Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3248

Re: 22. Házimozi & Hifi Show

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

marconi írta:
2023.10.21., szomb. 19:44
zoli73 írta:
2023.10.21., szomb. 18:22

Mi van abban az esetben, ha valaki akár a Show-n, beleszeretett a Jenő féle Philips CD100-ba? Vehet magának ilyet? Felteszem nem, mert azt írod hogy egyedi, de akkor ez nem is egy valós termék, amihez bárki hozzáférhet. Akkor mi is a célja a promótálásának?
Erről Tunermant kérdezd, szerintem már pár helyen megválaszolta.
És miért pont a cd100… mert a többi dolga valósabb terméknek tűnt? :) Egyik sem az, nem a termék a cél hanem a hang. Tudom ezt a mai kereskedelem orientált világban nehéz megérteni, de ez egy hobbi, benne van a szoba nevében is. Underground high end ahogy Jenő szokta fogalmazni.
Miért a CD100? Mert az utóbbi néhány hozzászólásban ez került terítékre.
Az erősítőjének pontos felépítésével nem vagyok tisztában(alkatrészek), de feltehetően reprodukálható, tud még Jenő további darabokat építeni, tehát lehet rá termékként tekinteni, ha van rá kereslet.
Attól mert Underground, még másnak is elerhető lehetne.
Nincs azzal semmi baj, hogy sokan rajonganak a CD100-ért, valóban egy mérföldkő, egy legenda, egy kultikus tárgy, pláne, ha Jenő kezei közűl kerül ki, de azért überales-nek nem kellene kikiáltani. Ez után is van élet CD fronton.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2023.10.21., szomb. 21:08-kor.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1310

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: kupecke »

Hifista vs. zenehallgató ( cserélgető-megérkezett) ciklikusan felbukkanó téma jutott eszembe az alábbi kapcsán, benne van mindkét oldal, no meg a fórumozás ;)
társaság.jpeg
társaság.jpeg (41.02 KiB) Megtekintve 1843 alkalommal

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 897

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Rock60 írta:
2023.10.21., szomb. 11:28
Biztos van, ahol jól működik.
Úgy tudom - hallomásból - hogy ott, ahol nagyjából rendben van az akusztika, ott estleg többet árt, mint használ a plusz elektronika.
Ahol nincsen annyira rendben, ott nyilván sokat segíthet.
Honnan lehet tudni, hogy érdemes - e beruházni egy ilyen EQ átokra ? :D

Másik kérdés, hogy egy analóg láncba - csöves erőlködő, LP - be lehet - e egyáltalán illeszteni ?
Telekomos Setup-box és dac vonalba ?
Fapaci szépen leírta, néhány kiegészítés:
Ha nem PC a forrás, akkor pl egy miniDSP nevezetű kütyüt lehet közbeiktatni (rca bemenete is van, de DAC is lehet, 2-,vagy 4 rca kimenete van, ami 2 csatorna, de lehet használni váltásra, vagy subwoofer-nek adhat jelet, stb), ami mondjuk annyiból nem szép, hogy digitálissá konvertálja az analóg jelet, machinál, majd megint analóggá alakít. De lehet használni bármilyen analóg forrás esetén.

Ezekhez kell mérni, kell a mikrofon, kell készíteni egy beállítást, amit majd be lehet tölteni. Ez viszont leginkább egy adott pozícióban jó, hiszen más helyen ülve, más dobozokkal másfelé anomáliák lesznek.

Persze nem lehet csak úgy vaktában csinálni, a jó, vagy elfogadható eredményhez kell háttérismeret, gyakorlás, tapasztalat. De ha valaki igazán ért hozzá, annak pikk-pakk megvan.

Én is annak a híve vagyok, hogy elsősorban a szobát kell rendbe tenni. Viszont, vannak olyan gondok, amiket normális keretek között ezzel lehet / ezzel érdemesebb kezelni. Több iskola van itt is. Vannak, akik szöget kalapálnak, preferencia vonalakat céloznak, stb. Ami nekem szimpatikus az, hogy ha van egy lineáris / kellemes karakterű dobozod, akkor azt meghagyod, tehát én csak ~150-200Hz alatt nyúlok a dolgokhoz. Viszont, ha az ez alatti túlburjánzó melyhangokat lefaragjuk, az kihat az összképre, tisztul a hangkép, a kellemetlen búgások megszűnése hatalmas terhet vesz le a hallhatóról (elvileg az erősítő sem dolgozik annyit azokkal a hangokkal, miket a szoba eleve felerősít).

