Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6027

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

juliush írta:
2020.02.18., kedd 12:33
Aszpirin írta:
2020.02.18., kedd 12:14
Azért a 850 dollárosnál van olcsóbb DAC, miért nem olyant kerestél, hisz' egy 300 dolláros is ugyanúgy szól, nem? :D
Na meg a recklockingra (400 dollár) miért van szükség he? Talán nem elég jó a 850 dolláros DAC USB-portja? :D

Ami jó benne: bárki kipróbálhat ebben a rendszerben egyebet is, ezhhez csak New Jersey-ig kell elröppennie. Na, ki jön még? :napsut:
Hmmm...talán nem ment át az üzenet, melyet ezzel illusztrálni akartam! A lényeg szerintem (és itt most eltekinthetünk a konkrét típusoktól, vagy épp a KEF vélt vagy valós kvalitásaitól, vagy hogy NJ-ben van), hogy ez a kereskedő soktízezer dolláros "state-of-the-art" hangzást prezentálandó demórendszerébe megfelelőnek talált egy szinte elhanyagolható árú DAC-ot, holott nyilvánvalóan megengedhetett volna jóval magasabb ligában mozgó játékosokat is.
De, hidd el, átjött. Csak játsszunk el a gondolattal, hogy a kereskedő az általa forglmazott termék(ek) valós kvalitásait akarja bemutatni. Szerinted ebben korrekt stratégia lenne, ha a demórendszerébe betenne egy általa nem forgalmazott 30ezer dolláros DAC-ot? Remélem Te is érted.

Mindenesetre, kifejezetten kiemeli, hogy hozott komponensekkel is hallgatható. Talán nem véletlenül.

(Én konkrét hazai termékkészítőtől hallottam személyesen, hogy a termékét mindig átlagos rendszerben teszteli, mert csak úgy tudja megmondani, hogy valóban az ő terméke jó-e - név privátban, ha érdekel. Valószínűleg nem mindenki így csinálja, de ő igen - és megértem a hozzáállását. Ja, egyébként a termékét itt a fórumon sokan istenítik.

De egy másik fontos analógia - ilyeneket együtt már stúdióban is hallottunk pár napja - ahol fontos szempont, hogy egy bizonyos keverés teljesen átlagos, sőt átlag alatti hangfalakon is a lehetőségekhez mérten "jól szóljon" - gondolom emlékszel, hogy miért használják a nagy és jól láthatóan méregdrága Dynók mellett a Yamaha NS10-est, és az alatt azt a bizonyos, egyhangszórós kis "kockát" is, aminek a nevére már nem emlékszem).

Szóval, szerintem a linkelt felállás nem erős érv amellett, hogy minden DAC ugyanúgy szól. (érdekes, még Diagnet is nagyon óvatosan fogalmazott, "ugyanolyan topológiájú és alkatrészellátottságú" - bocs ha nem pontosan idézek tőle fejben, de ez a lényeg, és ja, úgy már persze teljesen más a szitu.)
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2736

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

juliush írta:
2020.02.18., kedd 12:21
Aszpirin írta:
2020.02.18., kedd 10:33
Összegezzük egy kicsit az eddigieket:
- a "kábelbiznisz" egy nagy globális átverés. Valójában nincs különbség a kábelek "hangja" között.
- a "DAC-biznisz" egy nagy globális átverés. Valójában nincs különbség a DAC-ok "hangja" között.
Valójában igen, átverés, de nem olyan feketén-fehéren, mint gondolod (vagy legalábbis megfogalmazod).
Az átverés nem abban rejlik, hogy egyáltalán nincs különbség, hanem abban, hogy bármennyire is szeretnék a gyártók, kereskedők és fizetett bértollnokaik elhitetni velünk az ellenkezőjét, ahhoz hogy a reprodukció során azt a részletességet, "transzparenciát", ha úgy tetszik, elérjük, ahol a különbségek az emberi érzékelés számára megkülönböztethetetlenné válnak, racionálisan értelmetlen bizonyos költség-/értékhatár fölé mennünk.
Óriási szerencséjükre a kvázi végtelenül fenntartható hangminőség fejlesztésben hinni akaró és annak lehetőségéről meggyőzőtt igazi audiofil lelkekben megfelelő alanyokra találnak.
Oké de mi az az értékhatár? Hol húznád meg? Mindenkinek ugyanott van? Szóval értem mire célzol, de ez így ugyanolyan ugrás a sötétbe mintha azt mondanánk mindenki vegye meg a legdrágább DAC-ot. Többször írtam, hogy mindenki az anyag viszonyainak megfelelően költ hifire, megint más hogy kinek hol van az optimális pont ahol megáll . (Elégetett pénz/ kapott hang hányados) Az előre lépést, javulást, "jobb hangot" kutatja mindenki aki itt van vagy olvassa ezeket a sorokat. Más kérdés hogy előbb utóbb eljön a pont amikor azt mondja eddig és ne tovább.... Szerintem.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4130

Hozzászólás Szerző: juliush »

Aszpirin írta:
2020.02.18., kedd 12:14
Azért a 850 dollárosnál van olcsóbb DAC, miért nem olyant kerestél, hisz' egy 300 dolláros is ugyanúgy szól, nem? :D
Na meg a recklockingra (400 dollár) miért van szükség he? Talán nem elég jó a 850 dolláros DAC USB-portja? :D

Ami jó benne: bárki kipróbálhat ebben a rendszerben egyebet is, ezhhez csak New Jersey-ig kell elröppennie. Na, ki jön még? :napsut:
Hmmm...talán nem ment át az üzenet, melyet ezzel illusztrálni akartam! A lényeg szerintem (és itt most eltekinthetünk a konkrét típusoktól, vagy épp a KEF vélt vagy valós kvalitásaitól, vagy hogy NJ-ben van), hogy ez a kereskedő soktízezer dolláros "state-of-the-art" hangzást prezentálandó demórendszerébe megfelelőnek talált egy szinte elhanyagolható árú DAC-ot, holott nyilvánvalóan megengedhetett volna jóval magasabb ligában mozgó játékosokat is.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1189
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

wittao írta:
2020.02.18., kedd 10:43
Ha ennyire egyszeruen menne, reg nem lenne ez a rengeteg valtozat es marka jelen.
Ez jól hangzik, de az okok szerintem ennél sokkal prózaibbak. Azért van ennyi változat és márka mert ennyien szeretnének ezzel a dologgal pénzt keresni.

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
- a "kábelbiznisz" egy nagy globális átverés. Valójában nincs különbség a kábelek "hangja" között.
- a "DAC-biznisz" egy nagy globális átverés. Valójában nincs különbség a DAC-ok "hangja" között.
Valójában igen, átverés, de nem olyan feketén-fehéren, mint gondolod (vagy legalábbis megfogalmazod).
Az átverés nem abban rejlik, hogy egyáltalán nincs különbség, hanem abban, hogy bármennyire is szeretnék a gyártók, kereskedők és fizetett bértollnokaik elhitetni velünk az ellenkezőjét, ahhoz hogy a reprodukció során azt a részletességet, "transzparenciát", ha úgy tetszik, elérjük, ahol a különbségek az emberi érzékelés számára megkülönböztethetetlenné válnak, racionálisan értelmetlen bizonyos költség-/értékhatár fölé mennünk.
Óriási szerencséjükre a kvázi végtelenül fenntartható hangminőség fejlesztésben hinni akaró és annak lehetőségéről meggyőzőtt igazi audiofil lelkekben megfelelő alanyokra találnak.
Gyula 

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött

juliush írta:
2020.02.18., kedd 11:20
Csak a state-of-the-art bemutató rendszerbe illesztett DAC miatt citálom ide. :rolleyes:
http://www.dhaudioandhometheater.com/ev ... art-audio/
Nekem eleve a KEF Blade nem jött be. Csalódás volt anno mikor meghallgattam.... Formailag akár még szép is lehet, érdekes műszaki megoldásokkal de hangra nem jött be....
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 597

