Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 774

Re: 22. Házimozi & Hifi Show

Hozzászólás Szerző: ELEX »

fapaci írta:
2023.10.22., vas. 11:36
------ konzervélményért ahelyett, hogy élő zenét halgassanak jóval kevesebb pénzért--------
Javaslom, hallgasd meg élőben Callast, Pavarottit, Tebaldit, Heifetzt, Starkert, Richtert .... élőben kis pénzért.
Vagy Armstrongot, Gillespie-t, Davis-t, Coltraine-t, Peterson-t...
Esetleg Zappát, Hendrix-et, Lennon-t...

Tudod, vannak, akiknek még mindig ők képviselik a zenei előadói értéket és szeretnék hallani őket lehetőség szerint a leghűebben, mivel vagy koruknál vagy a nyomorult (szerencsére) elmúlt társadalmi rendszerünk miatt erre nem volt lehetőségü(n)k.

A mai pillanat előadókról meg a jövő majd eldönti, hogy melyik volt képes maradandót alkotni. Az életünk sajnos elég rövid ahhoz, hogy velük töltsük az időnket.
Nekünk marad a konzerv, amit lehetőségeinkhez képest igyekszünk maximálisan kihasználni.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1435

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

revox írta:
2023.10.22., vas. 10:54

Helytáltak volna? elavult?
Revox, nagyon köszönöm, hogy betetted ezt az interjút Csontos Pistával !
Mint ha egy időutazáson vettem volna részt...
Ha akad még ilyen, szívesen venném, talán mások is.
Jó lenne, ha minél többen megismernék, ha már csak így lehet.
Sok gondolata ma is időszerűbb és gondolatébresztőbb, mint a mai megmondóemberek nagy részének a fecsegése...

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9240

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

tamagaba írta:
2023.10.22., vas. 13:10
fapaci írta:
Ha csak a fülük alapján alkotnának véleményt a népek, akkor valóban ez lenne a korrekt megoldás ...
Még nagyobbat bukna a high-end láncolat
Érdekes lenne készíteni erre egy komolyabb vizsgálatot, hogy mennyire tudja befolyásolni az ember ítélőképességét a látottak a hangzásra vonatkozólag.
Szerintem csúnyán meg tud viccelni bennünket a pszihénk. Nem is haragudhatunk rá, mert így vagyunk kitalálva. Része a túlélésnek és az alkalmazkodásnak. Ha jobbnak akarjuk hallani, akkor jobb érzésnek fogja továbbítani az agyunk felé.
Másnap felkelünk, bekapcsoljuk és miezasz@r jelenség szokott lenni ugye bevallhatjuk? Ez mitől van?
Nagyon is értékelem a műszaki perfekciót, de azért mert ki van öntve króm-vanádium arany TOCO szuper jitter, nem biztos hogy jobb hang lesz (vagy nem annyival).
Vagy sokan meglepődnének…

Tapasztalatom szerint egy komoly dinamikai átfogással rendelkező, nagy felbontással szóló rendszer hirtelen elképesztheti az átlagos hallgatót. ;)
Nem való mindenkinek alapból 650Le egy autóba…
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

revox írta:
2023.10.22., vas. 11:44

Bocs, hogy Te voltál az áldozati bárány, de ezeket a mondatokat jól be lehetett forgatni, tudtam én, mire gondolsz ;)
bár, nekem azt is Csontos mondta: revox, fogalmaz mindig pontosan, mert félreértik.
cserébe kapsz egy kupont: Ha felénk jársz, szívesen látlak egy zenedélutánra :cheers1:
Azért ne felejtsük el megemlíteni, hogy az AudioNote - al és Kondo - val ki lehetne a világból kergetni Zolit.
Hogy miért, majd talán elmondja.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4150

