Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 377

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: mgus »

robi20064 írta:
2019.02.03., vas. 12:30
mgus írta:
2019.02.03., vas. 12:01
Bécó írta:
2019.02.03., vas. 11:56

Ha a Core audio-t számon lehet kérni akkor szerintem a kábelkészítőket is meg lehet találni ezügyben. gondolkodik.gif
Persze mérési jegyzőkönyv, szigetelés vizsgálat,mitől szólna jobban stb,ez is csak egy darab drót ez nem zenél.Ilyen megjegyzések áradata közepette én inkább nem válaszolnák semmire. :D
Latom, nalad beakadt ez a lemez es magikus kezek folyton vissza is teszuk a tut az elejere.

A masik topic-ban leginkabb ket kabellel kapcsolatos vita volt az elmult hetekben. Az egyik az USB a masik az Ethernet. Emlekeim szerint senki sem kezdte el vitatni a kulonbozo rez, ezust es mas analog kabelek hangra gyakorolt hatasat. Amiben nem volt konszenzus az az volt hogy melyik digitalis atvitelnel es mennyire befolyasolo tenyezo maga a kabel.

Amennyire en tudom Akosnak nincs USB kabele, sot digitalisbol is talan csak AES/EBU-val talalkoztam. Ha van kedve, ideje es indittatasa akkor esetleg o majd elmondja hogy ez miert van igy.
Én csak egy példát hoztam fel az ethernet kábelek különbségere erre ti egymásnak estetek, :D én ezeken nem vitatkozom hisz jómagam is kábeles lettem,nekem egyértelmű a dolog.
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég

Bécó írta:
2019.02.03., vas. 11:56
mgus írta:
2019.02.03., vas. 11:50
Bécó írta:
2019.02.03., vas. 11:48
Szerintetek ha nem lenne különbség akkor gyártanának a cégek ennyi különböző anyagú,átmérőjű,szigetelésű..stb kábeleket?Kérdezzétek meg a Magyar kábel készítőket ők hogyan mi mentén fejlesztenek pl:ValhallA..stb hogy ők hallanak e különbséget vagy csak marketingelnek?
Titkos információ. :D
Ha a Core audio-t számon lehet kérni akkor szerintem a kábelkészítőket is meg lehet találni ezügyben. gondolkodik.gif
Persze mérési jegyzőkönyv, szigetelés vizsgálat,mitől szólna jobban stb,ez is csak egy darab drót ez nem zenél.Ilyen megjegyzések áradata közepette én inkább nem válaszolnák semmire. :D

SSS
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 124

Hozzászólás Szerző: SSS »

Aszpirin írta:
2019.02.03., vas. 11:10
kaboca36 írta:
2019.02.03., vas. 09:50
K P írta:
2019.02.03., vas. 09:41
1000 Ft- os USB kábelt használ itt valaki? Mivel csak 1-eket, meg 0-ákat kell a PC- ből a DAC- ba juttatni, így logikus lenne, hogy minek a drágább kábel?
Viszont a bitek továbbításán kívül nem lehet, hogy egy kábel zajt, illetve rezgéseket is továbbít a készülékekbe?
Nincs 1-es meg 0. Az adat egy hullam jel. es nagyon nem mindegy milyen az ado es vevo kozotti kapcsolat.
Az usb gyenge minusegu 5V-ja az ami letudja rontani akar a vevo oldalon mukodo dacot.

Épkézláb magyarázatot nem találtam rá, az is lehet, hogy a tudatom befolyásolja a hallásomat, de az is, hogy valamelyik logikai következtetésem nem helyes.

