Nem tudom, mire gondolsz, esetleg összetévesztesz valakivel. Én most írtam le először és talán utoljára, a szóhasználat Cables mestertől származik.Aszpirin írta: ↑2025.07.02., szer. 18:41Ezt a nagy igazságot még hány változatban szándékozod leírni?Luxor Audio írta: ↑2025.07.02., szer. 15:10Az egész HiFi hobbi és ez a fórum is tele van visszakanyarodásokkal.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11003
- Kapcsolat:
Re: Általában a hifiről
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5998
Mellesleg pont a Devialet Phantomok árainak keresése közben, az általam berakott link mögötti termékoldal nézegetésekor tanultam egy új hifis jelzőz: kvintesszenciális. Bevallom, nem tudtam, hogy egy hifis cucc kvintesszenciális is lehet. De nagyon barón hangzik. Kvintesszenciális
Ezt meg kell jegyeznem 
(a "kvintesszencia" jelentését ismertem, de jelzőként még sosem láttam)

(a "kvintesszencia" jelentését ismertem, de jelzőként még sosem láttam)
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Okés, szerintem félreértettem.
Láttam, amit betettél. de azt hittem, azt gondoltad, hogy azokból volt a kiállításon a bemutató. Persze, 1000 euróért per darab közelebb viszi a zenét, bár 2 darab JBL boombox is igen jó ár/érték arányú ebből a nézőpontból. Roont nem tud, de elég neki egy telefon is

