Alex_Aston írta: ↑2024.11.20., szer. 10:25
Nálam a teljes (kábelekkel együtt értendő) rendszer használt piaci értékének kb. 15%-a a kábelek ára. Ettől sokkal többet nem is gondolnék jelenleg költeni rá.
Én továbbra is tartom, hogy készülék árával vetekedő kábel ára helyett inkább az annyival drágább készülék hozhat többet a hangon még ruhaszárítő kötéllel is. Azaz pl. egy 500e Ft-os erősítő mögé felesleges az 500e Ft-os tápkábel, szinte biztos, hogy jobb hangot kapunk az 1 milliós erősítő esetén a gyári tápkábellel (foleg adott márkán belül).
Persze, ha már reálisan nincs hova felfelé haladni a komponensekkel, akkor nyilván lehet "játszani", és kell is a tisztességes kábelezés, vagy legalább is érdemes számolni vele.
Tehát nem a kábelezés ellen vagyok, csak túlzásokba nem érdemes esni szerintem.
A készülék árával megegyező, vagy azt meghaladó értékű hálózati kábelt én is túlzónak, elrugaszkodottnak tartom. Akkor tényleg inkább a dupla árú készülék.
Viszont leírnám, hogy mi győzött meg a jobb minőségű(drágább) tápkábelek mellet, mert ennek én is sokáig ellenáltam. El voltam a saját készítésű vackokkal, mondván minek ennél jobb, drágább?
Történt ugyanis. A jelenlegi előerősítőmet 400e-ért vettem és hozzá, a saját készítésű, kb. 40-45e Forint értékű tápkábelt használtam. Aztán volt lehetőségem meghallgatni egy márkán belüli, némileg magasabb kategóriájú előfokot, aminek a piaci ára jelenleg olyann 550-600e körül mozog(ez nem volt eladó).
Tetszett a hangja, ha eladó lett volna, talán meg is lépem, de közbejött egy másik körülmény.
Kölcsönkaptam egy tápkábelt is, máshonnan(ez szintén nem volt eladó), aminek a piaci értéke olyan 150-160e körűl mozog. Összehallgatva, ezzel a kábellel a saját előfokom jobban tetszett, mint a nálam vendégeskedő, jobb előfok, a saját készítésű tápkábellel. Ezen felbuzdulva beszereztem egy ilyen tápkábelt(sőt, azóta további kettőt), és matek úgy jön ki, hogy a 150e-ért vett tápkábellel nagyobbat tudtam feljebb lépni, mintha megvettem volna a drágább erősítőt(ami ismétlem, nem volt eladó), plusz 150-200 ezerért.
Arról már nem is beszélve, hogy arra semmi biztositék nincs, hogy a jelenlegi előfokból ki tudtam volna szállni 400e-el.
Ezt csak azért írtam le, hogy bizonyítsam, hogy a jó kábeleknek bizony van létjogosultsága, és nem csak úri huncutság, netán lehúzás. Ennek ellenére, senkit nem szeretnék semmire rábeszélni, tegyen mindenki belátása szerint.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech