Antistati írta: ↑2025.03.19., szer. 19:58
MM vs MC kérdésem az lenne, hogy
- pro kontra mi szól az MM vagy MC mellett?
- Ki melyik irányt használja és miért illetve miért jobb illetve miben egyik-másik?
- MM ben lépkedjek felfelé vagy MC re lépjek tovább?
Jelenleg MM hangszedőt használok pontosabban SUMIKO WELLFLEET-et használok, alapvetően a melegebb tónust kedvelem.
Hálás köszönet az iránymutatásokért....
erről biztos mindenkinek van saját véleménye,ami lehet nem minden pontban fog egyezni, de ha többen mesélnek,tudsz szemezgetni
amit én látok, az MC előnye mindenképp a jobb felbontás, de ezzel az jár,hogy macerásabb is. az olcsó MC-k nem teljesen tudják hozni azt az előnyt,amit elvárunk tőle és az is előfordulhat, hogy a túlzott finomkodás nem tetszik valakinek. Felvételek közti eltéréseket jobban megmutatja, de jellemzően ami nem túl jó felvétel hifis szempontból,azt se dobja le a lemezjátszóról. Amit látok, de nem biztos,hogy így van, mióta áttértem MC-re, csak azzal találkozok, éppen, kinek fingott ki a túszár csillapítása és nem győzik javításra,cserére hordani. Ami mondom, lehet nem így van, de míg MM-eztem, ilyennek nyomát se láttam, az MC-k esetén meg sorba botlok abba, hogy elment a felfüggesztés (nálam felfüggesztés gyanúval kb 3 MC van a polcon, tűcserére vár kb 4 (ezek egy része a véletlen balesetek áldozata,melyeket sose sikerült kinyomzni,ki okozott, tűszár elhajlott) és ezeknek van metszete is,mert legalább kettő mindkettővel szenved

szerencsére van hibátlan is, az a fura,azok az olcsóbbak

).
Az MM-ek nem annyira finom felbontással bírnak, de alapvetően azt látom, ez a jó értelemben vett igénytelenség azoknak kedvez,akik feldobnak egy lemezt, nagyjából stlíusfüggetlenül és élvezettel hallgatják.
nálam van MM és MC is. Az MM-es lemezjátszót így is csúfolom, a hétköznapi. Hazamegyek munkából, feldobok egy lemezt,teszek.veszek és nagyjából azt is lexarja, mennyire van bemelegedve a rendszer, egyből szól. Persze, a hangja maximumát az is jól bemelegedve éri el,de hidegen se elviselhetetlen, igénytelen. Nekem ebben Golring 1012GX van, ami árban eléggé elmarad a Tiedtől, de alapvetően nem érzem,hogy nekem ezen a fronton lépnem kellene komolyabb hangszedőre.
Az MC esetén is van egy "hétköznapibb" karom,amiben csak egy kisebb ZYX van (line contact tűprofil) réz karkábellel. Ez van a karban eredetileg. van egy szett ezüstöm,ami be van forrasztva egy ezüst interkonnektbe,de nem érdekel,hogy kicseréljem, ez így hasonlóan hétköznapiasabban igénytelen,mint az MM-es megoldás, csak nyilván jobban szól ,de már a melegedési időt jobban igényli és macrásabb beállítani, d enem ördöglakat. A vége egy full ezüsttel bedrótozott másik kar magasabb szintű ZYX-eket cserélgetek benne (micro ridge tűprofil mind), ez inkább a játszó karom még egyelőre, nincs benne a végleges PU, de ez a legháklisabb beálíltásra és a melegedésre. De ugyanígy a lemezek vastagságára, a vágási szögre, amiket ELEX emlegetett.
xal ha megnézed, a sor egy fordított arányosság,ahogy csökken az igénytelenség, úgy nő a hang minősége, de ezzel a fejfájás is, ha nincs jól belőve. Ezt kell kitalálnod, mi a fontosabb. Ha elmélyülten, nagyon belefeledkezve akarsz zenét hallgatni nagyrészt, akkor egy jobb MC, ha az idő nagyobb százalékában csak úgy hallgatsz valamit MM, vagy akár a nemrég kitárgyalt Hana alsópolcos MC hangszedői is szóba jöhetnek. Ha akarsz egy kicsit ezt,egy kicsit azt, én a Hana EL-t javaslom ,aminek elliptikus a tűprofilja, ami azért igénytelenebb, de tud finom is lenni. Ez nem is drága, a maradék pénzt inkább betolom egy jó phonoba vagy egy varancskosabb futóműbe, ott érzésem szerint többet lehet nyerni (bár nem tudjuk,mi a futómű és mi a kar)
a feketeöveseknek mondom, én azt erősen figyelembe veszem, hogy aki kérdez, nem biztos, hogy fekteöves beállító és magam bőrén tapasztalom (ugye a tegnapi kirohanásom szegény @tarzaan irányába, hogy már baromira unom a dolgot... egyszerűen annyi xart bevállalok (meló után), nem érem utol magam és ezt nem hivatásszerűen,pénzért teszem, csak úgy, mert azt érzem, segteni kell... tegnap szekrényt pakoltam, ma egy hétvégi kerékpárversenyen lerongyolt kereket kell megnézzek (ja,több malomban őrlök), de a héten már kétszer hajnal 2kor feküdtem, egy hangfal projeknek köszönhető "tervezgetés" okán... Supravox észrevétele jogos volt, így utólag elolvasva, amikor írtam, nem éreztem, hogy ez úgy is érthető, inkább egy kis önirónia volt, hogy túlvállaom magam és lassan kezdi nem bírni a farkam... bocsi...
Szóval,azt látom, sokan azt keresik inkább,hogy egyszer beteszik a rendszerbe és míg meg nem hal (elkopik) egy hangszedő, hozzá se kell nyúlni. Egy egyszerű és kompakt megoldást akarnak, mindenféle hókuszpók nélkül. Így, aki MC-be vág és ott komolyabb csiszolásba, gondolja át, mennyire fogja tudni azt "menedzselni"