chord_ írta: ↑2025.07.22., kedd 15:16
Snipi írta: ↑2025.07.22., kedd 08:51
Csak egy idézetre szeretnék kicsit reflektálni, ha nem veszitek rossz néven :
"Ezek a vékony drótok erősek a prezensztartományban, ami pl egy aggastyán spendor doboz kissé maszatolös hangját felfrissíti, attraktívabbá teszi."
(By revox, de nem is ez a lényeg.)
Ezt az "elvet" én "hibát hibával javítok" elvnek hívom, lehet rosszul. De ez nem csak kábelre igaz. (Tudnék rá konkrét példát hozni más területről de nem teszem.)
Pl. van egy "kiabálós, éles, "reszelős" hangú erősítő, ami egy "lekerekített" -mondjuk tompa - hangú hangsugárzóval akar valaki kvázi kompenzálni ...
Nem tudom sikerül (sikerült) - e, de ezek azok a dolgot amiket igyekszem elkerülni.
..
Igazad van, ezt el kell kerülni.
Csak közbeszúrom, hogy a Spendornál a Celestion / Coles tweeter / ultratweeter párosítása az minden, csak nem maszatolós; ezt szegény SM igyekszik terjeszteni, aki nem tudott jó hangot kicsiholni belőle. Vicces még az összehasonlítás is az AN olcsó VIFA magas-utánzatával.
Ultratweeter? Csak ízlelgessük a szóalakot.
Vagy nézzük a másik BBC doboznál, a Harbeth-nél azt az űrtechnológiás tweetert, amit a 30.1 megy a 40.1 kapott. Hát ezekkel különösen nevetséges az AN olcsó néphifi-tweetere.
a Spendornál asszem 22 membránanyagot próbáltak ki, mielőtt az első BC-1 gyártásba ment.
PQ is nyilván legalább ennyit, és az az ósdi papír lett a legjobb. Van ilyen, ja.
És az összes BBC doboz vékony, sima, normál, olcsó rézdrótot pakol belső kábelnek.
Mert itt sem a kábel-színezésekkel akarnak jó hangot csinálni.
Színezetlen hang. Ezt mondják rájuk.
Én is.
Van, aki meg a színeset szereti.
Nem baj.
Na ezt nem tudom tényleg megmondani, mi okozza az sp1 nem túl jó hangját. Ami annyira nem jó, hogy nemhogy egy ANJ/b jobb volt nála, de egy régi Triangle Titus is!
Ha szerinted a magassugárzó, nem, akkor lehet a rezonáns, vékony doboz, ami biztos, hogy rámodulál a hangra és ezért biztos, hogy nem színezetlen! Vagy a "sima, normál, olcsó rézdrót", ami csak annyit csinál, hogy lekanyarítja a sávszéleket és már önmagában nem egy tiszta hang. Vagy a nehéz poliprop membránok, amik jócskán beleszólnak a magas tartományba is és elég szar női énekhangot csinálnak. Vagy a hangváltó kis kondijai, amik hasonlóan szarok mint a belső kábelek. De én ez ezt nem veséztem ki, mert akoor még ennyire nem tuningolgattam és amennyire a Titus megverte, nem is lett volna érdemes hozzányúlni.
Gondolom te ugyanúgy nem hallottad sem az sp1 magasát meg a harbertekét sem önmagukban, mint én sem. Viszont amit Revox említett, hogy papírmembrános hangszórók, azokat hallottam. Impregnáltat és nem impregnáltat is. És az ósdi impregnálatlan valóban természetesebb és jóval színezetlenebb hangúak. És nyugodtan ízlelgesd a szavakat, amiket leírsz, hogy ultratweeter, kíváncsi lennék, hogy ha magában megszólalna akkor is annyira fülbemászó hanzása lenne-e számodra mint a szót kimondva magadnak. Vagy most itt te ezekkel győzted meg magad én meg belerondítok? Amúgy nem értem, ha a saját fülednek nem hiszel és így kell magad győzködni, miért nem hiszel inkább másnak, tapasztaltabbnak? Legalább annyit, hogy a tied annyit tud amit hallasz, de vannak sokkal jobb cuccok nála és ha hallanál olyat ráébrednél, hogy csak a highend belépő szintjének aljánál kicsivel vannak csak feljebb a cuccaid. A jó dolgokból teljesen más jellegű hangzás hallható. És ehhez nagyon jó ha van pl vz, meg a többi hasonló kvalitású jó kábel ide-oda. Még ha régiek is. Amikben még nincs is talán űrtechnológia.... Mert a vz is van kb 40év körüli termék, meg az impregnálatlan, szerinted ósdi papírmembránok.... De kell hozzá sok modern alkatrész is, amik akkor még nem voltak. Ja és pl a csövek egy része amit használok, 1920-as évekből való, amikor sztereo sem volt talán kitalálva és azt sem tudták mi lesz az majd, hogy hifi meg highend... Amúgy bocs, hogy megzavartam az önámításod gondolatmenetét a szavaimmal......