Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 426

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: greenbio »

Snipi írta:
2021.12.09., csüt. 15:24
Ilyet már látott valaki?
Mi lehet ebben a poén, vagy mitől lehet ez jó?

https://www.bakelitfutar.hu/genre/klass ... %A9szletek
elméletileg az, hogy a dinamikus, hangos, sok hangszeres bonyolultabb zenei rész nem a belső barázdában helyezkedik el, hanem a külsőben...

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2775

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Snipi írta:
2021.12.09., csüt. 15:24
Ilyet már látott valaki?

https://www.youtube.com/watch?v=b3KgemHYJ0A

:smile49:
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,Soulnote E-1,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 635

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Ilyet már látott valaki?

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2621

Hozzászólás Szerző: mishow »

Ha tényleg a falban van valami, arra régen volt egy primitív de működő módszer: gagyi AM sávos zsebrádió (korosztályomnak SOKOL :D ) odatartod és ha búg, gerjed, akkor ott a pont!

dgab
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 49

Hozzászólás Szerző: dgab »

Köszönöm a segítő kommenteket, Mishow, jól értetted a problémát :tutiok:

Némi pakolás/próba után úgy tűnik, a falban lehet valami, pont azon a részen, ahova a tápegységet tenném. Ezzel lehet valamit kezdeni? Vasaljak rá egy két centiméteres acéllapot? Annyival nem tudok kifelé költözni, hogy megszűnjön a jelenség.
zoli73 írta:
2021.12.08., szer. 13:34
mishow írta:
2021.12.08., szer. 13:23
dgab írta:
2021.12.08., szer. 12:44
Elképzelhető, hogy ezt a problémát mi közösen, mint emberiség, még nem oldottuk meg? gondolkodik.gif
Jártam így egyszer régen. Az egyik erősítőmnek volt egy halk trafóhangja, fülre nem zavaró, egész közelről lehetett csak hallani. Szereztem egy régi ikeás tv/hifi állványt, beleraktam, és annak a polca/szerkezete - mint egy membrán - úgy felerősítette a búgást, hogy ki kellett vennem a szekrényből.
Lehet valami hasonló játszik nálad, próbáld meg visszatenni a polcra, de izoláld valami rezgéscsillapító alátéttel. OK, valószínűleg odaver a hangnak, de most nem ez a kísérlet lényege. Ha megszűnik (vagy legalább változik) a brumm, akkor kell valami alátét, ami a hangnak IS jó meg a gerjedést IS elviszi.
Ha viszont nem mechanikus, akkor valami az adott helyen "megszórja" a motyót, ebben az esetben a közelében lévő többi készülék elhelyezésével kell játszani gondolkodik.gif
Már ha jól értem a problémát ....
Nem tudom más lemezjátszó tápegység hogyan viselkedik, de nálam a Heed Orbit 2 is dud produkálni ilyen hangzásba belenyúló anomáliákat.
Még rézben sikerült csak kiismernem, de nagyon nem mindegy, hogy milyen felületre helyezem.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3374

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

mishow írta:
2021.12.08., szer. 13:23
dgab írta:
Elképzelhető, hogy ezt a problémát mi közösen, mint emberiség, még nem oldottuk meg? gondolkodik.gif
dgab írta:
2021.11.30., kedd 21:45
... a lemezjátszó tápegységét, ha felteszem az állvány szerepét ellátó polcra, határozott, egyenletes búgást hallok. Több ponton próbáltam, ugyanaz a helyzet. Ha leveszem a szekrényről, és fél méterrel arrébb teszem, megszűnik a búgás. Teljesen.
Jártam így egyszer régen. Az egyik erősítőmnek volt egy halk trafóhangja, fülre nem zavaró, egész közelről lehetett csak hallani. Szereztem egy régi ikeás tv/hifi állványt, beleraktam, és annak a polca/szerkezete - mint egy membrán - úgy felerősítette a búgást, hogy ki kellett vennem a szekrényből.
Lehet valami hasonló játszik nálad, próbáld meg visszatenni a polcra, de izoláld valami rezgéscsillapító alátéttel. OK, valószínűleg odaver a hangnak, de most nem ez a kísérlet lényege. Ha megszűnik (vagy legalább változik) a brumm, akkor kell valami alátét, ami a hangnak IS jó meg a gerjedést IS elviszi.
Ha viszont nem mechanikus, akkor valami az adott helyen "megszórja" a motyót, ebben az esetben a közelében lévő többi készülék elhelyezésével kell játszani gondolkodik.gif
Nem tudom más lemezjátszó tápegység hogyan viselkedik, de nálam a Heed Orbit 2 is dud produkálni ilyen hangzásba belenyúló anomáliákat.
Még rézben sikerült csak kiismernem, de nagyon nem mindegy, hogy milyen felületre helyezem.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2621

