Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sztereó erősítők

vazze
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1463

Re: Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: vazze »

Csatlakoznék azok táborához akik szerint egy erősítő a hozzá adott gyári kábellel is jól kell, hogy szóljon.
Azt nem vitatom, hogy a kábelek (táp, hangfal..stb) nincs hatással de ha nem szól jól alap kábelekkel akkor mehet vissza a dobozba.

A tíz+ milliós rendszerekhez csak annyi, aki olyat vesz már csak presztízsből sem vesz hozzá olcsóbb Supra/Chord/VDH…stb kábelt.
Trabanthoz nem veszel Michelin Pilot Sport gumit és AMG Mercedes-hez sem fútózott Stomil-t.
 Munkaidőben vagyok, ráérek :-]

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11043
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

sutemenyx írta:
2023.10.01., vas. 07:49
Véleményem szerint te kevered a fogalmakat és a tompa, mindent jótékonyan elfedő rendszert gondolod kiegyensúlyozottnak. Végülis vehetjük kiegyensúlyozottnak, ha bármilyen zene egyformán nem szól sehogy vele. Máshogy én nem tudom értelmezni, amiket leírtál.
Nem tudod, ebben egyetértünk. De pár napja le is írtad, hogy nem szoktad figyelmesen elolvasni mások hozzászólásait.

Visszatérek a kiinduló pontra: ha egy erősítő produkcióját durván befolyásolni lehet kábelekkel és egyszerű összekötőkkel nem szól megfelelően, akkor az a készülék számomra nem kívánatos, hisztis primadonnának fogom tekinteni. Csereberéléshez talán jó partner, mert minden változásra határozottan reagál, emiatt akár népszerű is lehet, de én nem teszteléshez vásárolok eszközöket, hanem zenehallgatáshoz.

Neked talán már felesleges, de másoknak leírok egy gyakori példát:

Van két hobbitárs, Pisti és Béla. Pisti rendszere a rosszul hangolt hangdobozai miatt meglehetősen vékonyka, mélyszegény hangot ad, míg Bélánál akusztikai okokból erősen túltengenek a mély hangok a hallgatási pontban. Mindketten hazavisznek egy bizonyos erősítőt, amire izmos, dinamikus, mélyben gazdag hangzás jellemző. Mi lesz a két hobbitárs véleménye a készülékről? Pisti dicsérni fogja, mert némileg javított a rendszere hangzásán, valamennyire előkerültek az addig nem hallott basszushangok, de még mindig nem tökéletes a buli. Béla viszont nem fogja szeretni az új erősítőt, mert nála rontott az amúgy sem jó helyzeten, de Pisti tanácsára megtartja és vásárol hozzá spéci kábeleket, bigyókat, hátha azokkal majd jó lesz.

Két ellentétes vélemény ugyanarról a készülékről, de közös bennük, hogy az erősítő valódi képességeit egyik kolléga sem fogja megismerni, mert hallásukat, véleményüket erősen meghatározza a rendszerük durva hibája. Nem a fő problémával foglalkoztak, térdfájást arcpakolással próbáltak kezelni és ez sok hifistára jellemző.

Bocs a sok reakcióért, szerintem is túltoltam már a témát.

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1051

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Vinkler írta:
2023.10.01., vas. 08:22
fapaci írta:
2023.10.01., vas. 00:46

Mindennél talán érdekesebb kérdés, hogy ha valaki durva átviteli hibákat nem hall ki a produkcióból, az mennyire képes megítélni a megszólalás hűségét.
bravo.gif
És mennyi ilyen van! Sokszor véres kardot vonva azokkal szemben akik megpróbálják felhívni a figyelmet az anomáliára…
Akár meg is fordíthatjuk a dolgot.
Hogy az sem elvetendő kérdés, sőt, talán még érdekesebb is, hogy ha valaki 'jó hangnak' tart egy megszólalást, amely kb. mentes a durva átviteli hibáktól, mondjuk valóban, és én (vagy te), mégis a 'szinte hallgathatatlan' kategóriába soroljuk, akkor az a valaki mennyire képes megítélni a megszólalás hűségét? És ha ez a valaki pl. gyártó? Vagy 'szakértő'?
Bármelyik HES után tucatjával találkozik az ember olyan véleményekkel, amelyek ezt a fenti kérdést lebegteti. A 'sztereó erősítők' frontján is.

Részemről - itt nincs megoldás, el kell engedni a dolgot, és adott helyzetként kezelni, hogy ebben a jóindulatú káoszban ilyen szintű divergencia vagy akár zavarosban-halászás megfér.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2898
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Shimano írta:
2023.10.01., vas. 09:00
Mondja ezt egy …hifis,meg egy … mágus. :D
Egy kiegyensúlyozott,szinergikus rendszerben,jó erősítő hangsugárzó párossal pl egy forrás,vagy bármi más bigyó cserélése nem okozhat olyan drasztikus változást,hogy ez a rendszer élvezetét drasztikusan befolyásolhatná.
Micsoda érvekkel alátámasztott megállapítás, ez igen! :D
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2169

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Mondja ezt egy ….hifis,meg egy …mágus. :D
Egy kiegyensúlyozott,szinergikus rendszerben,jó erősítő hangsugárzó párossal pl egy forrás,vagy bármi más bigyó cserélése nem okozhat olyan drasztikus változást,hogy ez a rendszer élvezetét drasztikusan befolyásolhatná.

A személyeskedést mellőzd kérlek!

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Ide tartozik még az a gondolat is, hogy a drágább kábelek szükségességét általában nem a többtíz milliós, hanem az olcsóbb, párazázezer forintos rendszer tulajdonosai szokták megkérdőjelezni, az ő tesztjeik/meghallgatásaik szólnak arról, hogy ez vagy az a drágább komponens micsoda egy hülyeség és csak lehúzás, aztán jön hozzá a kereskedőzés is. Ahogy drágulnak a rendszerek, ezek a kérdőjelek egyre inkább tűnnek el, és lesz egyértelmű, hogy bizony komoly rendszerben -többnyire- a drága kábelek teljesítenek jól, létjogosultságuk megkérdőjelezhetetlen.

Csak hogy kapcsolódjunk a témához, az erősítőkkel ugyanez a helyzet. Egy keveset mutató rendszerbe hiába kerül be egy csúcsszuper erősítő, annak kvalitásaiból jó esetben semmi nem fog hallatszani, rossz esetben viszont mégjobban megmutathatja a forráseszköz hibáit.

A pro cuccokat említetted, de sajnos ugyanaz van, mint az erősítőknél: hiába a megadott +-2dB-en belüli pontos frekvenciaválasz, egy olcsóbb eszköz csak mérve van rendben, egyébként a zenei anyagot csak egység méretűre borotválva mutatja. Arra jó, hogy megállapítható vele a hangkép esetleges felborulása, magasbahúzása, gombócossága, de valójában a finom részletek megjelenítésére alkalmatlan, a művészi tartalom bemutatására nem használható. Pusztán az adatlapot böngészve nem derül ki, hogy az adott pro eszköz mennyire jó, ahogy a hifi erősítőknél sem mond semmit a specifikáció.

És nem csak az aktív hangfalakra gondolok, hanem az egyéb stúdió elektronikàkra is. Biztosan van különbség egy komoly, drága keverő/effektező eszköz és a jóval olcsóbb kínai változata között is, hiába tudják papíron ugyanazt.
Legalábbis nem tudok másra gondolni annak kapcsán, hogy van felvétel, ami őrületesen jó és élő, de van felvétel, ami kong az ürességtől, mint egy kipakolt acélkonténer. Ez utóbbiak esetében nem tudok másra gondolni, mint hogy a felvétel készítője semmit sem hallott abból, amit művel.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9293

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

fapaci írta:

Mindennél talán érdekesebb kérdés, hogy ha valaki durva átviteli hibákat nem hall ki a produkcióból, az mennyire képes megítélni a megszólalás hűségét.
bravo.gif
És mennyi ilyen van! Sokszor véres kardot vonva azokkal szemben akik megpróbálják felhívni a figyelmet az anomáliára…
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9293

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

cables írta:
2023.10.01., vas. 06:45
fapaci írta:

Egy kiegyensúlyozott, jó minőségű rendszerben nem okoz drámai változást, ha egy elemét kicseréled.
Süti arról beszélt, hogy minél jobb egy erősítő, annál érzékenyebb a rendszer a változtatásokra, és ez így van.
Én szerintem ez nem feltétlenül van így. Én azt mondanám, hogy minél jobb egy erősítő, annál jobb hangot lehet kihozni a rendszerből azzal, hogy szinergikus rendszert építesz az erősítő köré!

Ez itt egy picit off, de mégis ide is tartozik:
Fapacival maximálisan egyetértek abban, és ezt anno jópár éve le is írtam talán a kábelezzünk topicban és ki is veséztük, hogy egy jó elektronika egy hozzá adott fröccsöntött kínai tápkábellel is simán megmutatja az alap karakterét, amit illő kábelezéssel tovább lehet javítani. Ellenben, ha ezzel a tápkábellel mondjuk már alapból nem tetszik a karaktere, akkor teljesen felesleges további kábelbuzerálással tovább tekergetni, mert igazából sosem lesz jó!

Egyetértek azzal is, hogy azok az elektronikák, melyek nagyon érzékenyek a csereberékre, azok valójában nem jók, leginkább valami féle tervezési hibában szenvednek.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

fapaci írta:
Egy kiegyensúlyozott, jó minőségű rendszerben nem okoz drámai változást, ha egy elemét kicseréled.
Volt alkalmam egy talán általad is értékelt rendszerben, 2db ATC SCM-150, Chord Dave és Taiko SGM Extreme klón pc társaságában kábeleket, tápokat, sőt elektrolit kondenzátorokat cserélni a rendszer a különböző pontjain. Hasonlóan, nagyon jelentős mértékben hallhatóak voltak ezek a változások, mint magamnál, noha mérni biztosan nem lehetett volna őket, hiszen ha egy LAN kártya tápjára ráteszel pluszban egy kondenzátort, az nem változtat meg alapvetően semmilyen műszaki paramétert. Egy ilyen rendszerben szerinted milyen alapvető durva hiba van, ami miatt egy kábelcsere pregnáns változást tud okozni?

Véleményem szerint te kevered a fogalmakat és a tompa, mindent jótékonyan elfedő rendszert gondolod kiegyensúlyozottnak. Végülis vehetjük kiegyensúlyozottnak, ha bármilyen zene egyformán nem szól sehogy vele. Máshogy én nem tudom értelmezni, amiket leírtál.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2327

Hozzászólás Szerző: cables »

fapaci írta:

Ez megint a Nesze semmi, fogd meg jól! szöveg, semmit mondó, jól hangzó frázisokkal.

Süti arról beszélt, hogy minél jobb egy erősítő, annál érzékenyebb a rendszer a változtatásokra, és ez így van.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

sutemenyx írta:
2023.09.30., szomb. 22:53
Hát azért elég nagy különbség van, mert az általad mért -12dB nekem csak kb -6dB, de nem fogunk most ezen összeveszni, nem ez a lényeg.
A léptékek egyeztetésével egymásra másoltam a két görbét, a hibát mindegyik kimutatja és jól látszik rajtuk a simítás eltérő mértéke is, ami a különbséget okozza:

Süti mix.jpg
Süti mix.jpg (83.36 KiB) Megtekintve 1676 alkalommal
Egy kábel vagy egy bármilyen komponens tesztelése az adott rendszerhez mérhető, abban, annak a végeredményében okoz valamilyen változást. ... És tekintve, hogy a hifi eszközök alapvető célja az lenne, hogy a zenei anyagot minél hűbben közvetítsék, így egy ilyen sajáthang irányába történő elformálás egyáltalán nem kívánatos.
Bizony, egy csere el fogja tolni a rendszered hangzását valamilyen irányba, amiről neked lesz valamilyen szubjektív véleményed. Ha a rendszeredben alapvető hibák vannak, akkor a változást nem fogod reálisan látni/hallani, csak annyit érzékelsz belőle, hogy a meglévő durva hibákkal miként korrelál, mennyire fedi el, vagy mutatja meg őket. Pontosan ezért nem kívánatos egy egyénieskedő, mindent a maga képére teremtő készülék (pl. egy elfuserált hangdoboz) a rendszereinkbe, ahogy Te is írtad. Egy kiegyensúlyozott, jó minőségű rendszerben nem okoz drámai változást, ha egy elemét kicseréled. Persze tudjuk, hogy a változás mértéke a hallgató lelkesedésén is múlik, néhány hobbitárs a nüansznyi eltérést is szintugrásként éli meg ott és akkor, ha rá van pörögve a témára. Aztán pár héttel később egy ellenpróbánál már nem biztos, hogy akkorának érzi a különbséget, vagy pár hónappal később, mikor eladásra kínálja az új cuccot.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

fapaci írta:
2023.09.30., szomb. 21:56
sutemenyx írta:
2023.09.30., szomb. 19:46
Aztán, hogy melyik igazabb, azt csak a jóisten tudja.

Mindenesetre a kábelekhez nem sok köze van.
Ha jobban megnézed, nincs olyan nagy különbség a görbék között, bármennyire is más eszközökkel, más beállításokkal és talán más helyzetben is készültek. (Ezt a kört is lefutottuk már, hogy egy frekvencia/hangnyomás görbét miként kell megjeleníteni ahhoz, hogy valami tanulsága is legyen.)

Nem a Te hangdobozod a fontos itt, hanem az érzékelések közötti különbségek. Kérdezted délután, hogy ki milyen hibákat (nem) vesz észre és nekem rögtön eszembe jutott az eseted, amit voltam pofátlan megemlíteni, remélve, hogy nem bántódsz meg miatta. Talán emlékszel, nálad a mérések mellett zenét is hallgattunk (mert ragaszkodtál hozzá). A görbék igencsak egybeestek a szubjektív véleményemmel, nagyon nem tetszett, amit nálad hallottam, tekerte a fülemet a fázishiba és a basszus tartomány csillapítatlansága. Ezt ott helyben meg is beszéltük, nem is ez a lényeg, hanem hogy csodálkoztál a kijelentéseimen. Neked azok a hibák nem tűntek fel, mert vagy megszoktad őket, vagy nagyon másra figyelsz zenehallgatás közben. Pár nappal (?) előttem járt nálad másik fórumtárs, aki lelkesen méltatta a nálad hallottakat. Három ember háromféle véleménnyel, ami felvet néhány kérdést.

Sok, a tiedhez hasonló esettel találkozom, még olyannal is, amit említettél. Egy DIY hangdobozpárban némelyik hangszóró "gyárilag" rossz polaritással volt bekötve, de a tulajdonos éveken át úgy hallgatta őket, közben elkeseredetten cserélgette a készülékeket, kábeleket, majd a hiba elhárítása után rájött, hogy egészen jó rendszere van, nem kell cserélni semmit. Hosszasan lehetne sorolni az ilyen szarvashibákat, amik szerintem értelmetlenné teszik a teszteket és összehasonlításokat. Bármilyen jó is egy könyv, nem tudom figyelmesen olvasni, ha közben reflektorral világítanak a szemembe.

Sok éve nincs már itt az illető, aki egykor megtöltötte a fórum oldalait a - sok esetben igencsak meglepő - élménybeszámolóival hangfelvételekről, kábelekről, készülékekről, nem ritkán keveredtünk vitába vele. Aztán úgy alakult, hogy meghívott magához (mérni) és én akkor szembesültem vele, hogy egy alagsori, két falon csempézett betonkockában hallgatott zenét (nem túlzok). Bár a rendszere egyáltalán nem volt olcsó (Pass végfokok, nagy sztatikus panelek), életem talán legrosszabb hangzását produkálta, amit ő úgy jellemzett, hogy van néhány hiba benne, de neki alapvetően tetszik.
Hát azért elég nagy különbség van, mert az általad mért -12dB nekem csak kb -6dB, de nem fogunk most ezen összeveszni, nem ez a lényeg. Egy kábel vagy egy bármilyen komponens tesztelése az adott rendszerhez mérhető, abban, annak a végeredményében okoz valamilyen változást. Még ha a rendszer átvitele nincs is +-1dB hangnyomás görbén belül 20Hz…20kHz-ig, a relatív változások akkor is remekül érzékelhetőek.

Ami ennél fontosabb, hogy szerintem amiről te beszélsz az egyszerűen pontosan fordítva van. Méghozzá azért, mert minden komponens biztosan csinál “valamit” az áthaladó jellel. Az elvi működése okán, a felhasznált anyagainak az okán, a kialakítása, a zavarérzékenysége, vagy akár a mechanikai érzékenysége okán is. Az alkatrészekben elektromosan vezető anyagok vannak, és egy vezetőn amíg az nem szupravezető, mindenképpen torzulni, zajosodni fog az átvinni kívánt elektromos jelfolyam, ezt elhárítani csak a szupravezető képes.
Ha a komplett készüléket -amit komponensként próbálgatunk- nem halljuk, hogy milyen irányban befolyásolja, vagy hogy egyáltalán befolyásolja-e egy másikhoz képest, akkor az nem azért van, mert nem csinál semmit. Hanem véleményem szerint azért, mert vagy a saját hallási hibahatárunkon belül van, vagy a rendszer többi komponense már annyira erősen eltolja valamilyen sajátos irányba a megszólalást, hogy amelett a tesztelni kívánt picike elváltozás már nem tettenérhető vagy nem releváns.
És tekintve, hogy a hifi eszközök alapvető célja az lenne, hogy a zenei anyagot minél hűbben közvetítsék, így egy ilyen sajáthang irányába történő elformálás egyáltalán nem kívánatos.
Szóval röviden összefoglalva egy olyan rendszer, amiben nem hallod, hogy cseréltél egy kábelt, az szimplán borzasztóan fos. -szerintem, a te véleményed ellenére-

Nem arról van szó, hogy alap kábellel ne lehetne zenét hallgatni, bármivel lehet zenét hallgatni. Viszont a jó rendszer nem az, amiben nem hallasz semmi különbséget, ha kicserélsz elemeket.

És ez igaz az erősítőkre is.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

sutemenyx írta:
2023.09.30., szomb. 19:46

Ha jobban megnézed, nincs olyan nagy különbség a görbék között, bármennyire is más eszközökkel, más beállításokkal és talán más helyzetben is készültek. (Ezt a kört is lefutottuk már, hogy egy frekvencia/hangnyomás görbét miként kell megjeleníteni ahhoz, hogy valami tanulsága is legyen.)