Hozzászólás Szerző: juliush »

marconi írta:
2023.10.21., szomb. 20:28
Ez utóbbira én mindig várom a példákat de valahogy senki sem áll elő konkrét készüléknévvel vagy nevekkel. Ellenben a cd100 sokszor előkerül. Biztos puszta véletlen...
Hetekig használhattam Süti jóvoltából a tuningolt CD100-as verziót a saját rendszeremben és már leírtam, hogy tényleg szépen szól, de mindent egybevetve számomra alulmarad a Marantz SA KI Pearl (nem Lite) lejátszómmal szemben, és különösen akkor, mikor a CD-ről másolt anyagokat Bricasti M5 + Exogal Comet DAC kombinációval Roonnal streamelve hallgatom.
Chord fórumtárs is itt járt akkor és nagyon hamar kérte, hogy térjünk át az utóbbira...
Szóval elfogadom, hogy másnak a CD100 vonal jobban tetszik, különösen, ha az LP hangzás ideálját keresi digitális forrásokból, de könyörgöm, ne állítsuk már be abszolút igazságként a felsőbbrendűségét!
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 598
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

fapaci írta:
Ha csak a fülük alapján alkotnának véleményt a népek, akkor valóban ez lenne a korrekt megoldás ...
Még nagyobbat bukna a high-end láncolat
Érdekes lenne készíteni erre egy komolyabb vizsgálatot, hogy mennyire tudja befolyásolni az ember ítélőképességét a látottak a hangzásra vonatkozólag.
Szerintem csúnyán meg tud viccelni bennünket a pszihénk. Nem is haragudhatunk rá, mert így vagyunk kitalálva. Része a túlélésnek és az alkalmazkodásnak. Ha jobbnak akarjuk hallani, akkor jobb érzésnek fogja továbbítani az agyunk felé.
Másnap felkelünk, bekapcsoljuk és miezasz@r jelenség szokott lenni ugye bevallhatjuk? Ez mitől van?
Nagyon is értékelem a műszaki perfekciót, de azért mert ki van öntve króm-vanádium arany TOCO szuper jitter, nem biztos hogy jobb hang lesz (vagy nem annyival).
... Mire jó a kerekes kút? Oda lehet tolni, ahol víz van - Hofi Géza ...

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4486
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

zoli73 írta:
2023.10.22., vas. 11:31
revox írta:
zoli73 írta:
2023.10.22., vas. 10:03

Jónéhány rendszer nyújtotta élmény, még ma is élénken él bennem, például a Margit-szigeti nagyszálóból, vagy az Art hotelből. Amik bár mai szemmel nem tekinthetők korszerűnek, de hangminőség tekintetében még ma is igen magas színvonalat képviselnek, a mai Shown is helyt álltak volna.
helytáltak volna? elavult? 20 éve a Kondo erősítőkben annyi ezüst volt, mint Albáni fél gdp-je. Az a technika annyira elavult, hogy a mainstream gyártók át is ugrották és zenére fejlesztett szupravezetőket alkalmaznak :rolleyes: még a kommersz (vagy highTech?) gyártóknak kel 20-30 év, hogy oda eljusanak, ahol az ArtOtel csúcsa 20 éve volt. De ez érdeklődés hiányában,mint a hangverseny (HFM) elmarad :rolleyes: :smile53:

1992!!!!
A korszerűtlent például a mai digitális készülékekhez mérten gondoltam. Hangminőségben, megépítettségben semmiképpen nincs lemaradás, nem történt előrelépés.
Nagyon érdekesek, tanulságosak, és ma is aktuálisak Csontos gondolatai. :smile32:
Köszönöm, hogy betetted!
bocs, hogy Te voltál az áldozati bárány, de ezeket a mondatokat jól be lehetett forgatni, tudtam én, mire gondolsz ;)
bár, nekem azt is Csontos mondta: revox, fogalmaz mindig pontosan, mert félreértik.
cserébe kapsz egy kupont: Ha felénk jársz, szívesen látlak egy zenedélutánra :cheers1:
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11042
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

tamagaba írta:
2023.10.22., vas. 07:23
Kéne minden cuccos elé egy erre a célra kitalált szövet anyag takarásnak, úgy bevilágítva, hogy ne látszódjon a motyó Többünk igen zavarodottan nézne, hogy nem látja mi szól :rolleyes:
Ha csak a fülük alapján alkotnának véleményt a népek, akkor valóban ez lenne a korrekt megoldás, rendszeresen fel is merül ötletként a kiállítások utáni napokban. Még olyat is olvastam valahol, hogy minden szobában ugyanazokkal a zenékkel kellene demózni... Lassan tényleg autóversenyt csinálnának néhányan a buliból.

