Rock60 írta: ↑2024.11.21., csüt. 08:52
revox írta: ↑2024.11.20., szer. 23:11
Tctronic írta: ↑2024.11.20., szer. 19:45
A túl nagy felbontás, részlet, hosszú lecsengések, kitartott visszhang, apró neszek, zörejek lehengerlő tud lenni főleg elsőre, de egy idő után már azon gondolkozom, hogy ilyen nincs a valóságban.
Amit nagy felbontásnak említesz, az pont a nagy felbontás ellentettje, a dinamikakompresszió, ami a halk hangokat feltolja és válik minden apróság hallhatóvá, amit a valóságban a büdös életben nem lehetne meghallani. Ezt jól hallod, hogy rövid távon lehengerlő, aztán fárasztóvá válik.
De nyugi. ha ezt nem annyira kedveled, ezen ne lepődj meg. A kompresszált hang kevésbé természetes.
Én is így értelmezem/ném, annyi fenntartással, hogy a kompresszált hang dinamikában válik csapnivalóvá, de attól függetlenül részletes még éppen lehet...
A dinamikát vagy a kompresszióból eredő dinamikátlanságot nem állítanám összefüggésbe a felbontással, más jellemzői a hangnak.
Ööööö...szerintem.
edit... ha véletlenül valaki nem tudja, de ezt kevésbé feltételezem, de így biztos
dinamikatartomány (konyhanyelven): a leghangosabb és leghalkabb hangok különbsége decibelben kifejezve.
értem a felvetést, csak a felbontás és a részletezettség szavak már foglaltak és egyik se takarja a dinamikakompresszió által hallhatóvá tett, valójában kevésbé hallható hangokat. Erre ki kell találni egy új szót/kifejezést, de a"'részletező" se jó, a "nagy felbontás" meg végképp nem.
hogy a felbontást megértsük ,egyszerű páthuzam pl a fénykép. Nem vagyok naprakész a képarányokkal(fogok olyat írni, ami nem használatos, de a példa kedvéért...), így ettől tekintsünk el, de belátható, ha készítünk egy fotót (maradjunk a digitális készüléknél, egyszerűbb a sztori) ami mondjuk 8.000x6.000-es felbontású, majd ezt lekonvertáljuk 800x600-ra. Ha ezeket meg tudjuk nézni teljes, valós méretében, a 800x600 esetén tűnnek el finomságok, apró részletek. ennek valóban nem sok köze van ahhoz, hogy kompresszálunk és azt is hallhatóvá tesszük, ami nem hallható, de a felbontás ez.
Az megint belátható, hogy a nagyobb felbontás esetén az adott dologról pontosabb képet kapunk, azoknak az apró részleteit jobban megtapasztaljuk, ergo, ezek "részletezettebbek" is.
amiről szó van, arra valami olyan hasonlatot tudok elképzelni, amikor a kisfelbontású képen a kontúrokat egy grafikus szerkesztővel megerősítjük, hogy olyan részletek, amit fontosnak érzünk, határozottabban megjelenjenek. Lehet erre jó szó a "
kozmetikázottabb"
Persze, a hifivel kapcsolatos párhuzamok mindig sántítanak valamennyire, ahogy ez is, de ha a fogadó fél jól akarja érteni, akkor jól is érti.
Tegyük hozzá, a nagy felbontáshoz olyan projektor és vászon (vagy tévé) kell, amivel és amire ki lehet vetíteni a 8000x6000-es képet teljes egészében, de ha nem is, legalább képes megmutatni a két kép közti különbséget...
lehet ezt továbbragozni, mi van akkor, ha egy nagy felbontású rendszeren egy kisebb felbontású képet akarunk megnézni... ekkor simán el lehet azon gondolkodni, lehet jobban járunk egy szerényebb felbontású rendszerrel, ami legalább partiban van magával a felvétellel(bár ilyenkor azért a felvételek nem annyira bődületesen rosszak, de a front készülék, vagy a kábelek, ha nincs partiban a rendszerrel, lehetnek gondok). Saját példám, hogy a kocsiban baromi élvezhetően szól a pendrivera letöltött mp3. Egyszer próbaképp lejátszottuk a nagy rendszeren és, hát,.. na... az asszony vakarta a fejét, hogy tyűbazzmeg, ez ennyire xar? Bevallom, én se számítottam ekkora "meglepetésre", de volt. (ez nyilván kisfelbontású mp3, a klasszik, legegyszerűbb). De így járt a kis rendszerben jól teljesítő olcsó DVD játszó is, amit csak halkan lehetett hallgatni. emelve a hangerőt és hangtömeget, utat nyitva a dinamikatartománynak, igen elvérzett.
szóval, hogy kábel is legyen, kb hasonló a helyzet a kábelrendszerekkel is, melyeknek nem árt szinergiában lenni a készülékparkkal is

avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu