágítás túl erős egy nappaliba, ráadásul 2db aszimetrikusan felrakva ( be is csillan), a kedvenc fotel meg a szvítszpottyban balra el a budiajtóban talán? Így hirtelen ennyi.
Szvsz ez simán egy működő rendszer. A kábeleket bőven el lehet rejteni. Én a saját rendszeremnél is azon vagyok, h ne látszódjanak a kábelek, szóval nem ördögtől való. Az 5 csatornás erősítést sem írom alá, de MINDEGY.

Félre ne érts jöhetnek a képek! ;peace;
Huh, megnyugodtam… ;)

rTom
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Vinkler írta:
rTom írta:
Vinkler írta:
2021.08.27., pén. 14:23
Mostanában a net tele van ilyesfajta setupokkal. gondolkodik.gif

FD33B713-7CD1-4F08-B6A7-CC5EB2D88669.jpeg
Egy Mekis nem hallgat dCs Bartókot, egy Mekis nem dobja a sarokba kivilágitatlanúl a nem használt cuccot, nincsenek kábelek, erősítés 5 csatornán de még a centert sem látom, kicsi bázis távolság, Sonusok a lukba tolva, képek bénán alacsonyan a falra felhányva, tv szint úgy se a centernek se a kötelezö bizbaszoknak a párkányon nincs hely, megvilágítás túl erős egy nappaliba, ráadásul 2db aszimetrikusan felrakva ( be is csillan), a kedvenc fotel meg a szvítszpottyban balra el a budiajtóban talán? Így hirtelen ennyi.
Szvsz ez simán egy működő rendszer. A kábeleket bőven el lehet rejteni. Én a saját rendszeremnél is azon vagyok, h ne látszódjanak a kábelek, szóval nem ördögtől való. Az 5 csatornás erősítést sem írom alá, de MINDEGY.

Félre ne érts jöhetnek a képek! ;peace;
De az elöbbin nyilvánvalóan a polcok voltak a fókuszban, azokat akarják eladni úgy, hogy bedörzsölik sok pénzzel. Ezért nem ég a tűz a kandallóban sem, elvonná a figyelmet.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

rTom írta:
Vinkler írta:
2021.08.27., pén. 14:23
Mostanában a net tele van ilyesfajta setupokkal. gondolkodik.gif

FD33B713-7CD1-4F08-B6A7-CC5EB2D88669.jpeg

AFAE3005-B3BC-4C02-9C04-57926DCBD9E0.jpeg (141.1 KiB) Megtekintve 2010 alkalommal

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 356

Hozzászólás Szerző: shany »

rTom írta:
2021.08.28., szomb. 11:50
...
1. A kép és az első talán kissé költői kérdés shany által alább belinkelt tanulmányból elméleti, modellezett 4 sub sugárzóval elérhető eredményeire vonatkozott.lsd.
https://vbn.aau.dk/ws/portalfiles/porta ... AC-phd.pdf
...
Az írásban, a plusz 2db szub hangsugárzó egészen speciális jelet sugároz ( inkább energiát nyel el ), speciális helyen. Ez a szokásos akusztikai passzív elnyelő rendszerekkel szemben, "aktív". Az egykori Hifi Magazin sajtószemléjében talán felbukkant ilyesmi jellegű dolog valamikor ( sarokba állítható aktív basszuscsabda ? )...
Inkább érdekesség....
EQ_system.jpg
EQ_system.jpg (155.13 KiB) Megtekintve 1979 alkalommal

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

rTom írta:
2021.08.28., szomb. 11:50
Arra vonatkozott ha a lehallgató térben egy megfelelően kiválasztott hallgatási pontban és közvetlen környezetében hozhat bármi előnyt ha sub forrása a közvetlen közelünkben van- mellettünk. ( Az alapok ismerete talán meg van um. körsugárzás, szükséges fázis és időkorrekciók)

