Aszpirin írta: ↑2022.01.04., kedd 17:39
istvan01 írta: ↑2022.01.04., kedd 17:31
audioline írta: ↑2022.01.04., kedd 17:09
Egy alternatíva a WiFi-is kapcsolat is, ahol nincs ezer féle véget nem érő variáció, +kábel, +táp. Ahol megoldható, érdemes kipróbálni. Nem fehér/fekete a sztori. Mélyebbre ásva a témában nem zsigerből elvetendő...
WIFI-vel? az elvben csupán a ETHERNET kábel bajokkal szemben adhat valami előnyt, ellenben lényegesen több hátrány merülhet vele szemben.
Abban az esetben, ha kevés, vagy max 1-2 klienst kell a wifi routernek egyidőben kiszolgálni wifi5 esetleg wifi6 felületen és a jelszint garantált -30dB-ig, akkor talán. Nekem családiházas környezetben szomszédoktól alsó szinten látok max 2db idegen SSID. Emeleten, ahol a wifi routerem van, ott már 4-5 db idegen SSID-t látok. Amikor néha társasház-lakótelep környéken sétálok, akkor volt már egyidőben 40-50db SSID is látható.
Az 5G-s wifi elvben lehet jobb a nagyobb kapacitása okán, viszont nálam az emeletről földszintre födémen keresztül nyögve-nyelve jön át az 5G-s jel.
Az én (Telekomos, tehát szolgáltató által adott) routeremen mind a 2,4GHz-en mind 5GHz-en meg lehet nézni, hogy melyik csatornán van a legkisebb "torlódás", vagyis hol sugároznak a szomszédok és milyen jelerősséggel. A sajátot pedig rá lehet állítani a legkevésbé "torlódó" csatornára. 2,4GHz-en kevesebb a lehetőség, de 5GHz-en már elég jól be llehet lőni a körülményekhez képest maximális vételi minőséget biztosító csatornát. Ezt egyébként javaslom is, nem csak zenehallgatás céljából...
A fentihez egy példa, most készítettem, az egyszerűség kedvéért a 2,4 GHz-es sávban.
Háttér: faluban lakom, viszonylag messze vannak a szomszédok, vagyis nem olyan "sűrű a WiFi-éter" :), de akkor is nagyon jó a példa. A környéken mindenhol telekom routerek vannak, és jól látszik, hogy három szomszéd, aki nem foglalkozik a WiFi router bekonfigurálásával (egyáltalán: még az SSID-t sem változtatták meg), azok mind a 2-es csatornán "tolonganak" (elighanem ez van beállítva alapból a Telekomos routerekben a 2,4 GHz-es sávban). Ketten vagyunk a környéken, akik megpróbáljuk elkerülni a "forgalmat", az egyik én (Aszpinet), a másik a "KaroHome" nevű szomszéd-router. Aszpinetből rádiókommunikációs szempontból kettő van van, mert barangoló netem van két routerrel:
- a szürkített mezőben, a 8-as csatornán sugároz az, amihez épp csatlakozom a képen,
- a másik pedig egy libafos-színű "Aszpinet" görbe a 4-es csatornán, a ház egy olyan részét fedi le, amit a fő router jele elől már túl sok fal árnyékol.
Mivel az én routeremhez a legközelebb az én másik routerem van, ezeket úgy állítottam be, hogy semmilyen fedés ne legyen közöttük. Jó fej vagyok, mert "KaroHome"-ot is hagyom zavartalanul működni a 12-es csatornán. Nem beszéltük meg a dolgot, de látszik, hogy ő is érti a dolgát, vagy egy profi állította neki be a routert.
Na de a példa lényege, hogy egy nagy társasházban, ahol mondjuk 50 SSID-t látsz a 2,4 GHz-es sávban, tuti legalább 40 a routerben gyárilag beállított alap-csatornán fog "tömörülni", mert az emberek nagy tömege nem ért hozzá. Ha te is abban hagytad a sajátodat, akkor ne csodálkozz, ha szar a vétel, rossz a sebesség, és horribile dictu: nem jó a hang a WiFi-n streamelésnél (bár itt nem vagyok teljesen meggyőződve, hogy van hallható hatás, de sosem lehet tudni... akár lehet is. Mindenesetre a WiFi-d sebességét tutira befolyásolhatja... nem kicsit, nagyon). Ezért kell venni a fáradtságot, és átállítani a WiFi-router által használt csatornát a lehető legkisebb forgalmat bonyolító csatornára...
Remélem hasznos és meggyőző lesz ez azon topiktársak számára, akik még soha nem hallottak WiFi-csatornákról meg ilyenekről, de ugyanakkor nagy népsűrűségű helyen élnek.
Az én példámnál ott sokkal bonyolultabb lesz a helyzet, de biztosan lesz olyan csatorna, amin kevés szomszéddal kell osztozni.
.