A hozzátevés alatt - a kondicionálás-hívők - azt értik, hogy valamennyire színez, lehetőleg minél szimpatikusabban, ergo, a hanghoz hozzátesz valamit.
Chord fórumtárs kompetens ez ügyben, ne velem veszekedjetek.

A hozzátevés alatt - a kondicionálás-hívők - azt értik, hogy valamennyire színez, lehetőleg minél szimpatikusabban, ergo, a hanghoz hozzátesz valamit.
Mivel a kábel egy passzív elem, így nem tud hozzátenni semmit. Ami az egyik végén bemegy, a másik végén maximum ugyanannyi( csak elméletben) jöhet ki, több nem. Legalábbis a fizika jelen állása szerint, de valójában még az ugyanannyi sem lehetséges.wasiliy888 írta: ↑2024.11.21., csüt. 16:51Szép!mike-rame írta: ↑2024.11.21., csüt. 16:37Rock60 írta: ↑2024.11.20., szer. 19:35Bizonyos határok között így van. De egy X árú erősítőhöz senki nem fog 3-5X áru tápkábelt venni, az teljesen életszerűtlen hipotézis.
Szinte biztos, hogy a sokkal drágább kábellel a szerényebb képességű erősítőből nem lehet arányosan annyival többet kicsiholni.
Ha annyi rengeteg zsozsó van, abból a felét, vagy a nagyobbik részt az erősítőbe kell tolni.Szerintem is értelmetlen három vagy ötszörös árú kábelezést használni ha lehet hússzorost is.zoli73 írta: ↑2024.11.20., szer. 19:52Senki?! Szerintem biztos van olyan "elvetemült" a hifis világban, aki ilyen aránytalanúl drága kábelezést használ! Ez már őrültség kategória, de tuti van. Sajnos kell a jó kábel, szerintem nem megúszható, de azért valami egészséges arányt csak be kellene tartani. Pl. ha 400ezrem van erősítőre, akkor ahhoz nem 1milliós tápkábelt tervezek beszerezni. Biztos, hogy ezzel kimaxolnám az erősítő tudását, de fordítva, 1milliós erősítőtől + 400ezres tápkábeltől, biztosan sokkal jobb hangot kapnék.A képen az erősítő 50k, a kábelek 1M HUF. Ebben a rendszerben ez így szólt jobban, mint ha az arányokat tetszőlegesen változtattam volna.
a4mv1.JPG
És akkor, ha jól sejtem a kábelek nem tudtak hozzátenni semmit az egészhez, csak kihoztad az 50e forintos erősítőből csaknem a maximumot.
Szép!mike-rame írta: ↑2024.11.21., csüt. 16:37Rock60 írta: ↑2024.11.20., szer. 19:35Bizonyos határok között így van. De egy X árú erősítőhöz senki nem fog 3-5X áru tápkábelt venni, az teljesen életszerűtlen hipotézis.
Szinte biztos, hogy a sokkal drágább kábellel a szerényebb képességű erősítőből nem lehet arányosan annyival többet kicsiholni.
Ha annyi rengeteg zsozsó van, abból a felét, vagy a nagyobbik részt az erősítőbe kell tolni.Szerintem is értelmetlen három vagy ötszörös árú kábelezést használni ha lehet hússzorost is.zoli73 írta: ↑2024.11.20., szer. 19:52Senki?! Szerintem biztos van olyan "elvetemült" a hifis világban, aki ilyen aránytalanúl drága kábelezést használ! Ez már őrültség kategória, de tuti van. Sajnos kell a jó kábel, szerintem nem megúszható, de azért valami egészséges arányt csak be kellene tartani. Pl. ha 400ezrem van erősítőre, akkor ahhoz nem 1milliós tápkábelt tervezek beszerezni. Biztos, hogy ezzel kimaxolnám az erősítő tudását, de fordítva, 1milliós erősítőtől + 400ezres tápkábeltől, biztosan sokkal jobb hangot kapnék.A képen az erősítő 50k, a kábelek 1M HUF. Ebben a rendszerben ez így szólt jobban, mint ha az arányokat tetszőlegesen változtattam volna.
a4mv1.JPG
Rock60 írta: ↑2024.11.20., szer. 19:35Bizonyos határok között így van. De egy X árú erősítőhöz senki nem fog 3-5X áru tápkábelt venni, az teljesen életszerűtlen hipotézis.
