Rock60 írta: ↑2023.10.21., szomb. 11:28
Biztos van, ahol jól működik.
Úgy tudom - hallomásból - hogy ott, ahol nagyjából rendben van az akusztika, ott estleg többet árt, mint használ a plusz elektronika.
Ahol nincsen annyira rendben, ott nyilván sokat segíthet.
Honnan lehet tudni, hogy érdemes - e beruházni egy ilyen EQ átokra ?
Másik kérdés, hogy egy analóg láncba - csöves erőlködő, LP - be lehet - e egyáltalán illeszteni ?
Telekomos Setup-box és dac vonalba ?
Fapaci szépen leírta, néhány kiegészítés:
Ha nem PC a forrás, akkor pl egy miniDSP nevezetű kütyüt lehet közbeiktatni (rca bemenete is van, de DAC is lehet, 2-,vagy 4 rca kimenete van, ami 2 csatorna, de lehet használni váltásra, vagy subwoofer-nek adhat jelet, stb), ami mondjuk annyiból nem szép, hogy digitálissá konvertálja az analóg jelet, machinál, majd megint analóggá alakít. De lehet használni bármilyen analóg forrás esetén.
Ezekhez kell mérni, kell a mikrofon, kell készíteni egy beállítást, amit majd be lehet tölteni. Ez viszont leginkább egy adott pozícióban jó, hiszen más helyen ülve, más dobozokkal másfelé anomáliák lesznek.
Persze nem lehet csak úgy vaktában csinálni, a jó, vagy elfogadható eredményhez kell háttérismeret, gyakorlás, tapasztalat. De ha valaki igazán ért hozzá, annak pikk-pakk megvan.
Én is annak a híve vagyok, hogy elsősorban a szobát kell rendbe tenni. Viszont, vannak olyan gondok, amiket normális keretek között ezzel lehet / ezzel érdemesebb kezelni. Több iskola van itt is. Vannak, akik szöget kalapálnak, preferencia vonalakat céloznak, stb. Ami nekem szimpatikus az, hogy ha van egy lineáris / kellemes karakterű dobozod, akkor azt meghagyod, tehát én csak ~150-200Hz alatt nyúlok a dolgokhoz. Viszont, ha az ez alatti túlburjánzó melyhangokat lefaragjuk, az kihat az összképre, tisztul a hangkép, a kellemetlen búgások megszűnése hatalmas terhet vesz le a hallhatóról (elvileg az erősítő sem dolgozik annyit azokkal a hangokkal, miket a szoba eleve felerősít).
Bárkinek szívesen megmutatom, mit lehet elérni laikusként.