Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Általában a hifiről
Re: Általában a hifiről
Szóval nem jutottunk sehova. Onnét indult a vita, hogy a Devialet cég csőd közelbe került. A vita eredménye annyi, hogy ez egyeseknek meglepő, másoknak, többünknek meg nem. Na jónapot mindenkinek!
youtu.be/cme91vwgsJg
youtu.be/cme91vwgsJg

A DSP nem ördögtől való, csak tudni kell használni. Ami egyáltalán nem triviális.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11028
- Kapcsolat:
Az egész HiFi hobbi és ez a fórum is tele van visszakanyarodásokkal. Hogy ki miként vélekedik egy készülékről, számomra szinte lényegtelen. Gyakran találkozom lesújtó véleményekkel olyan készülékekről, amik számomra szerethetők és én is toltam el magamtól rémülten olyan cuccokat, amiket mások a fellegekbe magasztaltak.cables írta: ↑2025.07.02., szer. 11:49Ez megint egy visszakanyarodás olyan dolgokhoz, amit leírtak többen. Én tényleg sokat járok ügyfelekhez és szinte mindig jó hangot hallok. A Dénes Zolinál is többször voltam, és csak a Devialetnél éreztem, hogy ez nekem szinte elviselhetetlen. De alto, ELEX is így vélekedik erről a hangról.
Ha jól értem a felhasználó hangszínre hangolhatja ezeket a rendszereket? Régen az volt eredmény, amikor eltünt a hangszint szabályzó az erősítőkből.
A digitális hangtechnika egyik alapjának mondható DSP-t hangszínszabályzónak tekinteni elég durva egyszerűsítés a valós tudásához, képességeihez, funkciójához viszonyítva. Nélküle például nem létezne digitális hangrögzítés, mixelés, fejlett jelfeldolgozás sem.
Sokmindenre reagáltál, csak a kérdésemre nem válaszoltál, de legalább megpróbáltunk beszélgetni.
A Phantom egy un "lifestyle" cucc.
Azoknak készült, akik egy modern lakásban szeretnének valami komolyabb hifit, de sok doboz, kábelek és nyűgök nélkül, néha akár hangosan is zenét hallgatva, Spotify-ról, telefonról is. Ebben a stílusban az egyik legnépszerűbb aktív hangsugárzó, mivel itt sokat számít a praktikusság és a design is. Dollár milliárdos forgalmú piacról van szó. Van ismerősöm, aki az egyetemista gyerekének vett egy párat bluetoothos lemezjátszóval karácsonyra és a gyerek (5 éves kora óta tanul zongorázni és ügyesen játszik) halálosan boldog vele, minden zsebpénzét lemezre költi 20 évesen.
- fererencz
- Törzsvendég
- Értékelés: 889
Fura műfaj ez akkor, mert elég szépen szerepel a Tonalitási pontozás szerint.
Tonality: this is a value between -10 and 10. It is defined in the CEA2034 standard and is computed from the spinorama data: Higher is better.
A Tonality (Preference) Score, in the context of audio, often refers to a numerical rating that reflects how well a speaker or audio system aligns with human preferences for sound quality. It's a way to quantify how much a system's frequency response and directivity (how it spreads sound) match what most people find pleasing. This score is typically derived from measurements and analysis of the speaker's performance, and while it's a useful indicator, it's not a perfect measure of overall quality and shouldn't be the sole basis for a purchasing decision.
Nem szotkam hibázni.
Én a Devialet erősítőről beszéltem.
A Devialet Phantom aktív hangfalak egy teljesen más műfaj, na az szerintem már első hallásra sem impresszív, inkább idegesítő hangú.
A Devialet Phantom aktív hangfalak egy teljesen más műfaj, na az szerintem már első hallásra sem impresszív, inkább idegesítő hangú.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Nem az az ikonikus Devialet és nem ezt hallhatta @Cables sem Dénes Zolinál.
Hanem a Devialet D-Premiere-t.
Sajnos a videó elég szar, végül is 2012 ben, egy Nokia telefonnal készítettem, de hónapokon keresztül meg lehetett hallgatni a Pennában 4 db monoblokkra konfigurált Devialet a Focal Grande Utopiával és egy MSB Technology Blu-Ray transzporttal.
Ma is nagyon boldog lennék ezzel a cuccal, még úgy is, hogy falat kellene bontani az Utopiák behozatalához.
youtu.be/9nC0JdrLzZk
https://www.spinorama.org/speakers/Devi ... endor.html
- fererencz
- Törzsvendég
- Értékelés: 889
Akkor itt a "Devialet hangzás", papíron:
https://www.spinorama.org/speakers/Devi ... endor.html
-3dB (resp. -6db) point v.s. reference is at 30.0Hz (resp. 25.8Hz).
Reference level is normalised to -0.3dB computed over the frequency range [300.0Hz, 5000.0Hz].
Frequency deviation is 2.3dB over the same frequency range.
Tonality (Preference) Score
Tonality (Preference) Score is 7.05 and would be 8.13 with a perfect subwoofer.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára fererencz 2025.07.02., szer. 14:41-kor.
Nem szotkam hibázni.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6097
Jogos, de itt általában csak Devialet-ről volt szó. Ha Devialet “hangzásról” beszélünk önmagában, akkor szerintem az is jogos, hogy az “ikonikus” hangszóróik jutnak elsőre az eszembe. És a Devialet-szoba viszonylag friss élménye :)
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
Ez egy kb 2 x 1000 Eurós komplett aktív hangsugárzó, streaminggel, Roon üzemmóddal.Aszpirin írta: ↑2025.07.02., szer. 14:13Itt az általam készített kép, én erre fanyalogtam (az én füleimnek tényleg borzalmas volt)
IMG_6192.jpeg
Ár/érték arányban, feleségbarát kivitelt tekintve, egyáltalán nem mondanám rossznak.
Sok ismerősöm használja.