(Mellesleg nekem is van, használom is kertipartikon

- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
A megjegyzésem a betett screenshoton említett verzióra és nem a kiállításon fotózott fancy Gold verzióra vonatkozik (beteszem még egyszer a screenshotot, hogy ne kelljen keresni), hogy melyik típusnak az árát említettem:Aszpirin írta: ↑2025.07.02., szer. 18:31Erre válaszoltam már, de úgy tűnik, valamiért eltűnt az éterben.
Szóval, ha jól megnézed a képet, akkor (főleg a baloldalin látszik) szerintem ebből van rajta 2 darab:
https://www.audiomekka.hu/cikk/4069/Dev ... 8-dB-Gold/
és hozzá ebből az állványból még két darab:
https://www.audiomekka.hu/cikk/4083/Dev ... nic-White/
Igaz, hogy ez Magyarország ahol ugye "világbajnok" az ÁFA meg amúgy is rengeteg cucc sokkal (és néha indokolatlanul sokkal) drágább, mint pl. a Lajtán túl, de azért mutass kérlek egy linket, ahol ezt 2x1000 euróért megveszed![]()
ÉS nekem tényleg nem tetszett, de NAGYON nem. Az Ár/érték aránya ezért szubjektíve (hangzása a fülemnek - de gustibus non est disputandum) és objektíve is (ára) nálam sokkal rosszabb, mint az ismerőseidnél.![]()
A Penna aktuális honlapjáról való a screenshot (nettó darab árat mutat a felirat tanulsága szerint). Ha nem lehet ennyiért megvenni tőlük, azt Dankó Péteren érdemes számonkérni, de az Alzánál is nagyjából ennyibe kerül.
https://penna-poor.hu/devialet/phantom-reactor-900/
A Phantom sorozat ár/érték arányban, szolgáltatásait, designját és a hangját tekintve számos potenciális vásárlónak meg tudja oldani a zenehallgatással kapcsolatos elvárásait. 10 év alatt több, mint 60 ezer darabot adott el belőlük a gyártó. Ezzel az egyike lehet a valaha legnagyobb mennyiségben eladott aktív hangsugárzóknak. Fel lehet ezt fogni úgyis, hogy egy rakás igénytelen, gazdag ember vette őket, akiknek rossz a hallása, de úgyis, hogy ennyien kerültek közelebb ahhoz, hogy egyszer majd legyen egy tényleg igényes rendszerük otthon, azt remélve, hogy majd feltámad bennük az igény a továbblépésre.
A DSP-zés kapcsán konkrétan semmiféle alkalmazást nem említettem, a szoba korrekciót sem. Csupán annyit próbáltam leírni, hogy nagyon jól kell érteni az érdemi használatához.
A beszélgetés onnan indult, hogy valaki betette az MBL - nek befektetőt kereső német cég nyilatkozatát linkben, különösebb magyarázat nélkül. Ezt próbáltam megmagyarázni és hasonló példaként megemlítettem a Devialet és a Marantz/Denon példáját is.
Ennek kapcsán egy @Cables nevű user kinyilvánította, hogy neki mennyire nem tetszett a Devialet hang, amikor egy magyar felhasználónál járva hallotta. Eltérítve így a high-end audióban előforduló pénzügyi, finanszírozási nehézségekről a párbeszéd irányát a Devialet "hangjáról" szóló vita irányába.
Vagyis az elmúlt kb két tucat hozzászólás egyáltalán nem arról szólt, amit az összefoglalód állít: "A vita eredménye annyi, hogy ez egyeseknek meglepő, másoknak, többünknek meg nem."
Arról, hogy ki, mennyire lepődött meg ezen, nem nagyon születtek hozzászólások. Ha jól értelmezem, amit írtál, egyedül Te sugalmaztad, hogy a Devialet azért kerülhetett bajba, mert nem szól elég jól (Dénes Zolinál Neked nem tetszett a hang, mivel az túl élesen szólt, írtad).
Akit érdekel a Devialet tőkebevonásának az oka és története, az off mögött olvashat róla.
- fererencz
- Törzsvendég
- Értékelés: 881
Másoltam a leírást, tudós emberek, földi halandók, átlag userek bevonásával meghatározták a preferenciagörbéket, amihez minél jobban közelít valami, elvileg annál inkább közkedveltebb lesz/lenne a hangja.Aszpirin írta: ↑2025.07.02., szer. 19:12Fogalmam sincs, hogy közönség kedvence-e. Én ezeket a grafikonokat most látom először, kizárólag egy szubjektív véleményt írtam le. Meg is lepődtem, hogy a méréseken ilyen bajnoki eredményeket produkált. Én tuti nem kérném a szobámba, annyiért pedig, amennyiért vesztegetik, főleg nem. Felőlem ettől még lehetnek a számok és a görbék a közös pontAz eset annál tanulságosabb - számomra.
Nem kell a számok alapján menni. Amiről zenét hallgatok, arról vagy nincsenek ilyen számok, vagy egyébként sem érdekel, hogy nagyon zöld, mert amúgy praktikus okokból használom. A számok alapján viszont már mehet a korrekció (Te is használod, ha nem is látod azokat), kis rálátással lehet közelíteni, mi fog illeni a szobába, melyik dobozt lehet/érdemes korrekciózni. Stb.
Na de ugye, hogy Neked is tanulságosabb volt, mint egy sima "szerintem meg életem legjobb, legzeneibb hangja" kijelentés, vagy leírom ismételve a megelőző véleményeket?!
Nem szotkam hibázni.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Én DSP-zek otthon, és szeretem (a cuccomba beépített Dirac-féle szobaakusztika-korrekció, nálam elég jól működik, mondjuk megszenvedtem kicsit a 9 pontos beméréssel is... de szerencsére nem kellett tudnom, mit mér, csak pontosan elhelyezni a mikrofont 9 különböző helyen - és akkor ez még az egyszerűbbik bemérés

Amúgy meg DSP-ből kismillió féle lehet, nem csak szobaakusztika-korrekció.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Fogalmam sincs, hogy közönség kedvence-e. Én ezeket a grafikonokat most látom először, kizárólag egy szubjektív véleményt írtam le. Meg is lepődtem, hogy a méréseken ilyen bajnoki eredményeket produkált. Én tuti nem kérném a szobámba, annyiért pedig, amennyiért vesztegetik, főleg nem. Felőlem ettől még lehetnek a számok és a görbék a közös pont

- fererencz
- Törzsvendég
Nem hallottam, különben leírtam volna, talán nem is állapítottam meg semmit. Szvsz a bármilyen véleményemnél (barkiénél) hasznosabb a méréssel összevetni. Az egy fix pont.Aszpirin írta: ↑2025.07.02., szer. 18:38
Amúgy hallottad, vagy számok és grafikonok alapján próbálod megállapítani, hogy szólnak?
Nekem már eszembe sem jutott bármilyen elemzésre és mérésre rákeresni, amiután hallottam. Tuti, hogy nem nekem való, azért. Pedig nagy híve vagyok a méréseknek, objektív jellemzőknek. Ettől még elfogadom, ha másnak ez tetszik.
Bemegyek egy lakásba, szerintem jó hűvös van, de a gazda izzad. Nyár van, de bent 24,5 Celsius.
Teljesen valid, hogy valakinek nem tetszik. Szerintem viszont így érdekes a dolog, hogy elvileg (papíron) közönség kedvence kellene, hogy legyen, de nem az?
Nem szotkam hibázni.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Ezt a nagy igazságot még hány változatban szándékozod leírni?Luxor Audio írta: ↑2025.07.02., szer. 15:10Az egész HiFi hobbi és ez a fórum is tele van visszakanyarodásokkal.

- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Amúgy hallottad, vagy számok és grafikonok alapján próbálod megállapítani, hogy szólnak?fererencz írta: ↑2025.07.02., szer. 14:37Akkor itt a "Devialet hangzás", papíron:
https://www.spinorama.org/speakers/Devi ... endor.html
-3dB (resp. -6db) point v.s. reference is at 30.0Hz (resp. 25.8Hz).
Reference level is normalised to -0.3dB computed over the frequency range [300.0Hz, 5000.0Hz].
Frequency deviation is 2.3dB over the same frequency range.
Tonality (Preference) Score
Tonality (Preference) Score is 7.05 and would be 8.13 with a perfect subwoofer.
Nekem már eszembe sem jutott bármilyen elemzésre és mérésre rákeresni, amiután hallottam. Tuti, hogy nem nekem való, azért. Pedig nagy híve vagyok a méréseknek, objektív jellemzőknek. Ettől még elfogadom, ha másnak ez tetszik.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Erre válaszoltam már, de úgy tűnik, valamiért eltűnt az éterben.kaef2 írta: ↑2025.07.02., szer. 14:29Ez egy kb 2 x 1000 Eurós komplett aktív hangsugárzó, streaminggel, Roon üzemmóddal.
Screenshot 2025-07-02 at 14.25.01.png
Ár/érték arányban, feleségbarát kivitelt tekintve, egyáltalán nem mondanám rossznak.
Sok ismerősöm használja.
Szóval, ha jól megnézed a képet, akkor (főleg a baloldalin látszik) szerintem ebből van rajta 2 darab:
https://www.audiomekka.hu/cikk/4069/Dev ... 8-dB-Gold/
és hozzá ebből az állványból még két darab:
https://www.audiomekka.hu/cikk/4083/Dev ... nic-White/
Igaz, hogy ez Magyarország ahol ugye "világbajnok" az ÁFA meg amúgy is rengeteg cucc sokkal (és néha indokolatlanul sokkal) drágább, mint pl. a Lajtán túl, de azért mutass kérlek egy linket, ahol ezt 2x1000 euróért megveszed

ÉS nekem tényleg nem tetszett, de NAGYON nem. Az Ár/érték aránya ezért szubjektíve (hangzása a fülemnek - de gustibus non est disputandum) és objektíve is (ára) nálam sokkal rosszabb, mint az ismerőseidnél.

Szóval nem jutottunk sehova. Onnét indult a vita, hogy a Devialet cég csőd közelbe került. A vita eredménye annyi, hogy ez egyeseknek meglepő, másoknak, többünknek meg nem. Na jónapot mindenkinek!
youtu.be/cme91vwgsJg