Nem a Te hangdobozod a fontos itt, hanem az érzékelések közötti különbségek. Kérdezted délután, hogy ki milyen hibákat (nem) vesz észre és nekem rögtön eszembe jutott az eseted, amit voltam pofátlan megemlíteni, remélve, hogy nem bántódsz meg miatta. Talán emlékszel, nálad a mérések mellett zenét is hallgattunk (mert ragaszkodtál hozzá). A görbék igencsak egybeestek a szubjektív véleményemmel, nagyon nem tetszett, amit nálad hallottam, tekerte a fülemet a fázishiba és a basszus tartomány csillapítatlansága. Ezt ott helyben meg is beszéltük, nem is ez a lényeg, hanem hogy csodálkoztál a kijelentéseimen. Neked azok a hibák nem tűntek fel, mert vagy megszoktad őket, vagy nagyon másra figyelsz zenehallgatás közben. Pár nappal (?) előttem járt nálad másik fórumtárs, aki lelkesen méltatta a nálad hallottakat. Három ember háromféle véleménnyel, ami felvet néhány kérdést.

Sok, a tiedhez hasonló esettel találkozom, még olyannal is, amit említettél. Egy DIY hangdobozpárban némelyik hangszóró "gyárilag" rossz polaritással volt bekötve, de a tulajdonos éveken át úgy hallgatta őket, közben elkeseredetten cserélgette a készülékeket, kábeleket, majd a hiba elhárítása után rájött, hogy egészen jó rendszere van, nem kell cserélni semmit. Hosszasan lehetne sorolni az ilyen szarvashibákat, amik szerintem értelmetlenné teszik a teszteket és összehasonlításokat. Bármilyen jó is egy könyv, nem tudom figyelmesen olvasni, ha közben reflektorral világítanak a szemembe.

Sok éve nincs már itt az illető, aki egykor megtöltötte a fórum oldalait a - sok esetben igencsak meglepő - élménybeszámolóival hangfelvételekről, kábelekről, készülékekről, nem ritkán keveredtünk vitába vele. Aztán úgy alakult, hogy meghívott magához (mérni) és én akkor szembesültem vele, hogy egy alagsori, két falon csempézett betonkockában hallgatott zenét (nem túlzok). Bár a rendszere egyáltalán nem volt olcsó (Pass végfokok, nagy sztatikus panelek), életem talán legrosszabb hangzását produkálta, amit ő úgy jellemzett, hogy van néhány hiba benne, de neki alapvetően tetszik.

Jolti
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 4

Hozzászólás Szerző: Jolti »

Köszönöm szépen!
Még egy digi koax kábel kell, mert az nincs és még mindig a Node Dac-ját hallgatom, de ez már így is sokkal szebb, jobb, durvább, stb. mint az M2si-vel volt....

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2579

Hozzászólás Szerző: mishow »

Jolti írta:
2023.09.30., szomb. 19:08
Közben este elmentem meghallgatni a Hegel-t és beleszerettem a hangjába. Meg is vettem.
Hál istennek a rendszerben is jól érzi magát!
Felismertem Eric Clapton hangját, tehát jó!
Nah akkor Happy End! Meghallhattad, tetszett, otthon is jól müxik - így kell ezt csinálni!
Kellemes zenehallgatást hozzá!
:smile54: :drum: :guitar:

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

gyongyhalas írta:
2023.09.30., szomb. 17:56
fapaci írta:
2023.09.30., szomb. 14:09
sutemenyx írta:
2023.09.30., szomb. 11:50
Elgondolkodtató dolog ez az állítás, hogy az a jó készülék, aminek a hangját nem befolyásolja egy kábel. Vajon egy ilyen készülékekből épített szuper rendszer lehet annyira is jó, hogy az sem tűnne fel, ha az egyik hangsugárzó fordítva volna bekötve?
Ohhh, én találkoztam olyan esettel is, ahol hősünk lelkesen tesztelt készülékeket, kábeleket, még beszámolókat is írt a benyomásairól, miközben a rendszere a középsávban 12 dB-es beszakadást produkált. Ismerős? ;)
Akkor ez olyan rendszer ahol EQ van? Mert annó régen bizony sokan szerették az equalizereket és ott bizony pont a középsáv hangot vették vissza sokan ...és tolták rá a mélyet és a magasat ....Így szólt a tudsz tudsz zene ...sokan most is erre esküsznek studió monitorokon is látni a vágási lehetőséget vagy akár milliós hangfalakon is ...Akkor ez nem lehet olyan ördögi vagy igen?Egyébbiránt baromira elment a téma és off is lett ,,,mert nem megint a tapasztalatokról dumálunk ...Alapkérdésként mint erősítőről kellene szólni és annak a valóban nívós hangfal megszólalásáról ...Sokan ezért egyszerűsítik a rendszerüket aktív monitorokkal ....megszűnik a kényszer kábel és kábel basz...ásának.....Hogy jó szólnak e ? Az nekik kell tetszeni...Vagyis Ők már Nirvána állapotban vannak....Ennyi... Mások többet sz...kodnak és szenvednek egy két mellényúlástól és vannak akik feladják és aktív monitorokkal oldják fel , mert megunják...Én másként csináltam ...Van és volt is " D" osztályos erősítőm is Primare gyártmány ha jól tudom az ATC ben is ilyesmi műkszik ---majd kijavítotok ha nem jól tudom...nekem nem jön be a hangja zenén de mozin első osztályú" NEKEM" megint hozzáteszem.....Valahol itt kell elkezdeni a beszélgetést milyenek és mennyiféleként is hallgatunk zenét ? Vagyis nem ostoba dolog ha valaki biztosan állít valamit? "Biztos a Halál "A többi 99 % .Erősítőm ha nem volt húszféle akkor egysem ..Azért egyvalamit kijelentek ....nem 100 csak 99+% lehet bármilyen erősítőd ha a végén nincs jó Hangsugárzód : és ez a kicsi studió aktív monitoroknál is igaz hacsak nem veszed a füledre de akkor a fejhallgató jobb szerintem..nem nyomja szét a füled... :D
Az én hangfalamra célozgatott.
Ő ezt mérte (bal/jobb) oldal:
SPL LR.jpeg
SPL LR.jpeg (123.18 KiB) Megtekintve 1829 alkalommal
Én meg ezt, kalibrált mikrofonnal:
IMG_7791.jpeg
IMG_7792.jpeg