Bárkinek szívesen megmutatom, mit lehet elérni laikusként.
Nem szotkam hibázni.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11043
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Mathias írta:
2023.10.21., szomb. 14:43
... hajlamosak vagyunk a tapasztalatokat megdönthetetlen tényként kezelni.
- Jól szól!
- Rosszul szól!

Kép
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2023.10.21., szomb. 15:06-kor.

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Mathias »

fapaci írta:
2023.10.21., szomb. 12:16
Mindenféle termék, eszköz (élmény, személy, stb.) megítélése összetett folyamat, amiben nem csak a vizsgálat tárgya, hanem a körülmények, háttérinformációk és az előítéleteink is szerepet kapnak.
Attól tartok ez eretnek gondolat. És sajnos nem is csak a hifiben. Pedig milyen jó lenne ha elfogadnánk, hogy emberek vagyunk, ennek minden előnyével és korlátjának együtt. De hajlamosak vagyunk a tapasztalatokat megdönthetetlen tényként kezelni. Pedig mire az objektív valóság eljutna a tudatunkig a szubjektivitásunkon is keresztül kell mennie. Így nem vagyunk képesek az objektív valóság érzékelésére. De mindenki szentül meg van erről győződve. Így aztán nem tudjuk elfogadni, hogy nem csak nekünk, de a másiknak is "igaza" van. Vagy ha úgy tetszik, egyikünknek sincs, mert egyik se biztos, hogy egybe esik az objektív valósággal.
Nem csak a hifiről beszélek sajnos, ez általános probléma a "világban".

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1439

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

fapaci írta:
2023.10.21., szomb. 12:16

1. A belterjesség és a szűk látókör mindig veszélyes.

2. Aki sok év alatt a saját rendszerén kívül nem találkozik más zenei hangélménnyel, az mennyire lesz képes reálisan megítélni, esetleg valami képzeletbeli ranglistán elhelyezni az otthoni megszokott hangzást?

3. Az otthoni zenehallgatás elégedettsége és a kellemes élmény mennyire fakad a lejátszó rendszer technikai képességeiből, vagy az otthon nyugalmából, meghittségéből, a lejátszott muzsikából ?
1. Mire, kire veszélyes ?

Korábban ezt írtad :
" A lenyugvás és a megszerzett javak megbecsülése...nálam mostanában vezértéma.

2. Kb. semennyire.

3. Is - is - is, de szeretnénk hinni, hogy az első faktor a döntő.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

fapaci írta:
2023.10.21., szomb. 12:12
Rock60 írta:

Másik kérdés, hogy egy analóg láncba - csöves erőlködő, LP - be lehet - e egyáltalán illeszteni ? Telekomos Setup-box és dac vonalba ?
Az EQ APO egy ingyenes szoftver, ami beépül a digitális lejátszási folyamatba. Használatához beruházásra nincs szükség, csak némi szaktudásra a beállításhoz, meg egy potens számítógépre, amiről zenéket játszunk le. Léteznek analóg és digitális asztali equalizerek, processzorok, amik bármilyen rendszerbe illeszthetők. Hogy előrelépést, oldalazást, vagy veszteséget okoznak-e, az erősen múlik a felhasználón is. Hozzáértés nélkül valóban átokká válhatnak.
Ok... Az analóg asztali eq, a doboz, tele toli potival ?
Régi csil-vili hifitornyok " elengedhetetlen" tartozéka volt.
Nekem anno volt egy nagy Pio tornyom a kék korszakból, abba is volt egy ilyen.
Remélhetőleg a mai leszármazottaik sokkal jobbak, mert az borzalmas volt.
Líneárisba állítva sokkal rosszabbul szólt a cucc, mint ha be sem lenne kötve.
Gondolom a maiak már más elven működnek.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

merida írta:
2023.10.21., szomb. 08:32
De ha nem a te igényed a helyes irány számodra, akkor mi?
Ingoványos kérdés ez, amiről hosszasan lehetne elmélkedni, el is kezdtem egy hosszabb szöveget írni a témában a pár napja lezajlott, de még visszhangzó HiFi Show kapcsán. Indításként megfontolásra javaslom az alábbi gondolatokat:

Mindenféle termék, eszköz (élmény, személy, stb.) megítélése összetett folyamat, amiben nem csak a vizsgálat tárgya, hanem a körülmények, háttérinformációk és az előítéleteink is szerepet kapnak. Speciálisan véleményezzük azt, amiért (sok) pénzt adtunk, hiszen döntésünket helyesként, kiadásunkat indokoltként szeretnénk elkönyvelni, pl. egy készüléket képesek vagyunk "jóra hallgatni". (A jelenség megfigyelhető kereskedőknél, gyártóknál is a saját portékájukkal kapcsolatosan.) És bizonyára másként, erős prekoncepcióval indítva véleményezünk egy idegen, esetleg a magas ára miatt eleve ellenszenves eszközt.

A belterjesség és a szűk látókör mindig veszélyes. Aki sok év alatt a saját rendszerén kívül nem találkozik más zenei hangélménnyel, az mennyire lesz képes reálisan megítélni, esetleg valami képzeletbeli ranglistán elhelyezni az otthoni megszokott hangzást?

Az emberi hallás sajátosságait ismerve kijelenthető, hogy véleményünk kialakításában fontos tényező, milyen hangélménnyel találkoztunk a mintavétel előtti percekben. Első reflexünk mindig a korábbi élményhez történő viszonyítás. Mindig, mindenhol, mindenkinél.

Az otthoni zenehallgatás elégedettsége és a kellemes élmény mennyire fakad a lejátszó rendszer technikai képességeiből, vagy az otthon nyugalmából, meghittségéből, a lejátszott muzsikából, vagy abból, hogy azt a láncot mi válogattuk össze, mi fizettünk érte, mi vettük ki a dobozból?

A HiFi Show szobáinak bejárása közben elkerülhetetlenül felpörgetett lelki állapot alkalmas-e zenehallgatásra, véleményezésre? Mennyire lennénk elégedettek vele, ha ott és akkor találkoznánk a saját otthoni rendszerünkkel valamelyik szobában? És miként reagálnánk rá, ha a szokásosan negatív kritikákat kapnánk róla másoktól?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Rock60 írta:
Biztos van, ahol jól működik. Úgy tudom - hallomásból - hogy ott, ahol nagyjából rendben van az akusztika, ott estleg többet árt, mint használ a plusz elektronika. Ahol nincsen annyira rendben, ott nyilván sokat segíthet. Honnan lehet tudni, hogy érdemes - e beruházni egy ilyen EQ átokra ? :D

Másik kérdés, hogy egy analóg láncba - csöves erőlködő, LP - be lehet - e egyáltalán illeszteni ? Telekomos Setup-box és dac vonalba ?
Az EQ APO egy ingyenes szoftver, ami beépül a digitális lejátszási folyamatba. Használatához beruházásra nincs szükség, csak némi szaktudásra a beállításhoz, meg egy potens számítógépre, amiről zenéket játszunk le. Léteznek analóg és digitális asztali equalizerek, processzorok, amik bármilyen rendszerbe illeszthetők. Hogy előrelépést, oldalazást, vagy veszteséget okoznak-e, az erősen múlik a felhasználón is. Hozzáértés nélkül valóban átokká válhatnak.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Biztos van, ahol jól működik.
Úgy tudom - hallomásból - hogy ott, ahol nagyjából rendben van az akusztika, ott estleg többet árt, mint használ a plusz elektronika.
Ahol nincsen annyira rendben, ott nyilván sokat segíthet.
Honnan lehet tudni, hogy érdemes - e beruházni egy ilyen EQ átokra ? :D

Másik kérdés, hogy egy analóg láncba - csöves erőlködő, LP - be lehet - e egyáltalán illeszteni ?
Telekomos Setup-box és dac vonalba ?

