ZolaBA írta: ↑2024.03.18., hétf. 17:55
Aszpirin írta: ↑2024.03.18., hétf. 17:21
az agyondícsért BluOS számomra kifejezetten béna és idegesítő
Az biztos, hogy nem tökéletes. Nálam pl.:
- pc-ről vezérelve képtelen vagyok elérni, hogy a következő szám magától induljon

(ipad-ról meg android telefonról ezzel semmi gond)
- Hónapokig képtelen voltam a kedvencek funkciót elérni. Mentettem, látszólag mentett majd sose töltötte be (semmilyen eszközön) - bár ez érdekes módon pár napja mintha menne, meglátjuk meddig.
Ezt a két hibát leszámítva nekem nincs nagy bajom vele deezerrel. A keresés, lapozás, indítás, stb. teljesen jól megy. Fagyás soha nincs... szóval működik.
Amúgy... Lehet hasonlítani a BlueOS-t a Roon-hoz, csak nem feltétlen igazságos. A BlueOS a készülék árát leszámítva ingyenes, roon meg legalább 4500 Ft havonta.
Nem az árát hasonlítottam. Szerintem simán megfizetjük a BluOS árát a készülékkel... amit mellesleg nem tud rendesen kezelni.
Ez a legnagyobb probléma, és ennek persze nincs köze a Roon-hoz, mert nem az a "firmware".. Egy Denon vagy Marantz applikációjával be/ki lehet kapcsolni a készüléket (standby-ba lehet tenni), a BluOS-szel nem. Ez eddig a BluSound-nál, ahol nincs kijelző, semmi, nem egy különösebb probléma. Leállatod a lejátszást, azt annyi. Ha a NAD-omat standby-ba akarom tenni, hogy a kijelző is kikapcsoljon, bizony kell a félkilós távirányító.
Ugynanez, ha reggel be akarom kapcsolni még az ágyból.
És akkor ott egy halom beállítási lehetőség, amit a BluOS nem tud. Bemeneteket lehet választani, néhány paramétert lehet is állítani, de nem tudod az ADC mintavételezési rátát állítani a bemeneteken. Ezt csak a frontpanelről. És egy halom ilyen hiányosság van benne, egy app-ban, ami egyéként kb firmware-ként üzemel.
De akkor a lejátszóról, hogy Roon-nal hasonlítsuk:
- lejátszáslista folyamatos bővítése engem idegesít. Állandóan törölgetnem kell a lejátszáslistát. Legalább állítható lenne az automatikus ürítés.
- A Qobuz adja a CD-bookleteket, ha csak BluOS-em lenne, nem is tudnék a létezésükről
- nem tudod megnézni a stream paramétereit (mintavételezési frekvencia, bitmélység). CD, HR, MQA - ennyit jelenít meg, és sehogy nem mutat többet. Pontosabban de: ha Roon-ból játszol le, akkor megmutatja z első lejátszott szám paramétereit, de ezek valahogy beragadnak
- az egyik idegesítő a több streaming szolgáltató kezelése: folyton vissza kell lépegetnem a főmenübe, ha mondjuk Qobuzban nézek egy albimot, de Tidalban akarok keresni valamit - mert a keresés csak a főmenüben van. Innen viszont már nem tudok viszakerülni oda, ahol voltam a keresés előtt...
- apropó keresés: nekem nem működött a keresési hely kiválasutása nélkül, Csak homokóra, azt annyi. Ha kiválasztom, hogy Qobuz, akkor abban keres. Ha nem találom, és megnézném Tidalon is, akkor ki kell választani a Tidal-t és abban keres. Nincs (vagy nálam nem akar működni) összevont keresés.
- a kézileg hozzáadott rádiók ikonjai nem jelennek meg, mindegyik egy TuneIn ikont kap, egy apróbetűs névvel alatta. szemüveggel is jó szem kell hozzá. Roon-ban szépen megjelennek és jól megkülönböztethetőek a kézileg hozzáadott (nem listából választott) rádiók ikonjai is.
- ha kikapcsolom ráiólejátszás (mondjuk Mother Earth Jazz vagy akár a Bartók vagy Info rádió vagy mittomén) közben, akkor elvárnám, hogy bekapcsolásnál az legyen a default, és a play-re a kikapcsoláskor játszott rádió induljon, de nem, a streaming-es lejátszási listára áll, újra lehet keresni a rádiót - amit mellesleg nem lehet távirányízóval.
- DLNA forrásokat még mindig nem kezel - helyette az ősöreg windowsos SMB-hez ragaszkodik valamiért... aztán pl. Mac-en sok sikert SMB megosztást létrehozni (lehet ugyan, de nem túl nyilvánvaló, hogyan....), Ja persze, vegyek NAS-t. Nem
- ja, és nálam hébe-hóba fagy is a 4-es BluOS Controller. Igaz, az a Mac-es változat.
Ez csak hirtelen, ami eszembe jutott, szerintem még kismillió ilyen van benne.