kaboca36 írta: ↑2019.02.03., vas. 09:50
K P írta: ↑2019.02.03., vas. 09:41
1000 Ft- os USB kábelt használ itt valaki? Mivel csak 1-eket, meg 0-ákat kell a PC- ből a DAC- ba juttatni, így logikus lenne, hogy minek a drágább kábel?
Viszont a bitek továbbításán kívül nem lehet, hogy egy kábel zajt, illetve rezgéseket is továbbít a készülékekbe?
Nincs 1-es meg 0. Az adat egy hullam jel. es nagyon nem mindegy milyen az ado es vevo kozotti kapcsolat.
Az usb gyenge minusegu 5V-ja az ami letudja rontani akar a vevo oldalon mukodo dacot.
Ennek ellenére a kérdés jogos.
Az 1-eseket és 0-kat jelképező analóg jelszintekben elég nagy a tolerancia ahhoz, hogy bizonyos mértékig zajtűrő legyen az adatátvitel. Ha már annyira zajos, hogy bithibák keletkeznek, akkor ezek valószínűleg inkább durvábban hallható zörejeket okoznak a D/A konverzió után, mint hogy a "hangszínbe" avatkoznának bele - bár ebben azt hiszem nincs teljes egyetértés a fórumlakók között, sőt, igen nagy vitákat tud generálni a kérdés.
Az 1-esek és 0-k helyes időzítése az, ami már befolyásolni tudja a hangképet (ld. jitter) - ezt azonban az átvitel utáni pufferelés és saját DAC-órajel elvileg függetlenné teszi a kábeltől.
És akkor ott van az általad felvetett dolog a tápvonalban - ami akkor jön képbe,
ha a DAC az USB-kábelen kapott tápfeszültséget használja. Ez valódi, és mindenki által egyszerűen belátható probléma lehet.
Nos, hogy az eredeti kérdésre is válaszoljak: igen, próbáltam kétféle noname USB-kábelt (ferritgyűrűset és ferritgyűrű-néélkülit is) és nem-noname-eket (ezeken egyiken sincs ferritgyűrű). Saját táppal és saját órajellel rendelkező (integrált) DAC-al próbágattam, amelynek az usb bemenete ráadásul galvanikusan le is van választva (legalábbis a marketinganyag alapján). Ebben a felállásban a fenti megfontolásokból nem lehetne különbség az 1000 forintos és a 30ezer forintos USB kábel között. Ugyanúgy kellene szóljon a zene a DAC "mögött"... és mégsem ez a helyzet. Van különbség. Lagalábbi én érzékelek különbséget. Természetesen a drágábbik kábelek javára
Épkézláb magyarázatot nem találtam rá, az is lehet, hogy a tudatom befolyásolja a hallásomat, de az is, hogy valamelyik logikai következtetésem nem helyes.
Ez a különböző USB kábelek közötti különbség téma mindenesetre jókora vitákat generált már eddig is, és attól tartok, heves vitákat fog generálni ezután is.