A fenti mondatra egy felvetés a margóra. Magamon is megfigyeltem, de mindenkiben ott van az un. racionalizáció. Az, hogy amikor pl. lecserélem az erősítőmet egy drágábbra, akkor ezt megpróbálom igazolni magam előtt. Teszteket olvasok, véleményeket, ha lehetőség van rá összehallgatom a régivel stb. ezer módon lehet önigazolást keresni. Ez racionalizáció akaratlanul is befolyásolhatja azt mit hallunk egy x és 30*x árú kábel esetében. Tudom ez nagyon messze vezet, ezért is írtam, a margóra :D
Eleje: TIDAL -> 2x(RPI + Volumio) ->Chord qtest/2qute
Közepe: 1. (MFA Classic + QUAD520f) 2. (QUAD34 + 306) 3. (Naim Nac32+ HC+ Nap 250)
Vége: Neat Petite, Epos ES14

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég

Bécó írta:
2019.02.03., vas. 11:48
Szerintetek ha nem lenne különbség akkor gyártanának a cégek ennyi különböző anyagú,átmérőjű,szigetelésű..stb kábeleket?Kérdezzétek meg a Magyar kábel készítőket ők hogyan mi mentén fejlesztenek pl:ValhallA..stb hogy ők hallanak e különbséget vagy csak marketingelnek?
Titkos információ. :D

SSS
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 124

Hozzászólás Szerző: SSS »

K P írta:
1000 Ft- os USB kábelt használ itt valaki? Mivel csak 1-eket, meg 0-ákat kell a PC- ből a DAC- ba juttatni, így logikus lenne, hogy minek a drágább kábel?
Viszont a bitek továbbításán kívül nem lehet, hogy egy kábel zajt, illetve rezgéseket is továbbít a készülékekbe?
igen én, de szerintem 1000 Ft-sincs a kábel ami összeköti az SBC-t a DAC-al. Valamelyik telefonhoz vagy egyéb kütyühöz adták. Kipróbáltam egy audio USB kábelel is, nem hallottam semmilyen különbséget.
DE ez csak egy próba volt, régóta tervezek kipróbálni további "audiofil" usb kábelt, egyszerűen csak mostanság nincs nagy ingerenciám semmilyen fejlesztésre, mert így is megfelel nekem a hang amit hallok.
Eleje: TIDAL -> 2x(RPI + Volumio) ->Chord qtest/2qute
Közepe: 1. (MFA Classic + QUAD520f) 2. (QUAD34 + 306) 3. (Naim Nac32+ HC+ Nap 250)
Vége: Neat Petite, Epos ES14

K P
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 284

Hozzászólás Szerző: K P »

Aszpirin írta:
2019.02.03., vas. 11:10
kaboca36 írta:
K P írta:
Nincs 1-es meg 0. Az adat egy hullam jel. es nagyon nem mindegy milyen az ado es vevo kozotti kapcsolat.
Az usb gyenge minusegu 5V-ja az ami letudja rontani akar a vevo oldalon mukodo dacot.
Ennek ellenére a kérdés jogos.
Az 1-eseket és 0-kat jelképező analóg jelszintekben elég nagy a tolerancia ahhoz, hogy bizonyos mértékig zajtűrő legyen az adatátvitel. Ha már annyira zajos, hogy bithibák keletkeznek, akkor ezek valószínűleg inkább durvábban hallható zörejeket okoznak a D/A konverzió után, mint hogy a "hangszínbe" avatkoznának bele - bár ebben azt hiszem nincs teljes egyetértés a fórumlakók között, sőt, igen nagy vitákat tud generálni a kérdés.
Az 1-esek és 0-k helyes időzítése az, ami már befolyásolni tudja a hangképet (ld. jitter) - ezt azonban az átvitel utáni pufferelés és saját DAC-órajel elvileg függetlenné teszi a kábeltől.
És akkor ott van az általad felvetett dolog a tápvonalban - ami akkor jön képbe, ha a DAC az USB-kábelen kapott tápfeszültséget használja. Ez valódi, és mindenki által egyszerűen belátható probléma lehet.

