tamagaba írta: ↑2023.10.22., vas. 07:23
Kéne minden cuccos elé egy erre a célra kitalált szövet anyag takarásnak, úgy bevilágítva, hogy ne látszódjon a motyó Többünk igen zavarodottan nézne, hogy nem látja mi szól

Ha csak a fülük alapján alkotnának véleményt a népek, akkor valóban ez lenne a korrekt megoldás, rendszeresen fel is merül ötletként a kiállítások utáni napokban. Még olyat is olvastam valahol, hogy minden szobában ugyanazokkal a zenékkel kellene demózni... Lassan tényleg autóversenyt csinálnának néhányan a buliból.
Csak hát meggyőződésem, hogy mikor hobbitársak véleményt alkotnak a szobákról, rendszerekről, abban a hangnak kicsi szerep jut, mégha ezt önmaguknak sem vallják be. Otthoni zenehallgatás közben is hat ránk a látvány, a márkanév, meg minden háttérinfó, amit a kütyükről és a gyártókról tudunk. Egy kiállítás forgatagában meg még összetettebb a helyzet és még kevésbé szól a hangról, ennek dacára mindenki a "hangról" nyilatkozik.
Egyébként a témát próbáltam átvinni az "Általában a hiFiről" topikba, de nem jártam sikerrel, itt ragadtatok vele.
chord_ írta: ↑2023.10.22., vas. 08:55
Igen, ez valószínűleg így van, ezért is írtam, hogy egy nyílt szembenállás, egy 'forradalom'. Nem fogja elbillenteni a hifi-industry-t.
A "hifi-industry" már többször is elbillent, forradalomból is lezajlott néhány, jelenleg is zajlik pár, csak vagytok itt néhányan, akik erről nem akartok tudomást venni. Nem gondolom, hogy ezzel hibát követtek el, de nem árt tudni, hogy miközben ragaszkodtok több évtizedes ideákhoz (nem feltétlenül Te), a Föld közben forog. Olyannyira, hogy ezt a hobbit szépen ki is forgatta az életemből.
Mondogathatjuk, hogy a HiFi haldoklik, meg rossz irányba megy, de ez szerintem mind bolondság. A HiFi kiteljesedett, átalakult, már nem a mi eredeti, több évtizeddel ezelőtt kitűzött céljainkat szolgálja és talán nevet is kellene váltania, de a mi kis marginális csoportunknál sokkal-sokkal több embernek okoz örömet és mindennapi élményeket. Minden esetben komoly elvakultság kell ahhoz, mikor egy szűk kisebbség feljogosítva érzi önmagát, hogy a maga ideái mentén alakítsa át a világot, mégha meg is van győződve az igazáról és minden más utat hibásnak gondol.
A High Fidelity soha nem volt fennkölt mozgalom, pátoszos céljai sem voltak, hogy majd megváltja a zenehallgatók lelki üdvösségét. Mindig is egy nyereségérdekelt iparág volt, csak a marketingesek és a műfaj közelébe keveredett művészek hitették el velünk (nem feltétlenül gonoszságból) végletes befolyásolhatóságunkat kihasználva, hogy vannak más szempontok is egy készülék piacra kerülésénél a profiton kívül. Mindenki eladni akar, másként nem marad életben, egy halott pedig nem tud jót cselekedni.
A High End minderre rá tudott tenni még egy lapáttal, mert meggyőzött embereket, hogy eszement pénzeket is érdemes kiadni egy konzervélményért ahelyett, hogy élő zenét halgassanak jóval kevesebb pénzért.
Egész életemben audio készülékek között mozogtam, de még én sem tudok úgy lelkesedni, vonzódni egy berendezéshez (sőt egyre kevésbé megy), mint ahogy az néhányaknál tetten érhető. Érdekes (?) módon ők azok, akik temetik a HiFi-t, ami érdekes kórképet vázol fel, nem? Ha teljesen kívülállóként tudnám olvasni ezeket a beszélgetéseket (de nem megy), akkor szerintem azt gondolnám (?), hogy nem a zene megszólalásába, nem is hangokba, hanem készülékekbe vagytok szerelmesek. Ez bármennyire is bizarr, természetesen nem tiltott, de alapvetően meghatározza a beszélgetések irányát, korlátait és kifutását.