Voyager írta: ↑2024.10.04., pén. 11:59
Rock60 írta: ↑2024.10.04., pén. 11:13
A szemléltető ábrán vajon miért van fejjel lefelé a megszokotthoz képest az aljzat és a dugó ?
Mert így volt kedvem hozzá, és amúgy semmi jelentősége.
Nekem meg ahhoz támadt kedvem, hogy elmondjam, hogy szerintem miért is van jelentősége.
A közbeszédben, mikor szóba kerül, hogy melyik a meleg pont az IEC aljzatban, úgy mondjuk :
A készülék felől nézve a baloldali. Én hozzá szoktam tenni, hogy amennyiben az szabványosan került beépítésre. / Felül van a föld. /
Egyes aljzatokban és a legtöbb márkás dugó végén feliratok találhatók, amik szintén e szerint a rend szerint helyezkednek el. / A dugó lecsapott sarka van felül./
Ezért szemléltetni olyan rajzot szerencsés, ami ezt a szabályt erősítí, mert a felületes, tapasztalatlan szemlélőt a fejre állított csatlakozók látványa - a megcserélt oldal miatt - megtévesztheti.
Persze, akadnak készülékek, amiken fejjel lefelé vannak az aljzatok, talán ha húszból egynél. Átnézve sok oldal erősítő hírdetést, a Naim - nál és néhány ARC modellnél találtam rá - lehet még sorolni - példát.
Nekem egyetlen fejjel lefelé szerelt aljzatú herkentyűm sem volt még. / Kimaradtam a jóból./
Persze vannak a 90 fokkal elforgatott csatlakozók is, na olyan készülékem volt...