A DSP nem ördögtől való, csak tudni kell használni. Ami egyáltalán nem triviális.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11003
- Kapcsolat:
Az egész HiFi hobbi és ez a fórum is tele van visszakanyarodásokkal. Hogy ki miként vélekedik egy készülékről, számomra szinte lényegtelen. Gyakran találkozom lesújtó véleményekkel olyan készülékekről, amik számomra szerethetők és én is toltam el magamtól rémülten olyan cuccokat, amiket mások a fellegekbe magasztaltak.cables írta: ↑2025.07.02., szer. 11:49Ez megint egy visszakanyarodás olyan dolgokhoz, amit leírtak többen. Én tényleg sokat járok ügyfelekhez és szinte mindig jó hangot hallok. A Dénes Zolinál is többször voltam, és csak a Devialetnél éreztem, hogy ez nekem szinte elviselhetetlen. De alto, ELEX is így vélekedik erről a hangról.
Ha jól értem a felhasználó hangszínre hangolhatja ezeket a rendszereket? Régen az volt eredmény, amikor eltünt a hangszint szabályzó az erősítőkből.
A digitális hangtechnika egyik alapjának mondható DSP-t hangszínszabályzónak tekinteni elég durva egyszerűsítés a valós tudásához, képességeihez, funkciójához viszonyítva. Nélküle például nem létezne digitális hangrögzítés, mixelés, fejlett jelfeldolgozás sem.
Sokmindenre reagáltál, csak a kérdésemre nem válaszoltál, de legalább megpróbáltunk beszélgetni.
A Phantom egy un "lifestyle" cucc.
Azoknak készült, akik egy modern lakásban szeretnének valami komolyabb hifit, de sok doboz, kábelek és nyűgök nélkül, néha akár hangosan is zenét hallgatva, Spotify-ról, telefonról is. Ebben a stílusban az egyik legnépszerűbb aktív hangsugárzó, mivel itt sokat számít a praktikusság és a design is. Dollár milliárdos forgalmú piacról van szó. Van ismerősöm, aki az egyetemista gyerekének vett egy párat bluetoothos lemezjátszóval karácsonyra és a gyerek (5 éves kora óta tanul zongorázni és ügyesen játszik) halálosan boldog vele, minden zsebpénzét lemezre költi 20 évesen.
- fererencz
- Törzsvendég
Fura műfaj ez akkor, mert elég szépen szerepel a Tonalitási pontozás szerint.
Tonality: this is a value between -10 and 10. It is defined in the CEA2034 standard and is computed from the spinorama data: Higher is better.
A Tonality (Preference) Score, in the context of audio, often refers to a numerical rating that reflects how well a speaker or audio system aligns with human preferences for sound quality. It's a way to quantify how much a system's frequency response and directivity (how it spreads sound) match what most people find pleasing. This score is typically derived from measurements and analysis of the speaker's performance, and while it's a useful indicator, it's not a perfect measure of overall quality and shouldn't be the sole basis for a purchasing decision.
Nem szotkam hibázni.
Én a Devialet erősítőről beszéltem.
A Devialet Phantom aktív hangfalak egy teljesen más műfaj, na az szerintem már első hallásra sem impresszív, inkább idegesítő hangú.
A Devialet Phantom aktív hangfalak egy teljesen más műfaj, na az szerintem már első hallásra sem impresszív, inkább idegesítő hangú.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Nem az az ikonikus Devialet és nem ezt hallhatta @Cables sem Dénes Zolinál.
Hanem a Devialet D-Premiere-t.
Sajnos a videó elég szar, végül is 2012 ben, egy Nokia telefonnal készítettem, de hónapokon keresztül meg lehetett hallgatni a Pennában 4 db monoblokkra konfigurált Devialet a Focal Grande Utopiával és egy MSB Technology Blu-Ray transzporttal.
Ma is nagyon boldog lennék ezzel a cuccal, még úgy is, hogy falat kellene bontani az Utopiák behozatalához.
youtu.be/9nC0JdrLzZk
- fererencz
- Törzsvendég
Akkor itt a "Devialet hangzás", papíron:
https://www.spinorama.org/speakers/Devi ... endor.html
-3dB (resp. -6db) point v.s. reference is at 30.0Hz (resp. 25.8Hz).
Reference level is normalised to -0.3dB computed over the frequency range [300.0Hz, 5000.0Hz].
Frequency deviation is 2.3dB over the same frequency range.
Tonality (Preference) Score
Tonality (Preference) Score is 7.05 and would be 8.13 with a perfect subwoofer.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára fererencz 2025.07.02., szer. 14:41-kor.
Nem szotkam hibázni.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Jogos, de itt általában csak Devialet-ről volt szó. Ha Devialet “hangzásról” beszélünk önmagában, akkor szerintem az is jogos, hogy az “ikonikus” hangszóróik jutnak elsőre az eszembe. És a Devialet-szoba viszonylag friss élménye :)
Ez egy kb 2 x 1000 Eurós komplett aktív hangsugárzó, streaminggel, Roon üzemmóddal.Aszpirin írta: ↑2025.07.02., szer. 14:13Itt az általam készített kép, én erre fanyalogtam (az én füleimnek tényleg borzalmas volt)
IMG_6192.jpeg
Ár/érték arányban, feleségbarát kivitelt tekintve, egyáltalán nem mondanám rossznak.
Sok ismerősöm használja.

Nem mindegy, hogy erről:

vagy erről beszélünk:

Nem emlékszem a visszajelzésekből, hogy anno bárki is rémisztőnek mondta volna ezt a felállást a Hifi Kiállításon 2011-ben.