Hozzászólás Szerző: mishow »

dgab írta:
dgab írta:
... a lemezjátszó tápegységét, ha felteszem az állvány szerepét ellátó polcra, határozott, egyenletes búgást hallok. Több ponton próbáltam, ugyanaz a helyzet. Ha leveszem a szekrényről, és fél méterrel arrébb teszem, megszűnik a búgás. Teljesen.

dgab
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 49

Hozzászólás Szerző: dgab »

dgab írta:
Kedves mindenki,

a következő kérdés foglalkoztat: a lemezjátszó tápegységét, ha felteszem az állvány szerepét ellátó polcra, határozott, egyenletes búgást hallok. Több ponton próbáltam, ugyanaz a helyzet. Ha leveszem a szekrényről, és fél méterrel arrébb teszem, megszűnik a búgás. Teljesen.
Lehet ezzel valamit kezdeni? Úgy értem, valahogy fel szeretném tenni a hifi-szekrényre - bár cuki mellette a hokedlin, de sajnos nem maradhat ott. Ötlet?

Köszönöm!

Pointe
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 472
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pointe »

Elmo írta:
2021.12.06., hétf. 21:35
Köszönöm szépen a válaszokat! Volt-e már valakinek alkalma összehasonlítani a két említett hangszedőt?
(Nagaoka Mp110, AT VM95ML)
Benne van mind a kettő a tesztprogramunkban.

Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 308

Hozzászólás Szerző: Elmo »

Köszönöm szépen a válaszokat! Volt-e már valakinek alkalma összehasonlítani a két említett hangszedőt?
(Nagaoka Mp110, AT VM95ML)
www.chiliout.hu

Silent Angel-Hegel-REL-Usher

Pointe
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 472
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pointe »

Elmo írta:
2021.12.06., hétf. 19:34
Mire gondolhat a költő? Mi az a sibilance és IGD?

"I tried them both and the Audio Technica Microliner blew me away!! It removed sibilance and IGD. Plus the sound it produced was night and day. I'm not saying that the Nagaoka isn't a good cartridge at all, because it is. The VM95ML is the best value for price. If looking to upgrade and not looking for expensive, Get the Audio Technica!!"
Az IGD az az "Inner Groove Distortion," azaz a belső barázda torzítás. A lemez közepe felé megnő a torzítás, zsugorodik a tér, zavaros lesz a hangkép - legalábbis rosszul beállított, kopott vagy vacak hangszedő esetén

A "sibilance" az a jelenség, amikor az énekesek hangja betorzul a c, dz, cs, s, sz, zs hangokon. (Persze a hangszerek is betorzulnak ilyenkor, de az éneken szoktuk a leghamarabb észrevenni.)

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2160

Hozzászólás Szerző: Voyager »

És ha nem menne az antiskating... :D

youtu.be/ILqb8f8OcR8

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2160

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Jajj és jujj... egy újabb zsenike...

youtu.be/Mkb7noch9zg

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

Elmo írta:
2021.12.06., hétf. 19:34

"I tried them both and the Audio Technica Microliner blew me away!! It removed sibilance and IGD. Plus the sound it produced was night and day. I'm not saying that the Nagaoka isn't a good cartridge at all, because it is. The VM95ML is the best value for price. If looking to upgrade and not looking for expensive, Get the Audio Technica!!"
IGD= inner groove distrortion=belső barázda torzitás...a "belsőként" a lemez vége felé lévő részre gondol,ahol kisebb már a forgási sebeség,és megnővekedhetnek a torzitások...a sibilance is valahol ide tartozik,sziszegő,sustorgó hangok,torzitások..az iró arra szeretne utalni,hogy a szofisztikáltabb tűprofil,micro line (ML),nem hajlamos ilyen torzitásokra,mivel "éles/keskeny" az érintkezési pontja a barázdával,ellenben egy pl kúpos tűvel szemben...

itt akad egy pár rajz,talán érthetöbb

https://www.hifi-advice.com/blog/audiop ... us-shapes/
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,Soulnote E-1,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

Elmo
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 308

Hozzászólás Szerző: Elmo »

www.chiliout.hu

Silent Angel-Hegel-REL-Usher

Big
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 761

Hozzászólás Szerző: Big »

DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

Big írta:
2021.12.06., hétf. 18:07
dolly írta:
2021.12.06., hétf. 17:33
Kedves kollégák.
Valaki aki nálam, hozzáértőbb tudna segíteni,hogy mit jelent a DINAMIKUS ENGEDÉKENYSÉG 10x10(-6)
cm/cyne.
Excalibur Green Mc
https://audiofeelings.at/cable/excalibu ... onabnehmer
A többivel úgy ahogy boldogultam, ezzel nem.
Előre is köszönöm.
https://lemezjatszok.blog.hu/2019/09/01 ... unk_egyutt
+

http://www.resfreq.com/resonancecalculator.html

a táblázatba csak be kell illeszetened a hangszedő dinamikus engedékenységét,az általad használt kar effektiv tömegét,és a kalkulátor elvégzi a kar/hangszedő rezonancia freki "elméleti" számitását....az általad emlitett hangszedőhöz,nehezebb kar dukálna,cca 20gr (maga a kar efektiv tömege+szerelőanyag(csavarok,esetleg távtartó) 20gr kar+5gr hangszedővel hogy meglegyen az optimális 10Hz rezonanciafreki

Big
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 761

Hozzászólás Szerző: Big »

dolly írta:
2021.12.06., hétf. 17:33
Kedves kollégák.
Valaki aki nálam, hozzáértőbb tudna segíteni,hogy mit jelent a DINAMIKUS ENGEDÉKENYSÉG 10x10(-6)
cm/cyne.
Excalibur Green Mc
Előre is köszönöm.
https://lemezjatszok.blog.hu/2019/09/01 ... unk_egyutt
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound

dolly
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 10

Hozzászólás Szerző: dolly »

Kedves kollégák.
cm/cyne.
Excalibur Green Mc
Előre is köszönöm.
Ú0

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6353

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Feljebblépés miatt 4 éves Zerodust eladó :D :D :D
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 654

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

Én személy szerint nem használok ilyen "ragacsos" vmiket, állást nem foglalnék irányukban, de bizalmatlan vagyok...
Illetve, ahogy Zoli73 írta, az egyik típusról kimondott rosszakat is olvastam (szem uazt, akire hivatkozott), illetve Mészáros "Malfox" János hangszedőmágus meggyőzött róla, hogy inkább hanyagoljuk.
Én finom festő ecsetet használok (ilyen kisiskolás jellegűt) a lazább porcicák eltávolításához, illetve kicsit keményebb (karbon) sörtéjű kefét a problémásabb tűre tapadt szeméthez.
Az Lp-ket pedig a jól ismert szintén karbon lemeztörlő kefével tisztítom lejátszás előtt mindig.
Ez ellen szokott szólni a sztatikus feltöltődés, nos érdekes nálam az esetek 80%-ában ezzel semmi gond, de tény, hogy vannak lemezek, amiken érzem a feltöltődést...
Annyit még hozzátennék a tű tisztítása dologhoz, hogy alapból ott kezdődik, hogy retkes, nagyon poros, szennyezett lemezt/lemezeket én nem hallgatok, nem játszom le.
Eleve olyan használtat nem is veszek meg, illetve vigyázok annyira akár a meglévőkre, akár az újonnan vettekre, hogy nagy baj és kosz nem érheti a tűimet.
Elég drágák (lemezek és hangszedők egyaránt) ahhoz, hogy tudjak rájuk vigyázni.
Ethosz Cd (TDA1545A), Ethosz tube DAC(TDA1541)  
Palotás végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F,
Technics SL 1210 GR/Thorens TD 126 mkII/AudioGold plinth,Achromat,
Palotás féle ARC phono,Hiraga MC preamp, Ortofon MC10/Shure M44-7
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

iistván írta:
2021.12.01., szer. 15:39
zoli73 írta:
2021.12.01., szer. 12:36
iistván írta:
2021.12.01., szer. 08:37
Sziasztok!

Értem ezeket a "ragacsos" anygokat, de a szénszálas kefe nem elég jó?
Persze ésszel használva.

Ha már tűkefe: azt nem érdemes tisztítani?
Csak mert ha már sok koszt lekefélt vele az ember a tűről, akkor nem keféli vissza, ha nem tisztítja meg az eszközt? gondolkodik.gif

Ha tisztítás, akkor mivel? Alkohol?

Egyébként ezek között van olyan, ami ajánlott vagy kb. mindegy?

