asebestyen írta: ↑2024.02.21., szer. 14:48
Egész pontosan hallottak olyat másoktól, aki szintén hallotta valakitől, hogy a streaming nem szól mindig egyforma minőségben. Persze, hogy ezt hogy értik... azon túl, hogy az LP...
cables írta: ↑2024.02.20., kedd 07:01
... a streaming - ezt másoktól hallom - nem szól mindig egyforma minőségben.
Most ténylag felteszem a kütyüzős kalapot, szóval kütyüzzünk -hangminőségezzünk, aki ezt nem akarja, nincs értelme elolvasnia, amit írok, mert hosszú lesz.
Szerintem a gondolatmenetben egy nagyon erős logikai hiba van: nem azonos szintű fogalmakat használ.
"a streaming" egy nagyon általános fogalom, szóval azt mondani, hogy "a streaming nem szól konzisztens minőségben" azzal a mondattal párhuzamosítható, hogy "a fizikai zenehotdozó nem szól konzisztens minőségben". Ezen a szinten mindkettő igaz.
Hogy a saját szakmai ártalmaimmal éljek: a "streaming" egy ősosztály, a "fizikai zenehordozó" egy ősosztály.
A "Tidal" egy a "streaming"-ből származtatott osztály, a "lemez" egy a "fizikai zenehorzdozó"-ból származtatott osztály.
Egy konkrét Stan Getz album lemezen konkrét kiadótól konkrét kiadási évvel, na az egy példánya a "lemez" osztálynak.
Igen, a konkrét, kezemben lévő Stan Getz album (a példány) minőségére többé-kevésbé számítani lehet (bár ugye ezt sem igaz hosszabb távon, de egyszerűsítsünk). És ezt - hogy egy konkrét példányra számíthatsz - szembeállítja egy ősosztállyal.
Ez így nem működik. Ugyanis a tulajdonságok különbsége adódhat a származtatásból vagy a példányosításból is. Ezért volt igenis érv részemről az, hogy az LP-k is szólhatnak másként, csak cables ezt nem értette.
Az "egy konkrét, kézbe vehető lemez stabil minőségére mindig számíthatok" csak azzal a kijelentéssel állítható szembe, hogy "egy konkrét streaming-szolgáltató palettáján lévő konkrét kiadvány stabil minőségére mindig számíthatok" - ez utóbbi teljesen igaz, az egyetlen bibi, hogy a konkrét kiadvány eltűnhet a szolgáltató palettájáról.
Tehát az egész gondolat arra redukálható, hogy "a lemezt örökké megvan, ha tudom hová raktam" de "a streaming-szolgáltató palettájáról viszont eltűnhet egy-egy kiadvány /vagy ugyanazon mű másik kiadása jelenhet meg/, rajtam kívülálló okból, ezért azt egy idő után esélyes, hogy már nem vehetem elő".
Ha így - nem általánosítva - tálaljuk, az érvelés elvileg helyes, de nézzük a kontextust is: a komponens cseréje utáni hangminőség-kipróbáláshoz kell stabil alap. Na itt álljunk meg, mert ez azt jelenti, hogy tesztanyagról beszélünk. Tesztlemez kontra streamelt tesztanyag.
A jó hírem az, hogy tesztanyagot lehet a streaming-szolgáltatóknál is gyűjteni. A Tidalnál pl. a tesztanyagnak kiszemelt zenéket egyszerűen megjelölöd kedvencnek vagy rárakod egy lejátszási listára, és ha onnan eltűnik, amikor tesztelni akarnál, akkor tudod, hogy ez már nem tesztanyag, egyszerűen a kedvenceid / tesztlistád másik darabjával tesztelsz. Ennyire egyszerű. És a jó hírem az, hogy nekem pl. van tesztanyagom a Tidalon, amire már sok-sok év óta számíthattam (és számíthatnék most is, ha nem mondtam volna le a Tidal-előfizetést).
Más kérdés, hogy én nem így tesztelném a komponens cseréje által elért eredményt, ha már mindenképp A/B összehasonlítás elven akarnék tesztelni, akkor előbb meghallgatnám ugyanazt az anyagot acsere előtt (A), majd a csere után (B). Esetleg meg is ismételném ezt a folyamatot (vissza a régi komponens, és újra). Erre viszont a streamelt zene is teljesen megfelel, mert infinitezimális a valószínűsége anak, hogy pont abban a kis időben veszik le a tesztanyagot a streaming szolgáltató palettájáról, amíg a tesztet elvégzem.
Arról nem is beszélve, hogy ha nagyon biztosra akarok menni, akkor a tesztanyagnak szánt kiadványokat letöltöm offline-ba
Szóval az egész nagyon-nagyon szőrszálhasogatás így, és nagyon gyenge érv a zene-streaming ellen.