Hozzászólás Szerző: diagnet »

istvan01 írta:
2020.02.18., kedd 06:30

Nem DAC, de mégis kompakt elektronika, okos telefon. Hogy lehet az, hogy ezt a maroknyi elektronikát, ami élettartama ötöde-tizede mint egy nagyobb fajsúlyú DAC-nak, továbbá milliószor nagyobb tömegszámban gyártják, el lehet adni, van rá piaci kereslet 500eFt tartományban? Ebben a széria nagyságban anyag és munkadíj költsége lehet 30eFt? /de ki tudja, lehet még ennél is kevesebb?/
Az apple-ra gondolsz? Köztudottan túláraz. De még így is "csak" a duplájába kerül mint a versenytársak azonos tudású modelljei. Nem 10x vagy 100x annyiba. Lehet 30E Ft az előállítási költség, de az infrastruktura oldalon ott ketyeg több száz milliárd dollár befektetett tőke ami nélkül nem lehetett volna létrehozni. Olyan technologiai színvonalat képvisel amit egy dac soha nem fog. "Saját", egyedi chipkészlet. Kereskedelmi forgalomban nem kapható alkatrészek. Nem lehet klónozni és már nagyon javítani sem.(ez igaz a többi márkára is)

Ellenben egy dac-ot bármelyik itteni műszerész/villamosmérnök el tud készíteni. Azonos topológia és alkatrész ellátás mellett senki nem venne észre a hangzásbeli különbséget. A legtöbb kínai dac valaminek a klónja. Amelyik vállalhatóbbra sikerül adnak neki egy fantázianevet és elkezdik globálisan forgalmazni.
Hangsugárzókkal is elkövették, a DIY topikokban vissza lehet keresni mekkora sikerrel. Még azok is nevetségesen szóltak, ahol az eredeti beszállítótól lopott kabinetet használták fel. Nagy részét inkább visszabontva értékesítették.
Kína egy-két kivételtől eltekintve bele sem kezdett, mert egyszerűen nem éri meg.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

juliush írta:
2020.02.18., kedd 11:20
Csak a state-of-the-art bemutató rendszerbe illesztett DAC miatt citálom ide. :rolleyes:

• Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Gyula 

ecdhkex
Isten Hozott! :)
Értékelés: 18

Hozzászólás Szerző: ecdhkex »

Aszpirin írta:

Mi lesz a következő nagy leleplezés? Médialejátszó-biznisz? Előerősítő-biznisz? Erősítő-biznisz?

(imádom a konteókat, tényleg, nagyon szórakoztatóak. Szoktam néha-néha nézni a netflixen vagy youtube-on az épp aktuálisat. Szórakoztató.)
Szerintem túl romantikusan közelítik meg sokan ezt a kérdést. A gyártók marketingje és kommunikációja szintén rátesz erre egy lapáttal. A legtöbbször ez csak üzlet és kész. Ha van igény a drága a kábelre, akkor az igény ki lesz elégítve. Drága DAC kell? Vegyék vigyék... Bizonyos szempontból a divatiparra emlékeztet engem ez.

ecdhkex

wittao írta:
2020.02.18., kedd 10:43
Ha ennyire egyszeruen menne, reg nem lenne ez a rengeteg valtozat es marka jelen. A legjobb meresi eredmenyt produkalo egyenlo lenne a legjobban szoloval is, nekem ugyan nincs annyi tapasztalatom, de aszerint a keves szerint sajnos tobb csalodas erne ha igy gondolkodnek. De engem nem zavar ha valaki igy gondolkozik.
Nem is kell igazán elmélyülni a DAC chipek felprogramozásában, elég ha arra gondolunk, hogy mennyien szeretik a mai napig az analóg lemezeket.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött

Aszpirin írta:

Mi lesz a következő nagy leleplezés? Médialejátszó-biznisz? Előerősítő-biznisz? Erősítő-biznisz?

(imádom a konteókat, tényleg, nagyon szórakoztatóak. Szoktam néha-néha nézni a netflixen az épp aktuálisat)
A "Hi-fi- biznisz" egy nagy globális átverés. Valójában nincs különbség a Hi-fi szettek között. :D (Nagyon nagy túlzással ha akarjuk ez is helytálló lehet... :rolleyes: Egy kedvelt zene egy rossz rendszeren nagyobb élvezetet jelent mint egy nem szeretett zene egy jó rendszeren ;) )
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Tctronic 2020.02.18., kedd 10:43-kor.