Ha annyi rengeteg zsozsó van, abból a felét, vagy a nagyobbik részt az erősítőbe kell tolni.
Szerintem is értelmetlen három vagy ötszörös árú kábelezést használni ha lehet hússzorost is.zoli73 írta: ↑2024.11.20., szer. 19:52Senki?! Szerintem biztos van olyan "elvetemült" a hifis világban, aki ilyen aránytalanúl drága kábelezést használ! Ez már őrültség kategória, de tuti van. Sajnos kell a jó kábel, szerintem nem megúszható, de azért valami egészséges arányt csak be kellene tartani. Pl. ha 400ezrem van erősítőre, akkor ahhoz nem 1milliós tápkábelt tervezek beszerezni. Biztos, hogy ezzel kimaxolnám az erősítő tudását, de fordítva, 1milliós erősítőtől + 400ezres tápkábeltől, biztosan sokkal jobb hangot kapnék.
edit... ha véletlenül valaki nem tudja, de ezt kevésbé feltételezem, de így biztosRock60 írta: ↑2024.11.21., csüt. 08:52Én is így értelmezem/ném, annyi fenntartással, hogy a kompresszált hang dinamikában válik csapnivalóvá, de attól függetlenül részletes még éppen lehet...revox írta: ↑2024.11.20., szer. 23:11Amit nagy felbontásnak említesz, az pont a nagy felbontás ellentettje, a dinamikakompresszió, ami a halk hangokat feltolja és válik minden apróság hallhatóvá, amit a valóságban a büdös életben nem lehetne meghallani. Ezt jól hallod, hogy rövid távon lehengerlő, aztán fárasztóvá válik.
De nyugi. ha ezt nem annyira kedveled, ezen ne lepődj meg. A kompresszált hang kevésbé természetes.
A dinamikát vagy a kompresszióból eredő dinamikátlanságot nem állítanám összefüggésbe a felbontással, más jellemzői a hangnak.![]()
Ööööö...szerintem.![]()
A billenő kapcsoló a gyenge láncszem, szerintem.
Én is így értelmezem/ném, annyi fenntartással, hogy a kompresszált hang dinamikában válik csapnivalóvá, de attól függetlenül részletes még éppen lehet...revox írta: ↑2024.11.20., szer. 23:11Amit nagy felbontásnak említesz, az pont a nagy felbontás ellentettje, a dinamikakompresszió, ami a halk hangokat feltolja és válik minden apróság hallhatóvá, amit a valóságban a büdös életben nem lehetne meghallani. Ezt jól hallod, hogy rövid távon lehengerlő, aztán fárasztóvá válik.
De nyugi. ha ezt nem annyira kedveled, ezen ne lepődj meg. A kompresszált hang kevésbé természetes.
Van különbség. USB-s hangkártya, gyári kábelével. Egyik zeneszerkesztő plug-in-ben van lo-pass filter kapcsoló és nem lehetett hallani a különbséget amikor 21kHz-ről átkapcsoltam 16kHz-re. Azt hittem hibás a plug-in. Csak azért cseréltem le a gyári kábelecskét, mert rossz volt ránézni. Vettem egy "komolyabbat" vastagabb, árnyékolt, aranyozottat. Nálam a HiFi hobbi, nem lifestyle, így nem tudom mennyibe került (20 ezernél drágább kábelem talán nincs is). A hang valahogy nyugodtabbá vált és határozottan halható lett a 16kHz-es vágás is.MrCollector írta: ↑2024.11.20., szer. 22:31Vannak akik szerint a digitális és főleg az USB kábelek nem okozhatnak nagy hangzásbéli különbséget.