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 897

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Ma babráltam egy kicsit a renceren, méricskéltem, ezért kikapcsoltam az EQ Apo, ördög szülte átkot, "pure direct" bekapcsolva, semmi manipulálás, csak tiszta zene, természetes kiemelések, búgások. Leültem, ha már csend és nyugi van, napi dzsessz miksz elindít, de állhatok is fel, hogy újra aktiváljam az összes szörnyűséget, mert ettől a fura katyvasztól már nem is tudok zenét hallgatni. Buta technika, pfejjj!!! :rolleyes:
Nem szotkam hibázni.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7693

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

A személyeskedő hozzászólásokat és az azokból született hozzászólásokat átraktam az OFF-ba. Az OFFolást, de pláne a személyeskedést, kéretik befejezni! Köszi!
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

mishow írta:
2023.10.09., hétf. 11:14
Több dologgal kellett szembesülni: az egyik, hogy mennyire sebezhető ez a mi "civilizált" világunk. A másik, hogy mennyire függők vagyunk/lettünk tőle, ezáltal mennyire sebezhetők vagyunk mi magunk is. A harmadik, hogy amint belenyugodtunk ebbe az állapotba, elkezdtünk lelassulni és valami furcsa, rég nem tapasztalt nyugalom kezdett bennünket megszálni.
A sebezhetőségünk már régen eldőlt, a jelenlegi többség is mindennél jobban ragaszkodik a kényelemhez. Talán valamelyik pszichológiai fórumon lehetne erről elmélkedni, itt nem borzolnám vele a kedélyeket.

A lenyugvás és a már megszerzett javak megbecsülése, esetleges elengedése nálam mostanában vezértéma, de HiFi-s csoportokban eretnekségnek számít. E topikban is rendszeresen előjön, hogy a hifista legfőbb kötelessége folyamatosan fejleszteni, csereberélni, míg egy szomszédos topik meg pont a beteges függőségeinkről szól.

vidor2009
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 390

Hozzászólás Szerző: vidor2009 »

mishow írta:
2023.10.09., hétf. 11:38
Egyébként nem is ezért kattintottam ide ;)
Már feltettem a komolyzenei topicba, de fontos ügynek érzem, és ezt a topicot sokkal többen olvassák, így talán ide is elfér.
Kérem a modikat, ezt most még nézzék el nekem és a segítő szándéknak, több helyre ígérem nem teszem fel! :smile53:
Szóval:

A Budapesti Fesztiválzenekar új hárfa megvásárlásához kéri a segítséget.
Ne kérdezzétek - és főleg ne nyissunk róla elmélkedést, bár megérné - hogy egy ilyen nagyszerű, világelsők közt elismert zenekarnak, mint a BFZ miért kell egy hangszer beszerzéséhez közösségi gyűjtést indítania, de ebbe most tényleg ne menjünk bele ...
Én magam a nagyzenekari koncerteken túl, több alkalommal voltam olyan kisebb BFZ rendezvényen is, ahová "utazott" a hárfa azért, hogy olyan idősek embereknek, vagy épp gyerekeknek játszon, akik élőben más módon talán sosem hallottak volna hárfát szólni.
Hallgattam velük együtt a zenét, láttam a csillogó szemeket.
És persze láttam azt is, hogy koncert után hogyan forgatják be ezt a hatalmas hangszert egy kombi személyautó hátuljába, és el sem tudom képzelni, hány ezer kilométert utazott már így. Meg kamionban. Meg repülőgépen.
Nem csoda, hogy elfáradt ...
Pár ezer forint is ajándék, a Fesztiválzenekar hivatalos oldalán lehet adományt indítani, itt:
https://bfz.hu/hu/tamogatas/harfa-baratokat-keres/
Itt pedig egy rövid anyag, amin Polónyi Ágnes hárfaművész beszél minderről és közben bemutatja a hangszert.
https://www.youtube.com/watch?v=f87khBGKyj4&t=16s
Tényleg minden adománynak örülnek, de már az is segítség, ha a baráti körben, vagy a közösségi oldalaitokon terjesztitek ezt a felhívást!

leborulok.gif
Szerintem igenis felháborító!!! :smile30:

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4159

Hozzászólás Szerző: juliush »

mishow írta:
2023.10.09., hétf. 11:14
fapaci írta:
2023.10.08., vas. 19:24
Egy ideje már biztos vagyok benne, hogy a virtuális valóság lesz a közeljövő slágere
Hacsak észbe nem kapunk ...
Hagy meséljek el egy friss élményt.
Rokonszenves gondolatok, de nem állom meg, hogy az ördög ügyvédjeként ne tegyek le egy másik olvasatot!
Mert valójában mi is történt? Bizonyításra került, hogy korunk technológiája már annyira reziliens, hogy a központi energiaszolgáltatás hiányában, némi minőségbeli veszteség árán, de továbbra is élvezetes zenehallgatási lehetőséget biztosíthat számotokra. A körülmények különlegessége rávilágított arra, hogy milyen értékes is lehet a megfelelő figyelem ráfordítása mellett, közös zenehallgatással eltöltött idő, de valójában mi akadályoz meg abban, hogy ezt normál körülmények között megtegyétek?
Nem tudom, miért kellene a virtuális valóságot zsigerből elutasítanunk? Éles határt húzni a valós fizikai és a kibertér között. Még világosan él bennem az élmény, mikor '91-ben elkezdtem a DEC Hungary-nál dolgozni, és hozzáférést kaptam a cég belső bullettin board rendszeréhez 64000 kollégával egyetemben a földgolyóbis minden "sarkában" (jó kis képzavar). A fő célja a rendszernek nyilván a szakmai konzultáció, kapcsolattartás volt, de nem kellett sok idő, hogy egy világméretű komolyzene és Gyűrűk Ura és audio rajongókból álló táborban találjam magam, ahol a szívemnek kedves témákról társaloghattam korábban elérhetetlen emberekkel. Az akkori kezdetleges kibertér a szociális hálómat bővítette ki elképesztő mértékben.
A virtuális valóságra nem úgy kell tekinteni, mint valami elzárt tartományra, inkább mint a fizikai realitásunk kiterjesztésére. Mint ilyen lehet áldás is, csak rajtunk múlik, mit kezdünk vele...mondjuk eddig nem jeleskedtünk igazán az ilyesmiben...
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2578

Hozzászólás Szerző: mishow »

Egyébként nem is ezért kattintottam ide ;)
Már feltettem a komolyzenei topicba, de fontos ügynek érzem, és ezt a topicot sokkal többen olvassák, így talán ide is elfér.
Kérem a modikat, ezt most még nézzék el nekem és a segítő szándéknak, több helyre ígérem nem teszem fel! :smile53:
Szóval:

A Budapesti Fesztiválzenekar új hárfa megvásárlásához kéri a segítséget.
Ne kérdezzétek - és főleg ne nyissunk róla elmélkedést, bár megérné - hogy egy ilyen nagyszerű, világelsők közt elismert zenekarnak, mint a BFZ miért kell egy hangszer beszerzéséhez közösségi gyűjtést indítania, de ebbe most tényleg ne menjünk bele ...
Én magam a nagyzenekari koncerteken túl, több alkalommal voltam olyan kisebb BFZ rendezvényen is, ahová "utazott" a hárfa azért, hogy olyan idősek embereknek, vagy épp gyerekeknek játszon, akik élőben más módon talán sosem hallottak volna hárfát szólni.
Hallgattam velük együtt a zenét, láttam a csillogó szemeket.
És persze láttam azt is, hogy koncert után hogyan forgatják be ezt a hatalmas hangszert egy kombi személyautó hátuljába, és el sem tudom képzelni, hány ezer kilométert utazott már így. Meg kamionban. Meg repülőgépen.
Nem csoda, hogy elfáradt ...
Pár ezer forint is ajándék, a Fesztiválzenekar hivatalos oldalán lehet adományt indítani, itt:
https://bfz.hu/hu/tamogatas/harfa-baratokat-keres/
Itt pedig egy rövid anyag, amin Polónyi Ágnes hárfaművész beszél minderről és közben bemutatja a hangszert.
https://www.youtube.com/watch?v=f87khBGKyj4&t=16s
Tényleg minden adománynak örülnek, de már az is segítség, ha a baráti körben, vagy a közösségi oldalaitokon terjesztitek ezt a felhívást!

leborulok.gif

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2578

Hozzászólás Szerző: mishow »

fapaci írta:
Egy ideje már biztos vagyok benne, hogy a virtuális valóság lesz a közeljövő slágere
Hacsak észbe nem kapunk ...
Hagy meséljek el egy friss élményt. Múlt hét csütörtökön Jászberényre és környékére váratlanul lecsapott a teljes áramszünet. De full. A déli óráktól éjfélig semmi nem működött - vagy csak korlátozottan - ami villanyos.
Nem volt net, szakadozott a telefonvonal - hiszen az átjátszók sem kaptak áramot - este teljes sötétben ültünk a nappaliban, gyertyafénynél.
Több dologgal kellett szembesülni: az egyik, hogy mennyire sebezhető ez a mi "civilizált" világunk. A másik, hogy mennyire függők vagyunk/lettünk tőle, ezáltal mennyire sebezhetők vagyunk mi magunk is. A harmadik, hogy amint belenyugodtunk ebbe az állapotba, elkezdtünk lelassulni és valami furcsa, rég nem tapasztalt nyugalom kezdett bennünket megszálni.
Eszembe jutott, hogy a kis HK Onyx Mini talán fel van annyira töltve, hogy halkan, telefonról tudok valami zenét csiholni rá.
Valahonnan előástam Dvorák H-moll csellóversenyét és hallgattuk a gyertyfénye mellett. És az a kis kütyü blútrottyon átküldött tömörített fájlról olyan zenei élményt adott, amit már rég éltem át konzervzene hallgatása közben.
Nyilván ebben szerepe volt a lelassulásnak, a "csak arra figyelésnek", no meg persze annak is, hogy a hangszóró pont abban a középtartományban jó, ahol a cselló hangja megszólal.
Nem volt színpadkép, meg felbontás, meg sávszélek, mégis volt zene, élmény sőt - megkockáztatom - katarzis.
Ez csak egy friss élmény, nem akarok vele semmilyen vitát generálni, azért osztom meg, mert nagyon elgondolkodtatott a világról, és hogy "jófelé" élünk-e benne?
Meneküljünk egyre beljebb és egyre gyorsabban a virtuális világba, vagy merjünk szembenézni a valódival?
Lehet, hogy valahol egy másik világban Isaac Asimov és Stanislav Lem most összekacsintanak?
Bocs, ha nagyon OFF lett volna ...

juliush
V.I.P.
V.I.P.

gomolalaci írta:
2023.10.08., vas. 20:07
fapaci írta:
... Egy ideje már biztos vagyok benne, hogy a virtuális valóság lesz a közeljövő slágere.
Sajnos!!!
Nos, a szórakoztató elektronika lassan másfél évszázados történelme ilyen sajnálatos változások sorozata. ;)
Személy szerint úgy gondolom, benne van valami izgalmas lehetősége...is...
Gyula 

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 370

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

fapaci írta:
juliush írta:
2023.10.08., vas. 15:15
Lehet hogy hülyeség, de úgy gondolom, hogy bár önálló termékként az "immerzív" audio tényleg elég "izzadtságszagú" (kb. mint a 3D-s TV-k, mozik), azonban a virtuális valóság technológiai kiteljesedéséhez kapcsolódóan, a teljeskörű, több érzékszervünkre kiterjedő "immerzív" élmény részeként végre igazán értelmet nyerhet. Sőt az "immerzív audio" hiánya jelentős hátráltató tényező lehet ebből a szempontból.
Ige. Ha esetleg pár pillantra kimászunk a HiFi barlangból, láthatjuk, hogy a filmipar mellett pl. a játékipar is erősen ráfeküdt az Immersive Audio témára (magyar megfelelője tudtommal még nincs). És nem kell feltétlenül hangszórókkal megtömni a helyiséget, fejhallgatóval is lehet Atmos térhatást hallgatni. Egy ideje már biztos vagyok benne, hogy a virtuális valóság lesz a közeljövő slágere.
Sajnos!!!
A gondolkodás nem megerőltető...