ecdhkex

Robici írta:
2020.02.18., kedd 10:24
Ki az a tesztelő vagy otthoni kipróbáló, aki mérőmikrofonnal és ilyen eszközökkel felszerelkezve tesztel DAC-ot (vagy bármit)? Mert ha nem, akkor mint ez a teszt is kimutatta, már minimális hangerőkülönbség is félrevezető eredményt fog adni. Innentől kezdve szerintem a sok teszt meg anekdota nagy része mehet a kukába.
A magam részéről, évek óta így tesztelek otthon. Egy kalibrált SPL mérő olcsónak mondható a hifi komponensek mellett. Szerintem itt a fórumon is sokan tesznek így, illetve autóhifis körökben is "alaptartozék" egy SPL mérő.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

(imádom a konteókat, tényleg, nagyon szórakoztatóak. Szoktam néha-néha nézni a netflixen vagy youtube-on az épp aktuálisat. Szórakoztató.)

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

DAC és DAC közötti különbség tekintetében pont idevág Archimago új blogbejegyzése, bár nem ő írta ezúttal, hanem egy olvasó. Persze ott két olcsóbb DAC volt a tesztalany, de a meghallgatásos tesztnél ügyelt arra, hogy azonos hangerőn szóljanak. Ha jól emlékszem, ezt ráadásul hangerőszabályzóval nem is tudta megcsinálni elég pontosra, mert a két DAC jelszintje nem volt azonos, külön "attenuator" (nem tudom mi ez magyarul) beiktatása kellett. És mikor a hangerő azonos volt, nem tudott különbséget tenni a két DAC között fülre, de már 0,5 dB különbségnél a hangosabb szólt "jobban". Úgy, hogy nem lehetett észlelni, hogy hangosabb, csak máshogy szólt. Ki az a tesztelő vagy otthoni kipróbáló, aki mérőmikrofonnal és ilyen eszközökkel felszerelkezve tesztel DAC-ot (vagy bármit)? Mert ha nem, akkor mint ez a teszt is kimutatta, már minimális hangerőkülönbség is félrevezető eredményt fog adni. Innentől kezdve szerintem a sok teszt meg anekdota nagy része mehet a kukába.

marconi
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 351

Hozzászólás Szerző: marconi »

Ha már dac akkor én arra lennék kiváncsi hogy mikor fog végre valaki ennél jobbat gyártani, és miért nem tette meg senki az elmúlt 38 év alatt?
Bár költői a kérdés mert nyilván olyan költségekkel járna hogy nem érné meg és könnyebb matematikával felhypeolni az egészet mint valódi hangminőségre törekedni minőségi (ezáltal nem olcsó) alapanyagokból. Át van verve sajnos az egész világ azokat kivéve akik ezt a kb 800-1000 db os példányszámban készült prototipus chipkészletet hallották.
3BA38E0C-4FF9-4CE3-A1F4-E84813A35225.jpeg
3BA38E0C-4FF9-4CE3-A1F4-E84813A35225.jpeg (3.07 MiB) Megtekintve 2435 alkalommal
Audiomeca J1,Airtangent2b,SupexSD900SuperII,Krell KSP-7B(Kaisei recap), Philips cd304mkII fullBGrecap, Marantz CDA94 Vfet mod/BG recap), Philips CD100 Demo Vfet mod/BG recap, Townshend Allegri Reference mkII, Tunerman OTL twin servo, vFET srpp, Lowther Acousta (P6M square)

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

wittao írta:
2020.02.18., kedd 09:39
Sajnos ez nem egy ennyire egyszeru kerdes

...Meg kell hallgatni oket, lehet a jo meresi eredmennyel rendelkezo lesz a kedvencunk, de az is lehet egy nala rosszabb. Hogy miert? Mert emberek vagyunk, nem gepek, egyedi izlessel es preferenciakkal, mas erzekszervekkel.
sokmindennel egyetértek

modszertani kihivast latok abban, ha/hogy nem csak objektiv meresek alapjan van döntes. persze nem egyén es vasarlas eseten, mert az teljesen o.k.: neki (igaz akkor es olyan körülmenyek között ! szoval ez kesöbb es mas körülmenyek között mas is lehet/lesz; hisz 1 dolog allando: a valtozas) az tetszik