Kinek mi a tapasztalata e téren?
_DSC1337-2.jpg
Azok tévednek akik szerint nincs különbségMrCollector írta: ↑2024.11.20., szer. 22:31Vannak akik szerint a digitális és főleg az USB kábelek nem okozhatnak nagy hangzásbéli különbséget.
segítek...Tctronic írta: ↑2024.11.20., szer. 19:45a rendszerből. :)
De én inkább nem ilyen irányból közelíteném meg a dolgot. A túl nagy felbontás, részlet, hosszú lecsengések, kitartott visszhang, apró neszek, zörejek lehengerlő tud lenni főleg elsőre, de egy idő után már azon gondolkozom, hogy ilyen nincs a valóságban. Nem azért zavaró mert pl. torzít, hanem inkább mert nem valóságos... Bár ez is erősen felvétel függő is természetesen.
Nekem az egyetlen forrásom a streamelt zene. Nincsenek fájl alapú zenéim semmilyen háttértárolón, és ugyan az LPk és CDk még megvannak, lejátszóim ezekhez már nincsenek.MrCollector írta: ↑2024.11.20., szer. 22:31Vannak akik szerint a digitális és főleg az USB kábelek nem okozhatnak nagy hangzásbéli különbséget.
_DSC1337-2.jpg
Pedig vannak ilyenek. Ez szerintem egyszerűen ellenőrizhető is. Több rendszerben ki kell próbálni. Ha nem hallod hogy többen is vagy mindbe átvisz karaktert, akkor az jó, univerzális, semleges.chord_ írta: ↑2024.11.20., szer. 20:20Szerintem meg nem.
Egy bizonyos szintig szinte bizonyos, de onnantól felfelé bejön egy nagyon erős sajáthang, ami tud ám nagyon jó lenni.
Igen, gyakorlatilag a komponens-értékű kábel pontosan azt teszi, mint az összes többi komponens: azon túl, hogy teszi a dolgát (vezeti az áramot), benyom egy hangot, ami a rossz kábeleknél pocsék, a nagyon jóknál pedig nagyon jó.
Az, hogy a fele-negyed-árú erősítőt hagyja a teljes fényében ragyogni?, és csak hiba nélkül átvezet?, én ezt konkrétan nem hiszem el.
Szerintem ez játék a szavakkal.wasiliy888 írta: ↑2024.11.20., szer. 19:43
A példával azt akartam szemléltetni, hogy például a tápkábel egy mennyire különleges fajta. Az tölti be az energiát a 230 voltos hálózatról a rendszerbe. Amit ha jól tesz az erősítő (is) jobban szól. Nem értem miért kell elvenni a kábeltől, hogy ez az ő képessége. Nem az erősítő mutatja meg a jobb tápkábellel mire képes, hanem "jobb minőségű" energiát kap, amitől jobban működik. De ezt a kábel ADJA HOZZÁ. És nem kevésbé veszi el.
Szerintem meg nem.
Sajnos ahogy írtam a Nagy Egész, ott a barázdában. Ezt azonban mindenestől kell kinyerni, hogy a maximális élmény meg legyen. Ha a részleteket bent hagyod, sokminden más is ott marad. Kaphatsz egy kellemes "masszát" de sokmindent el is vesztesz.Tctronic írta: ↑2024.11.20., szer. 19:45Igen, látatlanban (vagy inkább hallatlanbanSoundMania írta: ↑2024.11.20., szer. 19:29.....