Jolti
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 4

Hozzászólás Szerző: Jolti »

Baryll írta:
2023.09.30., szomb. 07:37
Jolti írta:
2023.09.29., pén. 05:55
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérn!
Sajnos nem tudom egy helyen meghallgatni, így nem tudok dönteni. Hátha ti ismeritek őket.
Hegel H95 (használt) és egy új, most jó áras Arcam SA20 között.
Zenében szinte mindenevő vagyok.
Köszönöm előre is, ha tudtok mondani valamit.
Csak a hegel hangról tudok írni, mert azt ismerem.
Nem tudjuk, hogy milyen láncba szeretnéd beilleszteni valamelyik erősítőt. Milyen hangsugárzóhoz vennéd és milyen kábelekkel rendelkezel?
Ha még nincs semmid sem az erősítőhöz és ezek után vennéd meg pl. a hangsugárzókábeleket a rendszerekhez, akkor arra lehet készülni, hogy a hegelhez nagy valószínűséggel igen komoly, tehát viszonylag drága kábel fog kelleni ahhoz, hogy meg tudja mutatni az erősítő, hogy hogyan is tud valójában szólni. Ha már megvannak a hegel hangkarakteréhez passzoló kábelek, még akkor sem biztos, hogy fog neked tetszeni az a hang, amit az az erősítő produkál, mert nagyon másként szól, mint a többi erősítő úgy általában. A sound engine technológia az olyan mint ha egy high-end dolby zajcsökkentés folyamatosan be lenne kapcsolva, tehát erősen "színezi" (negatív irányba, mert elvesz belőle) a hangot.
Ettől függetlenül, ha csak a kettő erősítő közül választhatnék, én lehet, hogy mégis inkább a hegelt választanám, de csak azért, mert már rendelkezem a hozzá passzoló drága kábelekkel.
(Az egy téves elképzelés, hogy veszek egy hájpolt erősítőt és egyből meg is érkeztem a high-endbe. Nagyon fontos a jó erősítő, de nem minden. A lánc többi elemének is passzolnia kell hozzá.)
Mindenképpen meghallgatnám mindkettő erősítőt a saját hangsugárzóimmal, kábeleimmel, forrásommal a vásárlási döntésem előtt és a jobb hangot venném.
(Az arcamnak mekkora a csillapítási tényezője? Nekem ugyanis fontos, hogy feszesek legyenek a mély hangok. Ha nincs rá adat, akkor ezt csak meghallgatással lehet megtudni.)
Sziasztok!
Bocsánat, hogy későn reagálok, de nem nagyon volt időm ma, most érek már rá.
Szóval Bluesound Node 2i / Audioquest Mackenzie összekötő kábel / Musical Fidelity M2si erősítő / Viablue hangfalkábel és Furutech tápkábel, valamint Taga PF-600 tápszűrő és Dali Oberon 7 - ek vannak.
Először csak egy Dac-ot szerettem volna venni, mert nem voltam elégedett a Node hangjával ( viszont a kezelésével és a használatával igen), így azt nézegettem.
De egyrészt olyan drága egy jó da, Meg Akkor Ott van egy másik doboz, másik táp, másik tápkábel, stb, hogy arra döntöttem eladom az M2si-t és veszek egy olyan erősítőt amiben van dac.
Aztán a lehetőségek közül, meg az anyagi lehetőségeim miatt erre a kettőre esett a választásom.Lehet lett volna más is, nem tudom.
Most az Arcam 360 akcióban újonnan. Meg volt ez az egy éves Hegel,még 2 év garanciával.
Közben este elmentem meghallgatni a Hegel-t és beleszerettem a hangjába. Meg is vettem.
Hál istennek a rendszerben is jól érzi magát!
Felismertem Eric Clapton hangját, tehát jó! 31_1_21.gif
Köszönöm szépen mindenkinek, aki próbált segíteni!
Zsolti