Nos, hogy az eredeti kérdésre is válaszoljak: igen, próbáltam kétféle noname USB-kábelt (ferritgyűrűset és ferritgyűrű-néélkülit is) és nem-noname-eket (ezeken egyiken sincs ferritgyűrű). Saját táppal és saját órajellel rendelkező (integrált) DAC-al próbágattam, amelynek az usb bemenete ráadásul galvanikusan le is van választva (legalábbis a marketinganyag alapján). Ebben a felállásban a fenti megfontolásokból nem lehetne különbség az 1000 forintos és a 30ezer forintos USB kábel között. Ugyanúgy kellene szóljon a zene a DAC "mögött"... és mégsem ez a helyzet. Van különbség. Lagalábbi én érzékelek különbséget. Természetesen a drágábbik kábelek javára :rolleyes:

Épkézláb magyarázatot nem találtam rá, az is lehet, hogy a tudatom befolyásolja a hallásomat, de az is, hogy valamelyik logikai következtetésem nem helyes.

Ez a különböző USB kábelek közötti különbség téma mindenesetre jókora vitákat generált már eddig is, és attól tartok, heves vitákat fog generálni ezután is.
Távol áll tőlem bármiféle vita gerjesztése... :rolleyes:
Tán az érzékelésünk közti különbözősègek miatt is (másnak halljuk pl ezt v azt a kábelt) vannak a nézetkülönbségek.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7698

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Szerintem van némi esély arra, hogy a markánsabb különbségeket az adja, miként mozognak az elektronok az adott vezetőkben, hisz mégiscsak azok viszik az információkat A -> B.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3802

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

robi20064 írta:
2019.02.03., vas. 00:35
Az mindig is erdekelt hogy ki es hogyan hasonlit ossze kabeleket amikor donteni szeretne hogy szamara melyik hangja a jobb. Zene elindit, hallgat 30/60/90 akarhany masodperc majd leallit, kabel kicserel (ez kabeltol es eszkoztol fuggoen par perces muvelet lesz), majd zene ujraindit es ujra hallgat. Ez utan tetszoleges alkalommal megismetli a folyamatot. Vagy egyszerre bekot mindket kabel (ez joval problemasabb tud lenni ha mindenbol csak egy eszkoz van) es pl gombnyomasra valt a bemenetek kozott.

Komolyan erdekel ki milyen modszert alkalmaz.
Hallgatom 2-3-4 hétig az újat, aztán visszateszem a régit és hallgatom 2-3-4 hétig. Majd megint beteszem 2-3-4 hétig az újat.
Majd döntök.

A hifiben semmi sem élet-halál kérdése. Nem kell sietni semmilyen, hosszútávra szóló döntéssel.
Ráérek jó döntést hozni.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6116

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

kaboca36 írta:
K P írta:
Ennek ellenére a kérdés jogos.
Az 1-eseket és 0-kat jelképező analóg jelszintekben elég nagy a tolerancia ahhoz, hogy bizonyos mértékig zajtűrő legyen az adatátvitel. Ha már annyira zajos, hogy bithibák keletkeznek, akkor ezek valószínűleg inkább durvábban hallható zörejeket okoznak a D/A konverzió után, mint hogy a "hangszínbe" avatkoznának bele - bár ebben azt hiszem nincs teljes egyetértés a fórumlakók között, sőt, igen nagy vitákat tud generálni a kérdés.
Az 1-esek és 0-k helyes időzítése az, ami már befolyásolni tudja a hangképet (ld. jitter) - ezt azonban az átvitel utáni pufferelés és saját DAC-órajel elvileg függetlenné teszi a kábeltől.
És akkor ott van az általad felvetett dolog a tápvonalban - ami akkor jön képbe, ha a DAC az USB-kábelen kapott tápfeszültséget használja. Ez valódi, és mindenki által egyszerűen belátható probléma lehet.