ÜDv.
Azért ez nem is olyan rossz kérdés!
Amíg én is karbon kefét használtam, addíg idönként sürített levegő spay-vel kifújattam, mosni nem mertem, hátha károsodik a szőre, vagy mégjobban belemosom a port.
Kb. 4 éve ezt: http://www.halfnote.hu/blogs/revox/sasupa-beast használom, elégedetten, eddig minden más megoldásnál jobbnak tapasztaltam.
Aztán lehet, hogy idővel ez is tönkremegy, károsodik. Nem tudom, egyenlőre minden rendben vele, ugyanúgy működik mint első nap.
Én kb. 2 éve használok Sasupa-t és kefét is, felváltva. Nekem a Sasupa ragacsos része kicsit aggódós, nem tudom, mikor fordul át arra, hogy több koszt visz fel, mint leszed... Ráadásul ez is ragacsos cucc, ami ugye alább már tárgyalva volt.
Mi tagadás, az engem is aggaszt, hogy idővel a SaSuPa ragacsos része nem változik-e meg rossz irányba.
Ahogy írtam, én kb. 4 éve használom, de ez alatt semilyen változást nem tapasztalok a működésében, állagában.
A leírásban, amit hozzá mellékelnek, abban leírják, hogy használattól függöen néha langyos "szappanos" vizzel tisztítható.
Én párszor már "kimostam", hagytam megszáradni, és azt vettem észre, hogy a ragacsos rész a mosástól szinte megújul, "regenerálódik", nemhogy károsodna.
A hatásáról, megbízhatóságáról annyit tudok elmondani, hogy a hangszedőm 2-3 hete járt tisztításon/állapot felmérésen, és meg lett dícsérve, hogy a futás teljesítményéhez képest, milyen szép tiszta.
Amióta ezt a hangszedőt használom, én csak a SaSuPa-val tisztítottam.
Abban csak reménykedem, hogy az állapota így marad, és nem fordul át valamilyen kártékony állagba.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

iistván
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 90

Hozzászólás Szerző: iistván »

zoli73 írta:
2021.12.01., szer. 12:36
iistván írta:
Sziasztok!

Persze ésszel használva.

Csak mert ha már sok koszt lekefélt vele az ember a tűről, akkor nem keféli vissza, ha nem tisztítja meg az eszközt? gondolkodik.gif

ÜDv.
Amíg én is karbon kefét használtam, addíg idönként sürített levegő spay-vel kifújattam, mosni nem mertem, hátha károsodik a szőre, vagy mégjobban belemosom a port.
Kb. 4 éve ezt: http://www.halfnote.hu/blogs/revox/sasupa-beast használom, elégedetten, eddig minden más megoldásnál jobbnak tapasztaltam.
Aztán lehet, hogy idővel ez is tönkremegy, károsodik. Nem tudom, egyenlőre minden rendben vele, ugyanúgy működik mint első nap.
Én kb. 2 éve használok Sasupa-t és kefét is, felváltva. Nekem a Sasupa ragacsos része kicsit aggódós, nem tudom, mikor fordul át arra, hogy több koszt visz fel, mint leszed... Ráadásul ez is ragacsos cucc, ami ugye alább már tárgyalva volt.
Digi: DIY Raspberry/Allo Digione signature futómű -> Heed Lagrange-> Heed Grand Enigma MKII
LP: Edwards Audio TT3 (Goldring 1042) -> Heed Quasar -> Heed Lagrange -> Heed Grand Enigma MKII

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

iistván írta:
Sziasztok!

Persze ésszel használva.

ÜDv.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

iistván írta:
Sziasztok!

Persze ésszel használva.

ÜDv.
én ezeket használom,kb 15 éve,Clearaudio 003/Elixir of sound,ezt már mások is ajánlották :smile53: ,elégedett vagyok vele,+2 kefécske,1 carbon,1 sima...a gyártó szerint csak a Decca féle hangszedőkhöz nem ajánlatos a használata...

alkoholt ne,a kapilláris folyamatok segitségével,felkúszhat a tűszáron egész a csillapitó gumigyűrűig,és felgyorsithatja annak előregedését/kiszáradását/felkeményedését..esetleg még a ragasztó feloldására is alkalmas,amely segitségével maga a tűhegy rögzitve van a tűszárba... :smile49:
Csatolmányok
IMG_4631.JPG
IMG_4631.JPG (137.68 KiB) Megtekintve 2419 alkalommal

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”