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

juliush írta:
2023.10.08., vas. 15:15
Lehet hogy hülyeség, de úgy gondolom, hogy bár önálló termékként az "immerzív" audio tényleg elég "izzadtságszagú" (kb. mint a 3D-s TV-k, mozik), azonban a virtuális valóság technológiai kiteljesedéséhez kapcsolódóan, a teljeskörű, több érzékszervünkre kiterjedő "immerzív" élmény részeként végre igazán értelmet nyerhet. Sőt az "immerzív audio" hiánya jelentős hátráltató tényező lehet ebből a szempontból.
Ige. Ha esetleg pár pillantra kimászunk a HiFi barlangból, láthatjuk, hogy a filmipar mellett pl. a játékipar is erősen ráfeküdt az Immersive Audio témára (magyar megfelelője tudtommal még nincs). És nem kell feltétlenül hangszórókkal megtömni a helyiséget, fejhallgatóval is lehet Atmos térhatást hallgatni. Egy ideje már biztos vagyok benne, hogy a virtuális valóság lesz a közeljövő slágere.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Gyula 

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 605

Hozzászólás Szerző: diagnet »

fapaci írta:
2023.10.08., vas. 12:15
Aszpirin írta:
2023.10.07., szomb. 17:02
"Immersive audio", "Atmos" rögzítés?

Ha ez a foglalkoztatja most a hangmérnököket...? (mondjuk ennek a házimozisok örülhetnek)
Inkább az iparági döntéshozókat foglalkoztatja és nyomják a hangmérnökök fejébe az igét, az összes szaklapban az Immersive Audio a leggyakrabban emlegetett fogalom mostanában, míg az MQA teljesen eltűnt. Kíváncsi lennék, hány hifista lenne hajlandó Atmos hangrendszert kiépíteni a szobájában.
Mivel nincs már értékelhető tartalom ismét a csomagoláshoz és a hatásokhoz kell nyúlni, hogy lekössék a fogyasztók figyelmét.
Atmos soundbar 150k-tól indul. A tartalom is megvan rá: https://youtu.be/Pxe7MOitK24?si=VV9aLtH60BoWH_Sj
Így megint kihúzza a zeneipar azt a néhány évet.

Kellnerművek
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 548

Hozzászólás Szerző: Kellnerművek »

fapaci írta:
2023.10.08., vas. 12:15
Aszpirin írta:

Ha ez a foglalkoztatja most a hangmérnököket...? (mondjuk ennek a házimozisok örülhetnek)
Inkább az iparági döntéshozókat foglalkoztatja és nyomják a hangmérnökök fejébe az igét, az összes szaklapban az Immersive Audio a leggyakrabban emlegetett fogalom mostanában, míg az MQA teljesen eltűnt. Kíváncsi lennék, hány hifista lenne hajlandó Atmos hangrendszert kiépíteni a szobájában.
A 2.0 - ról 7.1 , vagy 9.1 = 4 - 5 x eladási szorzó. Ez csak matem, bár az ízfokozó hatás sokakat csábíthat. Hátha bejön . Ti , meg , hangmérnökök , kössétek fel a gatyát, azt a fika cunamit, amit az elején fogtok kapni, nem lesz irigylésre méltó. A kompatibilitásról most nem is ejtenék szót, minden részvétem a tiétek.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Aszpirin írta:

Kellnerművek
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 548

Hozzászólás Szerző: Kellnerművek »

Aszpirin írta:
tamagaba írta:
2023.10.07., szomb. 16:56
fapaci írta:
2023.10.07., szomb. 14:29
A hangmérnök szövetség (AES) mostanában tartott rendezvényeinek címeiből szépen kirajzolódik a hangfelvétel készítés, az otthoni zenehallgatás és a HiFi jövője. Lehet örülni, vagy szomorkodni, lelkesedni, vagy aggódni előítéletektől és megszokásoktól függően.

AES.jpg
Ez jó program. Miért kéne aggódni?

Na meg minden digitális már, de ez nem újdonság.
Gondolom ezért. Már aki aggódik.

Mindenesetre az október negyedikei nagyon érdekes lehetett....
Anno, vízionáltam évekel ezelőtt egy szösszenetben, hogy állitsál be otthon a zenekari csoportoknak megfelelő helyre egy- egy tonett széket, helyzzél reá a csoportot legszebben megszólaltató hangdobozt , és élvezheted a maximális hanghűséget. Ezt ,akkor irónikusan írtam, de úgy látszik , alakulgat, alakulgat.
A fohász meghallgattatott -
Hozsanna néked , Leibowotz ! Walter M. Miller Jr. után ,szabadon . :D
Szemeket az égre, bukszát nyiss !

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”