Csak hát meggyőződésem, hogy mikor hobbitársak véleményt alkotnak a szobákról, rendszerekről, abban a hangnak kicsi szerep jut, mégha ezt önmaguknak sem vallják be. Otthoni zenehallgatás közben is hat ránk a látvány, a márkanév, meg minden háttérinfó, amit a kütyükről és a gyártókról tudunk. Egy kiállítás forgatagában meg még összetettebb a helyzet és még kevésbé szól a hangról, ennek dacára mindenki a "hangról" nyilatkozik.

Egyébként a témát próbáltam átvinni az "Általában a hiFiről" topikba, de nem jártam sikerrel, itt ragadtatok vele.

chord_ írta:
2023.10.22., vas. 08:55
Igen, ez valószínűleg így van, ezért is írtam, hogy egy nyílt szembenállás, egy 'forradalom'. Nem fogja elbillenteni a hifi-industry-t.
A "hifi-industry" már többször is elbillent, forradalomból is lezajlott néhány, jelenleg is zajlik pár, csak vagytok itt néhányan, akik erről nem akartok tudomást venni. Nem gondolom, hogy ezzel hibát követtek el, de nem árt tudni, hogy miközben ragaszkodtok több évtizedes ideákhoz (nem feltétlenül Te), a Föld közben forog. Olyannyira, hogy ezt a hobbit szépen ki is forgatta az életemből.

Mondogathatjuk, hogy a HiFi haldoklik, meg rossz irányba megy, de ez szerintem mind bolondság. A HiFi kiteljesedett, átalakult, már nem a mi eredeti, több évtizeddel ezelőtt kitűzött céljainkat szolgálja és talán nevet is kellene váltania, de a mi kis marginális csoportunknál sokkal-sokkal több embernek okoz örömet és mindennapi élményeket. Minden esetben komoly elvakultság kell ahhoz, mikor egy szűk kisebbség feljogosítva érzi önmagát, hogy a maga ideái mentén alakítsa át a világot, mégha meg is van győződve az igazáról és minden más utat hibásnak gondol.

A High Fidelity soha nem volt fennkölt mozgalom, pátoszos céljai sem voltak, hogy majd megváltja a zenehallgatók lelki üdvösségét. Mindig is egy nyereségérdekelt iparág volt, csak a marketingesek és a műfaj közelébe keveredett művészek hitették el velünk (nem feltétlenül gonoszságból) végletes befolyásolhatóságunkat kihasználva, hogy vannak más szempontok is egy készülék piacra kerülésénél a profiton kívül. Mindenki eladni akar, másként nem marad életben, egy halott pedig nem tud jót cselekedni.

A High End minderre rá tudott tenni még egy lapáttal, mert meggyőzött embereket, hogy eszement pénzeket is érdemes kiadni egy konzervélményért ahelyett, hogy élő zenét halgassanak jóval kevesebb pénzért.

Egész életemben audio készülékek között mozogtam, de még én sem tudok úgy lelkesedni, vonzódni egy berendezéshez (sőt egyre kevésbé megy), mint ahogy az néhányaknál tetten érhető. Érdekes (?) módon ők azok, akik temetik a HiFi-t, ami érdekes kórképet vázol fel, nem? Ha teljesen kívülállóként tudnám olvasni ezeket a beszélgetéseket (de nem megy), akkor szerintem azt gondolnám (?), hogy nem a zene megszólalásába, nem is hangokba, hanem készülékekbe vagytok szerelmesek. Ez bármennyire is bizarr, természetesen nem tiltott, de alapvetően meghatározza a beszélgetések irányát, korlátait és kifutását.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2023.10.22., vas. 11:47-kor.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3248

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

revox írta:
zoli73 írta:

Jónéhány rendszer nyújtotta élmény, még ma is élénken él bennem, például a Margit-szigeti nagyszálóból, vagy az Art hotelből. Amik bár mai szemmel nem tekinthetők korszerűnek, de hangminőség tekintetében még ma is igen magas színvonalat képviselnek, a mai Shown is helyt álltak volna.
helytáltak volna? elavult? 20 éve a Kondo erősítőkben annyi ezüst volt, mint Albáni fél gdp-je. Az a technika annyira elavult, hogy a mainstream gyártók át is ugrották és zenére fejlesztett szupravezetőket alkalmaznak :rolleyes: még a kommersz (vagy highTech?) gyártóknak kel 20-30 év, hogy oda eljusanak, ahol az ArtOtel csúcsa 20 éve volt. De ez érdeklődés hiányában,mint a hangverseny (HFM) elmarad :rolleyes: :smile53:

1992!!!!

A korszerűtlent például a mai digitális készülékekhez mérten gondoltam. Hangminőségben, megépítettségben semmiképpen nincs lemaradás, nem történt előrelépés.
Nagyon érdekesek, tanulságosak, és ma is aktuálisak Csontos gondolatai. :smile32:
Köszönöm, hogy betetted!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4486
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

zoli73 írta:

1992!!!!

youtu.be/Cx7dYL7QgYU
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Shimano írta:
2023.10.22., vas. 09:29
Ez egyre jobb lesz srácok,van némi fura bája,de egyre jobb. :D Tehát ha jól értem,márpedig valszeg jól,akkor itt,ma az ultramodern telókat,tableteket nyomkodva egyesek azt közlik,hogy hifi ügyben az elmúlt 30 egynéhány évben semmi érdemi előrelépés nem történt,mert a szalagos magnó,és az elavult de még is jó,sőt ma is a legjobb CD pörgettyű,minden azóta készültet lesöpör.
Ki kéne már jönni abból az oduból emberek. ;)
Van helye a nosztalgiának,a régi vasak gyűjtésének,szeretetének is a hifiben ez ok,de azt hangoztatni hogy ezeknek ma sincs párjuk,hmmm,hát nem is tudom. gondolkodik.gif
Ez utóbbit talán senki sem állította, de szerintem sem lógott ki a hallott hangok közűl, semmi szégyenkezni valója nem volt. Persze ez a megállapítás is szubjektív.
Azt nem lehet vitatni, hogy nem lenne fejlődés a hifiben, de ez nem feltétlen a hangminőségre igaz.
Egy húsz évvel korábbi Shown sem kellet rosszabb hangokat hallgatni, mint ma. Sőt, mivel a kereskedők részéről abban az időben még nagyobb volt a lelkesedés(két Show is volt még, néha három is), így sokkal több rendszert hallhattunk. A nagy számok törvénye alapján több jó/tetsző hanggal is találkozhattunk.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

lacy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 794

Hozzászólás Szerző: lacy »

Shimano írta:
2023.10.22., vas. 09:29
Ez egyre jobb lesz srácok,van némi fura bája,de egyre jobb. :D Tehát ha jól értem,márpedig valszeg jól,akkor itt,ma az ultramodern telókat,tableteket nyomkodva egyesek azt közlik,hogy hifi ügyben az elmúlt 30 egynéhány évben semmi érdemi előrelépés nem történt,mert a szalagos magnó,és az elavult de még is jó,sőt ma is a legjobb CD pörgettyű,minden azóta készültet lesöpör.
Van helye a nosztalgiának,a régi vasak gyűjtésének,szeretetének is a hifiben ez ok,de azt hangoztatni hogy ezeknek ma sincs párjuk,hmmm,hát nem is tudom. gondolkodik.gif
hát maradjunk abban, hogy a tidal meg szpotifáj nem jáccik érdemben
Akkor inkább a CD
én pl szeretem a kezembe fogni azt, amit utána vagy közben meghallgatok, ennek legjobb alanya az analóg lemez
szép nagy borító esetenként maga az azon található fotó is önmagában műélvezetet nyújt.
Olvasni a számok címét szerzőjét a közreműködőket..
Amúgy az elmúlt 30 évben nagyon nem történt semmi a hifi életben mert én átütő eredménynek nem élem meg a digitális világ előretörését már a cd-n túli előretörést.
Használom, sőt van pl zenelejátszóm is autóba Fiio otthon meg a Dune mint lejátszó tökéletes.
De ha van lehetőség idő és mód akkor analóg lemez
Annak van egy olyan hangulata, amit egyetlen digitális forrás sem tud még csak közelíteni sem