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

gyongyhalas írta:
2023.09.30., szomb. 17:56
Akkor ez olyan rendszer ahol EQ van?
Nem, ez egy elrontott keresztváltás eredménye volt és arra utaltam vele, hogy előfordulnak alapvető hibák a jónak gondolt (valójában csak jóra hallgatott) rendszerekben is. És bizonyára ilyesmi lehet ott is, ahol egy kábel elrontja egy erősítő hangzását és felismerhetetlenné teszi az énekest.

Hangsugárzókról, kábelekről máshol...

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 326

Hozzászólás Szerző: gyongyhalas »

fapaci írta:
2023.09.30., szomb. 14:09
sutemenyx írta:
Elgondolkodtató dolog ez az állítás, hogy az a jó készülék, aminek a hangját nem befolyásolja egy kábel. Vajon egy ilyen készülékekből épített szuper rendszer lehet annyira is jó, hogy az sem tűnne fel, ha az egyik hangsugárzó fordítva volna bekötve?
Ohhh, én találkoztam olyan esettel is, ahol hősünk lelkesen tesztelt készülékeket, kábeleket, még beszámolókat is írt a benyomásairól, miközben a rendszere a középsávban 12 dB-es beszakadást produkált. Ismerős? ;)
Akkor ez olyan rendszer ahol EQ van? Mert annó régen bizony sokan szerették az equalizereket és ott bizony pont a középsáv hangot vették vissza sokan ...és tolták rá a mélyet és a magasat ....Így szólt a tudsz tudsz zene ...sokan most is erre esküsznek studió monitorokon is látni a vágási lehetőséget vagy akár milliós hangfalakon is ...Akkor ez nem lehet olyan ördögi vagy igen?Egyébbiránt baromira elment a téma és off is lett ,,,mert nem megint a tapasztalatokról dumálunk ...Alapkérdésként mint erősítőről kellene szólni és annak a valóban nívós hangfal megszólalásáról ...Sokan ezért egyszerűsítik a rendszerüket aktív monitorokkal ....megszűnik a kényszer kábel és kábel basz...ásának.....Hogy jó szólnak e ? Az nekik kell tetszeni...Vagyis Ők már Nirvána állapotban vannak....Ennyi... Mások többet sz...kodnak és szenvednek egy két mellényúlástól és vannak akik feladják és aktív monitorokkal oldják fel , mert megunják...Én másként csináltam ...Van és volt is " D" osztályos erősítőm is Primare gyártmány ha jól tudom az ATC ben is ilyesmi műkszik ---majd kijavítotok ha nem jól tudom...nekem nem jön be a hangja zenén de mozin első osztályú" NEKEM" megint hozzáteszem.....Valahol itt kell elkezdeni a beszélgetést milyenek és mennyiféleként is hallgatunk zenét ? Vagyis nem ostoba dolog ha valaki biztosan állít valamit? "Biztos a Halál "A többi 99 % .Erősítőm ha nem volt húszféle akkor egysem ..Azért egyvalamit kijelentek ....nem 100 csak 99+% lehet bármilyen erősítőd ha a végén nincs jó Hangsugárzód : és ez a kicsi studió aktív monitoroknál is igaz hacsak nem veszed a füledre de akkor a fejhallgató jobb szerintem..nem nyomja szét a füled... :D

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 326

Hozzászólás Szerző: gyongyhalas »

Shimano írta:
2023.09.30., szomb. 16:25
sutemenyx írta:
Elgondolkodtató az lenne,ha a kérdésed úgy szólt volna hogy miért lehet az,és hogyan készülhetnek azok a készülékek,rendszerek,amik kevésbé igénylik a kábelmágiát.
Minden készülék hangját befolyásolják a kábelek,kérdés persze az hogy mennyire,és ezt ki hogyan és miként is ítéli meg.Ha maradunk a földön,és az audiofil kategóriát nézzük,ott az érzi magát szerencsésnek aki olyan rendszert birtokol,ami nagyon jól élvezhető alap drótokkal is,és ami nem is azt tolja az arcodba hogy jobbat kívánna,ha nem "csak" zenél azzal amivel összekötötted.
Tehát a jó kérdés az lenne,hogy miért van az hogy ami az egyik rendszernek szükségszerűen kell,arra miért legyint egy na ne már felkiálltással a másik kábelfronton. :D Erre itt valszeg nem fog megfejtés érkezni,de nem is dolgunk ez,max mélázhatunk róla.
Ezt gondold át .... :fekverohog:

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7697

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Már megint nem a helyén drótoztok. :smile51:
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2169

Hozzászólás Szerző: Shimano »

sutemenyx írta:
Elgondolkodtató az lenne,ha a kérdésed úgy szólt volna hogy miért lehet az,és hogyan készülhetnek azok a készülékek,rendszerek,amik kevésbé igénylik a kábelmágiát.
Minden készülék hangját befolyásolják a kábelek,kérdés persze az hogy mennyire,és ezt ki hogyan és miként is ítéli meg.Ha maradunk a földön,és az audiofil kategóriát nézzük,ott az érzi magát szerencsésnek aki olyan rendszert birtokol,ami nagyon jól élvezhető alap drótokkal is,és ami nem is azt tolja az arcodba hogy jobbat kívánna,ha nem "csak" zenél azzal amivel összekötötted.
Tehát a jó kérdés az lenne,hogy miért van az hogy ami az egyik rendszernek szükségszerűen kell,arra miért legyint egy na ne már felkiálltással a másik kábelfronton. :D Erre itt valszeg nem fog megfejtés érkezni,de nem is dolgunk ez,max mélázhatunk róla.

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1311

Hozzászólás Szerző: kupecke »

Vannak akkor nem normális audiorajongók is. Én feltehetően ezek közé tartozom. Hozzám került kíváncsiságból nemrég egy NAD 310, - ha már sztereo erősítő topic - tuner ráköt, drótdarabbal Bartók, s hogyan is jellmezném? Szerethető a hangja, csak így egyszerűen, semmi spéci kábelezés nincs, Klotz mc5000, monster hs kábel, nem tudom mennyi a részlet, nem figyeltem, de az érzelmeket közvetíti, szerethetően és elviselhetően, így egyszerre.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2327

Hozzászólás Szerző: cables »

fapaci írta:
2023.09.30., szomb. 14:32

Anélkül, hogy túllépném a topik kereteit és elmerülnénk a kábelvita feneketlen bugyraiban, elárulom neked, hogy én azokat a lejátszó rendszereket tartom sokra, amik speciális/drága kábelezés, üveggolyók és varázsigék nélkül is szerethetően muzsikálnak. ...
Ilyen nincs. Szerethető hangzás. Van egybemosás és tompaság, vagy amire törekszik minden normális audió rajongó, minél több részlet, dinamika, finomságokat, érzelmet közvetítő hangzás. Szerintem ezért vagyunk itt, nem azért, hogy megelégedjünk azzal, ami elviselhető.

A speciális/drága kábelezés egy értelmezhetetlen fogalom.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

cables írta:
2023.09.30., szomb. 10:48
Laci! Te vagy itt az AVX-en az egyik legrégibb ember, tudnod kéne, hogy a kábelek bármilyen profi készülék hangját alapvetően befolyásolják. A legjobbnak tartott McIntosh csöves vagy a legprofibb Accuphase erősítő hangját is.
Anélkül, hogy túllépném a topik kereteit és elmerülnénk a kábelvita feneketlen bugyraiban, elárulom neked, hogy én azokat a lejátszó rendszereket tartom sokra, amik speciális/drága kábelezés, üveggolyók és varázsigék nélkül is szerethetően muzsikálnak. Ez nyilván nem jelenti azt, hogy teljesen mindegy nekik, mivel kötjük össze őket, vagy hogy ne lehetne emelni a produkciójuk színvonalán komoly összekötőkkel, de azok nélkül is jól elvannak.

Ezúttal sem szeretném isteníteni a ProAudio berendezéseket, de ott bizony bőven vannak olyan készülékek, hangsugárzók, amiknél hallható különbséget nem, vagy alig okoz a kábelek cserélgetése. Egyszer még csoportos szeánszot is szenteltünk rá 4 pár tapasztalt fül részvételével egy stúdióban, de kudarcot vallottunk, érdemi változást nem sikerült elérnünk a hangmixert és az aktív monitorokat összekötő kábelek változtatásával. A technikai indoklásba inkább nem mennék bele, nekem is csak tippjeim vannak rá, mitől is lesz kábelérzéketlen egy készülék, amit én pozitív tulajdonságnak tartok. (Valójában a professzionális technikát sem az különbözteti meg a kommersz eszközöktől, hogy fölényesen jobb minőséget adnak, hanem hogy barátságtalan körülmények között is stabilan hozzák a tőlük elvárható színvonalat.)

Javaslom, ne sarkítsd mindezt ki arra, hogy szerintem a kábelek lényegtelenek, mert nem gondolom ezt! Inkább próbáld úgy érteni, hogy vannak készülékek, rendszerek, amik kevésbé érzékenyek rájuk. És mint az imént megtudtuk, olyan eszközök is léteznek, amik még az énekest is képesek felismerhetetlenné tenni bizonyos kábelek társaságában.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”