Korábban talán itt a fórumon olvastam, kaef2 demózott egy rendezvényen Danley sub sugárzóra ültetett közönségnek hasonlót. Nyílván nem a testhangokat akarta ezzel szemléltetni.
A(z egykori) Hiltonban valamelyik HiFi Show-n demóztunk vele a Penna termében, akkoriban hozták be az első Danley hangsugárzókat. Nyilván van előnye, hiszen minél közelebb vagyunk a hangforráshoz, annál kevésbé dumál bele a környezet a produkcióba, ennek ellenére ez a megoldás szerintem inkább poénnak jó. A jókora hangdobozra (talán DTS10 volt) tettünk egy fotelt és abba ülve lehetett élvezni a szubbasszus hangok fiziológiai hatását, jellemzően fülig érő szájjal. Kétlem, hogy otthon bárki is így szeretne zenét hallgatni. Házimoziban el tudom képzelni, hiszen ott minden lehetséges.

rTom
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

fapaci írta:
2021.08.28., szomb. 09:39
rTom írta:
2021.08.27., pén. 22:47
Ezt a szubbasszus tartományú simítást össze lehet hozni egyáltalán felsőfokú matematika, PhD és/v. DSP nélkül otthon?

A lehallgató pozíció (fotel, kanapé) mellet közvetlenül elhelyezett, sub megfelelő beállításáról ( késleltetés/fázis korrekció) hallottam már. Ekkor cc. 100 cm fülmagasság közel esik a legtöbb beltér 1/3-2/3-hoz, ami ha jól vettem le a sub tartományban egy egyenletes hangnyomású térszelet a forrásponttól számítva.
Elolvastam párszor a kérdéseidet, de esküszöm, nem értem őket. Ha a digitális jelen akarunk tekergetni, az csak DSP-vel lehetséges. Talán célszerű lenne tisztázni, mi az a DSP? Vagy nem tudom... A szubsugárzót bárhova is tesszük a szobában, be kell állítani a paramétereit és a fülmagasságunk is mindig 100 cm körül lesz. Egyikből sem következik az "egyenletes hangnyomású térszelet".
Igazad van ez így zagyvaság lett. Engem frusztrál a sok betű pötyögés, így viszont csak a gondolataim végét írtam le két érthetetlen és szorosan össze nem függő mondatban.
Elnézést kérek!

1. A kép és az első talán kissé költői kérdés shany által alább belinkelt tanulmányból elméleti, modellezett 4 sub sugárzóval elérhető eredményeire vonatkozott.lsd.
https://vbn.aau.dk/ws/portalfiles/porta ... AC-phd.pdf

2. Arra vonatkozott ha a lehallgató térben egy megfelelően kiválasztott hallgatási pontban és közvetlen környezetében hozhat bármi előnyt ha sub forrása a közvetlen közelünkben van- mellettünk. ( Az alapok ismerete talán meg van um. körsugárzás, szükséges fázis és időkorrekciók)

Korábban talán itt a fórumon olvastam, kaef2 demózott egy rendezvényen Danley sub sugárzóra ültetett közönségnek hasonlót. Nyílván nem a testhangokat akarta ezzel szemléltetni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

rTom írta:
2021.08.27., pén. 22:47
Ezt a szubbasszus tartományú simítást össze lehet hozni egyáltalán felsőfokú matematika, PhD és/v. DSP nélkül otthon?

A lehallgató pozíció (fotel, kanapé) mellet közvetlenül elhelyezett, sub megfelelő beállításáról ( késleltetés/fázis korrekció) hallottam már. Ekkor cc. 100 cm fülmagasság közel esik a legtöbb beltér 1/3-2/3-hoz, ami ha jól vettem le a sub tartományban egy egyenletes hangnyomású térszelet a forrásponttól számítva.
Elolvastam párszor a kérdéseidet, de esküszöm, nem értem őket. Ha a digitális jelen akarunk tekergetni, az csak DSP-vel lehetséges. Talán célszerű lenne tisztázni, mi az a DSP? Vagy nem tudom... A szubsugárzót bárhova is tesszük a szobában, be kell állítani a paramétereit és a fülmagasságunk is mindig 100 cm körül lesz. Egyikből sem következik az "egyenletes hangnyomású térszelet".

rTom
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Hallgat valaki így 2.1 szettet?
Csatolmányok
A0131E19-26B2-418A-856C-07DD7FD917BC.png
A0131E19-26B2-418A-856C-07DD7FD917BC.png (872.06 KiB) Megtekintve 2063 alkalommal

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”