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2168

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Re: Általában a hifiről

fererencz írta:
2023.10.21., szomb. 15:01

Fapaci szépen leírta, néhány kiegészítés.
Köszönöm, mindkettőtöknek. :smile32: :napsut:

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7687

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Marconi szaktárs, legyél kedves megtanulni idézni. Ami szögletes zárójeles rész, azt ne töröld! Ha a hosszászólás egy részét szeretnéd csak idézni, akkor csak annyit törölj az idézett szövegből, ami felesleges, a kódokat hagyd meg. Ha pedig teljes hozzászólásokat idézel be, mint most is, akkor meg semmit se kell törölni. Mert az van, hogy a rossz idézésedet idézik be a többiek, így egyre keveredik, hogy valójában melyik szöveget ki írta, és ha nem tudná az ember, hogy ki melyik világot képviseli, még nehezebb lenne kibogozni, valójában mit ki írt. :rolleyes:
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

VibaVoice
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 50
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: VibaVoice »

tunerman írta:
2023.10.21., szomb. 20:43
OFF
A Philips CD100 eredeti analóg kijárata látható az ábrán
Felesleges nézegetni a kereskedelemben forgalmazott "occó" kivitel rajzát - van highend no NFB-s tuning a CD100-hoz.
https://audiodiyers.hu/viewtopic.php?f= ... &start=200
Ez a megoldás egy új fejlesztés, ezt lehetett meghallgatni a HiFi Show-n.
TJ.
ON
TJ., igazad van!
A "gyári" analóg kijárata valóban nem túl király a CD100-as gépnek, de ha a megszólaló hangról beszélünk, akkor a TDA1540 után kötelező erősítő fokozatról, illetve annak a hallható hangra gyakorolt hatásáról beszélhetünk. Már pedig az a hangfrekvencias jel, ami átmegy egy erősítő fokozaton, az minden esetben felveszi az adott fokozat hangzási karakterét. Tökéletes, 100%-ban neutralis erősítő nem létezik. Csak olyan erősítő lezik, minek a hangra gyakorolt hatása vagy pozitív, vagy negatív értékelést kap.
Léteznek olyan 16bites konverterek, amik utólagos erősítő fokozat nélkül használhatóak. Ezek sterilebb hangot eredményeznek és akadnak olyan 16bites D/A konverterek is, amik tulmintavételezés nélkül teszik a dolgukat.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6315

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Az ég áldjon meg benneteket, tanuljatok már meg idézni! A negyedik elrontottat javítom ezzel a fos lassú szerverrel, lassan leteszem a hajam... :smile51: :smile51: :smile51:
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2889

Hozzászólás Szerző: tunerman »

OFF
VibaVoice írta:
2023.10.21., szomb. 20:22
A Philips CD100 eredeti analóg kijárata látható az ábrán
Felesleges nézegetni a kereskedelemben forgalmazott "occó" kivitel rajzát - van highend no NFB-s tuning a CD100-hoz.
https://audiodiyers.hu/viewtopic.php?f= ... &start=200
Ez a megoldás egy új fejlesztés, ezt lehetett meghallgatni a HiFi Show-n.
TJ.
ON
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

marconi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 360

Hozzászólás Szerző: marconi »

zoli73 írta:
2023.10.21., szomb. 20:05
Miért a CD100? Mert az utóbbi néhány hozzászólásban ez került terítékre.
Az erősítőjének pontos felépítésével nem vagyok tisztában(alkatrészek), de feltehetően reprodukálható, tud még Jenő további darabokat építeni, tehát lehet rá termékként tekinteni, ha van rá kereslet.
Attól mert Underground, még másnak is elerhető lehetne.
Nincs azzal semmi baj, hogy sokan rajonganak a CD100-ért, valóban egy mérföldkő, egy legenda, egy kultikus tárgy, pláne, ha Jenő kezei közűl kerül ki, de azért überales-nek nem kellene kikiáltani. Ez után is van élet CD fronton.
Ez utóbbira én mindig várom a példákat de valahogy senki sem áll elő konkrét készüléknévvel vagy nevekkel. Ellenben a cd100 sokszor előkerül. Biztos puszta véletlen.
Hidd el sokunk örülne ha a jó hang érdekében nem kellene ilyen “régi szarokat” vadászgatni a neten, utána meg alkatrészeket - kondikat, ultra ritka már nem gyártott v-feteket, stb-ket nehezen és sok pénzért beszerezni a tuninghoz hogy minden összeálljon. És utána bízni abban hogy ezek kitartanak kb életünk végéig mert mással már nem lenne olyan élvezetes a zenehallgatás. Mennyivel praktikusabb lenne ha simán lehetne vásárolni valamit termékként ami jobb és elérhetőbb. De sajnos nem ez a helyzet.
Az erősítőről (és a cd100 tuning fejlődéséről is) minden információ publikus és nyilvános, fent van a neten. Egyszerű célzott keresésekkel megtalálható annak akit ez érdekel.
Megjegyezném hogy ilyesmit másoktól nem nagyon látsz.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2023.10.21., szomb. 21:16-kor.
Ok: Idézési hiba javítása
Audiomeca J1,Airtangent2b,SupexSD900SuperII,Krell KSP-7B(Kaisei recap), Philips cd304mkII fullBGrecap, Marantz CDA94 Vfet mod/BG recap), Philips CD100 Demo Vfet mod/BG recap, Townshend Allegri Reference mkII, Tunerman OTL twin servo, vFET srpp, Lowther Acousta (P6M square)

VibaVoice
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 50
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: VibaVoice »

zoli73 írta:
marconi írta:
2023.10.21., szomb. 19:44
zoli73 írta:

Mi van abban az esetben, ha valaki akár a Show-n, beleszeretett a Jenő féle Philips CD100-ba? Vehet magának ilyet? Felteszem nem, mert azt írod hogy egyedi, de akkor ez nem is egy valós termék, amihez bárki hozzáférhet. Akkor mi is a célja a promótálásának?
Erről Tunermant kérdezd, szerintem már pár helyen megválaszolta.
És miért pont a cd100… mert a többi dolga valósabb terméknek tűnt? :) Egyik sem az, nem a termék a cél hanem a hang. Tudom ezt a mai kereskedelem orientált világban nehéz megérteni, de ez egy hobbi, benne van a szoba nevében is. Underground high end ahogy Jenő szokta fogalmazni.
Az erősítőjének pontos felépítésével nem vagyok tisztában(alkatrészek), de feltehetően reprodukálható, tud még Jenő további darabokat építeni, tehát lehet rá termékként tekinteni, ha van rá kereslet.
Nincs azzal semmi baj, hogy sokan rajonganak a CD100-ért, valóban egy mérföldkő, egy legenda, egy kultikus tárgy, pláne, ha Jenő kezei közűl kerül ki, de azért überales-nek nem kellene kikiáltani. Ez után is van élet CD fronton.
A Philips CD100 eredeti analóg kijárata látható az ábrán. Nagyon sok kimeneti erősítőt alkottak már meg ehhez a CD játszóhoz, de minden erősítő fokozatnak van némi jelvesztesége. Ez a jelveszteség néha előny, néha hátrány. Mindenki döntse el saját maga.
IMG_20231021_201415.jpg

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

marconi írta:
2023.10.21., szomb. 19:44
zoli73 írta:
2023.10.21., szomb. 18:22

Mi van abban az esetben, ha valaki akár a Show-n, beleszeretett a Jenő féle Philips CD100-ba? Vehet magának ilyet? Felteszem nem, mert azt írod hogy egyedi, de akkor ez nem is egy valós termék, amihez bárki hozzáférhet. Akkor mi is a célja a promótálásának?
Erről Tunermant kérdezd, szerintem már pár helyen megválaszolta.
És miért pont a cd100… mert a többi dolga valósabb terméknek tűnt? :) Egyik sem az, nem a termék a cél hanem a hang. Tudom ezt a mai kereskedelem orientált világban nehéz megérteni, de ez egy hobbi, benne van a szoba nevében is. Underground high end ahogy Jenő szokta fogalmazni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2023.10.21., szomb. 21:08-kor.

