Ez nyilván logikus, a legjobb megoldás ez lenne, de mennyire életszerű, hogy valaki ilyen megoldást választ?istvan01 írta: ↑2026.01.31., szomb. 11:44Miért lenne más állatfaj a falban 230V ösvény kábel mint a falon kívüli folytatása? Többször leírtuk már, az a jó választás erre, hogy ami jó és optimális konnektortól készülék/elosztóig kábel/vezeték, az jó lesz a falban is ösvénynek. Keresztmetszet csupán ebből egy tényező, nem a legfontosabb, avval az egy paraméterrel, hogy dinamika gyengítés nélkül táplálja a készülékeket, főleg a végerősítőt. A minimum keresztmetszetre is van egy tényező, amit az ösvény elején lévő túláramvédő mérete határoz meg. 10-13A-es áramvédőhöz minimum 1,5mm2 biztonságos, 16A-het minimum 2,5mm2 lehet. Jelentősen vékonyabb kábel tűzveszélyes.
Van még lényeges ösvény kábel választási szempont. Mégpedig az ösvényt a következő 10-25évre választjuk, azt senki sem cserélgeti, tesztelgeti évente.
Sok hobbi/fórumtársat ismerek, de olyannal nem találkoztam, aki a falban is ugyanazt a kábelt használja ösvényként, mint a készülékei tápkábelei. Most a legolcsóbb megoldásokat, amiket a kábeltagadók használnak, azokat most tegyük félre, mert ez nem az a terep.
Azt még el tudom képzelni, hogy ha valakinek a rendszere, és a kapcsolótábla között csak 3-4m van, akkor Ő meglépi, és kb. 2db tápkábelnyi hosszt beépít a falba. Ha nálam ez lenne a helyzet, akkor valószínűleg így csináltam volna.
Mivel sajnos nálam sem ilyen rövid a távolság, így valami költséghatékonyabb megoldást kellett választanom.
Mert figyelembe véve a tápkábeleimet, és az ösvény hosszát, ha ilyen kábelből szerettem volna kiépíteni, akkor csak a kábel nagyjából 15-2Millióba került volna.
Egyszóval az ilyen megoldást az esetek 98%-ban, nem tartom ésszerűnek, életszerűnek.