Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sikeres, boldog új évet kíván mindenkinek az AVX team!

Lemezjátszó

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1480

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

zoli73 írta:
2024.08.01., csüt. 19:17

Szerintem a gyártó nem gondolkodott abban, hogy a felhasználó majd cserélgeti a shelleket, mert mondjuk több hangszedőt használ hozzá, és mindenféle egzotikus shellek kerülnek bele. Mivel a gyári shell műanyag, így nem látták szükségesnek a földelés idáig való felvezetését.
Nem csak több hangszedő indokolhatja a shell cserélgetését.
Valaki csak simán szabadulna a budget gyári műanyagtól...
Elég trehány megoldás, hogy alapvető tunningot sem enged a konstrukció. Szerintem, persze.

Endrion
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 32

Hozzászólás Szerző: Endrion »

SoundMania írta:
2024.07.31., szer. 09:46

Pedig ha minden nagyjából vízszintben van, jónak kellene lenni. Motortárcsát is nézted vízszintre? Én inkább a motoron állítanék, mint az alvázrugókon. Mert az vissza is állítható....
No, megoldódott a nagy talány; a motort rögzítő kettő csavar között van egy pici imbusz, amivel a motor talpazat dőlése állítható.
Most minden vízszintes, így a szíj is a tárcsa közepén fut; a tányér pedig .5cm-re van a sasszitól, a gyári leírás szerint.
Köszönöm mindenkinek az észrevételeket!
Csatolmányok
20240802_223759.jpg

Endrion
Nincs visszaút
Nincs visszaút

SoundMania írta:
2024.07.31., szer. 09:46

Pedig ha minden nagyjából vízszintben van, jónak kellene lenni. Motortárcsát is nézted vízszintre? Én inkább a motoron állítanék, mint az alvázrugókon. Mert az vissza is állítható....
Motortárcsa vízszintre.
Ahogy néztem a motor eléggé fixen van rögzítve, de majd biztos sikerül összehangolni a függesztett vázzal. Köszi az észrevételt!
Csatolmányok
20240802_093540.jpg

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3291

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

moonbay írta:
2024.08.01., csüt. 08:14
SZIASZTOK! Segítséget kérnék. Tanácstalan vagyok. Tegnap vásároltam egy Pro-Ject Debut Pro S lemezjátszót, boltban. Bekötöttem mindent megfelelően, ahogy már sokszor több lemezjátszómnál is. Azt vettem észre, hogy a gyári headshell helyett, ha bármi egyéb ötvözet headshellt rakok rá és hozzáérek a headshellhez, humm/búgás hallatszik. (A gyári headshell polikarbonát/carbon anyagú.) Ugyanígy, a csavarozó bajonetthez ha hozzáérek, akkor is zúgás hallatszik. Egyébként minden rendben van a géppel. Tehát "gerjedés, humm", csak és kizárólag ekkor hallatszik. Én nem vagyok szaki, csak gondolom, hogy esetleg a hangkar földelésével lenne probléma? Ma még azt megnézem, hogy egy vezetékkel a bajonettet és hátul a földelőkábelt összekötöm, hogy produkálja-e ugyanezt vagy sem, én ennyivel tudom kb kizárni a lehetséges problémát, tudtok segíteni, hogy ez mi lehet? Esetleg a hangkaron belül forrasztási hiba? (Kizártnak tartom, hogy egy 300 000 ft körüli lemezjátszót DIREKT így csináltak volna...) Köszönöm a válaszokat! Üdv!
Szerintem a gyártó nem gondolkodott abban, hogy a felhasználó majd cserélgeti a shelleket, mert mondjuk több hangszedőt használ hozzá, és mindenféle egzotikus shellek kerülnek bele. Mivel a gyári shell műanyag, így nem látták szükségesnek a földelés idáig való felvezetését.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 771

Hozzászólás Szerző: arzachel »

moonbay írta:
2024.08.01., csüt. 08:14
SZIASZTOK! Segítséget kérnék. Tanácstalan vagyok. Tegnap vásároltam egy Pro-Ject Debut Pro S lemezjátszót, boltban. Bekötöttem mindent megfelelően, ahogy már sokszor több lemezjátszómnál is. Azt vettem észre, hogy a gyári headshell helyett, ha bármi egyéb ötvözet headshellt rakok rá és hozzáérek a headshellhez, humm/búgás hallatszik. (A gyári headshell polikarbonát/carbon anyagú.) Ugyanígy, a csavarozó bajonetthez ha hozzáérek, akkor is zúgás hallatszik. Egyébként minden rendben van a géppel. Tehát "gerjedés, humm", csak és kizárólag ekkor hallatszik. Én nem vagyok szaki, csak gondolom, hogy esetleg a hangkar földelésével lenne probléma? Ma még azt megnézem, hogy egy vezetékkel a bajonettet és hátul a földelőkábelt összekötöm, hogy produkálja-e ugyanezt vagy sem, én ennyivel tudom kb kizárni a lehetséges problémát, tudtok segíteni, hogy ez mi lehet? Esetleg a hangkaron belül forrasztási hiba? (Kizártnak tartom, hogy egy 300 000 ft körüli lemezjátszót DIREKT így csináltak volna...) Köszönöm a válaszokat! Üdv!
Nincs karföld.Lehet kispórolták...
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