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1310

Hozzászólás Szerző: kupecke »

Hifista vs. zenehallgató ( cserélgető-megérkezett) ciklikusan felbukkanó téma jutott eszembe az alábbi kapcsán, benne van mindkét oldal, no meg a fórumozás ;)
társaság.jpeg
társaság.jpeg (41.02 KiB) Megtekintve 1837 alkalommal

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 893

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Rock60 írta:
2023.10.21., szomb. 11:28
Biztos van, ahol jól működik.
Úgy tudom - hallomásból - hogy ott, ahol nagyjából rendben van az akusztika, ott estleg többet árt, mint használ a plusz elektronika.
Ahol nincsen annyira rendben, ott nyilván sokat segíthet.
Honnan lehet tudni, hogy érdemes - e beruházni egy ilyen EQ átokra ? :D

Másik kérdés, hogy egy analóg láncba - csöves erőlködő, LP - be lehet - e egyáltalán illeszteni ?
Telekomos Setup-box és dac vonalba ?
Fapaci szépen leírta, néhány kiegészítés:
Ha nem PC a forrás, akkor pl egy miniDSP nevezetű kütyüt lehet közbeiktatni (rca bemenete is van, de DAC is lehet, 2-,vagy 4 rca kimenete van, ami 2 csatorna, de lehet használni váltásra, vagy subwoofer-nek adhat jelet, stb), ami mondjuk annyiból nem szép, hogy digitálissá konvertálja az analóg jelet, machinál, majd megint analóggá alakít. De lehet használni bármilyen analóg forrás esetén.

Ezekhez kell mérni, kell a mikrofon, kell készíteni egy beállítást, amit majd be lehet tölteni. Ez viszont leginkább egy adott pozícióban jó, hiszen más helyen ülve, más dobozokkal másfelé anomáliák lesznek.

Persze nem lehet csak úgy vaktában csinálni, a jó, vagy elfogadható eredményhez kell háttérismeret, gyakorlás, tapasztalat. De ha valaki igazán ért hozzá, annak pikk-pakk megvan.

Én is annak a híve vagyok, hogy elsősorban a szobát kell rendbe tenni. Viszont, vannak olyan gondok, amiket normális keretek között ezzel lehet / ezzel érdemesebb kezelni. Több iskola van itt is. Vannak, akik szöget kalapálnak, preferencia vonalakat céloznak, stb. Ami nekem szimpatikus az, hogy ha van egy lineáris / kellemes karakterű dobozod, akkor azt meghagyod, tehát én csak ~150-200Hz alatt nyúlok a dolgokhoz. Viszont, ha az ez alatti túlburjánzó melyhangokat lefaragjuk, az kihat az összképre, tisztul a hangkép, a kellemetlen búgások megszűnése hatalmas terhet vesz le a hallhatóról (elvileg az erősítő sem dolgozik annyit azokkal a hangokkal, miket a szoba eleve felerősít).

Bárkinek szívesen megmutatom, mit lehet elérni laikusként.
Nem szotkam hibázni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11042
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Mathias írta:
2023.10.21., szomb. 14:43
... hajlamosak vagyunk a tapasztalatokat megdönthetetlen tényként kezelni.
- Jól szól!
- Rosszul szól!

Kép
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2023.10.21., szomb. 15:06-kor.

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Mathias »

fapaci írta:
2023.10.21., szomb. 12:16
Mindenféle termék, eszköz (élmény, személy, stb.) megítélése összetett folyamat, amiben nem csak a vizsgálat tárgya, hanem a körülmények, háttérinformációk és az előítéleteink is szerepet kapnak.
Attól tartok ez eretnek gondolat. És sajnos nem is csak a hifiben. Pedig milyen jó lenne ha elfogadnánk, hogy emberek vagyunk, ennek minden előnyével és korlátjának együtt. De hajlamosak vagyunk a tapasztalatokat megdönthetetlen tényként kezelni. Pedig mire az objektív valóság eljutna a tudatunkig a szubjektivitásunkon is keresztül kell mennie. Így nem vagyunk képesek az objektív valóság érzékelésére. De mindenki szentül meg van erről győződve. Így aztán nem tudjuk elfogadni, hogy nem csak nekünk, de a másiknak is "igaza" van. Vagy ha úgy tetszik, egyikünknek sincs, mert egyik se biztos, hogy egybe esik az objektív valósággal.
Nem csak a hifiről beszélek sajnos, ez általános probléma a "világban".

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”