Nem mindegy, hogy erről:

vagy erről beszélünk:

Nem emlékszem a visszajelzésekből, hogy anno bárki is rémisztőnek mondta volna ezt a felállást a Hifi Kiállításon 2011-ben.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Itt az általam készített kép, én erre fanyalogtam (az én füleimnek tényleg borzalmas volt)
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
a Devialet Phantom hangfalaira gondolt, vagy a legtöbben valamelyik erősítőjükre "hétköznapi" dobozokkal?
Érdemes lenne tisztázni, hogy ugyanarról beszéljünk-e!
Azért ez felvet egy kérdést! Minden "fanyalgó"

Érdemes lenne tisztázni, hogy ugyanarról beszéljünk-e!
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Phantomokkal :)
Sajnos nem jutottam ki, milyen hangfalakkal demóztak?
Gyula
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Devialet: egyik a ritka alkalmak közül, amikor cables-szel egyetértek: a tavaly őszi Audio Expón a Devialet szoba volt az egyetlen, amelyből kényszeresen menekülnöm kellett. Igaz, a szoba akusztikájával (is) lehetett gond, de az biztosan lejött, hogy a Devialet NEM az én világom, szerintem náluk (is) fontosabb a dizájn, mint a kapott hang. De ha már ennyire dizájn, akkor sokkal inkább B&O.
Just my two pence.
Just my two pence.
Ha jól értem a felhasználó hangszínre hangolhatja ezeket a rendszereket? Régen az volt eredmény, amikor eltünt a hangszint szabályzó az erősítőkből.
Ez megint egy visszakanyarodás olyan dolgokhoz, amit leírtak többen. Én tényleg sokat járok ügyfelekhez és szinte mindig jó hangot hallok. A Dénes Zolinál is többször voltam, és csak a Devialetnél éreztem, hogy ez nekem szinte elviselhetetlen. De alto, ELEX is így vélekedik erről a hangról.Luxor Audio írta: ↑2025.07.02., szer. 11:37
Fentiektől függetlenül kérdezem, milyen módszerrel ítéled meg pl. egy erősítő képességeit egy ismeretlen rendszert ismeretlen helyen, esetleg ismeretlen zenékkel hallgatva néhány perc alatt. Azért bátorkodom ezt tőled kérdezni, mert sokadszor olvasok tőled ilyen rögtönítélő gyorsbeszámolókat és talán van valami titkos, de hatékony módszered a feladatra.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11028
- Kapcsolat:
A DSP egy nagytudású eszköz tud lenni, ha nincs korlátozva a programozása és ha némi felhasználói szaktudást tudunk mellé tenni, nagy mértékben hangolható vele a megszólalás. Én viszont azt tapasztalom, hogy az ilyen tudással felvértezett készülékeket többségében gyári beállítással használják, vagy valami önjelölt megmondó által bedobott "ezatuti" paraméterekkel. Pont a lényeget hágják meg ezzel. Ha létezne tökéletes beállítás, ami minden környezetben a legjobb eredményt adja, akkor - naivan fogalmazva - már eleve így jönne ki a gyárból a cucc.
Hasonlóan fura viselkedésnek tartom általában a DSP-vel szerelt készülékekről sommásan nyilatkozni. Már csak azért is, mert sok évtizede nem igazán készül olyan felvétel, ami ne találkozott volna néhány (tucatnyi) DSP-vel születése során. (Magaslabda: lehet, hogy ezért "rossz" minden felvétel, ami 1975 után készült?)
Fentiektől függetlenül kérdezem, milyen módszerrel ítéled meg pl. egy erősítő képességeit egy ismeretlen rendszert ismeretlen helyen, esetleg ismeretlen zenékkel hallgatva néhány perc alatt. Azért bátorkodom ezt tőled kérdezni, mert sokadszor olvasok tőled ilyen rögtönítélő gyorsbeszámolókat és talán van valami titkos, de hatékony módszered a feladatra.
De a változás pozitív iránya legtöbbször csak némi idő után jöhet elő...ha egyáltalán.
Én magamon azt vettem észre, hogy legnagyobb ragaszkodást érdekes módon pont olyan eszközökkel kapcsolatban alakítottam ki, amelyek nem első néhány meghallgatásra keltettek bennem különösebb benyomást. Tipikus példa az Exogal Comet DAC-om, amely az őt megelőző Resonessence Labs Concero HD-hez és Metrum Octave-hoz képest semmi látványosat nem csinált, de ahogy telt az idő, egyre jobban értékeltem a természetességét, amely mellett a többiek finoman, ízlésesen ugyan, de mégiscsak kozmetikázott szépségnek kezdtek tűnni.
Finomítanék a megfogalmazáson, a DSP alapú készülékek másképp szólhatnak, megfelelően alkalmazva számomra precízebben, ezt valaki vagy jobbnak találja, vagy nem.
De a változás pozitív iránya legtöbbször csak némi idő után jöhet elő...ha egyáltalán.
Én magamon azt vettem észre, hogy legnagyobb ragaszkodást érdekes módon pont olyan eszközökkel kapcsolatban alakítottam ki, amelyek nem első néhány meghallgatásra keltettek bennem különösebb benyomást. Tipikus példa az Exogal Comet DAC-om, amely az őt megelőző Resonessence Labs Concero HD-hez és Metrum Octave-hoz képest semmi látványosat nem csinált, de ahogy telt az idő, egyre jobban értékeltem a természetességét, amely mellett a többiek finoman, ízlésesen ugyan, de mégiscsak kozmetikázott szépségnek kezdtek tűnni.
Gyula
Hagyjuk el ezt az eladási szám vonalat. Visszatérve az éles hanghoz és juliush magyarázatához, ami azt mondja, hogy ezek a DSP (?) alapú készülékek lényegében jobban szólnak, csak meg kell szokni a hangjukat. Lehet, hogy tényleg ez a magyarázat?
Így hirtelen visszanézve az eladási fórumban pár hónapot, kis túlzással egy kezemen meg tudom számolni a Hegeleket, miközben pörögnek a Musical Fidelity-k, Naimek, Heedek és társaik! Azért jó lenne, ha nem ilyen valaki által valamikor idehajított "igazságokra" alapozva érvelnétek! Aminek egyébként néhány hangadó "szakértő" által leírva pont hogy eladásra ösztönző hatása lehet a csendes, befolyásolható közösségre. "Ja, a Hegel nem is tuti, hiszen <xy> leírta, márpedig Ő ért hozzá, akkor szabaduljunk meg tőle!"
Gyula
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3475
Ha A termékből újonnan 5x annyit adtak el mint B-ből, de az apróban csak 3x annyi a kínálat az A-ból, akkor meg szabad venni, vagy sem?
Csak a Marantz! :-D
Ne becsüljük le a megszokás, berögződés erejét! Ezek a modern eszközök a bennük megvalósított komoly, nagyfelbontású DSP technológiának köszönhetően széles körben testre szabhatók a csatlakoztatott hangfalak vonatkozásában. Valódi "kaméleonok", hajlamosak "eltűnni", és az eredmény egy olyan tiszta, precíz és áttetsző hangzás, amely az évtizedeken át színezett hangzáshoz szokott füleknek idegen lehet. Kell pár hét, mire felismeri az ember az előrelépést. Én a költözés után jártam hasonlóképp az akusztikai környezettel, először majd belepusztultam az előző helyen a nappaliból kihozható, akkoriban nagyon élvezetesnek talált "dús" hangzás elvesztésébe, aztán kezdtek előjönni a dedikált, új helyiség előnyei...
Persze ha közben az ember visszarakja a régi megszokottat, a maga "titkos összetevőjével", akkor visszájára fordulhat minden, azért az a régi, kitaposott futócipő mégiscsak az igazi!
Ráadásul ott van az a krómozott, vékony lapocska, benne digitális technikával...viccelnek ezek velem?
Persze ha közben az ember visszarakja a régi megszokottat, a maga "titkos összetevőjével", akkor visszájára fordulhat minden, azért az a régi, kitaposott futócipő mégiscsak az igazi!

Ráadásul ott van az a krómozott, vékony lapocska, benne digitális technikával...viccelnek ezek velem?

Gyula
Szerintem érdemes lenne jól kielemezni ezt a "csúcskészülék, de engem idegesít a hangja" témát. Ne engedjük el, hátha lesz valaki, aki tud erről valami technikai magyarázattal szolgálni.
Nekem most hirtelen az jutott az eszembe, hogy ezeknél a készülékeknél talán az első fokozatban lehet valami apró hangot élessé tevő probléma, amit utána a csúcs erősítés nagyon hallhatóvá tesz.
Nekem most hirtelen az jutott az eszembe, hogy ezeknél a készülékeknél talán az első fokozatban lehet valami apró hangot élessé tevő probléma, amit utána a csúcs erősítés nagyon hallhatóvá tesz.