fejlesztes (ill. forumos velemeny kapcsan) az igazi modszertani kihivas: objektiv meres nem mutat mindent meg, szubjektiv alapjan van "vegsö" döntes - fejlesztesi iranyrol vagy forumban irt velemenyröl stb.
szubjektiv velemenyek viszont szubjektivek (ki gondolta volna :-), es egyenenkent vagy csoportizalva (szep szo, nem ?) különböznek; mit lehet evvel kezdeni ? nem tudom.
lamentálás:
persze egymast jol ismerök között ez müködik (kulturaltan is :-) : X-szel tudom, hogy 10 esetben ugyanugy gondoltuk, igy valoszinü a 11.-ben is hasonlo, Y-nal meg kevesebb, igy Ö velemenyet maskepp figyelem.
vajon gyartok/keszitök kapcsan is ez a csak jarhato ut ?
es a gyarto/keszitö szamara ? tudataban van annak, hogy a termek az Ö preferenciait/izleset (is) tükrözi es igy esetleg nem "mindenkinek" lesz az jo ? vagy ha eleg magas a szinvonal, akkor a preferenciak szerepe lecsökkenne ??

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2160

Hozzászólás Szerző: Shimano »

LIMAR írta:
2020.02.17., hétf. 21:46

Pár száz dolláros DAC úgy is szól, mint az ára. Se jobban, se rosszabbul.
Nyomokban sem fog hasonlítani egy pár ezer dollároshoz, az meg egy pár tízezer dollároshoz.
És ettől a pillanattól fogva a dolgok a helyére is kerültek.

Talán erről meg kellene kérdezni az MSB-t, EMM Labs-t, dCS-t, Esoteric-et, Core Audiot....
Gyanítom, nem ez a véleményük a DAC témáról.
Ez azért nem ilyen fekete és fehér.
A Heed audio,csak hogy ne menjünk messzire pl kínál különböző dackártyákat,és ezek közül pl a legújabbra sem lehet azt mondani hogy fogd be a szád,mert te csak annyit érsz amennyibe kerülsz,mert annál többet nyújt.Persze ez sem szól magában és kell hozzá fogadó egység is,de az már adott is lehet sok esetben.
A dolgok akkor kerülnének a helyükre,ha mindenki az ár/minőség arányt ugyanúgy értelmezné,de ez talán soha nem fog megtörténni,mert túl sok tényezős ez ahhoz,és még ott a szubjektivitás is,ami megint csak kavar egyet ezen a dolgon.Nem egyszerű ez a hifi,sőt lehet bonyolultabb mint hinnénk,vagy nem és csak mi tesszük azzá.Na ezen is lehetne csámcsogni. :D
Értem egyébként hogy miért is ez a véleményed,és sok esetben ez áll is még akkor is ha sarkos véleménynek tűnik,de azért van mikor dől és fekszik.

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

ZolaBA írta:
2020.02.18., kedd 07:31
A csúcs / presztízs készülékek egyáltalán nem csak azért készülnek, hogy megvegyék őket. Ez már kemény kapitalizmus, ami a hifinél szinte a legdurvább. Vegyünk két példát, van A és B gyártó, mindegy milyen eszköz az ár arányok számítanak csak. Ha az "A" gyártónak van 20ezer és 100ezer Ft-os terméke, a B gyártónak meg 20ezer, 100ezer, 200ezer és 500ezer, akkor A gyártó a "nép" szemében budget gyártó lesz a B meg prémium. De még fontosabb, hogy mi lesz a bevétellel: A el fog adni 50db-ot 20ezerért és 50db-ot 100 ezerért, mert az emberek felének elég az olcsóbb, másik felének meg kell a jobbik. Ez így összesen 6 millió bevétel. Nézzük a B gyártót. Az emberek max 20%-nak lesz elég minőségben (szerintük) a 20ezres legolcsóbb, csak max 5% fogja megvenni a prémiumot 500 ezerért, a maradék 75% meg vagy "nem a legolcsóbbat" veszi 100e-ért vagy "nagyon jót de nem a legdrágábbat" 200e-ért. Ha ugyanúgy 100db eszköz eladást nézek, akkor ez 14,15 millió bevétel - aminek a fele (7,5M) a 37,5% ember aki a 100 ezres helyett a 200-ast vette, mert minőséget akart...
Ez sajnos sántít. A hifis nép szemeben budget gyártó az, aki nagy tömegű budget cuccal árasztja el a piacot, függetlenül attól, hogy a prémium szegmensben is vannak-e termékei.