moonbay
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: moonbay »

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1298

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Endrion írta:
2024.07.31., szer. 08:35
SoundMania írta:
2024.07.31., szer. 05:33

Tehát:
Üveg/acryl tányérral, lemezzel, hangszedővel, lejjebb kúszik és a motoron is? Annyira, hogy eléri a motortárcsán az alsó vállat? Közben pedig minden kb vízszintben?
És amikor meg pl bekapcsolod és indul a tányér, akkor meg a helyén fut minden, csak amikor beáll a fordulat, akkor/addigra meg lejjebb fut már a szíj? Mert akkor lehet, hogy a szíj hosszú ide. Van másik, kipróbálni?
Igen, pontosan így.
Három szíjjal ugyanez, ebből az egyik új - ezek mind erre való 497mm hosszúak.

Endrion
Nincs visszaút
Nincs visszaút

SoundMania írta:
2024.07.31., szer. 05:33

Tehát:
Üveg/acryl tányérral, lemezzel, hangszedővel, lejjebb kúszik és a motoron is? Annyira, hogy eléri a motortárcsán az alsó vállat? Közben pedig minden kb vízszintben?
És amikor meg pl bekapcsolod és indul a tányér, akkor meg a helyén fut minden, csak amikor beáll a fordulat, akkor/addigra meg lejjebb fut már a szíj? Mert akkor lehet, hogy a szíj hosszú ide. Van másik, kipróbálni?
Igen, pontosan így.
Három szíjjal ugyanez, ebből az egyik új - ezek mind erre való 497mm hosszúak.
Csatolmányok
20240731_083403.jpg

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Endrion írta:
2024.07.31., szer. 00:24
SoundMania írta:
2024.07.30., kedd 19:57

És úgy nézem a 45-ös fordulathoz át is kellene pöckölni a szíjat, anélkül, hogy leessen a szubtányérról....
Hol fut az az OL szíj a motortárcsán? Csak a nézet szög miatt látni úgy hogy lemegy a motortárcsa peremére?
Valóban lemegy.
Megterhelve a sub-tányért a szíj a középső vonalán fut, ekkor a motoron is rátalál a futásnyomra- aztán a tányéron lejjeb kúszik, a motoron ezt követi le.
Tehát:

Endrion
Nincs visszaút
Nincs visszaút

SoundMania írta:
2024.07.30., kedd 19:57

És úgy nézem a 45-ös fordulathoz át is kellene pöckölni a szíjat, anélkül, hogy leessen a szubtányérról....
Hol fut az az OL szíj a motortárcsán? Csak a nézet szög miatt látni úgy hogy lemegy a motortárcsa peremére?
Valóban lemegy.
Megterhelve a sub-tányért a szíj a középső vonalán fut, ekkor a motoron is rátalál a futásnyomra- aztán a tányéron lejjeb kúszik, a motoron ezt követi le.
Csatolmányok
20240731_001650.jpg

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Endrion írta:
2024.07.30., kedd 19:50
Igen, külön a motor; az alsó tányéron van helye a szíjnak, hogy elférjen mikor a lemeztányér rákerül.

Endrion
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Igen, külön a motor; az alsó tányéron van helye a szíjnak, hogy elférjen mikor a lemeztányér rákerül.
Csatolmányok
20240730_192450.jpg

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Endrion írta:
2024.07.29., hétf. 11:24
Sziasztok!
Systemdek IIX kérdés, a hozzáértőkhöz:
a rugók meghúzását inkább feszesebbre vagy inkább lazábbra érdemes belőni? A tányér magasabbra kerül vagy egész közel a sasszihoz? Illetve van-e valami egyéb trükk?
hi.gif
A tányér természetesen vízszintes kell legyen ill. a sub-tányér meg az egész gép is - ezen az alap gondolaton kívül mit érdemes még tudni?; van ugye egy ajánlott alacsony frekvencia, de hát azt mivel lehet otthon beállítani?
Nem értek hozzá, de úgy emlékszem a motor fixen a dobozon van a chassihoz képest. Így a jó szíjfutás lenne a középpont. Szerintem....

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2158

Hozzászólás Szerző: Voyager »

gomolalaci írta:
2024.07.28., vas. 20:14
Voyager írta:
2024.07.22., hétf. 20:32
zoli73 írta:
2024.07.22., hétf. 20:02

Ezt nem csodálom! Eszembe nem jutna mosatlanúl egy új lemezt lejátszani.
A kedvencem, mikor a gyári belső tasakot úgy kell letépni a lemezről, mert nem lehet kiimátkozni belőle. Gondolom ezen segít az ionizátor?
Én minden esetben lecserélem(eldobom) a gyári belső tasakot, mosás után a töltöttség is távozik a lemezből, és kap új tasakot.
És mielőtt a mosóra felkerül, nagyon ajánlott mindkét oldalon a label-t alaposan letisztítani antisztatikus ecsettel. Onnan ugyanis bele lehet vinni a tiszta tokba a port és így tovább.
A ,,label" = címke? Ne írjunk már mindent amerikaiul, mert felfordul a gyomrom :smile51: :smile51: :smile51:
Kép
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2751

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

frenki485 írta:
2024.07.28., vas. 18:44
dixie-chicken írta:
2024.07.28., vas. 18:13
frenki485 írta:
2024.07.28., vas. 12:02
Sziasztok!
Van egy TD126 mkII lemezjátszóm is. Sajna sorra égnek ki az izzók, fordulatszám kijelző és most a stroboszkóp izzója is.
Milyen izzók kellhetnek hozzá és csinált-e már vki ilyen cserét a sajátján?
Még nem szedtem szét... de érik a dolog, mire figyeljek?
ha a fordulatszámkijelző=fordulatszám választó kapcsolók,és azon izzói,az nem biztos hogy kiégett,lehet hogy csak meg kéne mozgatni az izzókat a foglalatban..a front alu lapra,belül ragasztott szivacs csik biztositja azoknak a helybentartását,a szivacs előregedhet,és nem biztositja már a megfelelő nyomást az izzó foglalatai felé,ha a frontlap normál helyzetben van...

itt a csere útmutató...( a kulcs csak a méretarányok végett van)
Köszi!
szivi :smile32: pszihés felkészülési tanácsok:

1.ha leszedet az alsó mü.a. tepsit,a nyák kilóg,vagy alá kell támasztani a lemezjátszót vlmire/vlmivel,vagy az asztal szélére kell húznod

2. a tányérokat vedd le,kar ellensúlyát is,kar legyen rögzitve

3.ha sokat akarod döntögetni a lemezjátszót,vedd le a fedelét is,az "úszó bázist" meg támaszd ki a káva felé,mind a 4 irányba (hajtogatott újságpapir),igy tudod megakadályozni a rugók nemkivánatos oldalterhelését

4.az alú fronlap visszazárása elött,ügyelj az egyenletes hézag elósztására (a káva bal és jobb oldali kereteihez viszonyitva)

sok sikert :tutiok:
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Endrion
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Sziasztok!
Systemdek IIX kérdés, a hozzáértőkhöz:
a rugók meghúzását inkább feszesebbre vagy inkább lazábbra érdemes belőni? A tányér magasabbra kerül vagy egész közel a sasszihoz? Illetve van-e valami egyéb trükk?
hi.gif
A tányér természetesen vízszintes kell legyen ill. a sub-tányér meg az egész gép is - ezen az alap gondolaton kívül mit érdemes még tudni?; van ugye egy ajánlott alacsony frekvencia, de hát azt mivel lehet otthon beállítani?

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2610

Hozzászólás Szerző: mishow »

gomolalaci írta:
2024.07.28., vas. 20:17
Szívesen fordítok a Magyar nyelvet nem szeretőknek....
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Bocs, de ha már nyelvtanozunk, akkor "magyar nyelv" és nem "Magyar". A nemzetek/nemzetiségek neveit melléknévként használva kisbetűvel írjuk. Ugyanúgy, mint a személyes névmásokat szövegen belül. Szívesen ...

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 650

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

gomolalaci írta:
Voyager írta:
2024.07.28., vas. 15:37
frenki485 írta:
Sziasztok!
Van egy TD126 mkII lemezjátszóm is. Sajna sorra égnek ki az izzók, fordulatszám kijelző és most a stroboszkóp izzója is.
Szerintem a stroboszkóp izzó ilyen:
https://www.jameco.com/z/NE-2H-C2A-Jame ... 10315.html

A fordulatszám kijelző izzói talán 24V 30mA. Ezek kicsi, menetes foglalatú izzók, amelyeket gyakran "E5" vagy "E5.5" típusú izzónak neveznek.