Mi is a túl sok részlet? Baj az ha megpróbáljuk kikaparni a barázdából ami ott van? Nem az adja az Egészet, ami ott van? Az a tapasztalatom, hogy a nagy részletgazdagság nem hátrány. A hátrány az amikor ezzel együtt a komponensek (készülékek, kábelek, állványok, akusztika) hibái megmaradnak és zavarnak a zenehallgatásban. Ezeket a hibákat kell már csak ilyenkor eltüntetni a rendszerből. :)) én is erre gondolnék. Lehet benne igazság, mert egyik készülék eszköz sem tökéletes. Mindegyiknek vannak ilyen-olyan hibái, a jobbakat csak az különbözteti meg a rosszabbaktól, hogy a hibáik általában kisebbek. De vannak. A High-End a hibák minimalizásáról szól. Az eszközeim nem tökéletesek, de úgy érzem -saját mércével- elég jól teljesítenek. Sajnos azon a szinten vagyok, hogy saját ízlésemhez mérten egy ideje nem sikerült feljebb lépnem. Kb minden maradt a régiben. Csövek, kábelek minden. Kicsit bosszant is, mert minden próbálkozás pénzbe került
![]()
De én inkább nem ilyen irányból közelíteném meg a dolgot. A túl nagy felbontás, részlet, hosszú lecsengések, kitartott visszhang, apró neszek, zörejek lehengerlő tud lenni főleg elsőre, de egy idő után már azon gondolkozom, hogy ilyen nincs a valóságban. Nem azért zavaró mert pl. torzít, hanem inkább mert nem valóságos... Bár ez is erősen felvétel függő is természetesen.
Senki?! Szerintem biztos van olyan "elvetemült" a hifis világban, aki ilyen aránytalanúl drága kábelezést használ! Ez már őrültség kategória, de tuti van. Sajnos kell a jó kábel, szerintem nem megúszható, de azért valami egészséges arányt csak be kellene tartani. Pl. ha 400ezrem van erősítőre, akkor ahhoz nem 1milliós tápkábelt tervezek beszerezni. Biztos, hogy ezzel kimaxolnám az erősítő tudását, de fordítva, 1milliós erősítőtől + 400ezres tápkábeltől, biztosan sokkal jobb hangot kapnék.Rock60 írta: ↑2024.11.20., szer. 19:35Bizonyos határok között így van. De egy X árú erősítőhöz senki nem fog 3-5X áru tápkábelt venni, az teljesen életszerűtlen hipotézis.zoli73 írta: ↑2024.11.20., szer. 18:58Ahogy délelőtt is kifejtettem igen, szerintem az egyre jobb(drágább?) kábel, egyre többet enged át a készülék tudásából, de a szinergiát sem szabad figyemen kívül hagyni. Ez utóbbi miatt, nem feltétlen biztos, hogy a drágább kábel egyértelműen jobb, de azért sanszos.wasiliy888 írta: ↑2024.11.20., szer. 18:28... Ennél a Bármilyen gyártónál nagyon valószínű, hogy lesz még mondjuk egy 1,5M forintos, meg mondjuk egy 5 és egy 10M forintos tápkábel is a palettában. Zoli ezeket is kipróbálja, az előfok és vele a teljes rendszer mind jobban szól, mert elég jó ahhoz, hogy meglegyen az az áteresztőképesség, ami kell.
Ha annyi rengeteg zsozsó van, abból a felét, vagy a nagyobbik részt az erősítőbe kell tolni.
Igen, látatlanban (vagy inkább hallatlanbanSoundMania írta: ↑2024.11.20., szer. 19:29.....
Mi is a túl sok részlet? Baj az ha megpróbáljuk kikaparni a barázdából ami ott van? Nem az adja az Egészet, ami ott van? Az a tapasztalatom, hogy a nagy részletgazdagság nem hátrány. A hátrány az amikor ezzel együtt a komponensek (készülékek, kábelek, állványok, akusztika) hibái megmaradnak és zavarnak a zenehallgatásban. Ezeket a hibákat kell már csak ilyenkor eltüntetni a rendszerből. :)