Példa erre a DALI, amely a pár tízezer forint per darab ft/darab kategóriától a sokmillió forint/darab kategóriáig minden szegmensben képviselteti magét, mégis nagyjából mindenki itt a fórunon a büdzsé kategóriába könyveli el a DALI-t, mint gyártót. Ez csak egyetlen példa, nagyon sok ilyen van.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1723

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

A csúcs / presztízs készülékek egyáltalán nem csak azért készülnek, hogy megvegyék őket. Ez már kemény kapitalizmus, ami a hifinél szinte a legdurvább. Vegyünk két példát, van A és B gyártó, mindegy milyen eszköz az ár arányok számítanak csak. Ha az "A" gyártónak van 20ezer és 100ezer Ft-os terméke, a B gyártónak meg 20ezer, 100ezer, 200ezer és 500ezer, akkor A gyártó a "nép" szemében budget gyártó lesz a B meg prémium. De még fontosabb, hogy mi lesz a bevétellel: A el fog adni 50db-ot 20ezerért és 50db-ot 100 ezerért, mert az emberek felének elég az olcsóbb, másik felének meg kell a jobbik. Ez így összesen 6 millió bevétel. Nézzük a B gyártót. Az emberek max 20%-nak lesz elég minőségben (szerintük) a 20ezres legolcsóbb, csak max 5% fogja megvenni a prémiumot 500 ezerért, a maradék 75% meg vagy "nem a legolcsóbbat" veszi 100e-ért vagy "nagyon jót de nem a legdrágábbat" 200e-ért. Ha ugyanúgy 100db eszköz eladást nézek, akkor ez 14,15 millió bevétel - aminek a fele (7,5M) a 37,5% ember aki a 100 ezres helyett a 200-ast vette, mert minőséget akart...
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Hozzászólás Szerző: avl2 »

LIMAR írta:
Nyomokban sem fog hasonlítani egy pár ezer dollároshoz, az meg egy pár tízezer dollároshoz. ...
en ezt vitatom illetve legalabbis könnyü a fentit felreertelmezni.
szerintem hasonlo arkategoriaju cuccok sem szolnak hasonloan/ugyanugy/egy kategoriaban ("Pár száz dolláros DAC úgy is szól, mint az ára" ugyanolyan pár száz dolláros DAC-okból 2 lényegesen másként és más minöségben is szólhat ...és ez más ár- és termékkategóriákra is igaz)

annyira nem szoros a korrelacio az eladasi ar es hangmonöseg között (nem csak audioban van ez igy)
kicsit mas a haszonkulcs, kicsit mas a kereskedöi lanc felepitese, kicsit mas az elöallitasi es gyartasi költseg felosztasa (külcsin, belbecs), es persze mindig van, aki tisztessegtelen haszonra probal szert tenni (lasd atdobozolós történetek)

biztosan Te (is) tudsz marha draga es rettenetes cuccokat felsorolni (emlekeim csöves erösitöt Te hoztal is peldanak ilyen téren) ....nem vitatom: olcso es marha jokat nehezebb ...peig az az érdekesebb

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3496

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

diagnet írta:
2020.02.17., hétf. 22:53
LIMAR írta:

Nyomokban sem fog hasonlítani egy pár ezer dollároshoz, az meg egy pár tízezer dollároshoz.

Talán erről meg kellene kérdezni az MSB-t, EMM Labs-t, dCS-t, Esoteric-et, Core Audiot....
A párszáz dolláros dac-ot el lehet hallgatni és bőven kiszolgálja a több tízezer dolláros hangsugárzókat is. De a párszáz dolláros hangsugárzó konkrétan zavaróan szól. Mindegy ki gyártja és mi van előtte.
A párszáz és párezer dolláros dac közötti különbséget márkán belül érted? Nyilván az olcsóbb modellek gyengébben teljesítenek, különben a zászlóshajót nem lehetne eladni. Viszont annál az árazás legtöbbször mesterséges és indokolatlan.
Ha viszont eltérő gyártókról van szó, akkor a nagyságrendi különbségek kijelentése akkor hangzik hitelesen, ha az összes azonos platformra épülő márkát és típust összehasonlítottad és nem találtál két egyezőt. Ez valószínűleg még senkinél nem történt meg.

Egyszerűbb lenne olyan gyártónál érdeklődni, aki hangsugárzót és dac-ot (akár erősítővel) is egyaránt készít, hogyan
alakulnak a költségek a különböző divíziókban. Valami oka csak lehet, hogy 100x annyi fröccsöntött ABS kávába nyomorított dac-ot forgalmaznak, mint hangsugárzót.
költség, termék skála, gyártási széria nagyság, márka presztízs, értékesítési-marketing lánc fenntartás, piaci ár ... hifiben is és másutt közel hasonlóan működnek. Továbbá, szabad a pálya, aki szerint itt bőven van mit leversenyezni, akkor be lehet szállni.

Nem DAC, de mégis kompakt elektronika, okos telefon. Hogy lehet az, hogy ezt a maroknyi elektronikát, ami élettartama ötöde-tizede mint egy nagyobb fajsúlyú DAC-nak, továbbá milliószor nagyobb tömegszámban gyártják, el lehet adni, van rá piaci kereslet 500eFt tartományban? Ebben a széria nagyságban anyag és munkadíj költsége lehet 30eFt? /de ki tudja, lehet még ennél is kevesebb?/

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

cables írta:
2020.02.17., hétf. 18:51
A zene élvezete például nemcsak szellemi hatásként érvényesül, hanem a testünket érő fizikai hatásként.
Ez szerintem is így van.
cables írta:
Mert az audiofil, természeteshez közelebb álló zene jobban hat a testünkre, mert tisztább rezgésekből áll.
Mi az, hogy tiszta rezgés? Hogy mérik a zene rezgésének tisztaságát?
cables írta:
Minden évben eltöltünk egy hetet Balatonfüreden. Imádom a helyet, nagyon jó ott lenni. De a hét vége felé már azt érzem, hogy hiányzik a rendszer hangja, alig várom, hogy hazaérve bekapcsoljam és feltegyek valami jó lemezt.
Vagyis a természetes rezgés (balatonfüredi természet) helyett hiányzott a mesterséges, elektronikusan gerjesztett rezgés (hifi). Ez pont ellentmond az egész addiginek amit írtál.

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 597

Hozzászólás Szerző: diagnet »

LIMAR írta:

A párszáz dolláros dac-ot el lehet hallgatni és bőven kiszolgálja a több tízezer dolláros hangsugárzókat is. De a párszáz dolláros hangsugárzó konkrétan zavaróan szól. Mindegy ki gyártja és mi van előtte.
A párszáz és párezer dolláros dac közötti különbséget márkán belül érted? Nyilván az olcsóbb modellek gyengébben teljesítenek, különben a zászlóshajót nem lehetne eladni. Viszont annál az árazás legtöbbször mesterséges és indokolatlan.
Ha viszont eltérő gyártókról van szó, akkor a nagyságrendi különbségek kijelentése akkor hangzik hitelesen, ha az összes azonos platformra épülő márkát és típust összehasonlítottad és nem találtál két egyezőt. Ez valószínűleg még senkinél nem történt meg.

Egyszerűbb lenne olyan gyártónál érdeklődni, aki hangsugárzót és dac-ot (akár erősítővel) is egyaránt készít, hogyan
alakulnak a költségek a különböző divíziókban. Valami oka csak lehet, hogy 100x annyi fröccsöntött ABS kávába nyomorított dac-ot forgalmaznak, mint hangsugárzót.

LIMAR
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3333
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: LIMAR »

diagnet írta:
2020.02.17., hétf. 20:15
A dac-al bármit csinálnak -ésszerű határok között- nem lehet a gyártási költséget kiugróan megemelni. A jelenleg forgalomban lévő alkatrészekből összelegózott megoldások anyagköltsége legfeljebb párszáz usd. A dac hangját nem a megmunkálási minőség határozza meg, hanem az áramköri sajátosságai. Az agyonintegrált chipeknek köszönhetően nagy mozgástér nincs és filléres dolgokon múlik a végeredmény, relatív olcsó a fejlesztése.

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”