Próbáld meg beszerezni a service manual-t. ;)
Vagyis a javítási útmutatót, leírást. Szívesen fordítok a Magyar nyelvet nem szeretőknek....
Ok, köszönöm!
Az angol megy, a Dixie féle fotók német szövege jöhet ... :D
Ethosz Cd (TDA1545A), Ethosz tube DAC(TDA1541)  
Palotás végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F,
Technics SL 1210 GR/Thorens TD 126 mkII/AudioGold plinth,Achromat,
Palotás féle ARC phono,Hiraga MC preamp, Ortofon MC10/Shure M44-7
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2644

Hozzászólás Szerző: supravox »

gomolalaci írta:
Voyager írta:
frenki485 írta:
Sziasztok!

A fordulatszám kijelző izzói talán 24V 30mA. Ezek kicsi, menetes foglalatú izzók, amelyeket gyakran "E5" vagy "E5.5" típusú izzónak neveznek.

Vagyis a javítási útmutatót, leírást. Szívesen fordítok a Magyar nyelvet nem szeretőknek....
Ne má..
Ennyire unatkozol?
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 370

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

Voyager írta:
frenki485 írta:
Sziasztok!

A gondolkodás nem megerőltető...

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 370

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

Voyager írta:
2024.07.22., hétf. 20:32
zoli73 írta:
2024.07.22., hétf. 20:02
Voyager írta:
2024.07.22., hétf. 19:01

Nem tapasztaltam még és nem is akarom, hogy milyen egy új mosatlan lemez. Az első amit teszek vele, hogy ionizátor alatt veszem ki a tokból és akkurátusan pormentes környezetben mosom.
Silent groove az eredmény. :D
Ezt nem csodálom! Eszembe nem jutna mosatlanúl egy új lemezt lejátszani.
A kedvencem, mikor a gyári belső tasakot úgy kell letépni a lemezről, mert nem lehet kiimátkozni belőle. Gondolom ezen segít az ionizátor?
Én minden esetben lecserélem(eldobom) a gyári belső tasakot, mosás után a töltöttség is távozik a lemezből, és kap új tasakot.
És mielőtt a mosóra felkerül, nagyon ajánlott mindkét oldalon a label-t alaposan letisztítani antisztatikus ecsettel. Onnan ugyanis bele lehet vinni a tiszta tokba a port és így tovább.
A ,,label" = címke? Ne írjunk már mindent amerikaiul, mert felfordul a gyomrom :smile51: :smile51: :smile51:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gomolalaci 2024.07.28., vas. 20:20-kor.
A gondolkodás nem megerőltető...

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 650

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

dixie-chicken írta:
2024.07.28., vas. 18:13
frenki485 írta:
Sziasztok!
ha a fordulatszámkijelző=fordulatszám választó kapcsolók,és azon izzói,az nem biztos hogy kiégett,lehet hogy csak meg kéne mozgatni az izzókat a foglalatban..a front alu lapra,belül ragasztott szivacs csik biztositja azoknak a helybentartását,a szivacs előregedhet,és nem biztositja már a megfelelő nyomást az izzó foglalatai felé,ha a frontlap normál helyzetben van...

Köszi!
Ethosz Cd (TDA1545A), Ethosz tube DAC(TDA1541)  
Palotás végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F,
Technics SL 1210 GR/Thorens TD 126 mkII/AudioGold plinth,Achromat,
Palotás féle ARC phono,Hiraga MC preamp, Ortofon MC10/Shure M44-7
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2751

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

frenki485 írta:
Sziasztok!

Csatolmányok
IMG_5536.JPG
IMG_5536.JPG (132.67 KiB) Megtekintve 1721 alkalommal
IMG_5537.JPG
IMG_5538.JPG
IMG_5538.JPG (69.05 KiB) Megtekintve 1721 alkalommal
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 732

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

frenki485 írta:
Sziasztok!
Tiszteletem!
Sajnos, a neten szabadon föllelhető rajzok elég gyatra minőségűek. Azokból inkább csak
elnagyoltan tájékozódni lehet, semmint például feszültség értékeket leolvasni. A stroboszkóp
megvilágítása a képek alapján egy gáztöltésű cső. Viszont az mk3-as változat újabb kiadásainál
négy darab vörös LED szolgáltatja a fényt.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2158

Hozzászólás Szerző: Voyager »

frenki485 írta:
Sziasztok!

„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”