Ma teljesen elemeire szedtem a rendszert, még az állványt is szétkaptam, hogy könnyebben menjen a dolog (Norstone Bergen állvány, üvegpolcok tüskében végződő lábakkal minden szinten, könnyű szétkapni és újra összerakni).istvan01 írta: ↑2019.07.12., pén. 07:30Egyenként, mindig a legkevesebb eszközzel rakd össze a rendszert. Tehát erősítő hangfal. Majd phono erősítő, majd lemez motor táp, mindezt Omega nélkül. Amikor először jelentkezik brumm vagy magasabb freki zaj, azokra kell gyanakodni.
A phonora lehet zavar forrás az Omega is, mert bizony az, amikor dolgozik, nagy áramokat-feszültségeket kapcsol.
1. hangfalak erősítőre, erősítő elosztóba. Bekapcs, RECEIVER input kiválaszt, csutkára felteker, csend. Kikapcs.
2. Vincent táp elosztóba, phono előerősítő összekötése táppal, phono kimeneteinek összekötése erősítő RECEIVER bemeneteivel RCA-RCA kábelekkel. Phono bekapcs, erősítő bekapcs, RECEIVER forrás kiválasztva, vár, csend. Hangerő csutkára felteker, nagyon kis fehérzaj. Ez a phonoból jön, de ennyi teljesen normális. Erősítő kikapcs, phono kikapcs.
3. Thorens RCA-RCA phono kábelpár rádugása a phono inputra. GND bekötése, de csak a phono oldalon, a kábel minden túloldali csatlakozója szabad. Phono bekapcs, erősítő bekapcs, RECEIVER forrás kiválasztva, vár, és ahogy minden relé bekapcsol, búgás ezerrel + megön a nagyfrekvenciás susogás-kercegés zaj is. (ezt a kikapcs, szerel, bekapcs, vár dolgot már nem írom többé le, minden művelet után képzeljétek oda). Na, ennél a pontnál kipróbáltam még két másik RCA-RCA-kábelpárral is (a nappaliban lévő házimozi-erősítős rendszerből szedtem ki őket), egyik közülük láthatóan árnyékolt, mindegyiknél ugyanaz: ha a phono inputjaira kábelt dugok, szabad túlsó véggel, búgás és zaj van. Ha a kábel hidegpontját fogom, a zaj erősödik. Ha a melegponthoz nyúlok, nagy dobbanás. Végül a Thorens phono kábelt kötöm vissza, mert láthatóan mindegy a kábel a búgás szempontjából.
4. Phono és erősítő GND pontjainak összekötése egy külön dróttal. A búgás NEM szűnik meg!
5. Lemezjátszó csatlakoztatása, motortáp nélkül. Vagyis a Thorens phono kábelpár, amelynek egyik vége már a phono-ban van, csatlakoztatása a lemezjátszóra. GND még nincs bekötve a lemezjátszóra, csak az RCA-k. Búgás, zaj.
6. lemezjátszó GND-jének csatlakoztatása a phono GND-jével (ami még az erőstő GND-jével is össze van kötve). BÚGÁS MEGSZŰNIK. Nagyfrekis zaj marad.
Na itt tartunk. Innen aztán összeraktam megint a teljes rendszert, SACD-t, Omegát is bekötöttem, mert ezek láthatóan "ártatlanok".
A nagyfrekis susogás forrását megtaláltam. A számtógép csinálja, de csak ha standby-ban van. Teljesen kikapcsolt állapotban, vagy ha dolgozom rajta, nem csinálja. Na ez fura
Viszont maradt a huszonvalahány másodpercenként rendszeresen ismétlődő kb két másodperces kercegés, ennek a forrását nem sikerült megtalálnom. Az biztos, hogy nem a Vincent, mert ha a phonokábelt az erősítő phono bemenetére kötöm, akkor is jön a kercegés és a susogás. Az is biztos, hogy nem a lemezjátszó/pickup, mert elég csak a másik végén szabad üres kábelt bedugni, és máris megjelenik. És nem is kábel-specifikus, mert három különböző kábelpárral is műveli.
Innentől tanácstalan vagyok. A zajforrásokat kell kiiktatni. Az egyik megvan, a másikat még keresem.
Köszi mégegyszer a tippet a rendszer újra-összerakásával kapcsolatban! Tanultam belőle. A jelenségeket viszont csak részben tudom magyarázni. Te nagyobb szakértő vagy, hátha van ezek után magyarázatod. És bocs, hogy ezzel zargatlak.