Csupán egy hasonlattal éltem, mikor az alkotók eszközeit említettem. Felfogtam, hogy miről van szó napok, hetek, hónapok óta szinte az összes HiFi felületen. Aki eltöltött néhány évtizeded a HiFi közelében, látott már néhány nagy mellénnyel hangoztatott varázsigét, még a tisztelt és megbecsült gyártók részéről is.denesdr írta: ↑2021.04.21., szer. 16:06Itt nem a zeneszerző által alkalmazott szoftverekről, eszközökről van szó, hanem a közvetítő közeg szerepéről. Az MQA nagy mellénnyel hirdeti magáról, hogy ez aztán valami átütő, új, sosem tapasztalt minőségi élmény a zenehallgatásban, csupán ez van kérdőre vonva és könnyen lehet, hogy jogosan.
Ettől persze még szólhat jól, csak épp lehet, hogy olyan dolgokat raknak vele a hanganyagba, amit a szerző nem is tervezett oda. Oké, ez bármilyen hifi láncon való visszajátszáskor megtörténhet, de pont a hanganyagnál lehetne ezt elkerülni, magyarán az még tényleg az tud maradni, amire a költő gondolt, viszont az MQA meg már ebbe is jó eséllyel belebabrál.
Emlékezzünk vissza az MQA 2-3 évvel ezelőtti megjelenésének idejére. Mi volt akkor a közvélemény? A felhasználók egy része azonnal rávetette magát, sokan magabiztosan állították, hogy nekik jobban tetszik az MQA verzió. És voltak sokan - köztük én is - akik elkerülték a dolgot. Én azóta sem próbáltam ki, nem is fogom, de még így hallatlanul is biztos vagyok benne, hogy ez a beavatkozás minimális különbséget okoz, ha egyáltalán hallható. Innen kezdve miért nyűglődjek a témával?
Aggódunk az eredeti anyag sértetlenségéért, miközben a hifisták otthon szanaszéjjel tekergetik a hangzást a kábeleikkel, készülékeikkel, hangsugárzóikkal, akusztikájukkal, újabban a DSP-ikkel. Érzek itt némi ellentmondást, ezért kotyogok bele a témába. Természetesen elfogadom, ha valaki el akar mélyülni a témában, a tudásvágy tisztelendő, de talán nem árt elgondolkodni azon, mit támadunk és ha azt megfúrjuk, mi lesz helyette. Tidal előfizetőként elvárom a szolgáltatótól, hogy a megszokott színvonalat tartsa hangminőségben és zenei kínálatban. Hogy ezen túl mit kavarnak a háttérben, nem érdekel. Még azt is nagyon ritkán nézem meg, a keresett album milyen formátumban van fent náluk, egyszerűen elfelejtem ellenőrizni.
Kétlem, hogy csak nekem lenne olyan lejátszó rendszerem, ami a gyengébb anyagokat is képes élvezetesen lejátszani. Nem találkoztam még olyan műsorral a Tidal kínálatában, ami az ő hibájukból vállalhatatlan volt. Ha van ilyen, jelenteni kell és tutira cserélik. Nyilván nem őket védem, tőlem tönkre is mehetnek, ha lesz helyettük más hasonló, vagy jobb. De hogy lassan már mindent támadunk, csak mert mi jobban tudjuk, az szerintem nem jó irány. Hangmérnökként ezerszer átéltem, milyen, mikor egy laikus kezdi osztani az észt a munkámmal kapcsolatban és bizonyára sokatok átélt már ilyent a saját szakmájában. Nehéz eldönteni, milyen képet vágjunk hozzá és most valami hasonlót érezhetnek a szolgáltatók is. Tudjuk, hogy vannak olyan hobbitársaink, akiknek a fekália sem elég bűzös, de szerintem a legtöbben nem szeretnénk ilyenek defektesek lenni.