sutemenyx írta: ↑2023.09.30., szomb. 19:46
Aztán, hogy melyik igazabb, azt csak a jóisten tudja.
Mindenesetre a kábelekhez nem sok köze van.
Ha jobban megnézed, nincs olyan nagy különbség a görbék között, bármennyire is más eszközökkel, más beállításokkal és talán más helyzetben is készültek. (Ezt a kört is lefutottuk már, hogy egy frekvencia/hangnyomás görbét miként kell megjeleníteni ahhoz, hogy valami tanulsága is legyen.)
Nem a Te hangdobozod a fontos itt, hanem az érzékelések közötti különbségek. Kérdezted délután, hogy ki milyen hibákat (nem) vesz észre és nekem rögtön eszembe jutott az eseted, amit voltam pofátlan megemlíteni, remélve, hogy nem bántódsz meg miatta. Talán emlékszel, nálad a mérések mellett zenét is hallgattunk (mert ragaszkodtál hozzá). A görbék igencsak egybeestek a szubjektív véleményemmel, nagyon nem tetszett, amit nálad hallottam, tekerte a fülemet a fázishiba és a basszus tartomány csillapítatlansága. Ezt ott helyben meg is beszéltük, nem is ez a lényeg, hanem hogy csodálkoztál a kijelentéseimen. Neked azok a hibák nem tűntek fel, mert vagy megszoktad őket, vagy nagyon másra figyelsz zenehallgatás közben. Pár nappal (?) előttem járt nálad másik fórumtárs, aki lelkesen méltatta a nálad hallottakat. Három ember háromféle véleménnyel, ami felvet néhány kérdést.
Sok, a tiedhez hasonló esettel találkozom, még olyannal is, amit említettél. Egy DIY hangdobozpárban némelyik hangszóró "gyárilag" rossz polaritással volt bekötve, de a tulajdonos éveken át úgy hallgatta őket, közben elkeseredetten cserélgette a készülékeket, kábeleket, majd a hiba elhárítása után rájött, hogy egészen jó rendszere van, nem kell cserélni semmit. Hosszasan lehetne sorolni az ilyen szarvashibákat, amik szerintem értelmetlenné teszik a teszteket és összehasonlításokat. Bármilyen jó is egy könyv, nem tudom figyelmesen olvasni, ha közben reflektorral világítanak a szemembe.
Sok éve nincs már itt az illető, aki egykor megtöltötte a fórum oldalait a - sok esetben igencsak meglepő - élménybeszámolóival hangfelvételekről, kábelekről, készülékekről, nem ritkán keveredtünk vitába vele. Aztán úgy alakult, hogy meghívott magához (mérni) és én akkor szembesültem vele, hogy egy alagsori, két falon csempézett betonkockában hallgatott zenét (nem túlzok). Bár a rendszere egyáltalán nem volt olcsó (Pass végfokok, nagy sztatikus panelek), életem talán legrosszabb hangzását produkálta, amit ő úgy jellemzett, hogy van néhány hiba benne, de neki alapvetően tetszik.