Nos, hogy az eredeti kérdésre is válaszoljak: igen, próbáltam kétféle noname USB-kábelt (ferritgyűrűset és ferritgyűrű-néélkülit is) és nem-noname-eket (ezeken egyiken sincs ferritgyűrű). Saját táppal és saját órajellel rendelkező (integrált) DAC-al próbágattam, amelynek az usb bemenete ráadásul galvanikusan le is van választva (legalábbis a marketinganyag alapján). Ebben a felállásban a fenti megfontolásokból nem lehetne különbség az 1000 forintos és a 30ezer forintos USB kábel között. Ugyanúgy kellene szóljon a zene a DAC "mögött"... és mégsem ez a helyzet. Van különbség. Lagalábbi én érzékelek különbséget. Természetesen a drágábbik kábelek javára :rolleyes:

Ez a különböző USB kábelek közötti különbség téma mindenesetre jókora vitákat generált már eddig is, és attól tartok, heves vitákat fog generálni ezután is.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

kaboca36
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 223

Hozzászólás Szerző: kaboca36 »

Revox B750MkII, B225, B77, B795 (Shure V15 Type IV, Type II).
DacEnd2 (AD1865NK,CSF 5687 WA),WaveIO Xmos usb,
KEF Chorale (1970), Infinity Qa (1978).

kaboca36
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 223

Hozzászólás Szerző: kaboca36 »

K P írta:
Revox B750MkII, B225, B77, B795 (Shure V15 Type IV, Type II).
DacEnd2 (AD1865NK,CSF 5687 WA),WaveIO Xmos usb,
KEF Chorale (1970), Infinity Qa (1978).

K P
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 284

Hozzászólás Szerző: K P »

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 683

Hozzászólás Szerző: GTomi »

robi20064 írta:
2019.01.23., szer. 17:15
GTomi írta:
2019.01.23., szer. 16:40
GTomi írta:
2019.01.23., szer. 13:25

akkor az lehet, igen, kezdetek óta volt vmi baja (jutott eszembe: néha nem adta jelet, meg kellett piszkálni) azért is tettem el a fiók mélyére akkor ezek szerint.
ami érdekes, hogy hd-ban 720p-t és 1080i-t adja csak le, jut eszembe.
A wiki-n levo verzio tablazat alapjan van kulonbseg, pl az 1.0-as verzio tud 1080p-t 60Hz-ig de felette nem. Kerdes hogy mikent inicializalja a kimenetet az eszkoz amire a kabelt kototted. Azt egyebkent lehet tudni hogy mihez hasznalnad? Mondjuk ennel a pontnal inkabb csak vegyel egy tok atlag 1.3-as vagy 1.4-es kabelt es problema megoldva.
igazából mint "érdekességet" említettem meg, korábban bd lejátszóban is volt, meg mediaplayer-ben is.
Rega / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

GTomi írta:
2019.01.23., szer. 13:25
fapaci írta:
2019.01.23., szer. 10:40
GTomi írta:
2019.01.22., kedd 21:22
elképzelhető olyan, hogy régebbi hdmi kábel nem viszi az 1080 p jelet?
Már az 1.0 verzió is tudta a full HD progresszív jelátvitelt, tehát vélhetően egy hibás kábellel van dolgod.
akkor az lehet, igen, kezdetek óta volt vmi baja (jutott eszembe: néha nem adta jelet, meg kellett piszkálni) azért is tettem el a fiók mélyére akkor ezek szerint.
ami érdekes, hogy hd-ban 720p-t és 1080i-t adja csak le, jut eszembe.
Rega / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
2019.01.23., szer. 10:40
GTomi írta:
Már az 1.0 verzió is tudta a full HD progresszív jelátvitelt, tehát vélhetően egy hibás kábellel van dolgod.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11045
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

GTomi írta:

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

robi20064 írta:
2019.01.22., kedd 22:09
GTomi írta:
Szerintem igen ha nagyon regi, igaz gyakorlatban en csak olyannal talalkoztam hogy a 4k-t nem vitte a sima 1.3/1.4-es kabel.

https://en.wikipedia.org/wiki/HDMI
ahogy nézem,tök elképzelhető. amit találtam itthon az jó régi, úgyhogy tuti.

köszi

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2112

Hozzászólás Szerző: Voyager »

SoundMania írta:
2019.01.22., kedd 18:06
Most akkor az alapanyagon, vagy a konstrukción? :)
Tapasztalatom szerint nagyon eltérő anyagokból és nagyon eltérő konstruciókból is lehet nagyon hasonló hangot csinálni.
És lehet jót is, meg rosszat is....
Meg ahogy írod, azonos alapanyagból , pl réz, lehet csinalni mindkét helyre , kábelt. Sőt , hálózati vezetélet is. De ez így már nagyon semmit sem mond. :)
Jogos. Félreérthető volt. Úgy értettem, hogy ugyanazon vezető (anyag-anyagszerkezet-huzal) más-más célra szánva, csak a kábel konstrukcióját/fellépését (pl. árnyékolás használata vagy éppen nélkülözése, irányítottság, csavarás, vagy éppen a párhuzamosság pontos tartása) változtatva, jó lehet több helyre.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1263

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Voyager írta:
2019.01.22., kedd 09:33
SoundMania írta:
2019.01.13., vas. 10:45
Szia! Alapvetően más a legtöbb hangszóró kabel és interconnect felépítése, de akadnak gyártók akik felhasználják mindkét célra, illetve akadnak barkacsolók akik alkalmazzak bizonyos gyártók hangszórókábeleit interconnectként. Pár példa: 47 Lab, Kondo ksl . Lehet vannak mások is. De ezek működnek. Legalábbis valamilyen szinten.....
Szerintem mindenesetre vannak jobb kábelek ilyen célra.
Egyetértek. A kábelek vezetőin (alapanyagon) van a hangsúly, ugyanazon vezetőből lehet mindkét helyre jót készíteni. A konstrukció a lényeg...
Most akkor az alapanyagon, vagy a konstrukción? :)
Tapasztalatom szerint nagyon eltérő anyagokból és nagyon eltérő konstruciókból is lehet nagyon hasonló hangot csinálni.
És lehet jót is, meg rosszat is....
Meg ahogy írod, azonos alapanyagból , pl réz, lehet csinalni mindkét helyre , kábelt. Sőt , hálózati vezetélet is. De ez így már nagyon semmit sem mond. :)

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

merida írta:
2019.01.22., kedd 10:23
Voyager írta:
2019.01.22., kedd 09:29
Még jó, hogy nem kötötted össze a két erősítő kimenetét. :napsut:
Mindig öröm, ha hülyének nézik az embert! :rolleyes:
Hülyének azért nem nézlek, de volt már olyan itt aki ezt tette. Ezért írtam...
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...

merida
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 192

Hozzászólás Szerző: merida »

Voyager írta:
2019.01.22., kedd 09:29
merida írta:
2019.01.16., szer. 17:31
Egy, itt talált séma rajz alapján megoldottam!
Horizontálisan. Köszönöm.
Mindig öröm, ha hülyének nézik az embert! :rolleyes:
Silent Angel Bremen - Heed Obelisk Pro - Heed StandArt 2/2

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
2019.01.13., vas. 10:45
Szia! Alapvetően más a legtöbb hangszóró kabel és interconnect felépítése, de akadnak gyártók akik felhasználják mindkét célra, illetve akadnak barkacsolók akik alkalmazzak bizonyos gyártók hangszórókábeleit interconnectként. Pár példa: 47 Lab, Kondo ksl . Lehet vannak mások is. De ezek működnek. Legalábbis valamilyen szinten.....
Szerintem mindenesetre vannak jobb kábelek ilyen célra.
Egyetértek. A kábelek vezetőin (alapanyagon) van a hangsúly, ugyanazon vezetőből lehet mindkét helyre jót készíteni. A konstrukció a lényeg...

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

merida írta:
2019.01.16., szer. 17:31

merida
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 192

Hozzászólás Szerző: merida »

Silent Angel Bremen - Heed Obelisk Pro - Heed StandArt 2/2

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”